Skip to content

Ενέργεια: κατάλογος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 250 έργα υποδομής που θα μπορούν να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση ύψους 5,85 δισ. Ευρώ

17278-termatiko Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε σήμερα κατάλογο με 250 ευρωπαϊκά έργα υποδομής καίριας σημασίας στον τομέα της ενέργειας, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις να συγχρηματοδοτηθούν από τον κοινοτικό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» με 5,85 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2020.
Τα σχέδια που αφορούν την Κύπρο είναι: η ηλεκτρική διασύνδεση με υποθαλάσσιο καλώδιο 820 ναυτικών μιλίων Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, ο τερματικός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου στην περιοχή του Βασιλικού και ο νότιος αγωγός Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, μέσω Κρήτης, για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 140 έργα στον τομέα της μεταφοράς και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, 100 περίπου έργα στον τομέα της μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και διάφορα έργα στους τομείς του πετρελαίου και των «έξυπνων» δικτύων. Τα έργα αυτά θα τύχουν ευνοϊκής ρύθμισης:

  • ταχύτερες διαδικασίες σχεδιασμού και αδειοδότησης (υποχρεωτική μέγιστη προθεσμία τρεισήμισι ετών)
  • μία μόνον αρμόδια εθνική αρχή θα λειτουργεί ως σημείο ενιαίας εξυπηρέτησης για τις διαδικασίες αδειοδότησης
  • μικρότερο διοικητικό κόστος για τους διαχειριστές των έργων και τις αρχές χάρη στις εξορθολογισμένες διαδικασίες εκτίμησης του περιβαλλοντικού αντικτύπου, με παράλληλη όμως τήρηση των απαιτήσεων της ενωσιακής νομοθεσίας
  • μεγαλύτερη διαφάνεια και συμμετοχή του κοινού
  • αυξημένη προβολή και ελκυστικότητα των έργων για τους επενδυτές, χάρη στη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε το κόστος να κατανέμεται στις χώρες που θα αντλούν τα μεγαλύτερα οφέλη από το ολοκληρωμένο έργο
  • δυνατότητα χρηματοδότησης από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», που θα συμβάλει σημαντικά στην κινητοποίηση των απαραίτητων ιδιωτικών και δημόσιων πόρων. Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη το 2014.

Για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο, ένα έργο πρέπει να αποδίδει σημαντικά οφέλη σε τουλάχιστον δύο κράτη μέλη, να συμβάλει στην ολοκλήρωση της αγοράς και την τόνωση του ανταγωνισμού, να ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και να μειώνει τις εκπομπές CO2.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των μέτρων αδειοδότησης καθώς και την υλοποίηση των έργων. Τέλος, ο κατάλογος των έργων θα επικαιροποιείται κάθε δύο χρόνια, έτσι ώστε να προστίθενται έργα που καλύπτουν νέες ανάγκες και να διαγράφονται ξεπερασμένα έργα.

Ιστορικό

Η τεράστια ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας ήταν ένας από τους λόγους που προτάθηκε ο κανονισμός σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές το 2011. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές χαράσσουν το στρατηγικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ενεργειακές υποδομές, ενώ παράλληλα εισάγουν την έννοια των «έργων κοινού ενδιαφέροντος». Ορίζουν εννέα στρατηγικούς διαδρόμους προτεραιότητας όσον αφορά τις υποδομές στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, καθώς και τρεις πανευρωπαϊκούς τομείς προτεραιότητας όσον αφορά τις αρτηρίες ηλεκτρικής ενέργειας, τα «έξυπνα» δίκτυα και τα δίκτυα μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα.

Ο τελικός κατάλογος των έργων εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από διεξοδική ανάλυση και αξιολόγηση. Δώδεκα ad-hoc περιφερειακές ομάδες εργασίας, καθεμιά από τις οποίες κάλυπτε έναν τομέα ή διάδρομο στρατηγικής προτεραιότητας, αξιολόγησαν τα προτεινόμενα έργα και έως τον Ιούλιο του 2013 είχαν καταρτίσει καταλόγους έργων κοινού ενδιαφέροντος για κάθε περιφέρεια. Διενήργησαν επίσης διαβουλεύσεις με το ευρύ κοινό και ενδιαφερόμενα μέρη, όπως περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, με αντικείμενο τα κυριότερα προβλήματα υποδομών και το σχέδιο καταλόγου με τα πιθανά έργα κοινού ενδιαφέροντος. Στην κατάρτιση του τελικού καταλόγου συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των κρατών μελών, το ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου (ENTSO-E και ENTSO-G), διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και διαχειριστές έργων από τα κράτη μέλη, εθνικές ρυθμιστικές αρχές, καθώς και ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER).

Περισσότερα

Πλήρης κατάλογος των έργων κοινού ενδιαφέροντος ανά χώρα:

http://ec.europa.eu/energy/infrastructure/pci/doc/2013_pci_projects_country.pdf

Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τα έργα κοινού ενδιαφέροντος MEMO/13/880

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *