Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 16/3

Η Επιτροπή δημοσιεύει την έκθεση για την κατάσταση του Σένγκεν και καθορίζει νέες προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά

Σήμερα, η Επιτροπή παρουσιάζει την έκθεση για την κατάσταση του Σένγκεν κατά την περασμένη χρονιά και καθορίζει τις προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά. Ο χώρος Σένγκεν έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο χώρο ελεύθερων ταξιδιών στον κόσμο. Εξασφαλίζοντας ομαλές και ασφαλείς μετακινήσεις σε σχεδόν 450 εκατομμύρια ανθρώπους, ο χώρος Σένγκεν είναι άκρως σημαντικός για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το 2023, ο χώρος Σένγκεν παρέμεινε ισχυρός, ενώ συνέχισε να είναι και ο προορισμός με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Την περσινή χρονιά εκδόθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια θεωρήσεις Σένγκεν, ενώ πάνω από μισό δισεκατομμύριο επιβάτες επισκέφθηκαν τον χώρο Σένγκεν, αριθμός που αντιστοιχεί στο 92% των προ της πανδημίας επιπέδων του 2019. Αυτή η μεγάλη επισκεψιμότητα έχει συμβάλει σημαντικά στην οικονομία της ΕΕ, καθώς ο τουρισμός συμβάλλει σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και παρέχει θέσεις εργασίας σε περίπου 22,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η έκθεση του 2024 για την κατάσταση του Σένγκεν αναφέρει τα επιτεύγματα, τις προκλήσεις και τις εξελίξεις στον χώρο Σένγκεν κατά τον τελευταίο κύκλο της περιόδου 2023-2024. Σύμφωνα με την έκθεση, οι κανόνες Σένγκεν εφαρμόζονται ορθά, αν και υπάρχουν ορισμένα κενά στην υλοποίηση. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα ενισχυμένο νομοθετικό πλαίσιο, όμως πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες ώστε να θεσπιστούν τα νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομικής συνεργασίας, για τη σταδιακή κατάργηση των μακροχρόνιων ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Επιπλέον, όσον αφορά το ολοκληρωμένο πλαίσιο διακυβέρνησης Σένγκεν, η Επιτροπή θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες για πληρέστερες αναλύσεις δεδομένων σε στενή συνεργασία με τους οργανισμούς της ΕΕ και τα κράτη μέλη. Τέλος, έχουν γίνει ιστορικά βήματα για την ολοκλήρωση του χώρου Σένγκεν με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αρχής γενομένης από την άρση των ελέγχων στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα από τις 31 Μαρτίου 2024, όμως απαιτείται νέα απόφαση του Συμβουλίου για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά χερσαία σύνορα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του Σένγκεν είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου και σ’ αυτό το ενημερωτικό δελτίο.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Anitta Hipper — Τηλ.: + 32 2 298 56 91· Fiorella Boigner — Τηλ.: + 32 2 299 37 34)

Η Επιτροπή χαιρετίζει τις συστάσεις της ομάδας Ευρωπαίων πολιτών για την ενεργειακή απόδοση

Στην τελική συνεδρίαση της ομάδας Ευρωπαίων πολιτών για την ενεργειακή απόδοση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12-14 Απριλίου στις Βρυξέλλες, 150 Ευρωπαίοι πολίτες διατύπωσαν 13 συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ενεργειακή απόδοση. Από τον Φεβρουάριο του 2024, οι πολίτες συναντιούνται δια ζώσης ή διαδικτυακά για να συζητήσουν τις προκλήσεις και τα οφέλη της ενεργειακής απόδοσης. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τόσο από την ομάδα όσο και από την πλατφόρμα συμμετοχής των πολιτών θα αξιοποιηθούν τώρα για να συνταχθεί μια σύσταση της Επιτροπής σχετικά με την αρχή της «προτεραιότητας στην ενεργειακή απόδοση», η οποία θα εξεταστεί από το Σώμα των Επιτρόπων και θα απευθυνθεί τελικά στα κράτη μέλη εντός του τρέχοντος έτους.

Η χρήση λιγότερης ενέργειας με περισσότερη σύνεση είναι καίριας σημασίας για καθαρή, ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια και αποτελεί σημαντική συνιστώσα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του σχεδίου REPowerEU. Η ενεργειακή απόδοση συμβάλλει στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και, κατά συνέπεια, είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη της φιλοδοξίας της ΕΕ για το κλίμα, ενώ παράλληλα ενισχύει τη σημερινή και μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα της ενέργειας.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τις Διοργανικές Σχέσεις και τη Διερεύνηση Προοπτικών κ. Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε σχετικά: «Η ενεργειακή απόδοση ωφελεί τον πλανήτη, ωφελεί την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ αλλά και τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Με χαρά έλαβα την έκθεση που προέκυψε απ’ αυτόν τον οικολογικό διάλογο πολιτών. Πρόκειται για έναν σημαντικό τρόπο συμμετοχής τους στα κοινά και για μια πολύτιμη συμβολή στις προσπάθειές μας.»

Για να υποστηρίξουν την προτεραιότητα που έχει θέσει η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την οικοδόμηση μιας προσαρμοσμένης στο μέλλον ευρωπαϊκής δημοκρατίας, οι ομάδες Ευρωπαίων πολιτών και τα διαδικτυακά εργαλεία συμμετοχής των πολιτών έχουν ενσωματωθεί ως στοιχείο του δημοκρατικού βίου της ΕΕ, ως ένα από τα βασικά αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Οι ομάδες αυτές δίνουν στους πολίτες λόγο στη χάραξη των πολιτικών της ΕΕ. Μια πλήρης επισκόπηση των τελικών συστάσεων, μαζί με αναλυτικότερα στοιχεία σχετικά με την ομάδα Ευρωπαίων πολιτών για την ενεργειακή απόδοση είναι διαθέσιμα στο σχετικό δελτίο Τύπου.

(Περισσότερες πληροφορίες: Francesca Dalboni — Τηλ.: + 32 229-88170· Saul Louis Goulding — Τηλ.: + 32 229-64735)

Η Επιτροπή στηρίζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταϊκών με τον νέο Χάρτη Ηλιακής Ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειές της για τη στήριξη του ευρωπαϊκού κλάδου της ηλιακής ενέργειας, προωθώντας την υπογραφή ενός Ευρωπαϊκού Χάρτη Ηλιακής Ενέργειας με τα κράτη μέλη της ΕΕ και εκπροσώπους του κλάδου. Χθες, στο περιθώριο της πρώτης ημέρας του άτυπου Συμβουλίου Ενέργειας, η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον, υπουργοί 23 χωρών της ΕΕ και διάφοροι εκπρόσωποι του κλάδου υπέγραψαν τον νέο Χάρτη.  

Σε ομιλία που εκφώνησε στην τελετή υπογραφής, η Επίτροπος δήλωσε τα εξής: «Ο κλάδος της κατασκευής φωτοβολταϊκών είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη των στόχων μας για την ενέργεια, το κλίμα και την ανταγωνιστικότητα. Η βιομηχανία της ηλιακής ενέργειας πρέπει να παραμείνει ισχυρή για το μέλλον της Ευρώπης, με επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Ηλιακής Ενέργειας φέρνει σε επαφή την Επιτροπή, τις εθνικές αρχές και τον κλάδο, προωθώντας τη συνεργασία και στηρίζοντας την ευρωπαϊκή παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ.»  Η πλήρης ομιλία είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.  

Ο Χάρτης προβλέπει μια σειρά εθελοντικών δεσμεύσεων για τη στήριξη του κλάδου παραγωγής φωτοβολταϊκών στην ΕΕ. Αποτελεί την τελευταία από τις δράσεις της Επιτροπής για τη στήριξη της παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ στην Ευρώπη, έπειτα από την πρόταση πράξης για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών, η οποία έχει συμφωνηθεί προσωρινά από τους συννομοθέτες, και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τον Κλάδο των Φωτοβολταϊκών.  

Θα συμβάλει ώστε η πράσινη μετάβαση και οι βιομηχανικοί στόχοι της Ευρώπης να συμβαδίζουν με την επίσπευση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας.  

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη σχετική είδηση.

(Περισσότερες πληροφορίες: Tim McPhie – Τηλ.: +32 2 295 86 02· Giulia Bedini — Τηλ: +32 2 295 86 61· Ana Crespo Parrondo — Τηλ.: +32 2 298 13 25)

Η Επιτροπή αναζητά απόψεις σχετικά με το πώς μπορεί να συγκεντρωθεί η ζήτηση για πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας

Η Επιτροπή ξεκίνησε μια έρευνα η οποία απευθύνεται σε εταιρείες και σε άλλους σχετικούς φορείς που ενδιαφέρονται για τη συγκέντρωση της ζήτησης και τη σύνδεση της προσφοράς και της ζήτησης πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας. 

Οι απαντήσεις στην έρευνα θα συμβάλουν στη δημιουργία του μελλοντικού μηχανισμού συγκέντρωσης και αντιστοίχισης της ζήτησης για πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας, όπως προβλέπεται στον κανονισμό για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. 

Η ΕΕ χρειάζεται πρόσβαση σε ασφαλή, διαφοροποιημένο, οικονομικά προσιτό και βιώσιμο εφοδιασμό με κρίσιμες πρώτες ύλες, οι οποίες είναι άκρως σημαντικές σε διάφορους στρατηγικούς τομείς, από τη βιομηχανία μηδενικών καθαρών εκπομπών και την ψηφιακή βιομηχανία ως την αεροδιαστημική και την αμυντική βιομηχανία. Προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με κρίσιμες πρώτες ύλες, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2023, ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός μηχανισμού συγκέντρωσης και αντιστοίχισης της ζήτησης για πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της επιτυχίας ενός παρόμοιου μηχανισμού για το φυσικό αέριο στο πλαίσιο της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ. Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί μέρος του κανονισμού για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τις προσεχείς εβδομάδες. Θα περιλαμβάνει διάφορα μέρη της αξιακής αλυσίδας πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας, από την εξόρυξη έως την επεξεργασία και την ανακύκλωση των εν λόγω υλικών.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία είναι ανοικτή και θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου 2024.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johanna Bernsel — Τηλ.: + 32 2 298 66 99· Federica Miccoli — Τηλ.: + 32 2 295 83 00)

Μια νέα έκθεση για τις παγκόσμιες τάσεις παρουσιάζει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για το μέλλον της Ευρώπης

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Στρατηγικής και Πολιτικής Ανάλυσης (ESPAS) παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση την τέταρτη έκθεσή του σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις, με τίτλο «Επιλέγοντας το μέλλον της Ευρώπης». Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τις Διοργανικές Σχέσεις και τη Διερεύνηση Προοπτικών κ. Μάρος Σέφτσοβιτς εκφώνησε ομιλία στο πλαίσιο της εν λόγω εκδήλωσης. Στόχος της έκθεσης είναι να βοηθήσει τους πολιτικούς ηγέτες που θα προκύψουν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που θα βρουν μπροστά τους.

Η έκθεση αναλύει 10 καίριους τομείς, που εκτείνονται από τη γεωπολιτική, το περιβάλλον και την οικονομία έως την τεχνολογία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Περιγράφει τις αναμενόμενες τάσεις έως το 2040 και τη δυνητική αλληλεπίδραση μεταξύ τους, επισημαίνοντας τους τομείς στους οποίους οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν μακροπρόθεσμα να κάνουν επιλογές στρατηγικής σημασίας. Σύμφωνα με την έκθεση, αν και ορισμένες τάσεις προβλέπουν αυξανόμενους κινδύνους και αναδυόμενες απειλές, οι ίδιες τάσεις μας καλούν να είμαστε αισιόδοξοι, δεδομένου ότι η ΕΕ έχει σημειώσει αξιοσημείωτες επιτυχίες στην ικανότητα αντιμετώπισης κρίσεων. Η έκθεση δείχνει επίσης ότι η ενότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των κρατών μελών είναι πιο πιθανό να επιτύχει απ’ ό,τι μια προσέγγιση στην οποία τα διάφορα όργανα υιοθετούν αντικρουόμενες ή αντίθετες θέσεις.

Το ESPAS είναι μια διοργανική πρωτοβουλία μεταξύ εννέα θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ που ασχολείται με την προώθηση της στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών και της προληπτικής διακυβέρνησης. Η έκθεση για τις παγκόσμιες τάσεις είναι ένα από τα εμβληματικά παραδοτέα αυτής της πρωτοβουλίας.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johannes Bahrke — Τηλ.: + 32 2 295 86 15· Flore Boutier — Τηλ.: + 32 2 296 60 43)

Η ΕΕ ανακοινώνει δεσμεύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την προστασία των ωκεανών και την προώθηση της βιωσιμότητας στη διάσκεψη «Our Ocean» που πραγματοποιείται στην Ελλάδα

Σήμερα, επ’ ευκαιρία της διάσκεψης «Our Ocean» που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει την ισχυρή προσήλωσή της στη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών, ανακοινώνοντας 40 δεσμεύσεις για το 2024. Οι σχετικές δράσεις θα χρηματοδοτηθούν με 3,5 δισ. ευρώ από διάφορα κονδύλια της ΕΕ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει αναγγείλει η ΕΕ από τότε που άρχισαν οι διασκέψεις «Our Ocean».

Η διάσκεψη «Our Ocean» είναι μια διεθνής πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε το 2014 και φιλοξενείται κάθε χρόνο από μια διαφορετική κυβέρνηση, με σκοπό την προαγωγή της παγκόσμιας διακυβέρνησης των ωκεανών και των δράσεων για την προστασία των θαλασσών και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η φετινή διάσκεψη απευθύνει έκκληση να καταβληθούν κοινές παγκόσμιες προσπάθειες υπέρ ενός ασφαλούς, προστατευμένου, καθαρού, υγιούς και βιώσιμα διαχειριζόμενου ωκεανού. Στο πλαίσιο της διάσκεψης, η ΕΕ αναλαμβάνει δεσμεύσεις που καλύπτουν όλα τα θέματα της εκδήλωσης: βιώσιμη αλιεία, προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, ωκεανοί και κλιματική αλλαγή, βιώσιμες γαλάζιες οικονομίες, θαλάσσια ρύπανση, ασφάλεια στη θάλασσα και άλλα.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: + 32 2 295 31 56· Maëlys Dreux — Τηλ.: + 32 2 295 46 73)

Η Επιτροπή προσφέρει 35,500 δωρεάν ταξιδιωτικές κάρτες DiscoverEU σε νέους

[Η είδηση αυτή μεταφράστηκε με αυτόματη μετάφραση. Επιστροφή στην αρχική γλώσσα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την ποιότητα και την ακρίβεια αυτής της αυτόματης μετάφρασης. Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την αυτόματη μετάφραση]

Από φέτος το καλοκαίρι χιλιάδες νέοι θα ταξιδέψουν και πάλι σε όλη την Ευρώπη με τρένο δωρεάν χάρη στην τελευταία πρόσκληση του προγράμματος DiscoverEU. Σήμερα, στις 12: 00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας, η Επιτροπή εγκαινίασε τον τελευταίο γύρο αιτήσεων DiscoverEU. Θα λήξει την Τρίτη 30 Απριλίου στις 12: 00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Συνολικά, διατίθενται 35,500 ταξιδιωτικές κάρτες. Για να μιλήσουν, οι νέοι που γεννήθηκαν μεταξύ 1 Ιουλίου 2005 και 30 Ιουνίου 2006 μπορούν να κάνουν ένα κουίζ με πέντε ερωτήσεις σχετικά με την ΕΕ και μία επιπλέον ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας. Οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα λάβουν δωρεάν σιδηροδρομική κάρτα για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη για διάστημα έως 30 ημερών από τις 1 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025.

Η πρόσκληση είναι ανοικτή σε αιτούντες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Erasmus +, συμπεριλαμβανομένων της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Βόρειας Μακεδονίας, της Νορβηγίας, της Σερβίας και της Τουρκίας. Οι κάτοχοι εισιτηρίων μπορούν να προγραμματίσουν τις δικές τους διαδρομές ή να εμπνευστούν από τα υφιστάμενα δρομολόγια. Για παράδειγμα, μπορούν να ανακαλύψουν μια διαδρομή που ξεκίνησε πέρυσι, η οποία επικεντρώνεται σε πόλεις και τόπους που καθιστούν την Ευρωπαϊκή Ένωση «όμορφη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς» σύμφωνα με τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους.

Οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την πολιτιστική διαδρομή DiscoverEU, μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, η οποία συνδυάζει διάφορους πολιτιστικούς προορισμούς, όπως η αρχιτεκτονική, η μουσική, η λεπτή τέχνη, το θέατρο, η μόδα και ο σχεδιασμός. Οι συμμετέχοντες μπορούν να επισκεφθούν τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης που περιλαμβάνονται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τους χώρους με σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς ή τις τοποθεσίες του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης, οι οποίες είναι πόλεις που έχουν υπερβεί και πέραν αυτών για να καταστούν πιο προσβάσιμες σε όλους.

Το DiscoverEU δεν είναι απλώς εισιτήριο. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν επίσης εκπτωτική κάρτα με πάνω από 40,000 δυνατότητες έκπτωσης για τις δημόσιες συγκοινωνίες, τον πολιτισμό, τη στέγαση, τη σίτιση, τον αθλητισμό και άλλες υπηρεσίες σε επιλέξιμες χώρες. Επιπλέον, οι εθνικοί οργανισμοί του Erasmus + διοργανώνουν ενημερωτικές συναντήσεις πριν από την αναχώρηση και οι εθνικοί οργανισμοί σε όλες τις χώρες του Erasmus + προετοιμάζουν προγράμματα μάθησης του DiscoverEU, τα οποία διαρκούν από μία έως τρεις ημέρες.

Η κοινωνική ένταξη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του προγράμματος Erasmus +, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες με αναπηρία ή με προβλήματα υγείας να λαμβάνουν στήριξη κατά τα ταξίδια τους. Από τον Οκτώβριο του 2022, οι εθνικοί οργανισμοί Erasmus + εφαρμόζουν τη δράση ένταξης DiscoverEU, επιτρέποντας σε οργανισμούς που εργάζονται με νέους με λιγότερες ευκαιρίες να υποβάλουν αίτηση επιχορήγησης. Η δράση αυτή παρέχει πρόσθετη στήριξη στους συμμετέχοντες, όπως πρόσθετη χρηματοδότηση και δυνατότητα μετακίνησης με συνοδούς. Από την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων τον Οκτώβριο του 2022, έχουν απονεμηθεί περισσότερα από 250 έργα από τους εθνικούς οργανισμούς του Erasmus +, ενώ κατά το τρέχον έτος πραγματοποιούνται δύο προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τη δράση ένταξης.

Ενώ το DiscoverEU ενθαρρύνει τις βιώσιμες σιδηροδρομικές μετακινήσεις, υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για νέους από εξόχως απόκεντρες περιοχές, υπερπόντιες κομητείες και εδάφη, απομακρυσμένες περιοχές και νησιά.

Ιστορικό

Η Επιτροπή δρομολόγησε το DiscoverEU τον Ιούνιο του 2018 μετά από προπαρασκευαστική ενέργεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενσωματώνεται στο πρόγραμμα Erasmus + για την περίοδο 2021-2027.

Από το 2018, περισσότεροι από 1 εκατομμύρια υποψήφιοι έχουν υποβάλει αίτηση για 284,000 διαθέσιμες ταξιδιωτικές κάρτες. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα μετά το ταξίδι, το 72 % των υποψηφίων δήλωσαν ότι είναι η πρώτη φορά εκτός της χώρας διαμονής τους με τρένο. Για πολλούς, ήταν επίσης η πρώτη φορά που ταξίδεψαν χωρίς γονείς ή ενήλικες συνοδούς, και η πλειονότητα έδειξε αυξημένη αίσθηση ανεξαρτησίας. Πάνω από τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι δεν θα ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσουν την ταξιδιωτική τους κάρτα χωρίς το DiscoverEU.

Η εμπειρία του DiscoverEU βοήθησε τους νέους να κατανοήσουν καλύτερα άλλους πολιτισμούς, καθώς και την ευρωπαϊκή ιστορία, και βελτίωσε τις δεξιότητές τους στις ξένες γλώσσες. Τα άτομα που συμμετέχουν καλούνται να γίνουν πρεσβευτές του DiscoverEU για να προωθήσουν την πρωτοβουλία. Ηομάδα #DiscoverEU Official έχει περισσότερα από 96,000 μέλη, όπου οι νέοι ταξιδιώτες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους για να ανταλλάξουν εμπειρίες και συμβουλές.

Για να υποβάλουν αίτηση, τα επιλέξιμα άτομα πρέπει να απαντήσουν σε ένα κουίζ πολλαπλών επιλογών με ερωτήσεις γενικών γνώσεων γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ που απευθύνονται στη νεολαία. Η Επιτροπή θα κατατάξει τους υποψηφίους με βάση τις απαντήσεις τους. Η Επιτροπή θα προσφέρει ταξιδιωτικές κάρτες στους αιτούντες μετά την κατάταξή τους έως το όριο των διαθέσιμων εισιτηρίων.

Περισσότερες πληροφορίες

Το DiscoverEU

Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας

Δηλώσεις

«Το DiscoverEU είναι μια φανταστική ευκαιρία για νέους που επιθυμούν να εξερευνήσουν την Ευρώπη, να ανακαλύψουν τόπους και να συναντήσουν νέους ανθρώπους. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσω αυτόν τον εαρινό γύρο αιτήσεων κατά τη διάρκεια της συναρπαστικής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας. Εύχομαι το καλύτερο να κερδίσω σε όλους τους αιτούντες». Ιλιάνα Ιβάνοβα, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας

Η ΕΕ ζητεί διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας σχετικά με τη μόνιμη απαγόρευση της αλιείας αμμόχελου από το Ηνωμένο Βασίλειο

[Η είδηση αυτή μεταφράστηκε με αυτόματη μετάφραση. Επιστροφή στην αρχική γλώσσα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την ποιότητα και την ακρίβεια αυτής της αυτόματης μετάφρασης. Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την αυτόματη μετάφραση]

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε διαβουλεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του μηχανισμού επίλυσης διαφορών της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας (ΣΕΣ) ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσει την αλιεία αμμόχελου, με στόχο την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Από την 26 Μαρτίου 2024, η απαγόρευση της αλιείας αμμόχελου καλύπτει τα αγγλικά ύδατα εντός της Βόρειας Θάλασσας και όλα τα ύδατα της Σκωτίας. Το μέτρο αυτό περιορίζει σημαντικά την πρόσβαση των σκαφών της ΕΕ σε αυτόν τον τύπο αλιείας. Η ΕΕ αμφισβητεί τη συμβατότητα της πλήρους και μόνιμης απαγόρευσης της αλιείας με τις αρχές και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ΣΕΣ.

Στο πλαίσιο της ΣΕΣ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να εφαρμόσουν τεκμηριωμένα, αναλογικά και αμερόληπτα μέτρα για τη διατήρηση των έμβιων θαλάσσιων πόρων. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο της ΣΕΣ έχει εξελιχθεί θετικά, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της ειδικής επιτροπής αλιείας, και η ΕΕ παραμένει ανοικτή στην επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επιλύσει το ζήτημα αυτό.

Η ΕΕ ενεργεί για την προστασία και την αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για βιώσιμη και ανθεκτική αλιεία στο πλαίσιο της κοινής αλιευτικής πολιτικής, της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 και του θαλάσσιου σχεδίου δράσης.

Επόμενα βήματα

Το αίτημα για διαβουλεύσεις κινεί επισήμως διαδικασίες στο πλαίσιο του μηχανισμού επίλυσης διαφορών ΣΕΣ με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά.  Εάν οι διαβουλεύσεις δεν καταλήξουν σε ικανοποιητική λύση εντός 30 ημερών, ή περισσότερων, εάν συμφωνηθεί και από τα δύο Μέρη, η ΕΕ μπορεί να ζητήσει τη σύσταση διαιτητικού δικαστηρίου για να αποφανθεί σχετικά με τη συμβατότητα των μέτρων του Ηνωμένου Βασιλείου με τη ΣΕΣ.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των δεσμεύσεων από τους εταίρους της ΕΕ, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, και ενεργεί όταν είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει την τήρηση των εν λόγω δεσμεύσεων.

Η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου εφαρμόζεται από την 1 Ιανουαρίου 2021. Στο πλαίσιο του «Τομέα της αλιείας» της ΣΕΣ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι αλιευτικές δραστηριότητες για κοινά αποθέματα στα ύδατά τους είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες και συμβάλλουν στην επίτευξη οικονομικών και κοινωνικών οφελών με όλα τα εγκριθέντα μέτρα διαχείρισης της αλιείας να είναι αναλογικά, να μην εισάγουν διακρίσεις και να βασίζονται στις βέλτιστες διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις.

Σύμφωνα με τη ΣΕΣ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύονται να διεξάγουν διαβουλεύσεις ετησίως για να συμφωνούν τα TAC για τα κοινά αποθέματα που απαριθμούνται στο παράρτημα 35 της ΣΕΣ. Το αμμόχελο περιλαμβάνεται στο εν λόγω παράρτημα, καθώς αλιεύεται στα ύδατα της ΕΕ, καθώς και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο καθόρισαν αλιευτικές δυνατότητες για το αμμόχελο με βάση ανεξάρτητες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES). Στόχος είναι η επίτευξη μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (ΜΒΑ), η οποία επιτρέπει τη συλλογή των ιχθυαποθεμάτων σε προληπτικά επίπεδα που τους επιτρέπουν να αναπαράγονται στη μέγιστη ικανότητά τους, διατηρώντας παράλληλα υγιή επίπεδα πληθυσμού. Για είδη όπως το αμμόχελο, το ICES λαμβάνει άμεσα υπόψη την κατανάλωση αμμόχελου από άλλους θηρευτές, όπως τα θαλάσσια πτηνά και τα θαλάσσια θηλαστικά, στη γνωμοδότησή του, καθώς η θήρευση που βασίζεται σε ποσοτική βάση περιλαμβάνεται συστηματικά στις αξιολογήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες

Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας:

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/relations-non-eu-countries/relations-united-kingdom/eu-uk-trade-and-cooperation-agreement_en

Σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου:

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/relations-non-eu-countries/relations-united-kingdom_en

Γραπτά πρακτικά ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τα αμμόχελα:

https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-7657-2024-INIT/en/pdf

Ανακοινώσεις του ΗΒ σχετικά με την απαγόρευση της αλιείας αμμόχελου:

https://www.gov.uk/government/news/nature-recovery-to-be-accelerated-as-the-government-delivers-on-measures-to-protect-land-and-sea
https://www.gov.scot/publications/sandeel-prohibition-fishing-scotland-order-2024-final-business-regulatory-impact-assessment

Ο κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, δήλωσε: «Η μόνιμη απαγόρευση της αλιείας αμμόχελου από το Ηνωμένο Βασίλειο στερεί από τα σκάφη της ΕΕ τις αλιευτικές δυνατότητες, αλλά παραβιάζει επίσης βασικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Τα υγιή αποθέματα αμμόχελου δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για τη λεπτή ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μας, αλλά και για τα μέσα διαβίωσης των αλιέων μας. Έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την προστασία αυτού του σημαντικού είδους, μεταξύ άλλων με τον καθορισμό των αλιευμάτων κάτω από τα επιστημονικά συνιστώμενα επίπεδα και τις απαγορευμένες περιοχές για την προστασία των θαλάσσιων πτηνών. Ως εκ τούτου, τυχόν περαιτέρω αποφάσεις πρέπει να είναι ανάλογες προς τους στόχους και να βασίζονται σε αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση των κοινών μας πόρων. Η ΕΕ δεσμεύεται να διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή της ΣΕΣ και την τήρηση των αρχών και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν από αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη. Ελπίζω πραγματικά ότι οι διαβουλεύσεις αυτές θα οδηγήσουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.»

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τρίτη 16/04

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς στην αρχαία Ολυμπία: συμμετέχει στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 33ους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι («Παρίσι 2024»).

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου στο Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου: εκφωνεί κεντρική ομιλία στην παρουσίαση της έκθεσης της επιτροπής για τον καρκίνο του μαστού του περιοδικού Lancet.

Τετάρτη 17/04

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς στην Κόρινθο: συναντάται με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτρη Πτωχό.

Πέμπτη 18/04

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς στην Αλεξανδρούπολη: συμμετέχει στην Εθνική Σύνοδο Πρυτάνεων που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου στην Άγκυρα της Τουρκίας: συμμετέχει στον διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας για την υγεία.

Παρασκευή 19/04

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς στην Αλεξανδρούπολη: επισκέπτεται το Κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων της Europol και του Frontex.

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *