Skip to content

Η ΕΕ ανακοινώνει νέα χρηματοδότηση για την Καραϊβική

20150610-eu-celacΝέο περιφερειακό χρηματοδοτικό πρόγραμμα στην περιοχή της Καραϊβικής, ύψους 346 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα το 2020

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ/ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι υπέγραψε μια άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση ύψους 346 εκατ. ευρώ με τη μορφή ενός νέου περιφερειακού χρηματοδοτικού προγράμματος στην περιοχή της Καραϊβικής, με ορίζοντα το 2020. Το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο των κονδυλίων που διατέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (165 εκατ. ευρώ).

Το πρόγραμμα καταρτίστηκε σε συνεργασία με τον οργανισμό που εκπροσωπεί την Καραϊβική, CARIFORUM, και καθορίζει σημαντικές προτεραιότητες διπεριφερειακής συνεργασίας που συμφωνήθηκαν από κοινού. Το πρόγραμμα υπογράφηκε στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής ΕΕ-CELAC (Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής) και της εκδήλωσης υψηλού επιπέδου ΕΕ-CARIFORUM.

Η Αντιπρόεδρος Μογκερίνι δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ και η Καραϊβική διατηρούν ισχυρούς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς βασισμένους σε κοινές αξίες. Με τη νέα αυτή χρηματοδότηση, επιθυμούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις κοινές μας προσπάθειες για μια χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία. Θα συνεχίσουμε δε να στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Καραϊβικής για να προωθούμε την άριστη και αμοιβαία επωφελή εταιρική μας σχέση με βάση τον σεβασμό και τις κοινές αξίες. »

Ο Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης Νέβεν Μίμιτσα πρόσθεσε: «Η υπογραφή του περιφερειακού προγράμματος μάς δίνει πλέον τη δυνατότητα να κινητοποιήσουμε πόρους για την εφαρμογή των προτεραιοτήτων που έχουμε από κοινού καθορίσει. Αποτελεί επίσης απόδειξη όχι μόνο της συνεχούς δέσμευσης της ΕΕ αλλά και της αδιάλειπτης παρουσίας της στην περιοχή.»

Ιστορικό

Τα κονδύλια που ανακοινώθηκαν σήμερα για την Καραϊβική αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης χρηματοδοτικής δέσμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρύ περίπου, υπέρ της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, που παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων EΕ-CELAC (10-11 Ιουνίου) και της συνάντησης κορυφής επιχειρηματιών ΕΕ-CELAC που πραγματοποιήθηκε χθες (περισσότερες πληροφορίες στους παρακάτω συνδέσμους).

Τα κονδύλια που διατίθενται για την περιοχή της Καραϊβικής θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων σε τρεις βασικούς τομείς που έχουν ήδη καθοριστεί ως προτεραιότητες στην κοινή στρατηγική του 2012 για την εταιρική σχέση ΕΕ-Καραϊβικής:

  1. περιφερειακή οικονομική συνεργασία και ολοκλήρωση – 102 εκατομμύρια ευρώ. Κύριοι στόχοι: να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία και ολοκλήρωση της Καραϊβικής, η βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και η εφαρμογή της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-CARIFORUM·

  2. κλιματική αλλαγή, περιβάλλον, διαχείριση καταστροφών και βιώσιμη ενέργεια – 61,5 εκατομμύρια ευρώ. Κύριοι στόχοι: να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της περιοχής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών, να ενισχυθεί η περιφερειακή ικανότητα βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων και να προωθηθούν η ενεργειακή απόδοση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας·

  3. εγκληματικότητα και ασφάλεια – 44 εκατομμύρια ευρώ. Κύριοι στόχοι: πρόληψη της εγκληματικότητας, μείωση των κινδύνων και ενίσχυση της αποκαταστατικής δικαιοσύνης, ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης διαχείρισης της μετανάστευσης και της κινητικότητας, και συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες για τα οικονομικά εγκλήματα, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη διαφθορά.

Ενδεικτικό ποσό ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί στο Επενδυτικό Μέσο της Καραϊβικής (CIF). Τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού συνδυασμένης χρηματοδότησης μπορούν να καλύπτουν τους τρεις βασικούς τομείς. Το CIF θα χρησιμοποιείται για τον συνδυασμό των επιχορηγήσεων με συμπληρωματικούς πόρους, ιδίως από ευρωπαϊκά και περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η κινητοποίηση των τόσο αναγκαίων επενδύσεων για βασικές υποδομές.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και Περιφερειακά Ενδεικτικά Προγράμματα

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΤΑ) είναι το κύριο μέσο βοήθειας της ΕΕ για την αναπτυξιακή συνεργασία με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (χώρες ΑΚΕ). Χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κρατών μελών της ΕΕ.

Τα Περιφερειακά Ενδεικτικά Προγράμματα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στον προγραμματισμό της βοήθειας που παρέχει η ΕΕ στο πλαίσιο του ΕΤΑ και συμπληρώνουν τα Εθνικά Ενδεικτικά Προγράμματα που συνάπτονται με τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών ΑΚΕ. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες πραγματοποιούνται σε στενή συνεργασία με τους περιφερειακούς οργανισμούς, ώστε τα προγράμματα να στηρίζουν τις προτεραιότητές τους στις οποίες η ΕΕ αποφέρει προστιθέμενη αξία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *