– Ο τρόπος λειτουργίας της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα μοναδικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό εγχείρημα που βασίζεται στη συνεργασία κρατών. Η συνεργασία αυτή παίρνει πολλές μορφές, μεταξύ των οποίων η σημαντικότερη είναι η παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και η από κοινού άσκηση της σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, προωθώντας καλύτερα την οικονομική και κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για όλους τους πολίτες της Ένωσης.
Πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα πως όλα τα θεσμικά όργανα συνθέτουν ένα πάζλ θεσμικών οργάνων, το οποίο βοηθά τη λειτουργία της Ε.Ε.
– Τομείς Πολιτικής της Ε.Ε.
Ως αποτέλεσμά της διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, οι ευρωπαϊκές πολιτικές επηρεάζουν τη καθημερινή ζωή των πολιτών. Ειδικότερα, η Ε.Ε. δραστηριοποιείται σε ευρύ φάσμα πολιτικών, από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως τις μεταφορές. Πατήστε εδώ για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τους τομείς δραστηριότητας της Ένωσης και να βρείτε χρήσιμους συνδέσμους για τα θεσμικά όργανα, τη νομοθεσία και τα συναφή έγραφα.
– Η Συνθήκη της Λισαβόνας
Η Συνθήκη της Λισσαβόνας λειτουργεί ως «τροποποιητική Συνθήκη» των υφιστάμενων Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η Συνθήκη αυτή προσφέρει το νομικό πλαίσιο για την λειτουργία της Ένωσης των 27 κρατών μελών και επίσης προσφέρει τα εργαλεία για να προχωρήσει η διαδικασία της ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε ένα νέο στάδιο. Η Συνθήκη τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2009, μετά από την επικύρωση της και από τα 27 κράτη μέλη. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερα σχετικά με την Συνθήκη και τις σχετικές τις διατάξεις.
– Στρατηγική Ευρώπη 2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε την 3η Μαρτίου 2010 τη Στρατηγική «Ευρώπη 2020» η οποία έχει ως στόχο τη προετοιμασία της οικονομίας της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των παρουσών αλλά και των επερχομένων προκλήσεων. Δίνεται έμφαση ούτως ώστε η Ένωση να καταστεί μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής σε επίπεδο Ε.Ε. και κρατών μελών.
Πιο αναλυτικά, τέθηκαν 5 βασικοί στόχοι σε επίπεδο Ε.Ε. με χρονικό ορίζοντα επίτευξης έως το 2020: για την απασχόληση, την έρευνα και την καινοτομία, τη κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, την εκπαίδευση, και τη καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε κάθε ένα από αυτούς τους τομείς, τα κράτη μέλη μετάφρασαν τους ευρωπαϊκούς στόχους σε αντίστοιχους εθνικούς λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες εθνικές συνθήκες. Τη στρατηγική επικουρούν συγκεκριμένες δράσεις τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε εθνικό επίπεδο. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερα σχετικά με τη Στρατηγική Ευρώπη 2020.