Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 15/2

Μέλη του Σώματος των Επιτρόπων στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στην ασφάλεια και την άμυνα

Από τις 16 έως τις 18 Φεβρουαρίου, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν,  οι Εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι Βέστεϊγιερ, Ντομπρόβσκις και Σέφτσοβιτς, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ, οι Αντιπρόεδροι Γιούροβα, Σούιτσα και Σχοινάς, καθώς και οι Επίτροποι Χαν, Γιούανσον, Σίμσον και Χούκστρα θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια του 2024.

Η διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια γιορτάζει την 60ή της επέτειο και η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τρόποι ενίσχυσης της βασιζόμενης σε κανόνες διεθνούς τάξης, ο ρόλος της ΕΕ στην ασφάλεια και την άμυνα και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια.

Την Πέμπτη, ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία στο πλαίσιο της έναρξης της Διάσκεψης του Μονάχου για την Κυβερνοασφάλεια. Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος θα επισκεφθεί τη Συναγωγή του Μονάχου μαζί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες.

Την Παρασκευή, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς θα συμμετάσχουν στο Διατλαντικό Φόρουμ της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), σε συζήτηση με θέμα «Πώς να υπερασπιστούμε μια ελεύθερη παγκόσμια τάξη ενάντια στον εξτρεμισμό και τον αυταρχισμό». Ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία στην παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Η αρπαγή ομήρων από τη Χαμάς ως εργαλείο τρομοκρατίας: μαρτυρίες και αφηγήσεις από πρώτο χέρι», ενώ αργότερα το βράδυ θα διατυπώσει εισαγωγικές παρατηρήσεις στην παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Υπολογιστική ισχύς: Ο αντίκτυπος του κυβερνοχώρου και της τεχνολογίας αιχμής στη διεθνή ασφάλεια». Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος κ. Βέστεϊγιερ θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη και γνωστικός πόλεμος», ενώ στη συνέχεια θα μιλήσει σε εκδήλωση πάνελ για τις διατλαντικές ψηφιακές σχέσεις. Το βράδυ, θα συμμετάσχει σε δείπνο του Ατλαντικού Συμβουλίου με θέμα «Αναδυόμενες τεχνολογίες και ακεραιότητα του διαδικτύου». Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις θα μιλήσει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας». Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς θα συμμετάσχει σε συζήτηση πάνελ με θέμα «Εξετάζοντας σοβαρά την κλιμάκωση: Πώς να φέρουμε τις ευρωπαϊκές καθαρές τεχνολογίες στην αγορά». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ θα παραστεί στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Η Αντιπρόεδρος κ. Γιούροβα θα μιλήσει στη συζήτηση πάνελ με θέμα «Υπεράσπιση της αλήθειας» και θα συμμετάσχει στην παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Το Σύμφωνο του Μονάχου για το περιεχόμενο τεχνητής νοημοσύνης που έχει σκοπούς χειραγώγησης». Η Αντιπρόεδρος κ. Σούιτσα θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία στην εκδήλωση της UNICEF με τίτλο: «Ανατρέποντας τη σημασία του “δύσκολα προσεγγίσιμου”: Παροχή υπηρεσιών μαζί με τα κορίτσια του Αφγανιστάν για τα κορίτσια του Αφγανιστάν». Ο Επίτροπος κ. Χαν θα παραστεί στο «Δείπνο Ρίγκαν-Θάτσερ», το οποίο διοργανώνεται από τη Διεθνή Ένωση Δημοκρατίας. Η Επίτροπος κ. Γιούανσον θα μιλήσει στη συζήτηση πάνελ με θέμα «Μια δύσκολη ατραπός: Διαχείριση των παγκόσμιων προσφυγικών ροών», ενώ το βράδυ θα παραστεί στην απονομή του βραβείου «John McCain Dissertation Award» (βραβείο για διδακτορικές διατριβές) και στο επακόλουθο δείπνο. Η Επίτροπος κ. Σίμσον θα συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Διαρκής αλλαγή: Η γεωπολιτική της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα». Θα συμμετάσχει επίσης στην παράλληλη εκδήλωση «Ασφάλεια REPower: Επανεξέταση των ευρωπαϊκών ενεργειακών συμφερόντων σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο ασφάλειας», καθώς και στη συνεδρίαση των διευθυνόντων συμβούλων της Ηγετικής Ομάδας για την Ενεργειακή Ανθεκτικότητα (ERLG) με θέμα «Η ευρωπαϊκή ενεργειακή ανθεκτικότητα σε ασταθείς καιρούς: Διασφάλιση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας στο σημείο τομής της ασφάλειας και του κλίματος».

Το Σάββατο, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει στην κεντρική συζήτηση πάνελ με τίτλο «Η πιο σημαντική στιγμή της Ευρώπης; Οικοδομώντας μια αμυντική ένωση σε δύσκολους καιρούς». Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος κ. Βέστεϊγιερ θα παραστεί, μεταξύ άλλων, σε εκδηλώσεις για την τεχνητή νοημοσύνη και τις εκλογές, τη συνεργασία Βορρά-Νότου και τη συνεργασία και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις θα παραστεί σε δείπνο για την οικονομική ασφάλεια. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ θα παραστεί στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της G7 στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς θα συμμετάσχει σε συζήτηση πάνελ με τίτλο «Ο αναπόφευκτος μεγάλος κίνδυνος; Αντιμετωπίζοντας την κλιματική υπέρβαση». Ο Επίτροπος κ. Χαν θα συμμετάσχει στο «Ουκρανικό Γεύμα», που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Victor Pinchuk και το φόρουμ «Yalta European Strategy». Η Επίτροπος κ. Γιούανσον θα συμμετάσχει σε πρωινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Διαμορφώνοντας ένα νέο παράδειγμα ασφάλειας για τη Μεσόγειο: Καινοτομίες πολιτικής και συμπράξεις για την αντιμετώπιση πολύπλοκων κινδύνων». Η Επίτροπος κ. Σίμσον θα παραστεί σε παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Το δίλημμα της απανθρακοποίησης: Σχεδιάζοντας ισότιμες και ειρηνικές μεταβάσεις στον Παγκόσμιο Νότο». Ο Επίτροπος κ. Χούκστρα θα συμμετάσχει στην εκδήλωση με τίτλο «Μηχανισμός Townhall COPing: Προοπτικές για τη διεθνή κλιματική διπλωματία».

Την Κυριακή, ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ θα μιλήσει στην κεντρική συζήτηση πάνελ με τίτλο «Η γεωπολιτική ατζέντα της ΕΕ». Θα παραστεί επίσης στην ετήσια συνεδρίαση του Ιδρύματος της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία διοργανώνεται από τον κ. Wolfgang Ischinger, και θα διατυπώσει εναρκτήριες παρατηρήσεις στο ετήσιο γεύμα του Ατλαντικού Συμβουλίου με θέμα «Χαράσσοντας μια πορεία για τη διατλαντική κοινότητα μετά το Μόναχο».

Τα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων θα πραγματοποιήσουν επίσης διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της διάσκεψης. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στο ημερολόγιο. Οπτικοακουστική κάλυψη θα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα EbS.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Nabila Massrali — Τηλ.: + 32 229 88093· Xavier Cifre Quatresols — Τηλ.: + 32 229 73582)

Προκηρύσσεται ο πρώτος μεσοπρόθεσμος διαγωνισμός για τη διασφάλιση σταθερού και προβλέψιμου ενεργειακού εφοδιασμού στο πλαίσιο του AggregateEU

Σήμερα, η Επιτροπή προκηρύσσει την πρώτη μεσοπρόθεσμη πρόσκληση υποβολής προσφορών μέσω της πλατφόρμας AggregateEU για την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης, οι αγοραστές θα μπορούν να υποβάλουν τις ποσότητες αερίου που ζητούν για διάφορα εξάμηνα από τον Απρίλιο του 2024 έως τον Οκτώβριο του 2029.

Ο μεσοπρόθεσμος διαγωνισμός είναι μια νέα υπηρεσία, την οποία παρέχει η Επιτροπή για να φέρει σε επαφή τους αγοραστές και τους πωλητές μετά την βραχυπρόθεσμη κρίση των δύο τελευταίων χειμώνων. Το AggregateEU θα συγκεντρώσει τη ζήτηση από τους καταναλωτές ενέργειας της ΕΕ για διάστημα έως και 5 ετών και θα την υποβάλει στον ανταγωνισμό. Η μεσοπρόθεσμη πρόσκληση υποβολής προσφορών αποσκοπεί στη διασφάλιση της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας του εφοδιασμού για τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν κατά τα επόμενα έτη, βάσει του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων που θεσπίστηκε το 2023. Δημιουργήθηκε κατόπιν εκτεταμένων επαφών με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κ. Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε σχετικά: «Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση του ενεργειακού εφοδιασμού και των τιμών που προξένησε η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συγκεντρώσαμε και αθροίσαμε τη ζήτηση φυσικού αερίου ώστε να προσελκύσουμε καλύτερες προσφορές για τους Ευρωπαίους χρήστες ενέργειας στη διεθνή αγορά. Το νέο μεσοπρόθεσμο προϊόν που εγκαινιάζουμε σήμερα θα συνεχίσει να παρέχει σταθερότητα τα επόμενα χρόνια. Τα χειρότερα έχουν περάσει, όμως οι αγορές παραμένουν σφιχτές και πρέπει να οικοδομήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια.»

Η νέα μεσοπρόθεσμη προκήρυξη θα συνεχίσει το έργο του AggregateEU για τη διασφάλιση και τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο ως απάντηση στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Βασίζεται στην επιτυχία των τεσσάρων βραχυπρόθεσμων προκηρύξεων για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2023 στο πλαίσιο της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ, μέσω των οποίων αξιόπιστοι προμηθευτές παρέδωσαν πάνω από 42 δισ. κυβικά μέτρα της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οι βραχυπρόθεσμες προκηρύξεις θα συνεχιστούν μέσα στη χρονιά.

Οι συννομοθέτες κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία επί της δέσμης μέτρων για το υδρογόνο και το απανθρακοποιημένο αέριο, μέσω της οποίας η από κοινού αγορά αερίου θα καταστεί μόνιμο εργαλείο.

Για να συμμετάσχουν σε αυτή την μεσοπρόθεσμη πρόσκληση υποβολής προσφορών, οι αγοραστές και οι πωλητές πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα AggregateEU. Η ζήτηση πρέπει να υποβληθεί έως τις 21 Φεβρουαρίου για τον πρώτο γύρο και θα διενεργηθεί διαγωνισμός από τις 26 έως τις 27 Φεβρουαρίου. Αφού αντιστοιχιστεί η ζήτηση και η προσφορά μέσω της πλατφόρμας, στη συνέχεια οι επιμέρους εταιρείες διαπραγματεύονται τις συμβάσεις τους διμερώς.

Το AggregateEU είναι η πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη συγκέντρωση της ζήτησης και τη συντονισμένη προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ, η οποία εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2023 για να ενισχύσει τη διαφοροποίηση, την ασφάλεια και τον συντονισμό του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.  

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προσκλήσεις υποβολής προσφορών είναι διαθέσιμες εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Tim McPhie Τηλ.: +32 2 295 86 02· Ana Crespo Parrondo — Τηλ.: +32 2 298 13 25)

Δεκαπέντε ταινίες που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ υποψήφιες στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

Δεκαπέντε ταινίες που έχουν λάβει στήριξη από την ΕΕ είναι υποψήφιες σε διάφορες κατηγορίες του 74ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (Μπερλινάλε), το οποίο ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου.

Οι ταινίες, «Another End», «Architecton» και «Des Teufels Bad», έχουν προεπιλεγεί για το διαγωνιστικό τμήμα, όπου θα συναγωνιστούν για τη Χρυσή και την Αργυρή Άρκτο. Άλλες 12 ταινίες είναι υποψήφιες για διάφορα άλλα βραβεία της Μπερλινάλε καθώς και για ανεξάρτητα βραβεία παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ. Όλες αυτές οι ταινίες χρηματοδοτήθηκαν από το σκέλος MEDIA του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», με περίπου 700.000 ευρώ. Τα βραβεία θα ανακοινωθούν στην τελετή λήξης, στις 24 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα με το φεστιβάλ διοργανώνεται η εμπορική έκθεση «European Film Market», όπου η Επιτροπή θα δώσει το παρών για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων με σημαντικούς παράγοντες της αγοράς και δικαιούχους. Το Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή διοργανώνει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα ακμάζον οικοσύστημα ευρωπαϊκού περιεχομένου», στην οποία θα συμμετάσχουν ευρωπαϊκοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς και παραγωγοί που θα διερευνήσουν τις ευκαιρίες της ευρωπαϊκής αγοράς.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία της Επιτροπής στη Μπερλινάλε είναι διαθέσιμες εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johanna Bernsel Τηλ.: + 32 2 298 66 99· Thomas Regnier — Τηλ.: +32 2 299 10 99)

Η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής χρηματοδοτείται με πάνω από 250 εκατ. ευρώ από κονδύλια της πολιτικής συνοχής

Με πάνω από 250 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) θα χρηματοδοτηθεί το πρώτο στάδιο των ηλεκτρικών υποδομών υψηλής τάσης για τη σύνδεση της Κρήτης και της περιφέρειας Αττικής. Το έργο θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, θα μεγιστοποιήσει το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του νησιού, θα μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών και θα ενισχύσει την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε σχετικά: «Χάρη στη στήριξη της πολιτικής συνοχής, η νέα διασύνδεση θα μειώσει τις τιμές που πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψουν το υψηλό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής σε νησιά που δεν ανήκουν στο κύριο δίκτυο. Σε μια εποχή υψηλών τιμών ενέργειας, η επένδυση αυτή και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί μια καλή είδηση για τους πολίτες της Κρήτης. Η διασύνδεση αποτελεί επίσης σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και του ενεργειακού εφοδιασμού σε όλη την ΕΕ, ενώ θα βοηθήσει την Ελλάδα να αξιοποιήσει καλύτερα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.»

Η κατασκευή δύο σταθμών μετατροπής (στη Δαμάστα της Κρήτης και στον Κουμουνδούρο Αττικής) θα εξασφαλίσει την ομαλή και αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και θα επιτρέψει την επανεκκίνηση του σταθμού σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Η νέα ηλεκτρική διασύνδεση θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη: η ενσωμάτωση της Κρήτης στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλει στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη του τουρισμού, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το μισό ΑΕΠ της Κρήτης. Θα μεγιστοποιήσει επίσης το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κρήτης, περιορίζοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων και την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

Μόνο το 2025, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της, η ηλεκτρική διασύνδεση αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 400.000 τόνους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έργα που χρηματοδοτεί η ΕΕ στην Ελλάδα είναι διαθέσιμες εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Tim McPhie Τηλ.: +32 2 295 86 02· Laetitia Close Τηλ.: +32 2 296 70 73)

Χειμερινές οικονομικές προβλέψεις 2024: καθυστερεί η ανάκαμψη της ανάπτυξης ενώ ο πληθωρισμός χαλαρώνει ταχύτερα

Μετά από υποτονική ανάπτυξη πέρυσι, το 2024 ξεκίνησε με χαμηλότερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς για την οικονομία της ΕΕ. Οι χειμερινές ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναθεωρούν προς τα κάτω την ανάπτυξη στην ΕΕ και στην ευρωζώνη σε 0,5 % το 2023, από 0,6 % στις φθινοπωρινές προβλέψεις, και σε 0,9 % (από 1,3 %) στην ΕΕ και 0,8 % (από 1,2 %) στην ευρωζώνη το 2024. Το 2025 η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7 % στην ΕΕ και κατά 1,5 % στην ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν το φθινόπωρο. Στην ΕΕ, ο πληθωρισμός βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) προβλέπεται να μειωθεί από 6,3 % το 2023 σε 3,0 % το 2024 και σε 2,5 % το 2025. Στην ευρωζώνη, αναμένεται να επιβραδυνθεί από 5,4 % το 2023 σε 2,7 % το 2024 και σε 2,2 % το 2025. 

Η ανάπτυξη προβλέπεται να αναθερμανθεί το 2024 μετά από ένα συγκρατημένο ξεκίνημα στις αρχές του έτους

Το 2023, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε λόγω της διάβρωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, της έντονης αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, της μερικής κατάργησης της δημοσιονομικής στήριξης και της μείωσης της εξωτερικής ζήτησης. Αφού αποφεύχθηκε οριακά η τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, οι προοπτικές για την οικονομία της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024 παραμένουν υποτονικές.

Ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιταχυνθεί σταδιακά φέτος. Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνεται, η αύξηση των πραγματικών μισθών και μια ανθεκτική αγορά εργασίας αναμένεται να στηρίξουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης. Παρά τον περιορισμό των περιθωρίων κέρδους, οι επενδύσεις αναμένεται να επωφεληθούν από τη σταδιακή χαλάρωση των όρων δανεισμού και τη συνέχιση της εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον, το εμπόριο με ξένους εταίρους αναμένεται να ομαλοποιηθεί, μετά από τις χαμηλές περσινές επιδόσεις.

Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να σταθεροποιηθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 έως το τέλος του 2025.

Ταχύτερη από την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού

Η μείωση του ονομαστικού πληθωρισμού το 2023 ήταν ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών της ενέργειας. Με τη στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας, η χαλάρωση των πιέσεων που δέχονται οι τιμές διευρύνθηκε και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, οι μειωμένες τιμές των βασικών ενεργειακών προϊόντων και η ασθενέστερη οικονομική δυναμική έθεσαν τον πληθωρισμό σε πιο απότομη καθοδική πορεία από ό,τι αναμενόταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, η λήξη των μέτρων ενεργειακής στήριξης σε όλα τα κράτη μέλη και το υψηλότερο κόστος αποστολής λόγω των διαταραχών του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να ασκήσουν κάποιες ανοδικές πιέσεις στις τιμές, χωρίς όμως να εκτροχιαστεί η πτωτική πορεία του πληθωρισμού. Έως το τέλος του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων, ο ονομαστικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να είναι οριακά υψηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ, με τον πληθωρισμό στην ΕΕ να είναι λίγο υψηλότερος.   

Αυξημένη αβεβαιότητα εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων

Οι προβλέψεις αυτές χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα λόγω των παρατεταμένων γεωπολιτικών εντάσεων και του κινδύνου περαιτέρω επέκτασης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η αύξηση του κόστους αποστολής μετά τις διαταραχές του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να έχει μόνο οριακό αντίκτυπο στον πληθωρισμό. Ωστόσο, περαιτέρω διαταραχές θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό που ενδέχεται να περιορίσουν την παραγωγή και να αυξήσουν τις τιμές.

Σε εγχώριο επίπεδο, οι κίνδυνοι για τις βασικές προβολές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό συνδέονται με το αν η κατανάλωση, η αύξηση των μισθών και τα περιθώρια κέρδους θα υπερβούν τις προσδοκίες ή αν θα υστερούν σε σχέση με αυτές, καθώς και με το πόσο υψηλά θα παραμείνουν τα επιτόκια και για πόσο καιρό. Οι κλιματικοί κίνδυνοι και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων εξακολουθούν να αποτελούν απειλή. 

Οι τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις για την Κύπρο 

Τελευταία ενημέρωση (15/02/2024)

Χειμερινές οικονομικές προβλέψεις 2024: καθυστερεί η ανάκαμψη της ανάπτυξης, ενώ ο πληθωρισμός χαλαρώνει ταχύτερα

Δείκτες202320242025
Αύξηση του ΑΕΠ (% σε ετήσια βάση)2,42,83,0
Πληθωρισμός (% σε ετήσια βάση)3,92,42,1

Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Κύπρο επιβραδύνθηκε σε 2,5% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023 (σε ετήσια βάση) σε σύγκριση με 5,8% για την ίδια περίοδο του 2022, κυρίως λόγω της χαμηλότερης εξωτερικής ζήτησης για μη τουριστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, η ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών συνέχισε να ανακάμπτει το 2023, με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 20,1%, φθάνοντας σχεδόν στα προ πανδημίας επίπεδα. Η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε ισχυρή, χάρη στις αυξήσεις των πραγματικών μισθών και την εκ νέου αύξηση της απασχόλησης κατά 1,6%. Για το σύνολο του 2023, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 2,4%, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερό απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί στις φθινοπωρινές προβλέψεις του 2023, μετά από την αύξηση κατά 5,1% το 2022. 

Το 2024 και το 2025, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,8% και 3% αντίστοιχα, ποσοστά ελαφρώς υψηλότερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί στις φθινοπωρινές προβλέψεις και για τα δύο έτη. Το οικονομικό κλίμα μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων βελτιώθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο του 2024. Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί την κύρια κινητήρια δύναμη για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2024 και το 2025, καθώς η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών για το ήμισυ περίπου των εργαζομένων (που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα) θα συμβάλει στο να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι την αγοραστική τους δύναμη. Μεγάλα επενδυτικά έργα στους τομείς των ακινήτων, της υγειονομικής περίθαλψης, των μεταφορών και του τουρισμού, τα οποία υποστηρίζονται εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται επίσης να τονώσουν την ανάπτυξη. Αντιθέτως, η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει χαμηλή λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας στους κύριους εμπορικούς εταίρους της Κύπρου και της έντονης ζήτησης για εισαγωγές που οφείλεται στις επενδύσεις.

Ο πληθωρισμός βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) επιβραδύνθηκε σε 3,9% το 2023, από 8,1% το 2022, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας. Ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο σε 2,4% το 2024 και σε 2,1% το 2025, συμβαδίζοντας με την αναμενόμενη συνέχιση της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών. Αντίθετα, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών αναμένεται να ασκήσει κάποια ανοδική πίεση στον πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ εκτός της ενέργειας και των τροφίμων. Σε σύγκριση με το φθινόπωρο, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για το 2024, αλλά παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες για το 2025.

Ιστορικό

Οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις 2024 παρέχουν μια επικαιροποίηση των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων 2023, εστιάζοντας στην εξέλιξη του ΑΕΠ και του πληθωρισμού σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι χειμερινές προβλέψεις βασίζονται σε ένα σύνολο τεχνικών παραδοχών που αφορούν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα επιτόκια και τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, με καταληκτική ημερομηνία τις 29 Ιανουαρίου 2024. Για όλες τις υπόλοιπες εισροές στοιχείων, καθώς και για τις παραδοχές σχετικά με τις κρατικές πολιτικές, οι παρούσες προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έως και την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει κάθε χρόνο δύο ολοκληρωμένες (εαρινές και φθινοπωρινές) και δύο ενδιάμεσες σειρές προβλέψεων (χειμερινές και θερινές). Οι ενδιάμεσες προβλέψεις καλύπτουν τα ετήσια και τριμηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό για το τρέχον και το επόμενο έτος για όλα τα κράτη μέλη, καθώς και συγκεντρωτικά στοιχεία σε επίπεδο ΕΕ και ζώνης του ευρώ.

Οι επόμενες προβλέψεις της Επιτροπής θα είναι οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις 2024, οι οποίες αναμένεται να δημοσιευθούν τον Μάιο.

Για περισσότερες πληροφορίες

Πλήρες έγγραφο: Χειμερινές οικονομικές προβλέψεις 2024

Ακολουθήστε τον αντιπρόεδρο κ. Dombrovskis στο Twitter: @VDombrovskis

Ακολουθήστε τον επίτροπο κ. Gentiloni στο Twitter: @PaoloGentiloni

Ακολουθήστε τη ΓΔ ECFIN στο Twitter: @ecfin

Στοιχεία επικοινωνίας: Ερωτήσεις του κοινού: Europe Direct τηλεφωνικά 00 800 67 89 10 11 ή μέσω e-mail  

Δηλώσεις

Μετά από ένα τραυματικό 2023, η ευρωπαϊκή οικονομία αναδύεται λίγο ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν, αν και η ανάκαμψη αναμένεται να επιταχυνθεί σταδιακά φέτος και μέχρι το 2025. Ο πληθωρισμός συνεχίζει τη γενικευμένη πτώση του· η αύξηση των πραγματικών μισθών σε συνδυασμό με μια ανθεκτική αγορά εργασίας αναμένεται να συμβάλουν στην καταναλωτική ζήτηση. Τα κονδύλια της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ΜΑΑ, θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο όσον αφορά τις επενδύσεις. Ωστόσο, το παγκόσμιο τοπίο παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο. Παρακολουθούμε στενά τις γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό.

κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων

Η ευρωπαϊκή οικονομία άφησε πίσω της μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, κατά την οποία ένας συνδυασμός παραγόντων έθεσε σε σοβαρή δοκιμασία την ανθεκτικότητά μας. Η αναμενόμενη ανάκαμψη για το 2024 προβλέπεται να είναι πιο συγκρατημένη από τις προβολές προ τριών μηνών, αλλά να επιταχυνθεί σταδιακά χάρη στην επιβράδυνση των αυξήσεων των τιμών, την αύξηση των πραγματικών μισθών και μια εξαιρετικά ισχυρή αγορά εργασίας. Οι επενδύσεις αναμένεται να διατηρηθούν, επηρεαζόμενες από τη χαλάρωση των όρων δανεισμού και τη ροή της χρηματοδότησης του ΜΑΑ. Το 2025, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι σταθερή και ο πληθωρισμός να μειωθεί κοντά στον στόχο του 2 % της ΕΚΤ. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, το ολοένα και πιο ασταθές κλίμα και ορισμένες κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες σε ολόκληρο τον κόσμο φέτος αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν την αβεβαιότητα γύρω από αυτές τις προοπτικές.

κ. Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

cid:image002.gif@01DA43A2.26C1A9C0

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *