Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 30/5

Διδακτορικά δίκτυα MSCA: Η Επιτροπή προκηρύσσει πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 434,8 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση υποψήφιων διδακτόρων

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τα διδακτορικά δίκτυα των δράσεων Marie Skłodowska-Curie (MSCA) για το 2023. Η πρόσκληση αναμένεται να χρηματοδοτήσει πάνω από 130 διδακτορικές διατριβές που καλύπτουν όλους τους επιστημονικούς τομείς, καθώς και την κατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων 1.600 υποψήφιων διδακτόρων.  Με προϋπολογισμό ύψους 434,8 εκατ. ευρώ, η πρόσκληση θα χρηματοδοτήσει διδακτορικά προγράμματα που υλοποιούνται από διεθνείς συμπράξεις οργανισμών από διάφορους τομείς από την Ευρώπη και όχι μόνο. Εκτός από τα τακτικά διδακτορικά, παρέχονται ειδικά κίνητρα για βιομηχανικά διδακτορικά, τα οποία θα καταρτίσουν ερευνητές και ερευνήτριες ώστε να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους εκτός του ακαδημαϊκού χώρου, ιδίως στη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα, καθώς και για κοινά διδακτορικά, τα οποία θα προσφέρουν ολοκληρωμένα προγράμματα κατάρτισης για την απόκτηση κοινών ή πολλαπλών πτυχίων. Η πρόσκληση θα διαρκέσει έως τις 28 Νοεμβρίου 2023.

Ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας κ. Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σχετικά: «Τα διδακτορικά δίκτυα Marie Skłodowska-Curie αυξάνουν την ελκυστικότητα και την αριστεία της διδακτορικής κατάρτισης στην Ευρώπη και όχι μόνο. Εφοδιάζουν τους ερευνητές και τις ερευνήτριες με ερευνητικές και μεταβιβάσιμες ικανότητες και δεξιότητες, ενισχύοντας τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους και τις διεθνείς διασυνδέσεις τους. Καλώ οργανισμούς από όλους τους κοινωνικοοικονομικούς τομείς να υποβάλουν προτάσεις για την ανάπτυξη στρατηγικών συμπράξεων και την προσέλκυση των καλύτερων ερευνητικών ταλέντων.»

Τα διδακτορικά δίκτυα προσφέρουν στους ερευνητές ευκαιρίες στον ακαδημαϊκό και μη ακαδημαϊκό τομέα και τους παρέχουν ερευνητική κατάρτιση, καθώς και μεταβιβάσιμες δεξιότητες και ικανότητες που σχετίζονται με την καινοτομία και τη μακροπρόθεσμη απασχολησιμότητα. Ωφελούν επίσης τους συμμετέχοντες οργανισμούς στηρίζοντας άριστα διδακτορικά προγράμματα, τα οποία τους επιτρέπουν να προσελκύσουν ταλέντα, να αυξήσουν την παγκόσμια προβολή τους και να ενισχύσουν τους διεθνείς δεσμούς τους με άλλους τομείς. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τα διδακτορικά δίκτυα του 2023 και σχετικά με τον τρόπο υποβολής είναι διαθέσιμες εδώ. Οι αιτούντες και οι αιτούσες που ενδιαφέρονται να υποβάλουν πρόταση μπορούν επίσης να παραστούν στην ειδική ενημερωτική ημερίδα της 14ης Ιουνίου 2023

(Για περισσότερες πληροφορίες: Sonya Gospodinova — Τηλ.: + 32 229 66953· Flore Boutier — Τηλ.: + 32 229 66043)

Η Επίτροπος Ουρπιλάινεν συναντά τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες και επιβεβαιώνει την ισχυρή εταιρική σχέση της ΕΕ με τον ΟΗΕ για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης

Στις 30 και 31 Μαΐου, η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών για διήμερη επίσκεψη στα Ηνωμένα Έθνη. Θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες, για να συζητήσει τη συνεργασία ΕΕ-ΟΗΕ, ιδίως στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του 2023 για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και της συνόδου κορυφής για το μέλλον που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2024. Στη συνέχεια, η Επίτροπος θα συμμετάσχει σε στρατηγικό διάλογο για την εταιρική σχέση ΕΕ-ΟΗΕ με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αμίνα Μοχάμεντ.

Σε μια εποχή κατά την οποία απειλείται η πολυμέρεια και κατά την οποία η πολιτική δέσμευση για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) πρέπει να ανανεωθεί, η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα επαναλάβει τη δέσμευση της ΕΕ για μια ισχυρή εταιρική σχέση με τον ΟΗΕ. Θα παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο η ενωσιακή επενδυτική στρατηγική Global Gateway προωθεί τους ΣΒΑ στις χώρες εταίρους. Η στρατηγική Global Gateway αποσκοπεί στην κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων ύψους έως και 300 δισ. ευρώ μεταξύ του 2021 και του 2027. Η επίσκεψη της Επιτρόπου αποτελεί επίσης ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το γεωπολιτικό πλαίσιο και την τρέχουσα κατάσταση στο Σουδάν, το Σαχέλ και το Αφγανιστάν.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα συναντηθεί με τον κ. Τσάμπα Κορόσι, Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, για να συζητήσουν τη σύνοδο κορυφής για τους ΣΒΑ και την Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2023. Η Επίτροπος θα συναντηθεί επίσης με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών κ. Λι Τζουνχουά, με τον οποίο θα συζητήσουν για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Στη συνέχεια, θα ανταλλάξει απόψεις με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κ. Λίντα Γκρίνφιλντ-Τόμπσον σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στον ΟΗΕ και την παγκόσμια ανάπτυξη.

Τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της, η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα συζητήσει θέματα νεολαίας με την κ. Τζαγιάτμα Γουικραμαναγιάκε, Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Νεολαία. Θα συμμετάσχει επίσης στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την ΕΕ με τίτλο «EU Global Gateway: Μια νέα εταιρική σχέση για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη», στην οποία θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Ναμίμπιας, του Ισημερινού, των Φιλιππίνων και των Φίτζι. Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Αμίνα Μοχάμεντ θα συμμετάσχει επίσης στην εκδήλωση.

Φωτογραφικό υλικό από την αποστολή της Επιτρόπου θα είναι διαθέσιμο στο EbS.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Ana Pisonero — Τηλ.: + 32 229 54320· Jennifer Sánchez da Silva — Τηλ.: + 32 229 58316)

Πολιτική θεωρήσεων: Ενίσχυση της παρακολούθησης των καθεστώτων απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης της ΕΕ

Σήμερα, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την παρακολούθηση των καθεστώτων απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης της ΕΕ, στην οποία ορίζεται διαδικασία διαβούλευσης. Η ανακοίνωση εξετάζει τη λειτουργία των καθεστώτων απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης της ΕΕ και προσδιορίζει τις κύριες προκλήσεις στους τομείς της αντικανονικής μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Ο μηχανισμός αναστολής της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης προβλέπεται στο άρθρο 8 του κανονισμού για τις θεωρήσεις. Κύριος σκοπός του εν λόγω μηχανισμού είναι να καταστήσει δυνατή την προσωρινή αναστολή της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης σε περίπτωση αιφνίδιας και σημαντικής αύξησης των κινδύνων αντικανονικής μετανάστευσης ή των κινδύνων για την ασφάλεια.

Στην επιστολή της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ής Μαρτίου 2023, η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «η Επιτροπή θα ενισχύσει την παρακολούθηση της ευθυγράμμισης της πολιτικής θεωρήσεων και θα υποβάλει συνολική έκθεση που θα προετοιμάσει το έδαφος για νομοθετική πρόταση για την τροποποίηση του μηχανισμού αναστολής της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης». Ως συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης, η Επιτροπή δρομολογεί διαδικασία διαβούλευσης για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για ταξίδια συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη για τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις τρίτες χώρες. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να προκύψουν σημαντικές προκλήσεις στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας από την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για ταξίδια. Η ανεπαρκής ευθυγράμμιση των θεωρήσεων με την πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ μπορεί να μετατρέψει μια χώρα που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης σε κόμβο διέλευσης για αντικανονικές εισόδους στην ΕΕ. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της εισόδου χωρίς θεώρηση στα Δυτικά Βαλκάνια από υπηκόους χωρών που υπόκεινται σε υποχρέωση θεώρησης για την ΕΕ, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των αντικανονικών αφίξεων στην ΕΕ το 2022. Το ζήτημα αντιμετωπίστηκε μετά από άμεσες και εκτεταμένες επαφές μεταξύ της Επιτροπής και των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίοι σημείωσαν ουσιαστική πρόοδο όσον αφορά την ευθυγράμμιση των θεωρήσεων. Ως εκ τούτου, οι αντικανονικές αφίξεις στην ΕΕ μειώθηκαν. Επιπλέον, τα προγράμματα χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές τα οποία εφαρμόζονται από τρίτες χώρες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά για την ΕΕ. Τα εν λόγω προγράμματα επιτρέπουν σε υπηκόους τρίτων χωρών να αποκτήσουν την ιθαγένεια μιας χώρας χωρίς θεώρηση και να εισέλθουν στην ΕΕ χωρίς θεώρηση, παρακάμπτοντας τη διαδικασία θεώρησης βραχείας διαμονής της ΕΕ.

Ενισχυμένος μηχανισμός παρακολούθησης και αναστολής του μηχανισμού αναστολής της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και την αποτελεσματική πρόληψη αυτών των κινδύνων, θα πρέπει να επαναξιολογηθούν και να βελτιωθούν οι ισχύοντες κανόνες που αφορούν την παρακολούθηση της λειτουργίας των καθεστώτων απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με τρίτες χώρες και την αναστολή της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Με τη σημερινή ανακοίνωση, η Επιτροπή δρομολογεί διαδικασία διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τον προσδιορισμό του καλύτερου τρόπου βελτίωσης του μηχανισμού αναστολής της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης της ΕΕ. Η μελλοντική αναθεώρηση των κανόνων θα μπορούσε να περιλαμβάνει ιδίως:

  • νέους λόγους αναστολής για την αντιμετώπιση νέων κινδύνων·
  • προσαρμογή των κατώτατων ορίων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού·
  • διαμόρφωση πιο αποτελεσματικής και ευέλικτης διαδικασίας αναστολής·
  • ενίσχυση των διατάξεων για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων.

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή θα συζητήσει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τον τρόπο ενίσχυσης της εργαλειοθήκης για την πολιτική θεωρήσεων με αναθεωρημένο μηχανισμό αναστολής σχετικά με τις θεωρήσεις.

Με βάση τη συζήτηση αυτή, η Επιτροπή θα υποβάλει, το φθινόπωρο του 2023, νομοθετική πρόταση για την αναθεώρηση του μηχανισμού αναστολής της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.  

Ιστορικό 

Η ΕΕ διαθέτει επί του παρόντος καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με 61 τρίτες χώρες. 25 χώρες έχουν συνάψει συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με την ΕΕ και 8 χώρες έλαβαν απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης ως αποτέλεσμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης του διαλόγου για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία). Οι υπόλοιπες χώρες έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση θεώρησης σύμφωνα με την πρώτη εναρμόνιση των κανόνων της ΕΕ [κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 539/2001 του Συμβουλίου]. Επιπλέον, στις 19 Απριλίου 2023, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν να χορηγήσουν στο Κόσοβο απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του διαλόγου για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων που θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2024. 

Για περισσότερες πληροφορίες

Ανακοίνωση σχετικά με την παρακολούθηση των καθεστώτων απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης της ΕΕ

Μετανάστευση και Εσωτερικές Υποθέσεις — Πολιτική θεωρήσεων (Europa.eu)

IP 5η έκθεση για την αναστολή της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης

Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 9 Φεβρουαρίου 2023

Δηλώσεις

Η ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για τη διευκόλυνση των διαπροσωπικών επαφών και την ενίσχυση των επιχειρηματικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των πολιτών της ΕΕ και των χωρών εταίρων. Ωστόσο, για τη διατήρηση αυτού του επιτεύγματος απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση. Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αύξηση της ευθυγράμμισης της πολιτικής θεωρήσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής και της δέσμευσης έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των συμφωνιών μας για τις θεωρήσεις.

κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας – 30/05/2023

Η πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις μεταναστευτικές πολιτικές μας. Η βελτίωση της πολιτικής θεωρήσεων θα έχει θετικό αντίκτυπο στη διαχείριση της μετανάστευσης. Η ευθυγράμμιση των πολιτικών απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των γειτονικών χωρών της ΕΕ αποτελεί βασικό θεμέλιο για μια ισχυρή ενιαία εταιρική σχέση με τους γείτονές μας στην περιοχή.

Η κ. Ίλβα Γιούανσον, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε – 30/05/2023

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Ενίσχυση του καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης της ΕΕ

ελληνικά (47.761 kB – PDF)

Τηλεφόρτωση (47.761 kBPDF)

Λεπτομέρειες επικοινωνίας για τα ΜΜΕ

·         Anitta HIPPER

Τηλέφωνο

+32 2 298 56 91

Ηλεκτρονική διεύθυνση

anitta.hipper@ec.europa.eu

·         Fiorella BELCIU

Τηλέφωνο

+32 2 299 37 34

Ηλεκτρονική διεύθυνση

Fiorella.BELCIU@ec.europa.eu

·         Andrea MASINI

Τηλέφωνο

+32 2 299 15 19

Ηλεκτρονική διεύθυνση

andrea.masini@ec.europa.eu

Δήλωση της Επιτρόπου κ. Κυριακίδου σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, το κάπνισμα παραμένει πανευρωπαϊκά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία που μπορεί να αποφευχθεί, ενώ ευθύνεται για πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας. Παραμένει η κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί στην ΕΕ, με πάνω από το ένα τέταρτο όλων των καρκίνων να αποδίδονται στο κάπνισμα.

Είναι αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα σκοτώνει έως και τους μισούς καπνιστές και αυτό πρέπει να αλλάξει σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας που θα είναι αποτελεσματική για όλους τους πολίτες.

Με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, η μείωση της κατανάλωσης καπνού αποτελεί βασική προτεραιότητα, ενώ έχουμε θέσει και έναν πολύ σαφή στόχο: τη δημιουργία μιας “γενιάς χωρίς καπνό”. Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την αντιμετώπιση του καπνίσματος τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των καπνιστών στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός. Πρέπει να εντείνουμε τη δράση μας για να υλοποιήσουμε τη δέσμευση για μείωση της κατανάλωσης καπνού στον πληθυσμό της ΕΕ από το σημερινό 25% στο 5% έως το 2040.

Γι’ αυτό, λοιπόν, φέτος θα προτείνουμε νέες συστάσεις στα κράτη μέλη για την προώθηση χώρων απαλλαγμένων από καπνό, με στόχο την περαιτέρω μείωση του καπνίσματος και την προστασία των πολιτών μας.

Για παράδειγμα, οι δράσεις αυτές θα μας δώσουν τη δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα για να περιορίσουμε την κατανάλωση νέων προϊόντων καπνού που εισέρχονται στην αγορά, καθώς και τον αντίκτυπο του παθητικού καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για καλύτερη προστασία των μη καπνιστών, ιδίως των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως τα παιδιά. Θα μας βοηθήσει επίσης να μειώσουμε το κάπνισμα και τη χρήση νέων προϊόντων καπνού σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδίως μεταξύ των νέων.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος μας υπενθυμίζει ότι μπορούμε και πρέπει όλοι να πάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας. Η απεξάρτηση από το κάπνισμα βοηθά σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.»

Αρμόδιοι επικοινωνίας για τα μέσα ενημέρωσης

  • Stefan DE KEERSMAECKER

Τηλέφωνο

+ 32 2 298 46 80

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

stefan.de-keersmaecker@ec.europa.eu

  • Célia DEJOND

Τηλέφωνο

+ 32 2 298 81 99

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

celia.dejond@ec.europa.eu

Σύνοδος κορυφής για τον αθλητισμό και την καινοτομία: Η Επιτροπή ανοίγει τον δρόμο στην αθλητική καινοτομία

Σήμερα, η Επιτροπή διοργανώνει την πρώτη σύνοδο κορυφής για τον αθλητισμό και την καινοτομία, στην οποία συμμετέχουν υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς και μέλη της αθλητικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων της FIA (Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου), του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου και του ισπανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (LaLiga). Στη σύνοδο κορυφής θα εκφωνήσει ομιλία ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας.

Περίπου 100 άτομα απ’ όλη την Ευρώπη θα συζητήσουν τις τάσεις και τις προκλήσεις της αθλητικής καινοτομίας, καθώς και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων της ΕΕ. Οι συζητήσεις θα εστιάσουν σε τρία βασικά ζητήματα για τον αθλητισμό: πώς μπορούν να υποστηριχθούν οι επιδόσεις των ανταγωνιστικών αθλητών, πώς μπορούν να καταστούν πιο βιώσιμες οι αθλητικές υποδομές και ο αθλητικός εξοπλισμός και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως οι ευκαιρίες της ψηφιακής μετάβασης.

Στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθεί επίσης το μέλλον της πρωτοβουλίας SHARE (SportHub: Συμμαχία για την περιφερειακή ανάπτυξη στην Ευρώπη). Από το 2018 που ξεκίνησε, η πρωτοβουλία SHARE έχει δημιουργήσει με επιτυχία μια πλατφόρμα δικτύωσης για το αθλητικό κίνημα με πάνω από 100 μέλη και έχει βοηθήσει πόλεις, περιφέρειες, πανεπιστήμια, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς να βρουν νέους τρόπους χρηματοδότησης από την ΕΕ για έργα που σχετίζονται με τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση. Η ανανεωμένη πρωτοβουλία SHARE θα βασιστεί στην υπάρχουσα πλατφόρμα και στο υπάρχον δίκτυο για να συνεχίσει να στηρίζει τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τις 15:30 έως τις 19:00 ώρα Κύπρου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Sonya Gospodinova — Τηλ.: + 32 229 66953· Στήριξη της χλωρίδας — Τηλ.: + 32 229 66043)

Η ΕΕ απευθύνει έκκληση υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας για τον τερματισμό των πλαστικών αποβλήτων

Χθες ξεκίνησε στο Παρίσι ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων υψηλού επιπέδου σχετικά με τη σύναψη μιας παγκόσμιας συνθήκης κατά της ρύπανσης από πλαστικά, ο οποίος θα διαρκέσει ως τις 2 Ιουνίου. Στη συνάντηση, την οποία διοργανώνει ο ΟΗΕ, η Επιτροπή εκπροσωπείται από τον Επίτροπο κ. Σινκέβιτσιους. Καθώς η παραγωγή πλαστικών αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2060, η ΕΕ επιδιώκει τη θέσπιση νομικά δεσμευτικών κανόνων όσον αφορά την παραγωγή πρωτογενών πλαστικών, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της παραγωγής και της κατανάλωσης. Πάνω από χίλιοι εκπρόσωποι κυβερνήσεων, ΜΚΟ, της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών θα συζητήσουν με στόχο να αποφασίσουν έως το τέλος του 2024 ένα νομικά δεσμευτικό μέσο για την εξάλειψη της ρύπανσης από πλαστικά, μεταξύ άλλων και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους δήλωσε σχετικά: «Η σύναψη μιας διεθνούς συνθήκης για τα πλαστικά θα μας δώσει την ευκαιρία να εξαλείψουμε τη ρύπανση από τα πλαστικά θεσπίζοντας παγκόσμιους κανόνες για όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των πλαστικών. Στην ΕΕ, ενισχύουμε συνεχώς τη νομοθεσία μας για τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά, π.χ. με τους νέους κανόνες της ΕΕ για τη μείωση των συσκευασιών και τα μέτρα για τα μικροπλαστικά. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάληψη φιλόδοξης δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η αντιμετώπιση των κρίσεων της ρύπανσης, του κλίματος και της βιοποικιλότητας μας αφορά όλους

Η ΕΕ πρωτοστατεί στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης της ρύπανσης από πλαστικά, υποστηρίζοντας τη δημιουργία του Συνασπισμού Υψηλών Φιλοδοξιών για τον Τερματισμό της Ρύπανσης από Πλαστικά, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου για την εξάλειψη της ρύπανσης αυτής έως το 2040. Την Παρασκευή, ο Συνασπισμός δημοσιοποίησε υπουργική δήλωση, με την οποία ζητάει να περιληφθούν διάφορες θεμελιώδεις νομικές υποχρεώσεις στη νέα συνθήκη.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες βλ. το σχετικό ενημερωτικό δελτίο.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: + 32 229 53156· Daniela Stoycheva — Τηλ.: + 32 229 53664)

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

cid:image001.gif@01D99203.5AE11D40

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *