Skip to content

Το ΕΚ αποφασίζει διαδικτυακή ουδετερότητα

Είναι εκνευριστικό αν όχι και οικονομικά επιζήμιο να περιμένεις στην οθόνη του υπολογιστή σου να φορτώσει μία σελίδα που θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται στη συμφόρηση του δικτύου σε ώρες αιχμής αλλά μπορεί να οφείλεται και στην απόφαση του παρόχου να περιορίσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες και εφαρμογές που ανήκουν σε ανταγωνιστή της. Στις 18 Μαρτίου η επιτροπή Βιομηχανίας ψήφισε την απαγόρευση αυτής της πρακτικής που παραβιάζει τη δικτυακή ουδετερότητα.

Η επιτροπή Βιομηχανίας του ΕΚ αποφάσισε ότι όλα τα δεδομένα που βρίσκονται στο διαδίκτυο πρέπει αντιμετωπίζονται ισότιμα, ανεξάρτητα από την πηγή ή την μορφή τους και ενέταξε τους νέους κανόνες στη νομοθεσία της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες.

Η εισηγήτρια του θέματος, Pilar del Castillo Vera (ΕΛΚ, Ισπανία), δήλωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας ότι “η συμφόρηση στο διαδίκτυο πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα, χωρίς διακρίσεις, περιορισμούς ή παρεμβολές”.

“Είμαι πολύ χαρούμενος που επιτροπή ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης του αποκλεισμού, της διάκρισης και της απόκρυψης του περιεχομένου στο διαδίκτυο”, πρόσθεσε ο σκιώδης εισηγητής, Jens Rohde (Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών, Δανία).

Την ίδια στιγμή οι εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τις λεγόμενες ειδικές υπηρεσίες (συνδέσεις) αυξημένης ποιότητας για ορισμένες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας με υπηρεσίες ίντερνετ, τηλεδιάσκεψη ή τηλεϊατρική.

Η επιτροπή με στόχο να εξασφαλίσει ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν βλάπτουν την ελευθερία στο διαδίκτυο και τις δημόσιες υπηρεσίες, πρόσθεσε ορισμένες δικλίδες ασφαλείας: οι εξειδικευμένες υπηρεσίες επιτρέπονται μόνο εφόσον δεν καθυστερούν ή παρεμποδίζουν τη σύνδεση άλλου χρήστη. Οι πάροχοι ίντερνετ δεν μπορούν να πιέσουν τους πολίτες ή τους δημιουργούς προϊόντων να αγοράσουν αυτές τις υπηρεσίες.

Ωστόσο, μερικοί ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει τις διακρίσεις.

Η εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών στην επιτροπή Βιομηχανίας, Teresa Riera Madurell (Ισπανία), δήλωσε ότι “δεν είμαστε αντίθετοι με την ύπαρξη εξειδικευμένων εφαρμογών – το IPTV και η τηλεϊατρική είναι καλά παραδείγματα- αλλά η ανάπτυξή τους δεν θα πρέπει να επηρεάζει την ταχύτητα ή την ποιότητα στην είσοδο του μέσου καταναλωτή”.

“Θα πρέπει να υπάρχει πιο ακριβής ορισμός για τις “εξειδικευμένες υπηρεσίες” ώστε να μην συγχέονται με τις “υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο”, πρόσθεση η σκιώδης εισηγήτρια
Catherine Trautmann (Σοσιαλιστές, Γαλλία).

Η εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα διαδικτύου, Amelia Andersdotter (Σουηδία), είπε ότι “δυστυχώς μία κεντροδεξιά πλειοψηφία υποστήριξε τις προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες δίνουν ουσιαστικά στους μεγάλους παρόχους την ελευθερία να κάνουν διακρίσεις σε βάρος των χρηστών”.

Η ψηφοφορία στην ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τις 3 Απριλίου.

Σχετικός σύνδεσμος: www.europarl.europa.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *