Skip to content

Βρείτε (και κερδίστε) υποτροφία!

scholarship_iconΘέλετε να απολαύσετε τη φοιτητική ζωή σε μια άλλη χώρα, αλλά φοβάστε ότι αυτό θα σας κοστίσει μια περιουσία; Διαβάστε τρόπους για να βρείτε υποτροφία και να ξεκινήσετε την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στη χώρα των ονείρων σας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι υποτροφίες δεν προσφέρονται μόνον από εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μην περιορίζετε την αναζήτησή σας στα πανεπιστήμια όπου ενδιαφέρεστε να σπουδάσετε. Αναζητήστε υποτροφίες και από ιδιωτικά ιδρύματα και εταιρείες, π.χ. τη Microsoft.

Επίσης, πολλά κράτη έχουν προγράμματα υποτροφιών για φοιτητές από άλλες χώρες: π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί τις υποτροφίες Chevening, η Γερμανία παρέχει χρηματοδοτήσεις μέσω του DAAD και μπορείτε να σπουδάσετε στην Ουγγαρία μέσω του Ινστιτούτου Balassi.

Το Erasmus+ (κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα Erasmus Mundus) χορηγεί υποτροφίες χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ για διάφορα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα. Ελέγξτε τον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα προγράμματα της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την κοινοπραξία που παρέχει το πρόγραμμα για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με την υποβολή αιτήσεων.

Επιθυμείτε να εμπλουτίσετε τη φοιτητική σας εμπειρία, σπουδάζοντας σε χώρες εκτός Ευρώπης;  Η πύλη Scholarship Portal παρέχει βάση δεδομένων με περισσότερες από χίλιες διαθέσιμες υποτροφίες σε όλο τον κόσμο. Επιλέξτε το επίπεδο που σας ενδιαφέρει (από δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέχρι μεταδιδακτορικό επίπεδο), τη χώρα σας και τη χώρα στην οποία θέλετε να σπουδάσετε, και η μηχανή αναζήτησης θα βρει τις υποτροφίες που ταιριάζουν στο προφίλ σας.

Είστε έτοιμοι να υποβάλετε αίτηση;

Ιδού ορισμένες συμβουλές για να κερδίσετε υποτροφία:

  1. Ξεκινήστε την αναζήτηση υποτροφιών (και την υποβολή σχετικής αίτησης) όσο το δυνατόν νωρίτερα. Οι περισσότερες προθεσμίες λήγουν στις αρχές του έτους κατά το οποίο ξεκινά το πρόγραμμα, γι’ αυτό μην περιμένετε μέχρι την άνοιξη εάν χρειάζεστε υποτροφία τον Σεπτέμβριο.
  2. Υποβάλετε αίτηση για όσο το δυνατόν περισσότερες υποτροφίες (υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι πληροίτε τα κριτήρια). Μπορεί να νομίζετε ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα είναι τόσο μεγάλος που δεν έχετε καμία ελπίδα, αλλά εάν δεν υποβάλετε αίτηση μπορεί να χάσετε μια εξαιρετική ευκαιρία. Ποτέ δεν ξέρετε! Τα αγαθά κόποις κτώνται.
  3. Οργανωθείτε! Κάντε μια λίστα με τις προθεσμίες που δεν πρέπει να χάσετε και μην περιμένετε μέχρι την τελευταία μέρα για να συμπληρώσετε την αίτησή σας. Μπορεί να παίρνει χρόνο, αλλά θα καταλάβετε ότι άξιζε τον κόπο όταν σας δώσουν τα χρήματα.
  4. Μπορεί να είναι διασκεδαστικό να ανεβάζετε στο Facebook φωτογραφίες από πάρτυ, αλλά μήπως πρέπει να κάνετε εκκαθάριση στον λογαριασμό σας ή να επανεξετάσετε τις ρυθμίσεις για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής; Τέτοιες φωτογραφίες είναι διασκεδαστικές για τους φίλους σας, αλλά με μια απλή αναζήτηση στο Google μπορούν πολύ εύκολα να καταλήξουν στην οθόνη του εξεταστή της αίτησής σας και να χαλάσουν την εικόνα που θα σχηματίσει για σας.
  5. Αν δεν καταφέρετε να πάρετε υποτροφία, μην στεναχωρηθείτε. Ξαναδοκιμάστε την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ή σκεφτείτε άλλους τρόπους να χρηματοδοτήσετε τις ιδέες σας. Ίσως θα σας ενδιέφερε να περάσετε έναν χρόνο χωρίς σπουδές, ταξιδεύοντας ή προσφέροντας εθελοντική εργασία.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *