Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 16/10

Η Επιτροπή προτείνει μέτρα κατά της ρύπανσης από μικροπλαστικά λόγω της έκλυσης πλαστικών συσσωματωμάτων

Σήμερα, η Επιτροπή προτείνει για πρώτη φορά μέτρα για την πρόληψη της ρύπανσης από μικροπλαστικά λόγω της ακούσιας έκλυσης πλαστικών συσσωματωμάτων.

Σήμερα, περί τους 52 με 184 χιλιάδες τόνους συσσωματωμάτων εκλύονται κάθε χρόνο στο περιβάλλον λόγω κακής διαχείρισης καθ’ όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού. Στόχος της σημερινής πρότασης είναι όλες οι επιχειρήσεις που χειρίζονται συσσωματώματα στην ΕΕ να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να μειώσουν την έκλυση συσσωματωμάτων έως και κατά 74%, συμβάλλοντας σε καθαρότερα οικοσυστήματα, σε ποταμούς και ωκεανούς χωρίς πλαστικά και στη μείωση των πιθανών κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία. Η θέσπιση κοινών μέτρων σε επίπεδο ΕΕ θα συμβάλει επίσης στην εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις. 

Η πρόταση καλύπτει ιδίως τις βέλτιστες πρακτικές για τις επιχειρήσεις όσον αφορά τον χειρισμό των συσσωματωμάτων, την υποχρεωτική πιστοποίηση και τις υπεύθυνες δηλώσεις, καθώς και μια κοινή μεθοδολογία για την εκτίμηση των απωλειών. Λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις θα ισχύουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να βοηθηθούν στην προσπάθεια συμμόρφωσής τους. Η πρόταση θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σχετικό δελτίο Τύπου και στις ερωταπαντήσεις.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: +32 2 295 31 56· Daniela Stoycheva – Τηλ.: +32 2 295 36 64)

Ο Aντιπρόεδρος Σχοινάς επισκέπτεται την Γκάμπια ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Δυτική Αφρική με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μετανάστευση και την κινητικότητα

Ο Αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς επισκέπτεται σήμερα το Μπανζούλ της Γκάμπιας ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Δυτική Αφρική. Στόχος της επίσκεψης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μετανάστευση και την κινητικότητα.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της Γκάμπιας κ. Muhammad B.S. Jallows και άλλα μέλη της κυβέρνησης, όπως τον κ. Mamadou Tangara, Υπουργό Εξωτερικών, Διεθνούς Συνεργασίας και Διασποράς, και τον κ. Seyaka Sonko, Υπουργό Εσωτερικών. 

Ο Αντιπρόεδρος θα επισκεφτεί επίσης διάφορα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα, όπως την κοινή επιχειρησιακή εταιρική σχέση με την Γκάμπια κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με την ισπανική εθνική αστυνομία και τη γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία και το έργο Fandema, το οποίο στηρίζει τις οικονομικές δραστηριότητες των γυναικών που ζουν σε αγροτικές κοινότητες και παρέχει στοχευμένη τεχνική εκπαίδευση, κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά επισκέψεων ευαισθητοποίησης που πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με το σχέδιο 10 σημείων για τη Λαμπεντούζα, το οποίο ανήγγειλε η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν με σκοπό την ενίσχυση των κοινών προσπαθειών για την πρόληψη της απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα και την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών, με παράλληλη αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Anitta Hipper – Τηλ.: +32 2 298 56 91· Fiorella Belciu – Τηλ.: +32 2 299 37 34)

Η νέα προκήρυξη του προγράμματος «Culture Moves Europe» στηρίζει πολιτιστικούς οργανισμούς για να υποδεχθούν έργα καλλιτεχνικής φιλοξενίας

Σήμερα, το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτιστικής κινητικότητας της ΕΕ, το πρόγραμμα «Culture Moves Europe» (Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη), προκηρύσσει τη δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για διοργανωτές προγραμμάτων καλλιτεχνικής φιλοξενίας. Η πρόσκληση απευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ΜΚΟ, δημόσιους φορείς, ιδρύματα, εταιρείες ή αυτοαπασχολούμενους που εδρεύουν σε 40 χώρες του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» και δραστηριοποιούνται στις παραστατικές ή εικαστικές τέχνες, τη μουσική, την πολιτιστική κληρονομιά, την αρχιτεκτονική, το σχέδιο, τη μόδα και τη λογοτεχνία. Η πρόσκληση είναι ανοικτή από σήμερα και έως τις 16 Ιανουαρίου 2024.

Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα λάβουν επιχορηγήσεις για τα έξοδα πρόσκλησης και διαμονής, διάρκειας έως 10 μηνών, έως πέντε διεθνών καλλιτεχνών/καλλιτέχνιδων και επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα, καθώς και υποτροφίες κινητικότητας για τα άτομα που θα συμμετάσχουν. Οι υποψήφιοι πρέπει να παρέχουν κατάλληλο περιβάλλον, εξοπλισμό και έναν καθοδηγητή (μέντορα) για τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα μπορούν να υλοποιήσουν τα έργα τους υπό καλές συνθήκες. Οι καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες και οι επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα μπορούν να λάβουν ένα ή περισσότερα συμπληρωματικά κονδύλια, όπως για την οικολογική μετακίνησή τους, για οικογενειακή βοήθεια ή για στήριξη σε περίπτωση αναπηρίας, επιπλέον της βασικής υποτροφίας κινητικότητας. Ενθαρρύνονται επίσης οι αιτήσεις από υπερπόντιες χώρες και εδάφη ή από εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα δήλωσε σχετικά: «Καθώς οι πολιτιστικοί οργανισμοί σε ολόκληρη την Ευρώπη συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις καταστροφικές συνέπειες των πρόσφατων κρίσεων, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τη στήριξη του τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους μικρότερους και τους αναδυόμενους οργανισμούς. Μέσω του προγράμματος “Culture Moves Europe”, οι καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες και οι επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα θα μπορούν να διεθνοποιήσουν τις πρακτικές τους χάρη στη χρηματοδοτική στήριξη για την υλοποίηση έργων καλλιτεχνικής φιλοξενίας. Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στην πολιτιστική πολυμορφία, επιτρέποντας περισσότερες καλλιτεχνικές ανταλλαγές μεταξύ των χωρών του προγράμματος “Δημιουργική Ευρώπη”.»

Στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για καλλιτεχνική φιλοξενία, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2023, προεπιλέχθηκαν 89 έργα καλλιτεχνικής φιλοξενίας στα οποία συμμετείχαν 232 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από 33 διαφορετικές χώρες του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Πολωνία. Τα έργα θα υλοποιηθούν εντός ενός έτους από την υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης. Οι φιλοξενίες καλλιτεχνών θα καλύπτουν όλους τους πολιτιστικούς τομείς και αρκετές θα επικεντρωθούν στους στόχους του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ και εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johanna Bernsel — Τηλ.: + 32 2 298 66 99· Flore Boutier — Τηλ.: + 32 2 296 60 43)

Η Επιτροπή εγκαινιάζει τον διαγωνισμό βίντεο «ImagineEU» για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Σήμερα, η Επιτροπή προκηρύσσει την πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τον διαγωνισμό «ImagineEU», ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των δύο τελευταίων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μαθητές και μαθήτριες απ’ όλη την ΕΕ καλούνται να δημιουργήσουν και να μοιραστούν σύντομα βίντεο με τις ιδέες τους για αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις κοινότητές τους.

Σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού, τη δημιουργία και την παραγωγή των βίντεο θα αναλάβουν ομάδες έως επτά μαθητών και μαθητριών από το ίδιο σχολείο, που θα εργάζονται υπό την επίβλεψη ενός ή δύο εκπαιδευτικών. Τα επιλέξιμα βίντεο θα παρουσιαστούν στη συνέχεια στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού, όπου οι θεατές θα κληθούν να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους.

Μετά την ψηφοφορία του κοινού, μια κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει τα καλύτερα βίντεο και τελικά θα ανακηρύξει τα τρία νικητήρια. Τρεις ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, να δουν από κοντά το έργο τους και να μάθουν περισσότερα για την ΕΕ κατά τη διάρκεια διήμερης ενημερωτικής επίσκεψης στις Βρυξέλλες.

Η προθεσμία για την υποβολή των βίντεο λήγει στις 13 Δεκεμβρίου 2023. Η διαδικτυακή ψηφοφορία θα αρχίσει στις 20 Δεκεμβρίου 2023 και θα λήξει στις 28 Ιανουαρίου 2024.  Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του διαγωνισμού για τους λεπτομερείς κανόνες του διαγωνισμού και για να μάθετε πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός «ImagineEU» βασίζεται στην ιδέα της σχετικής Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών και έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους νέους πολίτες να συμβάλλουν ενεργά στη χάραξη των πολιτικών της ΕΕ. Συμπληρώνει την εκπαιδευτική εργαλειοθήκη με τίτλο «Η δημοκρατία της ΕΕ σε δράση — Πείτε την άποψή σας με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών», η οποία έχει σχεδιαστεί για να εφοδιάσει τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να γίνουν ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand — Τηλ.: + 32 2 296 22 53· Yuliya Matsyk — Τηλ.: + 32 2 291 31 73)

Η ΕΕ πραγματοποιεί για πρώτη φορά πραγματική στρατιωτική άσκηση στο Κάδιθ

Από τις 16 έως τις 22 Οκτωβρίου, η ΕΕ θα πραγματοποιήσει την πρώτη της πραγματική στρατιωτική άσκηση στη ναυτική βάση Rota που βρίσκεται στο Κάδιθ της Ισπανίας. Στις 17 Οκτωβρίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ θα παρακολουθήσει στρατιωτική επίδειξη στο πλαίσιο της άσκησης.

Θα παραχωρήσει διάσκεψη Τύπου στις 10:15 ώρα Κύπρου, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στο EbS. Την ίδια ημέρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ θα εκφωνήσει ομιλία στη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ σε επίπεδο Αρχηγών των Επιτελείων Άμυνας που θα πραγματοποιηθεί στη Σεβίλλη.

Περίπου 2.800 άτομα από εννέα κράτη μέλη θα συμμετάσχουν σε άσκηση προσομοίωσης  της αρχικής φάσης μιας επιχείρησης σταθεροποίησης, με το ισπανικό αμφίβιο πολεμικό σκάφος «Juan Carlos I» να ηγείται μιας αμφίβιας επιχειρησιακής ομάδας, η οποία αποτελείται από 31 μονάδες που χρησιμοποιούν θαλάσσια, εναέρια, χερσαία και διαστημικά μέσα καθώς και μέσα προστασίας του κυβερνοχώρου.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου και σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο. Οπτικοακουστική κάλυψη θα είναι διαθέσιμη στο EbS.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Nabila Massrali — Τηλ.: + 32 2 298 80 93· Xavier Cifre-Quatresols — Τηλ.: + 32 2 297 35 82)

Η Επιτροπή εγκρίνει την τροποποίηση του χάρτη περιφερειακών κρατικών ενισχύσεων 2022-2027 για την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, την τροποποίηση του χάρτη της Ελλάδας για τη χορήγηση περιφερειακών ενισχύσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών για τις περιφερειακές ενισχύσεις.

Στις 6 Ιανουαρίου 2022 η Επιτροπή ενέκρινε τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων για την Ελλάδα 2022-2027, και στις 14 Ιουλίου 2022 την τροποποίησή του, με σκοπό την αύξηση της έντασης των ενισχύσεων για εδάφη που έχουν ταυτοποιηθεί ως χρήζοντα στήριξης από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Στις 30 Μαΐου 2023, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με πιθανή ενδιάμεση επανεξέταση των χαρτών περιφερειακών ενισχύσεων, λαμβάνοντας υπόψη επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, η εγκριθείσα σήμερα τροποποίηση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της Ελλάδας επιτρέπει υψηλότερα μέγιστα ποσά ενίσχυσης για επενδύσεις σε ορισμένες περιφέρειες, λόγω της μείωσης του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε αυτές. Τα μέγιστα ποσά ενίσχυσης θα αυξηθούν ως εξής: i) από 40% σε 50% των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στο Νότιο Αιγαίο και ii) από 50% σε 60% των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στην Κρήτη και τη Δυτική Μακεδονία. Ο τροποποιημένος χάρτης ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027. 

Η μη εμπιστευτική εκδοχή της σημερινής απόφασης θα δημοσιευτεί με αριθμό υπόθεσης SA.109322 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον ιστότοπο της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό αφ’ ης στιγμής διευθετηθούν τυχόν ζητήματα απορρήτου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Lea Zuber- Τηλ.: +32 2 295 62 98· Ninna Ferreira – Τηλ.: +32 2 299 81 63)

Η ανθρωπιστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Γάζα θα τριπλασιαστεί άμεσα και θα ανέλθει σε πάνω από 75 εκατομμύρια ευρώ

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε το απόγευμα του Σαββάτου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επαφών της με τους περιφερειακούς ηγέτες.

Μετά τη συνομιλία, η Πρόεδρος δήλωσε: «Η Επιτροπή θα αυξήσει άμεσα κατά 50 εκατ. ευρώ το υπάρχον κονδύλιο ανθρωπιστικής βοήθειας που προβλέπεται για τη Γάζα. Έτσι, το συνολικό ποσό θα υπερβεί τα 75 εκατ. ευρώ. Θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας με τον ΟΗΕ και τους οργανισμούς του για να εξασφαλίσουμε ότι η βοήθεια αυτή θα φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη στη Λωρίδα της Γάζας. Η Επιτροπή υποστηρίζει το δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ έναντι των τρομοκρατών της Χαμάς, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να παρασχεθεί στήριξη στους αθώους αμάχους στη Γάζα στο πλαίσιο αυτό.»

Ο Επίτροπος κ. Λέναρτσιτς προσέθεσε: «Η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παράσχει ανθρωπιστική στήριξη στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας. Ο τριπλασιασμός της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ θα βοηθήσει ώστε να παρασχεθούν στους πολίτες της Γάζας βασικά εφόδια. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ασφαλής και απεριόριστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

Αρμόδιος επικοινωνίας για τον Τύπο

·         Eric MAMER

·         Τηλέφωνο

·         +32 2 299 40 73

·         Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

·         eric.mamer@ec.europa.eu

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – όλο το πρόγραμμα εδώ: Calendrier du 16 au 22 octobre 2023 (europa.eu)

Δευτέρα 16/10/2023

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς στο Μπαντζούλ, Γκάμπια

Τετάρτη 18/10/2023

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς στο Λουξεμβούργο για να φιλοξενήσει δείπνο με τους Υπουργούς Κρατών Μελών αρμόδιους για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, μέλη του ΕΛΚ

Πέμπτη 19/10/2023

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *