Skip to content

Τι είναι το εργαλείο χρηματοδότησης καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

smes-in-h2020Εργαλείο για τις ΜΜΕ (SME INSTRUMENT)

Γενική Περιγραφή: Το Εργαλείο αυτό στοχεύει σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) υψηλής καινοτομίας που φιλοδοξούν να ενισχύσουν τις δυνατότητες ανάπτυξής τους με τις πιο καινοτόμες ιδέες οι οποίες θα πρέπει να έχουν ευρωπαϊκή διάσταση. Καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο της καινοτομίας, από το στάδιο της επιχειρηματικής ιδέας  μέχρι την ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών ή διαδικασιών και την εμπορευματοποίησή τους στην αγορά.

Το Εργαλείο  διαχωρίζεται σε τρεις φάσεις με δυνατότητα υποβολής Προτάσεων μόνο στην πρώτη και δεύτερη φάση. Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση αφορά στην κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου σε περίοδο έξι μηνών με ενίσχυση κατ’ αποκοπή ποσού (lump sum) ύψους €50.000 από την Ε.Ε.. Η δεύτερη φάση αφορά σε Έργα διάρκειας 12 – 24 μηνών για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων / υπηρεσιών κοντά στο επίπεδο της αγοράς με ένταση ενίσχυσης 70% και μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση τα 2,5 εκατομμύρια Ευρώ. Τέλος, η τρίτη φάση δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση όμως αφορά σε ενεργή στήριξη των ΜΜΕ για την ετοιμασία του τελικού προϊόντος ή της προτεινόμενης υπηρεσίας για εισδοχή στην αγορά.

Ποιοί μπορούν να συμμετάσχουν: Μόνο ΜΜΕ (μία ΜΜΕ ή σύμπραξη ΜΜΕ) που έχουν συσταθεί σε χώρα μέλος της Ε.Ε. ή σε Συνδεδεμένη χώρα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι για συμμετοχή και λήψη χρηματοδότησης στο πλαίσιο του εν λόγω Εργαλείου απαιτείται υψηλός δείκτης τεχνολογικής ετοιμότητας (Technology Readiness Level ≈ 6) ενώ η Ε.Ε. υπογραμμίζει ότι το Εργαλείο στοχεύει καθαρά στη χρηματοδότηση ΜΜΕ οι οποίες έχουν επενδύσει ενεργά στην καινοτομία, με υψηλό δείκτη ανάπτυξης και φιλοδοξίες παγκόσμιας εμβέλειας.

Πώς λειτουργεί: Το Εργαλείο αυτό χρησιμοποιείται στην Προτεραιότητα 2 ‘Βιομηχανική Ηγεμονία’ και στην Προτεραιότητα 3 ‘Κοινωνικές Προκλήσεις’ του Προγράμματος Ορίζοντας 2020. Υπάρχουν διαρκώς Ανοικτές Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων που έχουν ενδιάμεσες ημερομηνίες υποβολής σε τακτά διαστήματα.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/funding/sme_participation.html

Εθνικά Σημεία Επαφής

Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Λεωφόρος Στροβόλου 123
2042 Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος
Τηλ: +357  22 205000
Φαξ: +357  22 205001
Email: ipe@research.org.cy

Πηγή: Ίδρυμα Πρόωθησης Έρευνας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *