Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 10/6

Η ΕΕ ανακοινώνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 150 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Αφγανιστάν

Λόγω της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Αφγανιστάν, η ΕΕ ενεργοποίησε το αποθεματικό έκτακτης βοήθειας για να αποφευχθεί ο κίνδυνος λιμού στη χώρα. Έτσι, η ΕΕ, ανταποκρινόμενη στην κρίση αυτή, θα διαθέσει συνολικά σχεδόν 150 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια το 2024.

Η χρηματοδότηση αυτή θα στηρίξει εταίρους που εργάζονται εντός του Αφγανιστάν (σχεδόν 126 εκατ. ευρώ), εταίρους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν (πάνω από 11 εκατ. ευρώ), καθώς και ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Ιράν (σχεδόν 11 εκατ. ευρώ), ενώ θα ενισχύσει και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Στο Αφγανιστάν, η χρηματοδότηση της ΕΕ θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πλέον ευάλωτων πληθυσμών, ιδίως σε δυσπρόσιτες κοινότητες. Η βοήθεια θα αφορά κυρίως την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη και την πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση. Ποσό ύψους έως 14,5 εκατ. ευρώ προορίζεται για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς 8 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι χρειάζονται εκπαιδευτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων 1,4 εκατομμυρίων κοριτσιών που αποκλείονται από την πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στο Πακιστάν, πάνω από 7 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών των εκτοπισθέντων Αφγανών και των κοινοτήτων υποδοχής τους. Για παράδειγμα, θα παρασχεθεί πρόσβαση σε νομική συνδρομή, υγειονομική περίθαλψη, διατροφή και εκπαίδευση. Άλλα 4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ετοιμότητα αντιμετώπισης καταστροφών στη χώρα.

Στο Ιράν, η συντριπτική πλειονότητα της χρηματοδότησης, ύψους έως 10,25 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί για την αντιμετώπιση των αναγκών των εκτοπισθέντων Αφγανών και των κοινοτήτων υποδοχής τους.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ διοχετεύεται αποκλειστικά μέσω επιτόπιων εταίρων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια της σημερινής συνάντησης ανώτερων εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν η επισιτιστική και η υγειονομική κρίση του Αφγανιστάν.

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: + 32 2 295 45 78· Daniel Puglisi — Τηλ.: + 32 2 296 91 40)

Η Επιτροπή εγκαινιάζει το σύστημα «Προορισμός Γη» για να συμβάλει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Σήμερα, η Επιτροπή ενεργοποίησε το αρχικό σύστημα «Προορισμός Γη» (DestinE) στη Φινλανδία, παρουσία της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ και του Υπουργού Εργασίας της Φινλανδίας κ. Arto Satonen. Πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία της Επιτροπής, η οποία αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός πολύ ακριβούς ψηφιακού δίδυμου της Γης.

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε τα εξής: «Η έναρξη της αρχικής φάσης του συστήματος “Προορισμός Γη” (DestinE) φέρνει ουσιαστική αλλαγή στον αγώνα μας κατά της κλιματικής αλλαγής. Το σύστημα αυτό θα μας προσφέρει ένα πολύ ακριβές ψηφιακό δίδυμο της Γης. Έτσι θα μπορούμε να παρακολουθούμε τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και να προβλέπουμε μελλοντικά σενάρια, όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Αυτή η πρώτη φάση καταδεικνύει ότι όταν η Ευρώπη συγκεντρώνει την επιστημονική αριστεία της και αξιοποιεί τους υπερυπολογιστές της, μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Σήμερα, το μέλλον είναι κυριολεκτικά στα χέρια μας.»

Μέσω της λειτουργίας του συστήματος DestinE, οι ευρωπαϊκοί υπολογιστές υψηλών επιδόσεων (EuroHPC), όπως ο υπερυπολογιστής LUMI στο Kajaani της Φινλανδίας, αναλαμβάνουν την προσομοίωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η Ευρώπη θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη να ανταποκριθεί σε μεγάλες φυσικές καταστροφές, να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή και να αξιολογήσει τις πιθανές κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις αυτών των γεγονότων.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Thomas Regnier — Τηλ.: + 32 2 299 10 99· Roberta Verbanac — Τηλ.: + 32 2 298 24 98)

Η Επιτροπή εγκαινιάζει την πλατφόρμα ταλέντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, η οποία θα λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος για τους ερευνητές και τις ερευνήτριες

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει την πλατφόρμα ταλέντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, η οποία αποτελεί μια καινοτόμο λύση για ερευνητές/-ριες και ερευνητικά ιδρύματα. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή πύλη που προσφέρει πρόσβαση σε μια σειρά υπηρεσιών, όπως τα κέντρα υπηρεσιών και οι διαδικτυακές πύλες EURAXESS για την κινητικότητα των ερευνητών και των ερευνητριών, η πρωτοβουλία για την αριστεία ανθρώπινων πόρων στην έρευνα, το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα RESAVER, η πλατφόρμα ταλέντων καινοτομίας και το παρατηρητήριο σταδιοδρομιών έρευνας και καινοτομίας.

Η κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Είμαι εξαιρετικά χαρούμενη που σήμερα εγκαινιάζουμε τη νέα πλατφόρμα ταλέντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Πρόκειται για μια υπηρεσία μίας στάσης που προσφέρει ζωτικής σημασίας πληροφορίες και υπηρεσίες στην ερευνητική κοινότητα. Αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία μας προς έναν δυναμικό, διασυνδεδεμένο Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, στον οποίο το ταλέντο δεν γνωρίζει σύνορα. Πρέπει να προσελκύσουμε και να κρατήσουμε τα ταλέντα στην Ευρώπη, έτσι ώστε η έρευνα και η καινοτομία να ευδοκιμήσουν, στηρίζοντας την ευημερία και την ανταγωνιστικότητά μας.»

Με τη συνένωση των υπηρεσιών αυτών σε ένα ενιαίο πλαίσιο, η πλατφόρμα ταλέντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας ικανοποιεί το αίτημα της ερευνητικής κοινότητας για έναν κεντρικό κόμβο που να παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες και να ενισχύει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ ερευνητικών πρωτοβουλιών. Η πλατφόρμα εγκαινιάζεται στο πλαίσιο της φετινής διάσκεψης EURAXESS, η οποία πραγματοποιείται στις 10-12 Ιουνίου στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, φετινή Ευρωπαϊκή Πόλη Επιστήμης, φέρνοντας σε επαφή το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο δίκτυο EURAXESS με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική είδηση.

(Περισσότερες πληροφορίες: Thomas Regnier — Τηλ.: +32 2 299 10 99· Roberta Verbanac – Τηλ.: +32 2 298 24 98) 

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ καθιστούν δυνατή την τροφοδότηση της τεχνητής νοημοσύνης και της βασιζόμενης στα δεδομένα καινοτομίας με σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας

Χθες άρχισαν να ισχύουν οι νέοι κανόνες της ΕΕ που καθιστούν δυνατή την επανάχρηση περισσότερων δημόσιων συνόλων δεδομένων. Αυτά τα λεγόμενα «σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας» περιέχουν πληροφορίες σε έξι θεματικούς τομείς, οι οποίοι ορίζονται στην οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα: γεωχωρικές υπηρεσίες, γεωσκόπηση και περιβάλλον, μετεωρολογικές πληροφορίες, στατιστικές, εταιρείες και κινητικότητα. 

Οι νέοι κανόνες μπορούν να αποφέρουν σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη τροφοδοτώντας νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, σύνολα μετεωρολογικών δεδομένων υψηλής αξίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των μετεωρολογικών προβλέψεων και των συναφών εφαρμογών. Οι αγροτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να αξιοποιήσουν δορυφορικές εικόνες, μετεωρολογικά δεδομένα και πληροφορίες για την υγεία του εδάφους ώστε να εφαρμόσουν τεχνικές γεωργίας ακριβείας, αυξάνοντας έτσι τις αποδόσεις και μειώνοντας τη σπατάλη.  

Η επίσημη πύλη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αποτελεί τον πλέον εκτεταμένο πόρο πρόσβασης σε ανοικτά δεδομένα. Περιλαμβάνει πάνω από 1,7 εκατ. σύνολα δεδομένων από τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ, καθώς και από τα κράτη μέλη. Τα σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας θα είναι δωρεάν διαθέσιμα σε μηχαναγνώσιμο μορφότυπο, προσβάσιμο μέσω διεπαφής προγραμματισμού εφαρμογών (API) και, κατά περίπτωση, ως μαζικές μεταφορτώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης σε ανοικτά δεδομένα είναι διαθέσιμες εδώ

(Περισσότερες πληροφορίες: Thomas Regnier — Τηλ.: +32 2 299 10 99· Roberta Verbanac – Τηλ.: +32 2 298 24 98) 

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

cid:image002.gif@01DA7FAE.3D1256A0

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *