Skip to content

Εγκαινιάστηκε η νέα προγραμματική περίοδος του Europe Direct Λεμεσού

Το έργο που επιτελεί, εδώ και οκτώ χρόνια, το κέντρο πληροφόρησης Europe Direct Λεμεσού, εξήραν η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της νέας προγραμματικής περιόδου (2021 – 2025), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο αναπληρωτή επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Νικόλαος Ίσαρης, υπενθύμισε ότι το Europe Direct Λεμεσού είναι ένα από τα τρία που λειτουργούν στην Κύπρο, καθώς δυο ακόμη λειτουργούν σε Λευκωσία και Λάρνακα και τα οποία αποτελούν μέρος ενός μεγάλου δικτύου 424 κέντρων πληροφόρησης Europe Direct σε όλη την ΕΕ.

«Άρχισαν να λειτουργούν επίσημα για την νέα προγραμματική περίοδο, την 1η Μαΐου 2021, και θα λειτουργούν και για τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ ο στόχος είναι να παρέχουν άμεσα και γρήγορα πληροφορίες για όλα τα δικαιώματα που έχουν οι Κύπριοι πολίτες, ως Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά και για όλες τις ευκαιρίες που παρέχονται από την ΕΕ», συμπλήρωσε.

Σημείωσε δε ότι τα Europe Direct φέρνουν κοντά τον Κύπριο πολίτη με την Ευρώπη, ενημερώνουν, ευαισθητοποιούν για τους σκοπούς, για τις προτεραιότητες και τις δράσεις της ΕΕ.

Συνεχάρη δε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό την αιγίδα του οποίου λειτουργεί το Europe Direct Λεμεσού καθώς και τους λειτουργούς του, ενώ ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην υλοποίηση του έργου τους.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επόμενο έτος και που, όπως είπε, σκοπεύουν να κάνουν την Ευρώπη πιο πράσινη, πιο ανθεκτική και πιο ασφαλή.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Ίσαρης υπογράμμισε τη σημασία της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, «την πρώτη μεγάλη προσπάθεια άσκησης ψηφιακής δημοκρατίας» και την ανάγκη κινητοποίησης των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, «όχι απλώς για να συμμετέχουν, αλλά για να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης».

Οι προτάσεις και ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών, υπέδειξε, καταγράφονται μέσα από την ανοικτή διαδικτυακή πλατφόρμα www.futureu.europa.eu και οι οποίες και θα μεταφερθούν σε ευρωπαϊκές ομάδες δράσεις και στην ολομέλεια της διάσκεψης.

Υποδεικνύοντας τη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών και από το Europe Direct, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο σημείωσε ότι, όσο μαζικότερη είναι η συμμετοχή των πολιτών, τόσο αντιπροσωπευτικότερα θα είναι και τα αποτελέσματα της διάσκεψης.«Η μέχρι τώρα πορεία της ΕΕ, τα όσα έχουν επιτευχθεί στο χρόνο, αποδεικνύουν ότι οι δυνατότητες μας είναι απεριόριστες, φτάνει να μην χάσουμε την ικανότητα και τη θέληση μας να οραματιζόμαστε και να συμμετέχουμε», συμπλήρωσε.

Ανέφερε δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδοκεί σε μια Ευρώπη που να διαμορφώνει τις συνθήκες για να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα, μια Ευρώπη που δεν αφήνει κανέναν πίσω, «και αυτό θα αποτελέσει και τη δύναμη μας, τη δύναμη που κάνει την ΕΕ να κινείται, να προοδεύει και να προχωρά μπροστά όλα αυτά τα χρόνια».

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο θα είναι στο πλευρό του Europe Direct Λεμεσού και στο έργο που καλείται να επιτελέσει για τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής, συνεχάρη το Europe Direct Λεμεσού για τη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια και τις υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν στη Λεμεσό.«Ένας από τους στόχους του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να βγαίνουμε εκτός Λευκωσίας και είναι σε αυτό ακριβώς που, το Europe Direct Λεμεσού, μπορεί να αποτελεί τον θεσμικό βραχίονα, τόσο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην επαρχία Λεμεσού», συμπλήρωσε.

Στη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης αναφέρθηκε και ο κ. Κεττής, λέγοντας ότι αυτή πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης από όλους και ειδικά από τους θεσμικούς φορείς, από τα Πανεπιστήμια, τους φοιτητές και φοιτήτριες και τους νέους της χώρας μας, «γιατί αυτά που θα αποφασιστούν αφορούν πρωτίστως τους νέους και τις νέες που θα ζήσουν με τις αποφάσεις αυτής της διάσκεψης».

Σημείωσε δε ότι το Europe Direct Λεμεσού μπορεί να προσφέρει την αναγκαία πληροφόρηση στους φοιτητές του Πανεπιστημίου και στους πολίτες γενικότερα, ώστε να καταθέσουν την άποψη τους και τόνισε ότι αποτελεί δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως οι απόψεις των πολιτών θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.

«Είναι η πρώτη φορά που συζητούμε το μέλλον της Ευρώπης στο πλαίσιο μιας διάσκεψης όπου ζητούνται οι απόψεις των ίδιων των πολιτών και έχουμε κάθε συμφέρον, ειδικά εμείς που προερχόμαστε από μικρά κράτη – μέλη, να είμαστε στον πυρήνα των διεργασιών, στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», πρόσθεσε ο Ανδρέας Κεττής.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ανέφερε ότι το Europe Direct Λεμεσού είναι μια υπηρεσία η οποία αποδείχθηκε στην πράξη ότι μπορεί να παρέχει πληροφορία στον γενικό πληθυσμό, όσον αφορά στις δράσεις της Ευρώπης.

«Είναι μια κατεύθυνση την οποίαν στηρίζουμε και μας ανοίγει ευκαιρίες ως Πανεπιστήμιο να ακουστεί η φωνή του αλλά και οι πρωτοβουλίες που δρομολογεί η ΕΕ για τον γενικό πληθυσμό», είπε και πρόσθεσε ότι το Europe Direct Λεμεσού είναι ο συνδετικός κρίκος για τη συνεργασία του ΤΕΠΑΚ με το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζοντας την πρόσφατη υπογραφή της «Συμφωνίας της Λεμεσού», από τη Συμμαχία των Πρυτάνεων οκτώ ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, ο καθηγητής Ζαφείρης σημείωσε τη νέα δυναμική που θα δημιουργηθεί, για το ΤΕΠΑΚ, με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου.

Τέλος, ο Γενικός Υπεύθυνος του Europe Direct Λεμεσού, Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, ανέφερε ότι οκτώ χρόνια από τη λειτουργία του, «νιώθουμε περήφανοι ότι το Europe Direct Λεμεσού καταγράφεται στη συνείδηση των Κυπρίων πολιτών ως ένας φορέας πολύ χρήσιμος, ένας φορέας που φέρνει κοντά τους το τι διαδραματίζεται στις Βρυξέλλες».

Σήμερα, συνέχισε, στα εγκαίνια της νέας προγραμματικής περιόδου, «υποσχόμαστε να είμαστε ακόμα πιο χρήσιμοι, ακόμα πιο ωφέλιμοι και υποβοηθητικοί», ενώ τόνισε πως «στο διάστημα των οκτώ χρόνων προσπαθήσαμε να κάνουμε στην πράξη αυτό που είναι ο σκοπός του Europe Direct, να δώσουμε την πληροφορία στον πολίτη και στους φορείς, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και τα δικαιώματα τους, μέσα από τα προγράμματα και τις δράσεις της ΕΕ».

Όπως είπε, μέσα σε αυτά τα χρόνια, έγινε μεγάλος αριθμός εκδηλώσεων, πέραν των 600 ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ενθέτων και περισσότερες από 100 επισκέψεις σε σχολεία, ενώ μέσα από τα ΜΚΔ και την ιστοσελίδα «προσπαθούμε να πάρουμε την πληροφορία και στον τελευταίο πολίτη για να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες».

Ευχαρίστησε δε την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το ΤΕΠΑΚ και τους φορείς που στηρίζουν την προσπάθεια (Δήμος Λεμεσού, Δήμος Αγίου Αθανασίου, Δήμος Γερμασόγειας, Δήμος Μέσα Γειτονιάς, Δήμος Δερύνειας, Δήμος Μόρφου και Αναπτυξιακή Εταιρεία Λεμεσού), καθώς επίσης και το ΡΙΚ, το ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 6 και τον τηλεοπτικό σταθμό Capital, για την συμβολή τους.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Χρυσοστόμου τίμησε, για την προσφορά της, τη δημοσιογράφο Δέσποινα Ρούσσου, ενώ ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας στο κτίριο που στεγάζεται το Europe Direct Λεμεσού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *