Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 3/5

Ο Επίτροπος Ρεντέρς επισκέπτεται την Κύπρο για να συζητήσει την έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς θα μεταβεί στη Λευκωσία στις 4 και 5 Μαΐου για να συζητήσει την έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου, καθώς και την επιβολή των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ κατά προσώπων και εταιρειών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Επίτροπος κ. Ρεντέρς θα συναντηθεί με την Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου και με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου.

Ο Επίτροπος θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με το κράτος δικαίου με εκπροσώπους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως. Θα συμμετάσχει επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους εκπροσώπους των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα.

Τέλος, ο Επίτροπος κ. Ρεντέρς θα συναντηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργο Λ. Σαββίδη, καθώς και με τον Επίτροπο Διαφάνειας κ. Χάρη Ι. Πογιατζή, για να συζητήσουν τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand — Τηλ.: + 32 2 296 22 53· Yuliya Matsyk — Τηλ.: + 32 2 291 31 73)

Υποδομές μεταφορών της ΕΕ: 790 εκατ. ευρώ για τη στρατιωτική κινητικότητα

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», η οποία προβλέπει 790 εκατ. ευρώ για έργα που καλύπτουν πολιτικές και στρατιωτικές ανάγκες κατά μήκος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών. Με την πρόσκληση αυτή, η ΕΕ επιταχύνει τις επενδύσεις στη στρατιωτική κινητικότητα και στηρίζει έργα υποδομών που διευκολύνουν τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού κατά μήκος των κύριων μεταφορικών οδών.

Η Επίτροπος Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν δήλωσε σχετικά: «Προορίζουμε 790 εκατ. ευρώ για έργα που θα στηρίξουν τη μικτή χρήση του συστήματος μεταφορών. Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ικανότητα των μεταφορικών υποδομών, όπως δρόμων, γεφυρών και σιδηροδρόμων, ώστε οι ένοπλες δυνάμεις μας και ο εξοπλισμός τους να μπορούν να μετακινηθούν εύκολα εντός της ΕΕ.»

Η πρόσκληση αυτή ανταποκρίνεται επίσης στα μέτρα που προτείνονται στο σχέδιο δράσης για τη στρατιωτική κινητικότητα 2.0. Το σχέδιο έχει στόχο να διευκολύνει τις μετακινήσεις των ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη για ταχεία και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κρίσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αλλού. Περισσότερες σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: +32 2 295 31 56· Anna Wartberger – Τηλ: +32 2 298 25 04)

Μείωση των τελών περιαγωγής δεδομένων μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ

Τριάντα οκτώ (38) τηλεπικοινωνιακοί φορείς από την ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια συμφώνησαν να μειώσουν τα τέλη της περιαγωγής δεδομένων μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις δύο περιοχές, στο πλαίσιο διαδικασίας που υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (ΣΠΣ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία αυτή ευθυγραμμίζεται με τη δήλωση για την περιαγωγή που υπεγράφη κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα τον Δεκέμβριο. 

Μέσω της εθελοντικής αυτής συμφωνίας, οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς δεσμεύτηκαν να μειώσουν σημαντικά το χάσμα μεταξύ των τελών περιαγωγής και των εγχώριων τελών για τη χρήση δεδομένων και προς τις δύο κατευθύνσεις μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων. Τα μέγιστα επίπεδα τιμών λιανικής («ανώτατα όρια τιμών») για 1 gigabyte θα μειωθούν από τον Οκτώβριο του 2023 έως το 2028 ως εξής: 18 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2023, 14 ευρώ από το 2026 και 9 ευρώ από το 2028. Προβλέπονται ετήσιες επανεξετάσεις για την εκτίμηση των επιπτώσεων και για τη χάραξη των μελλοντικών βημάτων.

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των 38 τηλεπικοινωνιακών φορέων, η οποία θα οδηγήσει στη μείωση των τελών περιαγωγής μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων από την 1η Οκτωβρίου του 2023. Αυτή η εθελοντική συμφωνία θα εξασφαλίσει προβλεψιμότητα, θα συμβάλει στην εξάλειψη των φουσκωμένων λογαριασμών των καταναλωτών και θα διευκολύνει την ουσιαστική μείωση των τελών περιαγωγής δεδομένων για τους καταναλωτές της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων.»

Η θέσπιση ανώτατων ορίων τιμών αναμένεται να μειώσει τις τιμές περιαγωγής δεδομένων για τους καταναλωτές που κινούνται μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Αυτό το ανώτατο όριο τιμών ενθαρρύνει και απλουστεύει τις επιχειρηματικές, πολιτιστικές, τουριστικές και άλλες ανταλλαγές μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ γειτονικών περιοχών. Οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς επί του παρόντος βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας προϊόντων με τιμές χαμηλότερες από τα συμφωνηθέντα ανώτατα όρια τιμών, τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς αγορά σε όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών. 

Στην πρωτοβουλία καλούνται να συμμετάσχουν και άλλοι τηλεπικοινωνιακοί φορείς της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Peter Stano — Τηλ.: + 32 2 295 45 53· Zoï Muletier — Τηλ.: + 32 2 299 43 06)

Χημικά προϊόντα: Η ΕΕ απαγορεύει τη χρήση μολύβδου στο PVC για να προστατεύσει την ανθώπινη υγεία και το περιβάλλον 

Σήμερα, η Επιτροπή ενέκρινε μέτρα για την προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος από τις τοξικές επιπτώσεις του μολύβδου, απαγορεύοντας τη χρήση του μολύβδου σε είδη από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) και τη διάθεσή τους στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών. Οι ενώσεις μολύβδου χρησιμοποιούνται στο PVC, κυρίως στον κλάδο των κατασκευών, για παράδειγμα σε προφίλ παραθύρων, σε σωλήνες διαφόρων ειδών, καθώς και σε σύρματα και καλώδια. 

Ο περιορισμός, ο οποίος εγκρίθηκε στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα (REACH), αναμένεται να αποτρέψει έως και 8,4 τόνους εκπομπών μολύβδου ετησίως, προς όφελος της υγείας των ανθρώπων και ιδίως των παιδιών. Θα δημιουργήσει επίσης ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των ειδών από PVC που κατασκευάζονται στην ΕΕ, τα οποία δεν περιέχουν μόλυβδο από το 2015 και μετά, και των εισαγόμενων ειδών, ορισμένα από τα οποία ενδεχομένως συνεχίζουν να περιέχουν μόλυβδο. 

Τα προϊόντα που περιέχουν ανακυκλωμένο άκαμπτο PVC μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται και να χρησιμοποιούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να προωθηθεί η ανακύκλωση και η εξοικονόμηση 1,5 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 ετησίως. Ωστόσο, προκειμένου η ανακύκλωση να είναι ασφαλής, τα προϊόντα αυτά πρέπει να επικαλύπτονται πλήρως από υλικά χωρίς μόλυβδο, ώστε οι άνθρωποι και το περιβάλλον να προστατεύονται από την τυχαία έκθεση στο μέταλλο αυτό.

Η πρόταση της Επιτροπής υποστηρίχθηκε από τα κράτη μέλη στην επιτροπή REACH τον Δεκέμβριο του 2022 και πέρασε επιτυχώς τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2023.  

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων για την εύρεση τρόπων περιορισμού της περιβαλλοντικής και της ανθρώπινης έκθεσης στον μόλυβδο, σύμφωνα με τους στόχους της στρατηγικής για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Sonya Gospodinova — Τηλ.: + 32 229 66953· Federica Miccoli — Τηλ.: + 32 2 295 83 00)

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: Η Επιτροπή ενεργεί για την προάσπιση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης

Σήμερα, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, η Επιτροπή επαναλαμβάνει την ισχυρή της προσήλωση στην προάσπιση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης εντός και εκτός της ΕΕ.

H Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης αποτελούν βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Ωστόσο, διαπιστώνουμε μια ανησυχητική τάση εκφοβισμού και βίας κατά δημοσιογράφων, καθώς και την άσκηση πολιτικών και οικονομικών πιέσεων στα μέσα ενημέρωσης. Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μάς υπενθύμισε ότι οι δημοσιογράφοι διακινδυνεύουν τις ζωές τους και ότι χρειάζονται τη στήριξή μας περισσότερο από ποτέ. Γι΄αυτό και η Επιτροπή φον ντερ Λάιεν έχει λάβει αποφασιστικά μέτρα: προτείναμε νομοθεσία κατά των καταχρηστικών αγωγών και υπέρ της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της διασφάλισης της συντακτικής ανεξαρτησίας, στα ιδιωτικά αλλά και στα δημόσια μέσα ενημέρωσης. Σήμερα και κάθε μέρα, υποστηρίζουμε σθεναρά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου κανένας δημοσιογράφος να μην απειλείται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.» »

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν προσέθεσε: «Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε και να προστατεύσουμε έναν ισχυρό, ελεύθερο και ανεξάρτητο τομέα μέσων ενημέρωσης. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την οποία προτείναμε πέρυσι, παρέχει κοινές εγγυήσεις σε επίπεδο ΕΕ για τη διασφάλιση της πολυφωνίας και της δυνατότητας των μέσων ενημέρωσης να λειτουργούν χωρίς παρεμβάσεις από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Παροτρύνουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία επί αυτής της σημαντικής νομοθετικής πρότασης.» »

Χθες, ο Ύπατος εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ εξέδωσε σχετική δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Επιτροπή πρότεινε την ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, η οποία περιλαμβάνει μέτρα κατά των πολιτικών παρεμβάσεων στις συντακτικές αποφάσεις και κατά των πρακτικών παρακολούθησης. Η νομοθεσία αυτή εστιάζει στην ανεξαρτησία και τη σταθερή χρηματοδότηση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, καθώς και στη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης και της κατανομής της κρατικής διαφήμισης.

Η εν λόγω πρόταση κανονισμού εντάσσεται σε μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα μέσα ενημέρωσης, η οποία βασίζεται ιδίως στο σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και στο σχέδιο δράσης για τα μέσα ενημέρωσης και τον οπτικοακουστικό τομέα (MAAP).

Πέρυσι, η Επιτροπή ενέκρινε επίσης μια πρόταση για την αντιμετώπιση των καταχρηστικών αγωγών κατά δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων («στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού»). Η πρωτοβουλία αυτή συμπληρώνει τη σύσταση της Επιτροπής για την προάσπιση της ασφάλειας των δημοσιογράφων στην ΕΕ.

Η Επιτροπή συνεχίζει επίσης τη χρηματοδοτική της στήριξη για την ενίσχυση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johannes Bahrke — Τηλ.: +32 2 295 86 15· Christian Wigand – Τηλ.: +32 2 296 22 53· Thomas Regnier – Τηλ.: +32 2 296 10 99·  Cristina Torres Castillo – Τηλ.: +32 2 296 34 44)

Επιτροπή θεσπίζει έκτακτα και προσωρινά προληπτικά μέτρα για περιορισμένες εισαγωγές από την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα έκτακτα και προσωρινά προληπτικά μέτρα για τις εισαγωγές ενός περιορισμένου αριθμού προϊόντων από την Ουκρανία, ως έκτακτη διασφάλιση στο πλαίσιο του κανονισμού για τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα. Τα μέτρα αυτά κρίνονται αναγκαία λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων που έχουν προκύψει εξαιτίας σημείων σοβαρής συμφόρησης στη διακίνηση των προϊόντων σε πέντε κράτη μέλη. Τα μέτρα αφορούν μόνο τέσσερα γεωργικά προϊόντα (σίτο, αραβόσιτο, κραμβόσπορο και ηλιανθόσπορο) καταγωγής Ουκρανίας. Στόχος τους είναι η άμβλυνση των σημείων συμφόρησης για αυτά τα προϊόντα στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιουνίου 2023.

Κατά την περίοδο αυτή, ο σίτος, ο αραβόσιτος, ο κραμβόσπορος και ο ηλιανθόσπορος καταγωγής Ουκρανίας θα συνεχίσουν να τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από τα πέντε κράτη μέλη πρώτης γραμμής: τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Τα προϊόντα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν ή να διαμετακομίζονται μέσω αυτών των πέντε κρατών μελών στο πλαίσιο καθεστώτος κοινής τελωνειακής διαμετακόμισης ή να μεταβαίνουν σε χώρα ή έδαφος εκτός της ΕΕ.

Παράλληλα, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία δεσμεύτηκαν να άρουν τα μονομερή μέτρα τους για τον σίτο, τον αραβόσιτο, τον κραμβόσπορο και τον ηλιανθόσπορο, καθώς και για κάθε άλλο προϊόν που προέρχεται από την Ουκρανία.

Στόχος των μέτρων αυτών είναι να ανταποκριθούν στις ανησυχίες των γεωργών στα κράτη μέλη που γειτονεύουν με την Ουκρανία και, ταυτόχρονα, να τηρήσουν την ισχυρή δέσμευση της ΕΕ να στηρίξει την Ουκρανία και να διαφυλάξει την ικανότητα της χώρας να εξάγει τα σιτηρά της, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σίτιση όλου του κόσμου αλλά και αναγκαία για τη συγκράτηση των τιμών των τροφίμων, ενόψει των τεράστιων δυσκολιών που προκαλεί η απρόκλητη ρωσική επίθεση.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος της συνολικής δέσμης μέτρων στήριξης που προτείνει η Επιτροπή και θα συμπληρωθούν με χρηματοδοτική στήριξη για τους γεωργούς στα πέντε κράτη μέλη, και με περαιτέρω μέτρα για τη διευκόλυνση της διαμετακόμισης των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω λωρίδων αλληλεγγύης προς άλλα κράτη μέλη και τρίτες χώρες.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να επιβάλει εκ νέου προληπτικά μέτρα μετά την εκπνοή του ισχύοντος κανονισμού για τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα, στις 5 Ιουνίου 2023, για όσο διάστημα συνεχίζεται η έκτακτη κατάσταση.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει μια αξιολόγηση της κατάστασης της αγοράς της Ένωσης για άλλα ευαίσθητα προϊόντα, στο πλαίσιο της ταχείας διαδικασίας διασφαλίσεων που προβλέπει η πρόταση της Επιτροπής για τον νέο κανονισμό για τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα, κατά την έναρξη ισχύος του κανονισμού αυτού.

Ιστορικό

Η ΕΕ έχει ελευθερώσει προσωρινά όλες τις εισαγωγές της από την Ουκρανία και έχει αναστείλει τα μέτρα εμπορικής άμυνας κατά ουκρανικών εταιρειών έως τις 5 Ιουνίου 2023. Με τα μέτρα αυτά, η ΕΕ προσφέρει σημαντική στήριξη στην καταπονημένη από τον πόλεμο οικονομία της Ουκρανίας. Η ΕΕ έχει δημιουργήσει επίσης λωρίδες αλληλεγγύης ώστε τα ουκρανικά σιτηρά να μπορούν να φθάσουν στις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο, καθώς ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας έχει περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση της Ουκρανίας στους λιμένες της στον Εύξεινο Πόντο. Οι λωρίδες αλληλεγγύης ΕΕ–Ουκρανίας έχουν αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για την οικονομία της Ουκρανίας και συνιστούν έναν νέο τρόπο σύνδεσης με την Ένωση, ενώ συμβάλλουν επίσης στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Η απότομη αύξηση της κίνησης στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ είχε αντίκτυπο στο κόστος της διακίνησης και δημιούργησε σημεία συμφόρησης, με αποτέλεσμα τον κορεσμό των δυνατοτήτων αποθήκευσης και των εφοδιαστικών αλυσίδων. Οι έκτακτες αυτές περιστάσεις επηρεάζουν την οικονομική βιωσιμότητα των τοπικών παραγωγών σε αυτά τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή έκρινε ότι η κατάσταση δικαιολογεί την ανάληψη άμεσης δράσης σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 9 του κανονισμού για τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα.

Για περισσότερες πληροφορίες

Εκτελεστικός κανονισμός της Επιτροπής για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων σχετικά με ορισμένα προϊόντα καταγωγής Ουκρανίας

Εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία

Δηλώσεις

Μετά την έναρξη του απρόκλητου και αδικαιολόγητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, η ΕΕ έχει αναλάβει έντονη και σταθερή δράση για να στηρίξει την ικανότητα της Ουκρανίας να εξάγει τα προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σίτιση όλου του κόσμου αλλά και αναγκαία για τη συγκράτηση των τιμών των τροφίμων. Τα σημερινά μέτρα αποτελούν μέρος μιας δέσμης μέτρων η οποία τηρεί την ισχυρή μας δέσμευση υπέρ της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των γειτονικών κρατών μελών της ΕΕ που αφορούν τη διακίνηση και το εμπόριο. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι με αυτή τη δέσμη μέτρων η ΕΕ συνεχίζει να ακολουθεί μια ενιαία προσέγγιση, αντί για μονομερή μέτρα που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς μας.

κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για το εμπόριο – 02/05/2023

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Προληπτικά μέτρα για περιορισμένες εισαγωγές από την Ουκρανία

ελληνικά (39 kB – PDF)

Τηλεφόρτωση (39 kBPDF)

Λεπτομέρειες επικοινωνίας για τα ΜΜΕ

·         Miriam GARCIA FERRER

Τηλέφωνο

+32 2 299 90 75

Ηλεκτρονική διεύθυνση

miriam.garcia-ferrer@ec.europa.eu

·         Roberta VERBANAC

Τηλέφωνο

+32 2 298 24 98

Ηλεκτρονική διεύθυνση

roberta.verbanac@ec.europa.eu

Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται επεξεργασίας συμφώνως προς τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τυγχάνουν ανάλογης διαχείρισης.  Εάν δεν εργάζεστε σε ΜΜΕ, σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την ΕΕ μέσω του Europe Direct εγγράφως ή καλώντας στον αριθμό 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

cid:image001.gif@01D95293.B6210DF0

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *