Skip to content

Υποβολή υποψηφιοτήτων για ευρωπαϊκό βραβείο προσβάσιμων πόλεων!

Growth and jobs - Working together for Europe's future
Growth and jobs – Working together for Europe’s future

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε σήμερα τον διαγωνισμό για το έκτο βραβείο «Access City Award», το ευρωπαϊκό βραβείο για τις προσβάσιμες πόλεις. Οι πόλεις με περισσότερους από 50.000 κατοίκους καλούνται να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους για το βραβείο έως τις 10 Σεπτεμβρίου (μεσάνυχτα, ώρα Βρυξελλών).

Από το 2010, το βραβείο Access City Award επιβραβεύει τις πόλεις για το έργο τους στην προσπάθεια επίτευξης ενός πιο προσβάσιμου περιβάλλοντος σε όλους τους τομείς της ζωής, δημιουργώντας πόλεις χωρίς αποκλεισμούς, ανοικτές σε όλους. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται εξαιρετικά παραδείγματα έργων, τα οποία αποδεικνύουν τον ενθουσιασμό και την δέσμευση πόλεων από ολόκληρη την ΕΕ όσον αφορά την προσπάθεια διευκόλυνσης της προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους. Τα τελευταία πέντε χρόνια, περισσότερες από 200 πόλεις έχουν υποβάλει υποψηφιότητες για το βραβείο. Τα έργα που υποβάλλονται από τις πόλεις παρέχουν πληθώρα ιδεών με τις οποίες προωθείται η βελτίωση της ποιότητας ζωής για το σύνολο των πολιτών.

Θα απονεμηθούν βραβεία σε πέντε πόλεις της ΕΕ σε μια τελετή κατά την ετήσια διάσκεψη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ημέρας των ατόμων με αναπηρία που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 7 Δεκεμβρίου 2015. Οι νικήτριες πόλεις θα βραβευτούν για τις προσπάθειές τους να διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων σε δημόσιους χώρους, όπως οι κατοικίες, οι παιδικές χαρές, το εργασιακό περιβάλλον, οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι τεχνολογίες επικοινωνιών.

Το 2016, θα απονεμηθούν ένα πρώτο, ένα δεύτερο και ένα τρίτο βραβείο, και θα γίνουν δύο ειδικές μνείες:

  • Η ειδική μνεία για την «πρόσβαση στην εργασία» θα επιβραβεύσει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πόλεις προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, καθώς και οι πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, διευκολύνουν την πρόσβαση στην εργασία και καθιστούν προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία την ενημέρωση σχετικά με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αφορά  πρωτοβουλίες για την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης για άτομα με αναπηρία, μέσω της βελτίωσης της προσβασιμότητας στους χώρους εργασίας ή στα μέσα μεταφοράς ώστε να διασφαλίζεται ότι κάθε τμήμα της διαδρομής από το σπίτι έως τον χώρο εργασίας είναι προσβάσιμο.

  • Η ειδική μνεία για τις «προσβάσιμες έξυπνες πόλεις» θα αναγνωρίσει τις προσπάθειες των πόλεων να διασφαλίσουν ότι γίνονται έξυπνες χωρίς αποκλεισμούς και ιδιαίτερα διασφαλίζοντας ότι οι τεχνολογίες τους, τα περιβάλλοντα χρήστη και οι συναφείς υπηρεσίες είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία, ακολουθώντας μια προσέγγιση «σχεδιασμού για όλους».

Ο σκοπός του βραβείου

Το βραβείο εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της ΕΕ για τη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς εμπόδια. Η βελτιωμένη προσβασιμότητα συμβάλλει στην εξάλειψη των πάρα πολλών εμποδίων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους: στη χρήση των μέσων μεταφοράς, στην πρόσβαση σε πληροφορίες ή στην ανεξάρτητη διαβίωση.

Υπάρχουν περίπου 80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην ΕΕ. Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της ΕΕ, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Συνεπώς, γίνεται ολοένα και σημαντικότερη η δημιουργία ενός περιβάλλοντος εντός του οποίου οι άνθρωποι μπορούν να ζουν ανεξάρτητα και με αξιοπρέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Το ευρωπαϊκό βραβείο δημιουργίας πιο προσβάσιμων πόλεων για τα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους αναγνωρίζει τις εξαιρετικές προσπάθειες των πόλεων που έχουν εργαστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο διαγωνισμός παρέχει επίσης μια μοναδική ευκαιρία στις δημόσιες αρχές να εξετάσουν τα υπέρ και τα κατά των πόλεών τους από πλευράς προσβασιμότητας και να προβούν στις κατάλληλες βελτιώσεις. Το βραβείο Access City Award περιλαμβάνει ένα ευρύτατο φάσμα καλυπτόμενων πρωτοβουλιών και πολιτικών: από πολιτικές για τις προσβάσιμες κατοικίες, έως τους χώρους παιχνιδιού, τους χώρους εργασίας και τις δημόσιες μεταφορές, κάθε πτυχή της ζωής στην πόλη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις δημογραφικές μεταβολές.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η προσβασιμότητα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Στρατηγικής για την αναπηρία 2010-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς εμπόδια για όλους.

Ποιες πόλεις κέρδισαν τα προηγούμενα χρόνια;

Πέρυσι, την πέμπτη χρονιά, νικητής ήταν το Μπόρας (Σουηδία). Το Ελσίνκι(Φινλανδία) πήρε το δεύτερο βραβείο και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στη Λιουμπλιάνα(Σλοβενία). Το Λογρόνιο (Ισπανία) τιμήθηκε με ειδική μνεία στην κατηγορία δομημένου περιβάλλοντος και δημόσιων χώρων, η Βουδαπέστη (Ουγγαρία) έλαβε ειδική μνεία για το έργο της στον τομέα των μέσων μεταφοράς. Η Αρόνα (Ισπανία) και το Λουξεμβούργο έλαβαν ειδική μνεία για τις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.

Την τέταρτη χρονιά, ο νικητής του 2014 ήταν το Γκέτεμποργκ (Σουηδία). Η Γκρενόμπλ (Γαλλία) έλαβε το δεύτερο βραβείο, το Πόζναν (Πολωνία) το τρίτο βραβείο, ενώ τιμήθηκε με ειδική μνεία το Μπέλφαστ (ΗΒ), η Δρέσδη (Γερμανία), το Μπούργκος και η Μάλαγα (Ισπανία).

Την τρίτη χρονιά, το βραβείο απονεμήθηκε στο Βερολίνο (Γερμανία).  Η Νάντη (Γαλλία) και η Στοκχόλμη (Σουηδία) ήταν οι άλλες δύο επικρατέστερες πόλεις, ενώ με ειδική μνεία τιμήθηκαν η Παμπλόνα (Ισπανία) για το δομημένο περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους, η Γκντύνια (Πολωνία) για τις μεταφορές και τις συναφείς υποδομές, το Μπιλμπάο (Ισπανία) για τις πληροφορίες και τις επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών, και το Ταλάτ (Ιρλανδία) για τις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.

Τη δεύτερη χρονιά, νικήτρια αναδείχθηκε η αυστριακή πόλη του Σάλτσμπουργκ. Οι τρεις άλλες πόλεις που προκρίθηκαν ήταν η Κρακοβία (Πολωνία), το Μάρμπουργκ (Γερμανία) και το Σανταντέρ (Ισπανία). Με ειδική μνεία τιμήθηκαν η Τεράσα (Ισπανία), η Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), το Όλομουτς (Τσεχική Δημοκρατία) και η Γκρενόμπλ (Γαλλία).

Την πρώτη χρονιά του θεσμού, το 2010, το βραβείο απονεμήθηκε στην ισπανική πόλη Άβιλα. Οι τρεις άλλες πόλεις που προκρίθηκαν ήταν η Βαρκελώνη (Ισπανία), η Κολωνία (Γερμανία) και το Τούρκου (Φινλανδία).

Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής;

Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας το έντυπο ηλεκτρονικής αίτησης (στα αγγλικά, γαλλικά ή γερμανικά) το αργότερο έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2015. Ένα καθοδηγητικό σημείωμα και οι όροι συμμετοχής διατίθενται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ εδώ.

Πώς επιλέγονται οι υποψήφιοι;

Έως και τρεις πόλεις θα επιλεγούν από εθνικές κριτικές επιτροπές σε κάθε χώρα με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατόπιν, αυτοί οι εθνικοί υποψήφιοι θα αξιολογηθούν από μια ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βραβείο Access City Award:

Θα θέλατε τα έργα της πόλης σας να εμφανίζονται στο επόμενο φυλλάδιο του Access City Award; Εάν θέλετε να μοιραστείτε τις εμπειρίες και τις δράσεις σας με άλλες πόλεις, διαβάστε περισσότερα σχετικά με το βραβείο Access City Award εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *