Skip to content

WiFi4EU: δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους

EL-WiFi4EU

Το ΕΚ ενέκρινε το σχέδιο για τη δημιουργία σημείων παροχής δωρεάν πρόσβασης σε ασύρματο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους στην ΕΕ.

Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν με «γεωγραφικά ισορροπημένο τρόπο» σε περισσότερες από 6.000 κοινότητες σε όλα τα κράτη μέλη, με βάση τη σειρά παραλαβής των αιτημάτων για τη χρηματοδότηση δωρεάν ασύρματων συνδέσεων σε δημόσιους χώρους, όπως υπαίθριοι χώροι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό, βιβλιοθήκες, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία κλπ.

Επιλεξιμότητα και προϋποθέσεις

Προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση, οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα για τουλάχιστον τρία έτη και να προσφέρουν δωρεάν, εύκολη πρόσβαση και ασφαλή σύνδεση για τους χρήστες. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εάν αποκλείονται οι εμπορικές διαφημίσεις και η χρήση προσωπικών δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς. Έργα που αντιγράφουν παρόμοιες ιδιωτικές ή δημόσιες προσφορές δωρεάν ασύρματου δικτύου στην ίδια περιοχή δεν θα λαμβάνουν χρηματοδότηση.

Η πρόσβαση πρέπει να παρέχεται στις σχετικές γλώσσες του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους και, ει δυνατόν, και σε άλλες επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Δήλωση του εισηγητή

Ο Carlos Zorrinho (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), δήλωσε τα εξής: «Η πρωτοβουλία WiFi4EU ήταν ένα ισχυρό πολιτικό όραμα που σύντομα θα γίνει πραγματικότητα σε ολόκληρη την ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ασύρματο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από το πού ζουν ή πόσα χρήματα κερδίζουν. Αυτό θα βελτιώσει την «ευρωπαϊκή κοινωνία Gigabit» καθιστώντας την οικονομικά ανταγωνιστική.»

Το νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 582 ψήφους υπέρ, 98 κατά και 9 αποχές.

Παρεμβάσεις Ευρωβουλευτών Λευτέρη Χριστοφόρου (ΕΛΚ) και Νεοκλή Συλικιώτη (ΕΕΑ) κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προώθηση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο στις τοπικές κοινότητες

Παρέμβαση Ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου (ΕΛΚ)

Χαιρετίζουμε αυτό το πρώτο βήμα της ΕΕ για Δωρεάν Διαδίκτυο σε Δημόσιους χώρους στις Τοπικές Κοινωνίες, όμως πρέπει να προχωρήσουμε στη διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης και σε ευάλωτες ομάδες, σε συνταξιούχους, σε φοιτητές, σε απομονωμένες περιοχές, σε νησιά κ.α”

Σε παρέμβαση του σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη συζήτηση της Έκθεσης για τη προώθηση της σύνδεσης με Δωρεάν διαδίκτυο σε Τοπικές Κοινότητες ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε.

“Θεωρούμε ότι είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα η παραχώρηση 120 εκατομμυρίων Ευρώ από την ΕΕ, με σκοπό να επενδυθούν στην Δωρεάν Πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε Δημόσιους χώρους τοπικών κοινωνιών.

Χαιρετίζουμε αυτό το πρώτο βήμα της ΕΕ για Δωρεάν Διαδίκτυο σε Δημόσιους χώρους στις Τοπικές Κοινωνίες, όμως πρέπει να προχωρήσουμε στη διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης και σε ευάλωτες ομάδες, σε συνταξιούχους, σε φοιτητές, σε απομονωμένες περιοχές, σε νησιά κ.α.

Η διαχρονική μας θέση είναι ότι η Ελεύθερη Πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί δικαίωμα, ιδιαίτερα σήμερα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, για αυτό οφείλει η ΕΕ να διασφαλίσει στους Ευρωπαίους Πολίτες εύκολη και υψηλής ποιότητας πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Ο Δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Επανάσταση είναι μακρύς, αλλά πιστεύω ότι η νέα Επίτροπος για τη Ψηφιακή Οικονομία θα κατορθώσει να υλοποιήσει τους μεγάλους φιλόδοξους ψηφιακούς στόχους της ΕΕ.

Πιστεύω ότι, όπως η ΕΕ κατόρθωσε και κατήργησε τα Τέλη Περιαγωγής για τους Ευρωπαίους Πολίτες, μπορεί να διασφαλίσει χαμηλό κόστος διαδικτύου, με καλή ποιότητα και υψηλές ταχύτητες για όλους τους πολίτες.

Ακόμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οφείλει να θέσει προτεραιότητα για Διαδικτυακή στήριξη σε απομονωμένες περιοχές και σε νησιά. Υπάρχει η δυνατότητα διασφάλισης ισότιμης διαδικτυακής πρόσβασης σε όλες τις περιοχές της ΕΕ.”

Παρέμβαση Ευρωβουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη (ΕΕΑ)

Να διασφαλίσουμε δωρεάν WIFI για όλους τους πολίτες

“Η πρωτοβουλία για την προώθηση της δωρεάν ασύρματης συνδεσιμότητας (wifi) στις τοπικές κοινότητες  είναι πολύ σημαντική αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών από όλα τα κοινωνικά στρώματα επιτυγχάνοντας το μέγιστο δυνατό δημόσιο όφελος. Επίσης πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα είναι δωρεάν και δεν θα υπάρχει καμία χρέωση! Προτεραιότητά πρέπει να είναι να επωφεληθούν από την ασύρματη συνδεσιμότητα ιδιαίτερα τα κράτη και οι περιοχές που είναι λιγότερο αναπτυγμένες, τα νησιά και οι ορεινές, απομακρυσμένες, και δυσπρόσιτες περιοχές. Χαιρετίζουμε τις θετικές αυτές αναφορές που έχουν περιληφθεί εν τέλει στο κείμενο βελτιώνοντας την πρόταση της Κομισιόν”.  Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Θέμα της συζήτησης ήταν η έκθεση για την προώθηση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο στις τοπικές κοινότητες (wifi4all).

 

Μιλώντας ως σκιώδης εισηγητής της εν λόγω έκθεσης εκ μέρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε  η πρόταση της Κομισιόν να κατατίθεται ο προϋπολογισμός στα κράτη μέλη κατά κανόνα με βάση τη ‘σειρά παραλαβής των προτάσεων’ (first come -first serve), είναι λανθασμένη και προβληματική.  Χαιρέτισε λοιπόν την προσθήκη που επιτεύχθηκε με πρωτοβουλία και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, σύμφωνα με την οποία ο διαθέσιμος προϋπολογισμός πρέπει να κατανέμεται με γεωγραφικά ισορροπημένο τρόπο. Συμπλήρωσε δε πως πρέπει να κατατεθεί επίσης ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης το οποίο να διασφαλίζει πως θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα όλα τα κράτη, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

 

Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης κάλεσε την Κομισιόν να προβεί άμεσα σε διάφορες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν επαρκώς όλα τα κράτη και οι τοπικές αρχές για τους σχετικούς όρους της πρότασης, αλλά και να στηριχτούν επαρκώς, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τις προεργασίες για την υποβολή των αιτήσεων.

Σύνδεσμοι:

 

Σχέδιο έκθεσης για την προώθηση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο στις τοπικές κοινότητες

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A8-2017-0181+0+DOC+XML+V0//EL

 

Βίντεο Wifi για όλους

https://www.europarltv.europa.eu/el/programme/society/wifi-for-all-filling-the-gap

 

Φάκελος διαδικασίας

http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?lang=&reference=2016/0287(COD)

 

Ψηφιακός οικονομικός και κοινωνικός δείκτης – Digital economy and sociatey index (DESI)

http://digital-agenda-data.eu/charts/desi-components#chart={«indicator»:»DESI»,»breakdown-group»:»DESI»,»unit-measure»:»pc_DESI»,»time-period»:»2016″}

 

Podcast ολομέλειας

https://epthinktank.eu/2017/09/07/wifi4eu-promotion-of-internet-connectivity-in-local-communities-plenary-podcast/

 

Alexandra ATTALIDES

Press Attaché

European Parliament Information Office in Cyprus

(+357) 22 870 500
(+357) 99 697 500
alexandra.attalides@ep.europa.eu

 

 

Κριστίνα-Αντιγόνη ΕΛΕΦΤΕΡΙΕ

Υπηρεσία Τύπου

(+32) 2 28 32798 (BXL)
(+32) 3 881 74005 (STR)
(+32) 498 98 32 83
typos-el@europarl.europa.eu
Kristina.elefterie@europarl.europa.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *