Skip to content

ΕΕ: Συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση

Σε προκαταρκτική συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση κατέληξαν οι Ευρωπαίοι, μετά από οι ολονύχτιες συζητήσεις, με τη σύσταση μίας νέας διεύθυνσης τραπεζικών εκκαθαρίσεων και ενός ταμείου που θα καλύπτει το κόστος.

Στην διάρκεια των διαβουλεύσεων ξεπεράστηκαν οι διαφορές μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των χωρών της Ευρωζώνης για το νέο σχήμα, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά τον δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης.

“Χαιρετίζω τη συμφωνία για τον SRM”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα κρίσιμο βήμα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και για την αντιμετώπιση της κρίσης.

“Η Ελληνική Προεδρία κατέληξε σήμερα το πρωί σε προσωρινή συμφωνία με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Tραπεζών (SRM)”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Ecofin, Γιάννης Στουρνάρας.

“Εκ μέρους της Προεδρίας, θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά τη σημερινή συμφωνία σχετικά με αυτό το βασικό στοιχείο της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης. Ελπίζω ειλικρινά ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την έγκριση από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει ενόψει και των προσεχών ευρωεκλογών”, είπε επίσης ο κ. Στουρνάρας.

Σημειώνεται ότι, βάσει της συμφωνίας, σε διάστημα οκτώ ετών θα ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτείται με υποχρεωτική εισφορά επί των τραπεζών, αντί για 10 έτη που ήταν η αρχική πρόταση. Θα δίνεται επίσης η δυνατότητα στις χώρες να μοιράζονται μέχρι και το 40% των πόρων του ταμείου που θα συσταθεί για να καλύψει το κόστος εκκαθάρισης από την πρώτη χρονιά.

Πηγή: www.emea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *