Skip to content

Κοινή Γεωργική Πολιτική 2023-2027: Η Επιτροπή ενέκρινε τα στρατηγικά σχέδια της Κύπρου και της Ιταλίας συνολικού ύψους 26,9 δισ. ευρώ

Κοινή Γεωργική Πολιτική 2023-2027: Η Επιτροπή ενέκρινε τα στρατηγικά σχέδια της Κύπρου και της Ιταλίας συνολικού ύψους 26,9 δισ. ευρώ

Σήμερα, εγκρίθηκαν από την Επιτροπή τα στρατηγικά σχέδια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) της Κύπρου και της Ιταλίας, αξίας 373 εκατ. ευρώ και 26,61 δισ. ευρώ αντίστοιχα.Από τον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ για τις δύο αυτές χώρες, 7,4 δισ. ευρώ θα διατεθούν για περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους και οικολογικά προγράμματα, ενώ σχεδόν 680 εκατ. EUR θα διατεθούν σε νέους γεωργούς.

Το κυπριακό στρατηγικό σχέδιο αποσκοπεί στη διατήρηση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα. Περίπου 155 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη του εισοδήματος των γεωργών. Για την ενίσχυση της παραγωγής του χαλλουμιού, του κυριότερου εξαγωγικού προϊόντος της Κύπρου που είναι καταχωρισμένο και ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, το κυπριακό σχέδιο θα παράσχει στήριξη ιδίως στον τομέα της εκτροφής αιγοπροβάτων. Όσον αφορά τη δράση για το περιβάλλον και το κλίμα, η διαχείριση των υδάτων και η διατήρηση του εδάφους έχουν προσδιοριστεί ως οι κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τα ταμεία αγροτικής ανάπτυξης θα στηρίξουν επίσης τοπικές επιχειρήσεις, γεγονός που αναμένεται, μεταξύ άλλων, να οδηγήσει στη δημιουργία πάνω από 900 θέσεων εργασίας.

Η Ιταλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και μεταποιητές τροφίμων στην ΕΕ με εξαιρετικά ποικιλόμορφο γεωργικό τομέα. Σύμφωνα με το ιταλικό σχέδιο θα θεσπιστεί μέγιστο ποσό ανά εκτάριο στη βασική εισοδηματική στήριξη των γεωργών. Οι μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα λάβουν αναδιανεμητική ενίσχυση, προκειμένου να επιτευχθεί μια δικαιότερη χρηματοδοτική στήριξη. Περίπου 800.000 γεωργοί θα λάβουν επίσης ειδική χρηματοδότηση (από ένα συνολικό κονδύλιο ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ) για να συμμετάσχουν σε εργαλεία διαχείρισης κινδύνων, ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις αυξανόμενες επιπτώσεις των δυσμενών κλιματικών φαινομένων. Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων της Ιταλίας, το σχέδιό της θέτει ως στόχο την επέκταση της βιολογικής γεωργίας στο 25% της γεωργικής γης. Η Ιταλία θα είναι επίσης μεταξύ των πρώτων χωρών της ΕΕ που θα εφαρμόσουν τους νέους κανόνες κοινωνικής αιρεσιμότητας της ΚΓΠ για τη διασφάλιση της ασφάλειας στην εργασία και την καταπολέμηση της εργασιακής εκμετάλλευσης. Τέλος, θα διατεθούν 1,1 δισ. ευρώ για να βοηθηθούν οι νέοι γεωργοί να ξεκινήσουν και να σταθεροποιήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), η οποία θα ξεκινήσει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2023, είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να διαμορφώσει τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο, ανθεκτικό και σύγχρονο ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα. Η ΚΓΠ θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 270 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2023-2027. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στα έγγραφα «με μια ματιά» και στη σχετική είδηση.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Miriam Garcia Ferrer — Τηλ.: + 32 2 299 90 75· Thérèse Lerebours — Τηλ.: + 32 2 296 33 03)

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται επεξεργασίας συμφώνως προς τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τυγχάνουν ανάλογης διαχείρισης.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *