Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 23/4

Η Επιτροπή εκδίδει συστάσεις για την καλύτερη προστασία των παιδιών από τη βία

Η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα τη σύσταση για την ανάπτυξη και την ενίσχυση ολοκληρωμένων συστημάτων προστασίας των παιδιών προς το συμφέρον των παιδιών, εκπληρώνοντας τη σχετική της δέσμευση στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.

Η σύσταση θα στηρίξει τα κράτη μέλη ώστε να ενισχύσουν τα συστήματα προστασίας των παιδιών που εφαρμόζουν. Οι αρχές σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και η κοινωνία των πολιτών σε όλους τους τομείς πρέπει να συνεργαστούν για να προστατεύσουν τα παιδιά απ’ όλες τις μορφές βίας με συνεκτικό και συστημικό τρόπο.

Στην ΕΕ ζουν 80 εκατομμύρια παιδιά. Η βία κατά των παιδιών εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, σε πολλά επίπεδα. Ποσοστό μεταξύ 13% έως 29% των μαθητών ηλικίας 15 ετών αναφέρουν ότι υφίστανται συχνά εκφοβισμό. Έως και 13,7% των ενήλικων γυναικών ανέφεραν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική βία κατά την παιδική ηλικία. Το ποσοστό αυτό πιθανώς είναι ακόμη υψηλότερο. Οι ενέργειες και η αδράνεια των κυβερνήσεων έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στα παιδιά απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα. Η προστασία των παιδιών αποτελεί τόσο ηθική όσο και νομική επιταγή. Αποτελεί επίσης μια στρατηγική, μακροπρόθεσμη επένδυση στις κοινωνίες μας. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο.

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις και η Επίτροπος Φερέιρα ξεκινούν την ετήσια διάσκεψη του 2024 για το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης, όπου θα συζητηθεί η στήριξη της ΕΕ για μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη

Αύριο, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις και η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα θα κηρύξουν την έναρξη της ετήσιας διάσκεψης για το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις με αντίκτυπο: Μαζί είμαστε πιο δυνατοί». Στόχος της διάσκεψης είναι να συζητηθεί ο αντίκτυπος του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) στην παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη για την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών τους προγραμμάτων στην πράξη.

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν υψηλού επιπέδου εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών των κρατών μελών, προκειμένου να διερευνηθεί το πώς η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τα εθνικά μεταρρυθμιστικά προγράμματα με στόχο μια πιο καθαρή, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων, δικαιότερη και ανταγωνιστική οικονομία. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων την υλοποίηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, την αντιμετώπιση των δημογραφικών αλλαγών και την ενίσχυση της ικανότητας των δημόσιων διοικήσεων.

Στο πλαίσιο της διήμερης διάσκεψης θα ξεκινήσει επίσης ο 5ος ετήσιος κύκλος του TSI. Ο κύκλος αυτός θα παράσχει εξατομικευμένη τεχνική υποστήριξη στα κράτη μέλη, ώστε να τα βοηθήσει να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν τα μεταρρυθμιστικά τους προγράμματα, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών στην ΕΕ και θα συμβάλουν στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων της ΕΕ στην πράξη. Τα κράτη μέλη θα έχουν προθεσμία έως το τέλος Οκτωβρίου 2024 για να υποβάλουν στην Επιτροπή αίτημα στήριξης για το 2025.

Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, σε υβριδική μορφή, και είναι ανοικτή στο κοινό (απαιτείται εγγραφή για τη συμμετοχή). Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα και για το πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τη διάσκεψη είναι διαθέσιμες εδώ.

Το TSI είναι το κύριο μέσο της Επιτροπής για την παροχή τεχνικής υποστήριξης για μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ. Βασίζεται στην επιτυχία του προηγούμενου αντίστοιχου προγράμματος, ήτοι του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, το οποίο από το 2017 έχει υλοποιήσει μαζί με το TSI πάνω από 1.800 έργα τεχνικής υποστήριξης σε όλα τα κράτη μέλη.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan De Keersmaecker — Τηλ.: + 32 2 298 46 80· Laetitia Close — Τηλ.: + 32 2 296 70 73)

Ο Επίτροπος Βάρχεϊ επισκέφθηκε τον Λίβανο στις 22 Απριλίου 2024

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ επισκέφθηκε τη Βηρυτό στις 22 Απριλίου 2024, σε συνέχεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Απριλίου, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπενθύμισαν την ισχυρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον Λίβανο και τον λαό του Λιβάνου στο πλαίσιο των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα στο εσωτερικό της και των περιφερειακών εντάσεων.

Κατά την επίσκεψή του, ο Επίτροπος Βάρχεϊ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Ναμπίχ Μπερί, με τον Πρωθυπουργό κ. Νατζίμπ Μικάτι, με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ και τον Διοικητή των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου κ. Τζόζεφ Αούν.

Η αποστολή του Επιτρόπου είχε ως στόχο να θέσει τις βάσεις για την επανέναρξη του διαλόγου και να εντοπίσει τομείς όπου υπάρχει περιθώριο ενισχυμένης συνεργασίας.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην ειδική σελίδα για τη χώρα.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Ana Pisonero — Τηλ.: + 32 229-54320· Zoi Muletier — Τηλ.: + 32 229-94306)

Η Επιτροπή δημοσιεύει εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις για έξι κράτη μέλη οι οποίες περιλαμβάνουν αξιολόγηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 

Η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα έξι εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις για την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία. 

Η έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης προσδιορίζει τα κράτη μέλη για τα οποία θα πρέπει να εκπονηθούν εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις, προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσον αντιμετωπίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες. 

Η έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης του 2024, η οποία εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2023 στο πλαίσιο της φθινοπωρινής δέσμης μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, επέλεξε 12 κράτη μέλη για τα οποία θα έπρεπε να εκπονηθεί εμπεριστατωμένη επισκόπηση.  

Φέτος, κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών που διατυπώθηκε μέσω των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, οι εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις υποβλήθηκαν πριν από την εαρινή δέσμη μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή διεξοδικότερων πολυμερών συζητήσεων με τα κράτη μέλη πριν από τις προτάσεις της Επιτροπής για ειδικές ανά χώρα συστάσεις. 

Οι εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις για την Κύπρο, την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία δημοσιεύθηκαν ήδη στις 25 Μαρτίου.

Η τελική αξιολόγηση της Επιτροπής σχετικά με την ύπαρξη μακροοικονομικών ανισορροπιών στα εν λόγω 12 κράτη μέλη θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της εαρινής δέσμης μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου τον Ιούνιο, μαζί με ειδικές ανά χώρα συστάσεις.  

Οι εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις είναι διαθέσιμες εδώ.

Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο αποτελεί το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον συντονισμό και την εποπτεία των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών. 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Veerle Nuyts — Τηλ.: + 32 2 299 63 02· Flora Matthaes — Τηλ.: + 32 229 83951)

1.25 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για τη στήριξη της έρευνας αιχμής στο πλαίσιο των δράσεων Marie Skłodowska-Curie

[Η είδηση αυτή μεταφράστηκε με αυτόματη μετάφραση. Επιστροφή στην αρχική γλώσσα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την ποιότητα και την ακρίβεια αυτής της αυτόματης μετάφρασης. Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την αυτόματη μετάφραση.]

Σήμερα, η Επιτροπή ανακοίνωσε νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ύψους άνω των 1.25 δισ. ευρώ για τη στήριξη της έρευνας στο πλαίσιο των δράσεων Marie Sklodowska-Curie (MSCA), που αποτελούν μέρος του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, «Ορίζων Ευρώπη». Η χρηματοδότηση θα αναπτύξει άριστα διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα και θα στηρίξει συνεργατικά έργα έρευνας και καινοτομίας.

Η χρηματοδότηση θα στηρίξει και θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε περίπου 10 000 ταλαντούχους ερευνητές από όλο τον κόσμο σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους με ερευνητικά έργα που καλύπτουν όλους τους τομείς. Οι υποστηριζόμενοι ερευνητές θα είναι σε θέση να διεξάγουν την έρευνά τους, αποκτώντας παράλληλα νέες δεξιότητες και αναπτύσσοντας τη σταδιοδρομία τους στην ΕΕ και πέραν αυτής.

Ο φετινός κύκλος χρηματοδότησης θα ξεκινήσει με την έναρξη τριών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων αυτή την εβδομάδα:

  • Οι μεταδιδακτορικές υποτροφίες MSCA βοηθούν τους πεπειραμένους ερευνητές να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, να αναπτύξουν τη σταδιοδρομία τους και να αποκτήσουν διεθνή, διεπιστημονική και διατομεακή εμπειρία μέσω της εργασίας τους στο εξωτερικό. Αυτές οι υψηλού κύρους υποτροφίες αποτελούν ένα βήμα στη σταδιοδρομία των ερευνητών, επιτρέποντάς τους να διεξάγουν έρευνα αιχμής και να συνεργάζονται με κορυφαίες επιστημονικές ομάδες και προσωπικότητες. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων, με προϋπολογισμό 417.2 εκατ. ευρώ, ανοίγει σήμερα και θα κλείσει στις 11 Σεπτεμβρίου.
  • Η MSCA COFUND βοηθά τους οργανισμούς να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν τα δικά τους προγράμματα διδακτορικής κατάρτισης και μεταδιδακτορικών υποτροφιών, με στόχο την πρόσληψη ερευνητών και την προσέλκυση διεθνών ταλέντων μέσω της συγχρηματοδότησης σημαντικού μέρους των δαπανών τους. Τα ιδρύματα που επωφελούνται από την εν λόγω χρηματοδότηση πρέπει να την συμπληρώνουν με δικές τους πηγές χρηματοδότησης. Το σύστημα αυτό επεκτείνει τις βέλτιστες πρακτικές των δράσεων MSCA προωθώντας υψηλά πρότυπα και άριστες συνθήκες εργασίας. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων, με προϋπολογισμό 104.8 εκατ. ευρώ, ανοίγει σήμερα και θα κλείσει στις 26 Σεπτεμβρίου.
  • Η συμβολή στην πρωτοβουλία πολιτικής θα διαθέσει 2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των θεματικών δεσμών μεταξύ των έργων MSCA, αυξάνοντας την προβολή της συμβολής τους σε βασικές προτεραιότητες πολιτικής της ΕΕ και διερευνώντας τρόπους για τη μεγιστοποίηση του αντικτύπου του προγράμματος. Η πρόσκληση θα ανοίξει στις 25 Απριλίου και θα περατωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

Αργότερα εντός του τρέχοντος έτους, θα ανοίξουν δύο ακόμη σημαντικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τη στήριξη άριστων διδακτορικών προγραμμάτων και διεθνών συνεργατικών ερευνητικών έργων:

  • Τα Διδακτορικά Δίκτυα MSCA υλοποιούν προγράμματα για την πρόσληψη και την κατάρτιση υποψηφίων διδακτορικών στην ακαδημαϊκή κοινότητα και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων και των δημόσιων διοικήσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη κοινών πτυχίων, συμπεριλαμβανομένου πιθανού ευρωπαϊκού πτυχίου. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων, με προϋπολογισμό 608.6 εκατ. ευρώ, θα ανοίξει στις 29 Μαΐου και θα περατωθεί στις 27 Νοεμβρίου.
  • Οι ανταλλαγές προσωπικού των δράσεων MSCA αναπτύσσουν διεθνείς, διατομεακές και διεπιστημονικές ανταλλαγές και ανταλλαγή γνώσεων σε όλα τα στάδια της αλυσίδας καινοτομίας. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων, με προϋπολογισμό 99.47 εκατ. ευρώ, θα ανοίξει στις 19 Σεπτεμβρίου και θα περατωθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2025.

Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων έπονται της έγκρισης του αναθεωρημένου προγράμματος εργασίας του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2023-2025 την περασμένη εβδομάδα.

Μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων MSCA, το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» θέτει υψηλά πρότυπα για τη σταδιοδρομία των ερευνητών και εξακολουθεί να έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά συστήματα και οργανισμούς έρευνας και καινοτομίας, ενισχύοντας τη συνεργασία και αυξάνοντας την ελκυστικότητα και την προβολή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ιστορικό

Οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCA) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» χρηματοδοτούν την έρευνα και την καινοτομία αριστείας και εφοδιάζουν δημιουργικούς ερευνητές με νέες γνώσεις και δεξιότητες, μέσω της κατάρτισης και της έκθεσης σε διασυνοριακό, τομεακό και κοινωνικοοικονομικό τομέα. Οι δράσεις MSCA αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, προωθώντας τη σταδιοδρομία των ερευνητών και την ανάπτυξη εγκάρσιων δεξιοτήτων σε διασυνοριακό επίπεδο.

Οι δράσεις αυτές προωθούν την υιοθέτηση των αρχών της Χάρτας του Ερευνητή και των στόχων του ευρωπαϊκού πλαισίου για τις ερευνητικές σταδιοδρομίες μέσω της βελτίωσης των συνθηκών πρόσληψης και εργασίας και του καθορισμού προτύπων για τους ερευνητές. Οι δράσεις MSCA συμβάλλουν επίσης σημαντικά στη μεταρρύθμιση των συστημάτων αξιολόγησης της έρευνας, προωθώντας έναν ευρύ ορισμό της αριστείας και τις ποικίλες σταδιοδρομίες, σύμφωνα με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαδικασία που δρομολογήθηκε από τον Συνασπισμό για την Προώθηση της Αξιολόγησης της Έρευνας (CoARA).

Περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προσκλήσεις του 2024

Ενημερωτικό δελτίο: Δράσεις Marie Skłodowska-Curie 2021-2027: Ανάπτυξη ταλέντων, προώθηση της έρευνας

Ενημερωτικό δελτίο: Δράσεις Marie Skłodowska-Curie: Πάνω από 25 χρόνια ευρωπαϊκής υποστήριξης για την εργασία των ερευνητών

Αναθεωρημένο πρόγραμμα εργασίας για τις δράσεις Marie Skłodowska-Curie για την περίοδο 2023-2025

Δηλώσεις

Με τις δράσεις Marie Skłodowska-Curie στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», δεσμευόμαστε να προωθήσουμε τη διεθνή συνεργασία και να καλλιεργήσουμε την επόμενη γενιά ερευνητών και φορέων καινοτομίας. Τα 1.25 δισ. ευρώ στις προσκλήσεις αυτές θα λειτουργήσουν ως καταλύτης έρευνας αιχμής και θα τονώσουν τη σταδιοδρομία χιλιάδων λαμπρών μυαλών, στηρίζοντας την κινητικότητά τους μεταξύ χωρών και επιστημονικών κλάδων για την απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων. Χρειαζόμαστε αυτούς τους άριστους ερευνητές στην Ευρώπη για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής προόδου και ότι θα επιτύχουμε στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου συμμετέχει στην εναρκτήρια εκδήλωση της Συμμαχίας για τα φάρμακα κρίσιμης σημασίας.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς στη Γάνδη του Βελγίου: διατυπώνει εισαγωγικές παρατηρήσεις στην τελετή που θα ξεκινήσει την τελική συζήτηση στο πλαίσιο της Μεγάλης Συζήτησης 2024· συναντάται με εκπροσώπους της οργάνωσης Graffiti vzw.

Η κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα στην Κωνσταντινούπολη: συμμετέχει στον 2ο διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας για την επιστήμη, την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία· απονέμει τα βραβεία στην τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Καινοτόμων Γυναικών του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ), καθώς και στην τελετή απονομής των βραβείων του προγράμματος Plug-in του ΕΣΚ· συναντάται με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας κ. Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ· επισκέπτεται την Πανεπιστημιούπολη Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Boğaziçi στο Καντιλί και συγκεκριμένα τα νέα τους εργαστήρια LifeSci, ενώ θα εγκαινιάσει και το Κέντρο Βιοεπιστημών.

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *