Skip to content

Η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα βρίσκεται στην Κύπρο

Μεσημεριανή ενημέρωση προς τον Τύπο, της 6/3/2024, του Εκπροσώπου Τύπου της Επιτροπής κ. Ερίκ Μαμέρ:

«Καλημέρα και καλώς ήλθατε στη μεσημεριανή μας ενημέρωση, σήμερα, Τετάρτη 6 Μαρτίου. Ξεκινώ με την ενημέρωση για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της Προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν. Η Πρόεδρος συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας κ. Klaus Iohannis, καθώς και με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας κ. Marcel Ciolacu. Το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας κ. Andrej Plenković και την Πρόεδρο της Μολδαβίας κ. Maia Sandu. Την Πέμπτη το απόγευμα και την Παρασκευή η Πρόεδρος θα βρίσκεται στην Κύπρο. Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία και μετά θα μεταβεί στο λιμάνι της Λάρνακας, όπου θα επισκεφθεί το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα. Μετά την επίσκεψη αυτή θα κάνει μια σύντομη δήλωση προς τον Τύπο.»

Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία επί των αναθεωρημένων κανόνων για την προστασία της υγείας των φυτών στην ΕΕ

Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ επί της προταθείσας από την Επιτροπή αναθεώρησης της νομοθεσίας για την υγεία των φυτών. Οι τροποποιήσεις θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη προστασία της υγείας των φυτών στην ΕΕ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργική παραγωγή και παραγωγή οπωροκηπευτικών. Τα μέτρα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, περισσότερες φυτοϋγειονομικές εγγυήσεις και πιο διαφανή διαδικασία για την έγκριση προσωρινών παρεκκλίσεων από τις απαγορεύσεις εισαγωγής. Επιπλέον, οι τροποποιημένοι κανόνες θα εξορθολογίσουν τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων και θα μειώσουν τον διοικητικό φόρτο. Ο τροποποιημένος κανονισμός προβλέπει επίσης τη σύσταση μιας ομάδας τεχνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα παρέχουν επείγουσα συνδρομή στα κράτη μέλη όπου εντοπίζονται νέες εστίες επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών. Η ομάδα μπορεί επίσης να συνδράμει τρίτες χώρες σε περιπτώσεις εστιών επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών, οι οποίες είναι δυνητικά απειλητικές για την ΕΕ.

Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα εγκρίνουν επίσημα τον τροποποιημένο κανονισμό εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Οι ασθένειες των φυτών μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη συγκομιδή μας, προκαλώντας τεράστιες ζημίες στους γεωργούς και διαταράσσοντας την τροφική αλυσίδα μας. Οι πρόσφατες εμπειρίες από την καταπολέμηση των εστιών του παθογόνου Xylella είναι ενδεικτικές. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί άλλο ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της άμυνάς μας έναντι των νέων επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών που εισέρχονται και εξαπλώνονται στην ΕΕ. Έτσι, εξασφαλίζουμε καλύτερη προστασία των δασών και των εδαφών μας, καθώς και των μέσων διαβίωσης των γεωργών μας, και τη σταθερότητα του επισιτιστικού μας εφοδιασμού.»

Οι κανόνες της ΕΕ για την υγεία των φυτών αποσκοπούν στην προστασία των καλλιεργειών, των φρούτων, των λαχανικών, των ανθέων, των καλλωπιστικών φυτών και των δασών από επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες (επιβλαβείς οργανισμοί καραντίνας) μέσω της πρόληψης της εισόδου τους στην ΕΕ ή της εξάπλωσής τους εντός της ΕΕ. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan De Keersmaecker — Τηλ.: + 32 2 298 46 80· Ana Apse-Paese — Τηλ.: + 32 2 298 73 48)

Νέο εγχειρίδιο κυβερνοασφάλειας για διαφύλαξη της ακεραιότητας των εκλογών στην ΕΕ

Σήμερα, τα κράτη μέλη, με την υποστήριξη της Επιτροπής και του ENISA, του Οργανισμού της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια, δημοσίευσαν μια νέα επιτομή σχετικά με τρόπους προστασίας της ακεραιότητας των εκλογών από άποψη κυβερνοασφάλειας. Από τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, το τοπίο των απειλών έχει επιδεινωθεί, ιδίως με την αύξηση των επί πληρωμή χακτιβιστών και την εξέλιξη των παραγόντων απειλής.

Τεχνολογική πρόοδο έχουν καταγράψει και οι εκλογικές διαδικασίες. Κατά συνέπεια, τα κύρια στοιχεία της εν λόγω έκδοσης είναι τα εξής: επικαιροποίηση του τοπίου των εκλογικών απειλών, νέες και αναθεωρημένες περιπτωσιολογικές μελέτες, βέλτιστες πρακτικές κυβερνοασφάλειας και εξέταση πιθανών απειλών που απορρέουν από αναδυόμενες τεχνολογίες, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανθεκτικότητα των εκλογών, όπως χειραγώγηση των πληροφοριών και παρεμβάσεις από το εξωτερικό, παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τεχνητή νοημοσύνη και προϊόντα βαθυπαραποίησης («deep fake»).

Η νέα επιτομή περιλαμβάνει συστάσεις προς τα κράτη μέλη, μέτρα που πρέπει να ληφθούν και χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση πιθανών κυβερνοπεριστατικών καθ’ όλη τη διάρκεια των εκλογικών διαδικασιών. Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν βέλτιστες πρακτικές για την ανταλλαγή πληροφοριών, την ευαισθητοποίηση και την κατάρτιση, τη διαχείριση κινδύνων, τη στήριξη της κυβερνοασφάλειας για εκστρατείες, κόμματα και υποψηφίους, καθώς και την τεχνολογία ηλεκτρονικής ψήφου. Τέλος, η έκδοση παρουσιάζει και τα υποκείμενα ζητήματα κυβερνοασφάλειας σε κάθε στάδιο του εκλογικού κύκλου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιτομή για την κυβερνοασφάλεια και τις εκλογές, καθώς και τις εργασίες της ομάδας συνεργασίας για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών (NIS) είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johannes Bahrke — Τηλ.:  +32 2 295 86 15· Roberta Verbanac — Τηλ.:  +32 2 298 24 98)

Η Επιτροπή χαιρετίζει την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας επί του κανονισμού για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο 

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη χθες το βράδυ μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου επί του κανονισμού για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο, τον οποίο πρότεινε η Επιτροπή τον Απρίλιο του 2023.  

Ο κανονισμός θα ενισχύσει την αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ με σκοπό τη βελτίωση του εντοπισμού, της ετοιμότητας και της αντίδρασης σε κυβερνοαπειλές και κυβερνοπεριστατικά. Η συμφωνία επετεύχθη σε μια κρίσιμη στιγμή για την κυβερνοασφάλεια της ΕΕ, καθώς η κατάσταση των κυβερνοαπειλών συνεχίζει να επηρεάζεται από γεωπολιτικά γεγονότα. 

Ο κανονισμός για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνει τρία στοιχεία:  

Πρώτον, τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Ειδοποιήσεων Κυβερνοασφάλειας αποτελούμενου από ένα δίκτυο εθνικών και διασυνοριακών κόμβων, το οποίο θα αξιοποιεί εργαλεία και υποδομές αιχμής, όπως την Τεχνητή Νοημοσύνη και προηγμένη ανάλυση δεδομένων, για τον άμεσο εντοπισμό κυβερνοαπειλών και κυβερνοπεριστατικών.  

Δεύτερον, με τον κανονισμό δημιουργείται ένας Μηχανισμός Έκτακτης Ανάγκης για την Κυβερνοασφάλεια, ο οποίος θα ενισχύσει τις ικανότητες ετοιμότητας και αντίδρασης σε σημαντικά και μεγάλης κλίμακας κυεβερνοπεριστατικά.

Τρίτον, με την πρόταση θεσπίζεται και ένας Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εξέτασης Κυβερνοπεριστατικών για την εξέταση και την εκτίμηση σημαντικών ή μεγάλης κλίμακας περιστατικών, αφού αυτά εκδηλωθούν, με σκοπό την παροχή συστάσεων και τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας της ΕΕ. 

Ο κανονισμός για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο θα αυξήσει την χρηματοδότηση των δράσεων κυβερνοασφάλειας μέσω του προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη για την περίοδο 2025-2027.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν επίσης σε συμφωνία επί της τροποποίησης του κανονισμού κυβερνοασφάλειας. Με την τροποποίηση δίνεται η δυνατότητα έγκρισης ευρωπαϊκών συστημάτων πιστοποίησης για τις «διαχειριζόμενες υπηρεσίες ασφάλειας». Η τροποποίηση θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πλαισίου καταχώρισης αξιόπιστων παρόχων στην Κυβερνοεφεδρεία της ΕΕ βάσει του κανονισμού για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο. 

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας δήλωσε σχετικά: «Ο ευρωπαϊκός τρόπος για τη δημιουργία μιας πλήρους Ένωσης Ασφάλειας απαιτεί να περάσουμε από την ετοιμότητα κυβερνοασφάλειας σε πλήρως λειτουργικές ικανότητες κυβερνοάμυνας. Αυτό θα το επιτύχουμε με τον κανονισμό για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο και ιδίως με την Κυβερνοφεδρεία της ΕΕ, χάρη στην οποία οι καλύτεροι ειδικοί του χώρου θα διαχειρίζονται τις μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις.»

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johannes Bahrke – Τηλ.: +32 2 295 86 15; Roberta Verbanac – Τηλ.: +32 2 298 24 98)

Η Επιτροπή δημοσιεύει την ετήσια έκθεση για τον ανταγωνισμό για το 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την ετήσια έκθεση για τον ανταγωνισμό για το 2023, στην οποία παρουσιάζονται οι βασικές εξελίξεις πολιτικής και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν πέρυσι, καθώς και μια επιλογή σημαντικών μέτρων επιβολής της νομοθεσίας.

Στην ετήσια έκθεση για τον ανταγωνισμό υπογραμμίζεται ο ρόλος της πολιτικής ανταγωνισμού στην προστασία και την ενδυνάμωση των πολιτών και των επιχειρήσεων και εξηγείται πώς ένα κατάλληλο για τον επιδιωκόμενο σκοπό πλαίσιο πολιτικής ανταγωνισμού μπορεί να στηρίξει τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής, με στόχο μια πιο πράσινη και ολοένα και πιο ψηφιακή οικονομία, καθώς και μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων.

Η Επιτροπή συνέχισε τη φιλόδοξη επανεξέταση των κανονισμών, των κατευθυντήριων γραμμών και των ανακοινώσεων για τον ανταγωνισμό, ώστε να διασφαλίσει ότι όλα τα μέσα επιβολής της νομοθεσίας είναι κατάλληλα για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις. Συνέχισε επίσης να επιβάλλει με αυστηρότητα τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ στους τομείς της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, του ελέγχου των συγκεντρώσεων και του ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων, προς όφελος των πολιτών και όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η έκθεση περιλαμβάνει μια επισκόπηση και ανάλυση των αποφάσεων για τις κρατικές ενισχύσεις και των επιπτώσεών τους στον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά και στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Το 2023 η Επιτροπή άρχισε επίσης να εφαρμόζει νέα εργαλεία επιβολής του νόμου στην εσωτερική αγορά, τον κανονισμό για τις ψηφιακές αγορές και τον κανονισμό για τις ξένες επιδοτήσεις, συμπληρώνοντας την εργαλειοθήκη της για την πολιτική ανταγωνισμού.

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης και του συνοδευτικού εγγράφου εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής θα είναι διαθέσιμο εδώ. Διαθέσιμο στο διαδίκτυο είναι και ένα ενημερωτικό γράφημα, το οποίο παρέχει μια επισκόπηση των βασικών οροσήμων που επιτεύχθηκαν το 2023.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Lea Zuber — Τηλ.: + 32 2 295 62 98· Nina Ferreira — Τηλ.: + 32 2 299 81 63)

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

cid:image002.gif@01DA43A2.26C1A9C0

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *