Skip to content

«Γυναίκες στα Διοικητικά Συμβούλια των Εταιρειών: Προώθηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας»

Με το μεγαλεπήβολο αλλά συνάμα απαραίτητο στόχο της εκπροσώπησης, μέχρι το 2020, των γυναικών κατά 40% στις θέσεις μηεκτελεστικών διοικητικών στελεχών σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες επιχειρεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προωθήσει δυναμικά και εμπράκτως το ζήτημα της ισότητας των δυο φύλων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που παρουσιάσθηκε σήμερα εν εκτάσει για πρώτη φορά σε κυπριακό έδαφος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Γυναίκες στα Διοικητικά Συμβούλια των Εταιρειών: Προώθηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας» που διοργανώθηκε το απόγευμα στο Φιλοξενία στη Λευκωσία από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών.

Στην εκδήλωση αυτή, η οποία ουσιαστικά εγκαινιάζει το διάλογο και τον κύκλο ενημέρωσης γύρω από την ευρωπαϊκή οδηγία για την ισσόροπη εκπροσώπηση των δυο φύλων μίλησε με οπτικογραφημένο μήνυμα της η αντιπρόεδρος του ΕΚ και εισηγήτρια της εν λόγω οδηγίας, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, εξηγώντας και τα όσα θα πρέπει να γίνουν ακόμα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Συγκεκριμένα, υπέδειξε ότι η οδηγία που πέρασε από την Ολομέλεια τον περασμένο Νοέμβριο έχει συμβολική αξία για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία και κάλεσε το Συμβούλιο της ΕΕ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών για μια ενισχυμένη ισότητα. “Για να επιτευχθεί η ισορροπία ο κύριος στόχος της οδηγίας είναι να ανανεωθούν οι πίνακες υποψηφίων και να προσελκύσουν νέα ταλέντα και ιδιαίτερα γυναίκες” είπε σημειώνοντας ότι ο στόχος του 40 % μέχρι το 2020 δεν μεταφράζεται σε μια στείρα ποσόστωση αλλά βασίζεται σε αλλαγές με αξιοκρατικές διαφανείς διαδικασίες για την εκλογή μελών των Δ.Σ.. “Μια πιο δυναμική και ισορροπημένη παρουσία γυναικών στα Δ.Σ. θεωρείται πλέον απαραίτητη, αφενός για λόγους ισότητας και ηθικής και αφετέρου για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον” υπογράμμισε.

 Σήμερα μόνο το 17,6% των μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών των μεγαλύτερων εταιρειών της ΕΕ είναι γυναίκες.

Από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, είπε πως σε κυπριακό επίπεδο οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 7,7% των μελών των Δ.Σ. των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών και τόνισε ότι η ενδυνάμωση της συμμετοχικότητας των γυναικών στην αγορά εργασίας γενικότερα θα πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες συστατικό των προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας. Το ΕΚ είναι πεπεισμένο ότι η εν λόγω Οδηγία όχι μόνο θα βελτιώσει την εταιρική διακυβέρνηση αλλά θα επιταχύνει τους ρυθμούς ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στην απώλεια της δυνητικής οικονομικής ανάπτυξης λόγω της μη επαρκούς εκπροσώπησης των γυναικών στα Δ.Σ. έδωσε έμφαση η Σουσάνα Παύλου, Διευθύντρια Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS), η οποία σημείωσε πως”όλες οι έρευνες συμπεραίνουν τη θετική επίδραση της συμμετοχής των γυναικών στα Δ.Σ για την προσαρμοστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων”.

Στη δική της παρέμβαση η Κικούλα Κότσαπα, Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ) αφού χαιρέτισε την ευρωπαϊκή οδηγία είπε ότι προσβλέπει στην προώθηση και εφαρμογή της για να μην υπάρχουν διακρίσεις και ανισότητες εις βάρος των γυναικών που σήμερα αποτελούν το 51% του πληθυσμού και διαθέτουν μόρφωση, προσόντα και ικανότητες.

Η Louise Glennon, από το Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών της Ιρλανδίας και το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών, τόνισε στην ομιλία της ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να είναι παρούσες στα κέντρα λήψης αποφάσεων λέγοντας ότι αποδεδειγμένα οι εταιρείες με γυναικεία παρουσία στα Δ.Σ. έχουν καλύτερες επιδώσεις. “Οι γυναίκες δεν θα εμφανιστούν στα Δ.Σ. αυτόματα. Οι εταιρείες χρειάζεται να υιοθετήσουν στρατηγικά και στοχευμένα μέτρα” υπογράμμισε.

Τέλος, ο Λεωνίδας Πασχαλίδης από το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) συμφώνησε ότι η συμμετοχή των γυναικών στα Δ.Σ. των εταιρειών είναι σίγουρα ωφέλιμη μιας και αυτές εκπροσωπούν ένα σημαντικό ποσοστό των αγοραστικών αποφάσεων και μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *