Skip to content

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ICOMOS-Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά: Προκλήσεις, Ρίσκα και η Ευρωπαϊκή Διάσταση».

ioannides logoΟμιλητής : Μαρίνος Ιωαννίδης

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ)

Η διάλεξη θα γίνει την Παρασκευή 14.3.2014 στις 20:00 αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Τμήματος του ICOMOS στο Δημοτικό Κέντρο Σύγχρονων Κοινωνικών και Πολιτιστικών Υπηρεσιών(πρώην Δημοτικό Γηροκομείο, πάνω από την Πύλη Αμμοχώστου) στην Οδό Νικηφόρου Φωκά 40, Λευκωσία.

 Η αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση, οι ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές, οι διάφορες εχθροπραξίες/πόλεμοι, οι περιβαλλοντικές καταστροφές και οικονομικές κρίσεις προκαλούν μαζικές μετακινήσεις των ανθρώπων, απειλώντας άμεσα την αλλοίωση του τοπικού/εθνικού χαρακτήρα του πολιτισμού και τον τελειωτικό ανθρώπινο ξεριζωμό και εξαφάνιση της Πολιτιστικής Κληρονομίας. Θεωρείται ότι κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, σχεδόν το 50% της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης χάθηκε (πχ. πρώτος και δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, πόλεμος στην Κύπρο και στη Γιουγκοσλαβία, λεηλασίες, περιβαλλοντικές καταστροφές και ανθρώπινα λάθη. Το FBI, ΗΠΑ έχει αναδείξει το λαθρεμπόριο στο τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομίας σαν το τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου – ακολουθώντας τη παράνομη εμπορεία όπλων και ναρκωτικών).

Στη τελική μορφή του κειμένου της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης / 2007 (Συνθήκη της Λισσαβόνας) γίνεται αναφορά ότι η  Ένωση πρέπει να σέβεται την πλούσια πολυμορφία της πολιτιστικής και γλωσσικής της διαφορετικότητας και να μεριμνά για την διατήρηση και προστασία της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Είναι λοιπόν προφανές, ότι είναι κρίσιμη ανάγκη να γίνεται λεπτομερής καταγραφή, τεκμηρίωση, διατήρηση, συντήρηση και προστασία της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι διάφορες καινοτόμες πρωτοβουλίες που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο για την διάσωση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομίας, όπως το μεγαλεπήβολο έργο της Google, το Αρχείο του Διαδικτύου, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ, η ψηφιακή βιβλιοθήκη της UNESCO “Μνήμη του Κόσμου” και η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Europeana, αποτελούν παραδείγματα εφαρμογών διάφορων εργαλείων της Πληροφορικής για την καταγραφή, τεκμηρίωση, διάσωση και προστασία της ανθρώπινης Πολιτιστικής Κληρονομίας. Με αυτό το τρόπο διασφαλίζεται ακόμη η ελεύθερη πρόσβαση, σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, σε όλους τους ενδιαφερόμενους, για πληροφόρηση, ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση μέρους ή ολόκληρου του αρχειοθετημένου υλικού το οποίο παρουσιάζεται στις οθόνες μας σε πολυμεσικές μορφές (ήχος, εικόνα, κείμενο, βίντεο και 3Δ πληροφορία).

 Ο στόχος της ομιλίας είναι να προβάλει τους τρέχοντες κίνδυνους και ρίσκα για την καταστροφή και εξαφάνιση της Πολιτιστικής Κληρονομίας, να παρουσιάσει τις προκλήσεις που υπάρχουν, τις δυνατότητες και ευκαιρίες που δύνονται για την Κύπρο στο τομέα της ψηφιακής καταγραφής, τεκμηρίωσης, αρχειοθέτησης, προστασίας, προβολής,  ανακατασκευής και επαναχρησιμοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομίας και να επικεντρωθεί στην μελλοντική Ευρωπαϊκή ερευνητική, αναπτυξιακή και τεχνολογική δραστηριότητα  στη συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος (Πρόγραμμα Πλαίσιο Ορίζοντας 2020 και Europeana).

 Θα ακολουθήσει δεξίωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *