Skip to content

Σχεδιο τοποθέτησης ανέργων πτυχιούχων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις/οργανισμούς

1.  Στόχος του Σχεδίου

 Στόχοςτου Σχεδίου είναι η παροχή ευκαιριών απόκτησης εργασιακής πείρας σε άνεργους νέους πτυχιούχους,  με σκοπό τη βελτίωση της απασχολησιμότητας τους με την παράλληλη παροχή δυνατότητας σε επιχειρήσεις/ οργανισμούς να αξιοποιήσουν προσοντούχο δυναμικό.

 Το Σχέδιο στοχεύει στην ένταξη κατά την περίοδο 2013-2014, 1.000 ανέργων νέων πτυχιούχων, με συνολικό προϋπολογισμό €4 εκατομμύρια περίπου.

2.    Επωφελούμενοι

Στο Σχέδιο μπορούν να ενταχθούν άνεργοι νέοι πτυχιούχοι οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και οι οποίοι θα κατατάσσονται σε κατάλογο με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τα κριτήρια προτεραιότητας που φαίνονται πιο κάτω:

 Κριτήρια επιλεξιμότητας:

       Εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στα Γραφεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΑ).

       Ηλικίας κάτω των 35 ετών.

       Κάτοχοι πτυχίου/ ακαδημαϊκού προσόντος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τριετούς τουλάχιστον φοίτησης ή μεταπτυχιακού προσόντος, μονοετούς τουλάχιστον φοίτησης.

       Χωρίς σχετική με τις σπουδές τους πείρα, πέραν του ενός μηνός.  Στην χρονική διάρκεια της πείρας δεν υπολογίζεται εργασία που αποτελούσε προϋπόθεση για απόκτηση των ακαδημαϊκών τους προσόντων.

       Είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή πολίτες οποιουδήποτε άλλου Κράτους Μέλους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή όσοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πιο πάνω, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία και έχουν δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην αγορά εργασίας της Δημοκρατίας.

 Κριτήρια προτεραιότητας:

       Κάτοχοι Μεταπτυχιακού ή Διδακτορικού τίτλου.

       Έγγαμοι με εξαρτώμενο/α τέκνο/α.

       Έγγαμοι με εγγεγραμμένο/η στη ΔΥΑ άνεργο/η σύζυγο.

       Μονογονιοί (άτομο, που ζει με ένα τουλάχιστον εξαρτώμενο τέκνο και είναι άγαμος/η, χήρος/α, διαζευγμένος/η):

       Με 1 εξαρτώμενο τέκνο.

       Με 2 και άνω εξαρτώμενα τέκνα.

       Μακροχρόνια άνεργοι:

       Από 6 μέχρι 12 μήνες.

       Πέραν των 12 μέχρι 24 μήνες.

       Πέραν των 24 μηνών.

Σημειώνεται ότι, προτεραιότητα για συμμετοχή στο Σχέδιο θα δίνεται σε άτομα που δεν συμμετείχαν σε πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής πείρας στο πλαίσιο των υφιστάμενων Συγχρηματοδοτούμενων Έργων της ΑνΑΔ για ανέργους ή/και αδρανές γυναικείο δυναμικό.  Σε περίπτωση ισοβαθμίας υποψηφίων θα λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία εγγραφής του ανέργου στη ΔΥΑ, σύμφωνα με το Έντυπο Ανανέωσης Εγγραφής Ανέργου (ES19).

Το Σχέδιο στοχεύει στην ένταξη τουλάχιστον 50 Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ).

3.    Συμμετέχουσες επιχειρήσεις/ οργανισμοί

Οι άνεργοι πτυχιούχοι θα τοποθετούνται για απόκτηση εργασιακής πείρας σε επιχειρήσεις/ οργανισμούς του Δημόσιου και Ημικρατικού τομέα, σε Δήμους, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς.

Κριτήρια επιλεξιμότητας για επιχειρήσεις/ οργανισμούς:

       Ασκούν δραστηριότητες σε περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως εργοδότες.

       Διαθέτουν την κατάλληλη δομή και οργάνωση, ειδικότερα κατάλληλο καθοδηγητή, ο οποίος θα αναλάβει την καθοδήγηση/ επίβλεψη του ανέργου.

       Απασχολούν πέραν του ενός ατόμου.

       Δεν απασχολούν παράνομους ή/και αδήλωτους εργάτες.

       Δεν έχουν προβεί σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων τους στις θέσεις που προτίθενται να τοποθετηθούν οι άνεργοι, μετά την ανακοίνωση του Σχεδίου στις 19 Απριλίου 2013. Νοείται ότι εξαιρούνται οι περιπτώσεις μείωσης λόγω οικειοθελούς αποχώρησης, αφυπηρέτησης και απόλυσης λόγω σοβαρού παραπτώματος.

       Έχουν διευθετημένες/ ρυθμισμένες τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με την καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και την πληρωμή φόρου εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει στην Κυπριακή Δημοκρατία, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης

       Στις προσφερόμενες θέσεις δεν θα εντάσσονται άτομα για σκοπούς εργασίας προς απόκτηση ακαδημαϊκού ή επαγγελματικού τίτλου ή δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος.

       Οι προσφερόμενες θέσεις πρέπει να είναι θέσεις για τις οποίες απαιτείται πτυχίο/ ακαδημαϊκό προσόν (βλ. Κριτήρια επιλεξιμότητας ανέργων).

       Δεν αποτελούν προβληματικές επιχειρήσεις.

       Στις προσφερόμενες θέσεις δεν θα εντάσσονται άτομα τα οποία είναι κύριοι μέτοχοι, ιδιοκτήτες ή Διευθυντές των επιχειρήσεων/ οργανισμών, οι σύζυγοι τους, ή συνδέονται με πρώτου ή δεύτερου βαθμού συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με αυτούς.

       Τα γραφεία ή άλλα υποστατικά από όπου ασκούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες βρίσκονται εκτός οικίας. 

       Δεν βρίσκονται σε ισχύ διοικητικές κυρώσεις από την ΑνΑΔ, που επηρεάζουν τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο.

 

4.    Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος – Yποβολή αιτήσεων

Η ΑνΑΔ θα προβαίνει σε προσκλήσεις τόσο προς άνεργους νέους πτυχιούχους όσο και προς επιχειρήσεις/ οργανισμούς, για εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Σχέδιο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν Αιτήσεις συμμετοχής/ Δηλώσεις ενδιαφέροντος από τα γραφεία της ΑνΑΔ, στη διεύθυνση Αναβύσσου 2, 2025 Στρόβολος ή από τα Επαρχιακά και Τοπικά Γραφεία Εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΑ) ή από την ιστοσελίδα της ΑνΑΔ www.anad.org.cy.

Οι αιτήσεις/ δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται στα γραφεία της ΑνΑΔ, από τις 7:30 μέχρι τις 15:30, ή με απευθείας κατάθεσή τους στο γραμματοκιβώτιο της ΑνΑΔ ή ταχυδρομικά στην πιο πάνω διεύθυνση ή μέσω τηλεομοιότυπου στον αριθμό 22390368.  Τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων η Παρασκευή 24 Μαΐου 2013.  Αιτήσεις/ δηλώσεις που αποστέλλονται ταχυδρομικά θα πρέπει να φέρουν ταχυδρομική σφραγίδα αποστολής μέχρι και την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.hrda.org.cy/easyconsole.cfm/page/project/p_id/141

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *