Skip to content

Αξιόπιστες δεσμεύσεις και ισχυρά δημοκρατικά θεμέλια ζητά το ΕΚ από την Τουρκία

Σε ψήφισμα που ενέκριναν την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία σε σχέση με τις κατηγορίες για διαφθορά σε υψηλό επίπεδο και τονίζουν ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για τον εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό της χώρας. Στην αξιολόγηση της έκθεσης προόδου του 2013 για την Τουρκία σημειώνουν, επίσης, τη μετασχηματιστική δυναμική των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ένωσης και της Τουρκίας.

 Οι ευρωβουλευτές αποδοκιμάζουν την αντικατάσταση εισαγγελέων και αξιωματούχων της αστυνομίας που είχαν αναλάβει τις αρχικές έρευνες αναφορικά με τις κατηγορίες για διαφθορά σε υψηλό επίπεδο, δεδομένου ότι τούτο αντιβαίνει στη θεμελιώδη αρχή της ανεξαρτησίας της δικαστικής αρχής. Τονίζουν, επίσης, τη σημασία ενός αμερόληπτου και ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος για ένα πραγματικά δημοκρατικό κράτος.

 «Η Τουρκία ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις προς συμφέρον των ίδιων των πολιτών της. Οι πρόσφατες εξελίξεις στους τομείς των θεμελιωδών ελευθεριών, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της ελευθερίας της έκφρασης μάς προκαλούν, ωστόσο, σοβαρές ανησυχίες. Χρειαζόμαστε επί του παρόντος ένα σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία ως προς τα θέματα αυτά. Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει την πραγματική δέσμευσή της όσον αφορά τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της και τις αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ», δήλωσε η εισηγήτρια στο θέμα της Τουρκίας Ria Oomen-Ruijten (ΕΛΚ, Ολλανδία).

 Προστασία των ατομικών ελευθεριών

 Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζουν την έντονη ανησυχία ότι ο νόμος για το Διαδίκτυο και ο νόμος για το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων απομακρύνουν την Τουρκία από την οδό της εκπλήρωσης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, καθώς περιορίζουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

 Επιπλέον, ζητούν από το Συμβούλιο να ανοίξει τα κεφάλαια 23 (δικαστικός τομέας και θεμελιώδη δικαιώματα) και 24 (δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις) στην αρχική φάση των διαπραγματεύσεων.

 Προώθηση της επίτευξης συναίνεσης

 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για την πόλωση του πολιτικού κλίματος στην Τουρκία και την απροθυμία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να εργασθούν για την επίτευξη συναίνεσης ως προς βασικές μεταρρυθμίσεις και την κατάρτιση νέου συντάγματος.

 Παρατηρεί ότι το πρωτοφανές κύμα διαμαρτυριών αντανακλά τις θεμιτές προσδοκίες πολλών τούρκων πολιτών για εμβάθυνση της δημοκρατίας. Ζητά από τις αρμόδιες αρχές να προάγουν την ανεκτικότητα και να εξασφαλίζουν τόσο την ελευθερία του θρησκεύματος και των πεποιθήσεων όλων των πολιτών όσο και την ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Ενθαρρύνει την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με σκοπό την προώθηση των κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων της κουρδικής κοινότητας. Παροτρύνει, επίσης, την Τουρκία να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης του εκλογικού συστήματος (μεταξύ άλλων μέσω της μείωσης του ορίου του 10%), καθώς και τις προσπάθειες υπέρ της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και της ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών.

 Επανένωση της Κύπρου

 Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την Κοινή Διακήρυξη των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επανέναρξη των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου. Ζητούν, επίσης, από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις αυτές, που έχουν ως στόχο μια δίκαιη, σφαιρική και βιώσιμη λύση.

 Το σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 475 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 43 αποχές.

 Κείμενο που εγκρίθηκε (κάντε κλικ στις 12.03.2014):

http://www.europarl.europa.eu/plenary/el/texts-adopted.html

 Ιστοσελίδα της εισηγήτριας Ria Oomen-Ruijten (ΕΛΚ, Ολλανδία):

http://www.europarl.europa.eu/meps/el/1122/Ria%20OOMEN-RUIJTEN_home.html

 Φάκελος διαδικασίας :

http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?lang=en&reference=2013/2945(RSP)

 Oι ανακοινώσεις Τύπου είναι διαθέσιμες στην ιστοθέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *