Skip to content

«ΟΙ ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 16 Οκτωβρίου 2013 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου δημόσια συζήτηση με θέμα «Οι Ευρωτουρκικές Σχέσεις και το Κυπριακό: Στρατηγικές στο νέο Ευρωπαϊκό περιβάλλον». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Europe Direct Λεμεσού, τον ΟΠΕΚ (Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας», το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Η εκδήλωση άρχισε με καλωσόρισμα από τον Γενικό Συντονιστή του Europe Direct Λεμεσού Δρ. Χαράλαμπο Χρυσοστόμου και στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από την Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Η κ. Ατταλίδου αναφέρθηκε στην επαναπροσέγγιση των συνομιλιών από μέρους του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπογράμμισε ακόμη, πως για διάφορους λόγους, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας “βρίσκεται σε τέλμα”, τονίζοντας πως η όποια απόφαση επηρεάζει άμεσα την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, Διαπραγματευτής στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αναφέρθηκε σε ομιλία του με θέμα «Το πλαίσιο της νέας προσπάθειας επίλυσης».

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία με θέμα «Η κρίση στην ΕΕ και η επίδραση της στο τρίγωνο Κύπρος- Ελλάδα- Τουρκία», από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Ελλάδας, κ. Τάσο Γιαννίτση. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή κρίση έχει επιφέρει ένα αρνητικό κλίμα απέναντι στο ευρωπαϊκό σύστημα καθιστώντας δύσκολη την αποδοχή νέων μελών. Στην περίπτωση μάλιστα Κύπρου- Ελλάδας, τόνισε πως χρειάζεται ένα νέο σύστημα για τη σωστή αντιμετώπιση της κρίσης, χωρίς να επηρεάζει τη διαπραγματευτική θέση της Κύπρου σε σχέση με το Κυπριακό. Υπογράμμισε επίσης τη διεθνοπολιτική διάσταση της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων εφόσον επηρεάζει άμεσα τις διαπραγματεύσεις. Τέλος, τόνισε πως για την αντιμετώπιση τόσο της οικονομικής όσο και της πολιτικής κρίσης, επιβάλλεται μια θετική προοπτική από πλευράς των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Ακολούθησε ομιλία του Γιώργου Μαρκοπουλιώτη, Επικεφαλή της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, με τίτλο «Μια νέα δυναμική για το Κυπριακό». O κ. Μαρκοπουλιώτης τόνισε ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη και παρούσα στο θέμα του Κυπριακού.

Τέλος, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ανέπτυξε το θέμα «Το Κυπριακό και οι Ευρωτουρκικές σχέσεις», σημειώνοντας ότι η Τουρκία βρίκεται πολιτικά απομονωμένη λόγω της Αραβικής Άνοιξης και ο δρόμος για συμμόρφωση και ένταξη στην ΕΕ είναι πλέον η μοναδική επιλογή.

Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών, ακολούθησε επί του θέματος δημόσια συζήτηση της οποίας συντονιστής ήταν ο κ. Χάρης Παναγιώτου, δημοσιογράφος από το ΚΑΝΑΛΙ 6.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *