Skip to content

Γεωγραφική Ένδειξη (ΓΕ) Προστασίας για τα Λευκαρίτικα Κεντήματα

αρχείο λήψηςΗ Γεωγραφική Ένδειξη (ΓΕ) Προστασίας θα πρέπει να επεκταθεί και σε προϊόντα χειροτεχνίας περιφερειακής και τοπικής παραγωγής ριζωμένα στην παραδοσιακή τεχνογνωσία, έτσι ώστε να διατηρηθεί η τοπική πολιτιστική κληρονομιά και να ενισχυθεί η ανάπτυξη αναφέρουν τα Μέλη του ΕΚ της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων σε μη νομοθετικό ψήφισμα που υιοθέτησαν ομόφωνα σήμερα.  Οι Ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα γεωγραφικής ένδειξης για την προστασία των μη γεωργικών προϊόντων χωρίς καθυστέρηση.

Παραδοσιακά προϊόντα από το Λευκαρίτικο κέντημα, στη δαντέλα του Καλέ και στο σκωτσέζικο ταρτάν θα μπορούν σύντομα να απολαμβάνουν  επιπλέον προστασία με τη μορφή της Γεωγραφικής Ένδειξης (ΓΕ), καθησυχάζοντας τους καταναλωτές για την προέλευση και την ποιότητά τους. Αυτό ήδη γίνεται για τα προϊόντα διατροφής, αλλά όπως δήλωσε και η Εισηγήτρια του θέματος  Ευρωβουλευτής Virginie Rozière (Σ&Δ, Γαλλία)  οι νέοι κανόνες προστασίας προϊόντων που βασίζονται σε παραδοσιακή τεχνογνωσία και μέθοδο  παραγωγής είναι αναγκαία γιατί,  λόγω της φήμης αυτών των προϊόντων, πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν το όνομα τους για προϊόντα που παράγουν χωρίς αυτά να προέρχονται από την περιοχή ή να πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές του αυθεντικού προϊόντος. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές και να βλάψει την ίδια τη φήμη των γνησίων προϊόντων.  Επί του παρόντος, η προστασία των εν λόγω προϊόντων παραμένει μη ικανοποιητική, καθώς μόνο 15 κράτη μέλη έχουν ειδική εθνική νομοθεσία για το θέμα αυτό.

Μεταξύ ενός καταλόγου εκατοντάδων προϊόντων που θα επωφεληθούν από τους νέους κανόνες συμπεριλαμβάνεται και το Λευκαρίτικο κέντημα που είναι και το μόνο προϊόν από την Κύπρο που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο.  Σε όλους όμως είναι γνωστά πολλά τέτοια προϊόντα όπως τα κρύσταλλα Βοημίας, η πορσελάνη Meissen, η Γαλλική δαντέλα από το Καλέ, το σκωτσέζικου καρό ύφασμα, το μάρμαρο  Carrara.

Η Γεωγραφική Ένδειξη προστασίας είναι για παράδειγμα, ένα όνομα ή ένα σύμβολο που παραπέμπει στη γεωγραφική προέλευση του προϊόντος και σε μια παραδοσιακή τεχνογνωσία. Οι τύποι των προϊόντων είναι κεραμικά, αγγεία, πέτρα, μάρμαρο, δαντέλες, παραδοσιακά υφάσματα, καθώς και κοσμήματα, συμπεριλαμβανομένων των πολύτιμων λίθων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντοπίσει περισσότερα από 800 προϊόντα, που είναι πιθανό να ωφεληθούν από αυτό.

Στη Γαλλία, σε ορισμένους τομείς, όπως η κλωστοϋφαντουργία, οι εταιρείες εκτιμούν ότι η επέκταση της γεωγραφικής ένδειξης και σε μη γεωργικά προϊόντα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση έως και 25% της διεθνούς ζήτησης. Ένα αποτελεσματικό σύστημα της ΕΕ θα ευνοήσει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον τόπο καταγωγής του προϊόντος που συχνά είναι αγροτικές περιοχές.

 Οφέλη για καταναλωτές και παραγωγούς

 Τα πανευρωπαϊκά προστατευμένα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης αυξάνουν  την ελκυστικότητα του προϊόντος για τους καταναλωτές, διότι ο τόπος καταγωγής και τα ειδικά χαρακτηριστικά είναι εγγυημένα, καθώς και για τους παραγωγούς, διότι τους επιτρέπει να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους.

Μπορεί να προστατεύσει έτσι κατασκευαστές παραδοσιακών προϊόντων  και να αυξήσει την προθυμία τους να επενδύσουν.  Η Γεωγραφική ένδειξη προστασίας μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας του τόπου καταγωγής ενός προϊόντος  προωθώντας έτσι τον τουρισμό και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επόμενα βήματα

 Οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Έκθεση τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και θα ψηφίσουν επί αυτής την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στη διάρκεια της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Σημείωση προς τους συντάκτες

Σε επίπεδο ΕΕ, ενιαία γεωγραφική ένδειξη (ΓΕ) προστασίας παρέχεται για τα γεωργικά προϊόντα που προέρχονται από μια συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση, έχουν ορισμένες ιδιότητες ή γίνονται σύμφωνα με τις παραδοσιακές μεθόδους. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ενιαίο καθεστώς προστασίας της γεωγραφικής ένδειξης για μη γεωργικά προϊόντα σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο, 15 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ειδική εθνική νομοθεσία για την προστασία της γεωγραφικής ένδειξης για μη γεωργικά προϊόντα με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί  προστασίας στα κράτη μέλη.

Η Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση το 2014 με σκοπό τη συλλογή εμπειριών των ενδιαφερόμενων φορέων των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων προστασίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και να καθορίσει, αν η Γεωγραφική Ένδειξη Προστασίας της ΕΕ θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να καλύπτει τα μη γεωργικά προϊόντα. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2014. Μια σαφής πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξέφρασε την ικανοποίησή της για ενδεχόμενη δράση σε επίπεδο ΕΕ και προσδιόρισε τα πιθανά οφέλη στην οικονομία, την προστασία των καταναλωτών και τον πολιτισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *