Skip to content

Ομιλία Ν. Μούδουρου στο «Πανεπιστήμιο του Δημότη»

Με ομιλητή τον ακαδημαϊκό Δρ Νίκο Μούδουρο, πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου η τρίτη διάλεξη του «Πανεπιστημίου του Δημότη» στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αγίου Αθανασίου. Συνδιοργανωτές ήταν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), το Ανοιχτό Σχολείο του Δήμου Αγίου Αθανασίου και το Europe Direct Λεμεσού.

Θέμα της ομιλίας ήταν «Η Τουρκία σήμερα: Κρίσεις και Αντιθέσεις», με τον Δρ Μούδουρο να αναλύει το πλαίσιο της ισλαμικής ηγεμονίας, με ειδική αναφορά στους σταθμούς που οδήγησαν στην επικράτηση της, η οποία συνεπάγεται σε αποκεμαλοποίηση και αποστρατικοποίηση της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Επίσης, ο ομιλητής εστίασε την παρουσίαση του σε μια ανάλυση των τριών σχολών της ισλαμικής παράδοσης και αντίληψης οι οποίες έχουν πολιτικοποιηθεί και εκφράζουν αντίθετες απόψεις σχετικά με το ρόλο των κομμάτων και του κράτους σε σχέση με την κοινωνία και τον τούρκο πολίτη. Τέλος, επισήμανε κάποια στοιχεία για την ισλαμική συμμαχία και τη ρήξη μεταξύ του Πρωθυπουργού Ερτογάν και του πνευματικού ηγέτη Γκιουλέν και πώς αυτή η ρήξη θα επηρεάσει τις δημοτικές εκλογές Μαρτίου 2014 και το μέλλον της Τουρκία γενικότερα.

Ακολούθησε συζήτηση για τις επιδράσεις της πολιτικής Ερτογάν σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος καθώς επίσης και την επιρροή του ανάμεσα στους εποίκους στα κατεχόμενα αλλά και τη χαμηλή δημοτικότητα του ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους.
Η επόμενη διάλεξη του «Πανεπιστήμιου του Δημότη» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Απριλίου και η ώρα 7:15 μμ, με προσκεκλημένο ομιλητή τον Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Παρατηρητήριο για την Κρίση – ΕΛΙΑΜΕΠ, Κυριάκο Φιλίνη. Ο ομιλητής θα αναπτύξει το θέμα «Οι επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας: Ευρώπη, Κύπρος και Ελλάδα». Η διάλεξη θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αγίου Αθανασίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *