Skip to content

E.E.: Κοινή στρατηγική για το μέλλον της αναπτυξιακής πολιτικής

Σχέδιο στρατηγικής για το μέλλον της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής πολιτικής υπέγραψαν την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της. Η «νέα Ευρωπαϊκή Κοινή Αντίληψη για την Ανάπτυξη» αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με την Ε.Ε., ένα νέο συλλογικό όραμα και σχέδιο δράσης για την εξάλειψη της φτώχειας και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Η νέα Ευρωπαϊκή Κοινή Αντίληψη για την Ανάπτυξη αποτελεί συνολικό κοινό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή συνεργασία και, σύμφωνα με την Κομισιόν, για πρώτη φορά εφαρμόζεται πλήρως σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όλα τα κράτη μέλη τα οποία δεσμεύονται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους.

Η νέα Κοινή Αντίληψη επαναλαμβάνει ότι η εξάλειψη της φτώχειας παραμένει πρωταρχικός στόχος της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής πολιτικής, ενώ ενσωματώνει πλήρως την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, εναρμονίζει την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή δράση με το θεματολόγιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030 που αποτελεί επίσης μια οριζόντια διάσταση για τη συνολική στρατηγική της Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέλαβαν δεσμεύσεις σε τρεις τομείς:

  1. Αναγνωρίζουν την ισχυρή αλληλεξάρτηση μεταξύ των διαφόρων στοιχείων αυτής της δράσης.
  2. Η νέα Κοινή Αντίληψη υιοθετεί αφενός μεν ολοκληρωμένη προσέγγιση των μέσων υλοποίησης, συνδυάζοντας την παραδοσιακή αναπτυξιακή βοήθεια με άλλους πόρους, καθώς και ορθές πολιτικές, αφετέρου δε ενισχυμένη προσέγγιση της πολιτικής συνοχής, υπενθυμίζοντας ότι η αναπτυξιακή συνεργασία της Ε.Ε. πρέπει πάντα να εξετάζεται στο πλαίσιο των ιδίων προσπαθειών των χωρών εταίρων της Ευρώπης.
  3. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της θα δημιουργήσουν καλύτερα προσαρμοσμένες συμπράξεις με ευρύτερο φάσμα ενδιαφερόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, και με χώρες εταίρους σε όλα τα στάδια ανάπτυξης.
  4. Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη θα βελτιώσουν περαιτέρω την επιτόπου υλοποίηση των έργων, χάρη στην καλύτερη μεταξύ τους συνεργασία και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αντίστοιχα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *