Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 8/4

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τρίτη 09/04

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου υποδέχεται τον κ. Xavier Castellanos Mosquera, Γενικό Υπογραμματέα για την Εθνική Κοινωνική Ανάπτυξη και τον Συντονισμό Επιχειρήσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC)· εκφωνεί την εναρκτήρια ομιλία στην εκδήλωση με τίτλο «Προώθηση της παροχής στήριξης ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης σε εκτοπισθέντες από την Ουκρανία», η οποία διοργανώνεται με τη Διεθνή Ομοσπονδία των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και το Γραφείο του Ερυθρού Σταυρού στην ΕΕ (RCEU).

Πέμπτη 11/04

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου στην Κύπρο (έως τις 14/04): εκφωνεί κεντρική ομιλία στην 10η συνεδρίαση υψηλού επιπέδου της πρωτοβουλίας για τις μικρές χώρες, στη Λεμεσό· πραγματοποιεί συνάντηση με την κ. Μαρία Πεγιώτη, Επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων και με μέλη της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων στη Λευκωσία· εκφωνεί κεντρική ομιλία στην εκδήλωση της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου σχετικά με την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης και του εκφοβισμού στον χώρο της εργασίας, στη Λευκωσία.

Κυριακή 14/04

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου στη Λευκωσία: συμμετέχει στην 49η Πορεία Χριστοδούλας.

Η Επιτροπή προτείνει πρόσθετη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 500 εκατ. ευρώ για την Ιορδανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα μια πρόταση για νέα πράξη μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) για την Ιορδανία, ύψους έως 500 εκατ. ευρώ. Αυτή η χρηματοδοτική στήριξη αποδεικνύει τη σημασία της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με την Ιορδανία και της αλληλεγγύης της ΕΕ προς τη χώρα αυτή. Η προτεινόμενη χρηματοδοτική συνδρομή έχει ως στόχο να βοηθήσει την Ιορδανία να καλύψει μέρος των εξωτερικών χρηματοδοτικών αναγκών της, να στηρίξει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και τις προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να εφαρμόζει το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, προωθώντας την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή πρόταση καταδεικνύει τη διαρκή αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ιορδανία. Θα στηρίξουμε την Ιορδανία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας με έως 500 εκατ. ευρώ. Και θα βοηθήσουμε τη χώρα ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις μετασχηματιστικές της μεταρρυθμίσεις για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.»

Η νέα πράξη βασίζεται στα τρία προηγούμενα προγράμματα ΜΧΣ, μέσω των οποίων η ΕΕ εκταμίευσε στην Ιορδανία συνολικά 1,08 δισ. ευρώ από το 2013.

Η εκταμίευση στο πλαίσιο αυτής της νέας πράξης αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε τρεις δόσεις. Οι εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της προτεινόμενης ΜΧΣ θα εξαρτώνται αυστηρά από την εφαρμογή ειδικών μέτρων που θα συμφωνηθούν μεταξύ της ΕΕ και της Ιορδανίας και θα καθοριστούν σε ένα μνημόνιο συναντίληψης, καθώς και από τις επιτυχείς περιοδικές επανεξετάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ. Η πρόταση της Επιτροπής για την τέταρτη ΜΧΣ για την Ιορδανία υπόκειται στην έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Veerle Nuyts — Τηλ.: + 32 2 299 63 02· Marajke Slomka — Τηλ.: + 32 229-82613)

Η Επιτροπή δρομολογεί το πρόγραμμα κατάρτισης για φοιτητές δημοσιογραφίας και νέους δημοσιογράφους σχετικά με την πολιτική συνοχής

Σήμερα, η Επιτροπή άνοιξε επίσημα την περίοδο υποβολής αιτήσεων για το 8ο Youth4Regions, ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε επίδοξους και νέους δημοσιογράφους. Το πρόγραμμα προσφέρει σε φοιτητές δημοσιογραφίας και νέους δημοσιογράφους μια εβδομάδα μαθητείας τον Οκτώβριο του 2024 στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας όσοι και όσες επιλεγούν θα παρακολουθήσουν σεμινάρια κατάρτισης, θα λάβουν καθοδήγηση από πιο έμπειρους δημοσιογράφους και θα εργαστούν μαζί τους στην αίθουσα Τύπου, ενώ θα επισκεφθούν και διάφορα θεσμικά όργανα και οργανισμούς μέσων ενημέρωσης της ΕΕ.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές σε τρεις κατηγορίες (γενική δημοσιογραφία, φωτορεπορτάζ και βίντεο) και επιλέξιμοι είναι φοιτητές δημοσιογραφίας και νέοι δημοσιογράφοι από τα κράτη μέλη της ΕΕ, τις γειτονικές χώρες και τις υπό ένταξη χώρες.

Όσοι και όσες επιλεγούν στο πλαίσιο του φετινού Youth4Regions θα είναι υποψήφιοι και για το εμβληματικό βραβείο Megalizzi — Niedzielski, το οποίο θα απονεμηθεί στις 9 Οκτωβρίου 2024 και είναι αφιερωμένο στην αναγνώριση του εξαιρετικού έργου των νέων δημοσιογράφων.

Το Youth4Regions είναι η εμβληματική πρωτοβουλία της Επιτροπής για την προώθηση της αύξησης των φοιτητών δημοσιογραφίας και των νέων δημοσιογράφων, φέρνοντάς τους σε άμεση επαφή με τα όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ. Από την έναρξή του το 2017, πάνω από 210 άτομα απ’ όλη την Ευρώπη έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα, αξιοποιώντας τις πλούσιες εμπειρίες και τις πολύτιμες γνώσεις που τους προσφέρει.

Το έντυπο της αίτησης και οι όροι συμμετοχής διατίθενται στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως τις 8 Ιουλίου 2024. Η Επιτροπή θα καλύψει όλες τις δαπάνες του προγράμματος για τα άτομα που θα συμμετάσχουν.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan De Keersmaecker — Τηλ.: + 32 2 298 46 80· Laetitia Close — Τηλ.: + 32 2 296 70 73)

Η Αντιπρόεδρος Γιούροβα διοργανώνει την τελετή υπογραφής του κώδικα δεοντολογίας για τις φετινές εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αύριο, η Αντιπρόεδρος κ. Γιούροβα διοργανώνει την τελετή υπογραφής του κώδικα δεοντολογίας για τις φετινές εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με την υπογραφή του, τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα θα δεσμευτούν να τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας και να εφαρμόζουν δίκαιες πρακτικές στο πλαίσιο των εκστρατειών τους. Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ακεραιότητας των εκλογών στην Ευρώπη από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, η δέσμευση αυτή των πολιτικών κομμάτων έχει μεγάλη σημασία.

Η Αντιπρόεδρος κ. Γιούροβα, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία, δήλωσε σχετικά: «Η συμφωνία αυτή θα συμβάλει στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στην εκλογική διαδικασία. Οι εκλογές θα πρέπει να θέσουν τις βάσεις για συναγωνισμό ιδεών και όχι για βρώμικες μεθόδους χειραγώγησης, όπως η χρήση προϊόντων βαθυπαραποίησης μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Συγχαίρω τα κόμματα για την απόφασή τους να κάνουν ένα βήμα παραπέρα στην προσπάθειά τους για δίκαιες εκστρατείες

Ο κώδικας δεοντολογίας θα χρησιμεύσει  στα πολιτικά κόμματα, τους υποψηφίους, τα μέσα ενημέρωσης και τους πολίτες ως ένας διεξοδικός κατάλογος ελέγχου για την παρακολούθηση της δεοντολογικής συμπεριφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η μαγνητοσκόπηση της τελετής υπογραφής θα είναι διαθέσιμη εδώ, ενώ θα είναι δυνατή η λήψη φωτογραφιών. Μετά την τελετή θα δημοσιευτεί δελτίο Τύπου με περαιτέρω πληροφορίες.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand — Τηλ.: + 32 2 296 22 53· Jördis Ferroli — Τηλ.: + 32 2 299 27 29)

Δήλωση της Αντιπροέδρου Γιούροβα και των Επιτρόπων Ντάλι και Βάρχεϊ για τη Διεθνή Ημέρα των Ρομά

Ενόψει της 8ης Απριλίου, Διεθνούς Ημέρας των Ρομά, η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα, η Επίτροπος Ισότητας κ. Χέλενα Ντάλι και ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Διεθνής Ημέρα των Ρομά είναι αφιερωμένη στη μεγαλύτερη εθνοτική μειονότητα της Ευρώπης. Τιμά την πολυμορφία, τον πολιτισμό και την τέχνη των Ρομά, καθώς και τη γλώσσα τους και τη συμβολή τους στην ευρωπαϊκή ιστορία και κοινωνία. Πριν από 53 χρόνια, στις 8 Απριλίου 1971, εκπρόσωποι των Ρομά από διάφορες χώρες και υπόβαθρα συναντήθηκαν στο πρώτο συνέδριο των Ρομά και μαζί συμφώνησαν τη σημαία και τον ύμνο των Ρομά, καθώς και την κοινή ονομασία «Ρομά».

Σήμερα, στην καθημερινή τους ζωή, οι Ρομά εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με αθιγγανοφοβία και διακρίσεις. Από τους Ρομά που ζουν σε 10 χώρες της ΕΕ, το 80% διατρέχει κίνδυνο φτώχειας, το 52% στερείται στέγη και το 22% ζει σε κατοικίες χωρίς τρεχούμενο νερό. Οι Ρομά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά την ισότιμη πρόσβασή τους σε δικαιώματα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση, απασχόληση και υγειονομική περίθαλψη.

Το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για τους Ρομά 2020-2030 έχει θέσει στόχους, τους οποίους τα κράτη μέλη οφείλουν να εκπληρώσουν έως το 2030. Ανάμεσά στους στόχους αυτούς, η μείωση τουλάχιστον κατά το ήμισυ του χάσματος φτώχειας μεταξύ των Ρομά και των μη Ρομά και τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο του χάσματος στέρησης στέγης που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, καθώς και η μείωση του ποσοστού των παιδιών Ρομά που φοιτούν σε διαχωρισμένα δημοτικά σχολεία. Τα Δυτικά Βαλκάνια και η Τουρκία έχουν εγκρίνει εθνικές στρατηγικές για την ευθυγράμμιση της πολιτικής τους με το πλαίσιο της ΕΕ.»

Η πλήρης δήλωση και περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand — Τηλ.: + 32 2 296 22 53· Jördis Ferroli — Τηλ.: + 32 2 299 27 29)

Επίσκεψη της Αντιπροέδρου Βιέρα Γιούροβα στη Λετονία και την Πορτογαλία στο πλαίσιο «περιοδείας για τη δημοκρατία»

Από τις 8 έως τις 14 Απριλίου, η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα βρίσκεται στη Ρίγα και τη Λισαβόνα στο πλαίσιο «περιοδείας για τη δημοκρατία», κατά την οποία θα επισκεφθεί πολλά κράτη μέλη τις εβδομάδες προ των ευρωπαϊκών εκλογών. Στόχος της «περιοδείας για τη δημοκρατία» είναι η ανταλλαγή απόψεων για τους καλύτερους τρόπους προστασίας των εκλογών και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των δημοκρατιών έναντι της παραπληροφόρησης, της χειραγώγησης των πληροφοριών και των ξένων παρεμβάσεων —ιδίως ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Η Αντιπρόεδρος θα ξεκινήσει την επίσκεψή της στη Ρίγα, πραγματοποιώντας συνάντηση με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης και ακαδημαϊκών οργανώσεων, με τους οποίους θα συζητήσει τις προσπάθειες της Λετονίας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση και την εποπτεία των ευρωπαϊκών εκλογών, όπως η Εκλογική Επιτροπή και το Γραφείο Πρόληψης της Διαφθοράς. Η Αντιπρόεδρος κ. Γιούροβα θα συναντηθεί επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας, κ. Krišjānis Kariņš, εστιάζοντας στη στήριξη της Ουκρανίας, στην προάσπιση της δημοκρατίας, στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και στη στήριξη των ανεξάρτητων ρωσικών και λευκορωσικών μέσων ενημέρωσης. Η Αντιπρόεδρος θα ολοκληρώσει την ημέρα πραγματοποιώντας συνάντηση με τον διευθυντή του Κέντρου Αριστείας Στρατηγικών Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ.

Η εβδομάδα θα λήξει με διήμερη επίσκεψη στη Λισαβόνα, όπου η Αντιπρόεδρος θα έχει συναντήσεις με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή. Η κ. Γιούροβα θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους πορτογαλικών δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών μέσων ενημέρωσης. Θα ακολουθήσει δεύτερη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εθνικούς φορείς που διαδραματίζουν επιχειρησιακό ρόλο στο πλαίσιο των εκλογών, π.χ. την Εθνική Εκλογική Επιτροπή και το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας. Αργότερα εντός της ημέρας, η Αντιπρόεδρος θα ταξιδέψει στο Πορταλέγκρε, όπου θα συμμετάσχει σε δημόσια εκδήλωση με νέους για την προάσπιση της δημοκρατίας.

Επόμενη στάση της περιοδείας της Αντιπροέδρου κ. Γιούροβα για τη δημοκρατία είναι η Ελλάδα.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand — Τηλ.: + 32 2 296 22 53· Jördis Ferroli — Τηλ.: + 32 2 299 27 29)

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς και η Επίτροπος Βαλεάν προεδρεύουν στον ένατο διάλογο για την καθαρή μετάβαση, με θέμα την καθαρή κινητικότητα

Τη Δευτέρα 08 Aπριλίου, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς και η Επίτροπος κ. Βαλεάν προεδρεύουν στον ένατο διάλογο για την καθαρή μετάβαση, ο οποίος έχει θέμα την απανθρακοποίηση του κλάδου των μεταφορών και τη μετάβαση της Ευρώπης στην κινητικότητα μηδενικών εκπομπών. Στο διάλογο θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι ευρωπαϊκών εταιρειών από όλους τους τρόπους μεταφοράς, από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κοινωνικούς εταίρους.

Η Πρόεδρος, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και η Επίτροπος θα συζητήσουν με τους συμμετέχοντες τους τρόπους διασφάλισης της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του κλάδου μεταφορών και των επιχειρήσεων της ΕΕ, το πώς ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργαστούν για τον σκοπό αυτό, καθώς και τρόπους βελτίωσης της πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για τη στήριξη της απανθρακοποίησης του κλάδου. 

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τις προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο κλάδος, μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη βιώσιμων υποδομών φόρτισης και ανεφοδιασμού εναλλακτικών καυσίμων, τη διαθεσιμότητα βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων, ιδίως για τις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές, και την ενίσχυση των δεξιοτήτων του κλάδου με σκοπό την απανθρακοποίηση και την ανταγωνιστικότητά του.

Οι διάλογοι για την καθαρή μετάβαση, τους οποίους ανήγγειλε η Πρόεδρος της Επιτροπής στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023, παρέχουν ένα πλαίσιο εντός του οποίου η Επιτροπή ανταλλάσσει απόψεις με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Οι προηγούμενοι διάλογοι εστίασαν στο υδρογόνο, τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, τις καθαρές τεχνολογίες, τις ενεργειακές υποδομές, τις βασικές πρώτες ύλες, τη δασική βιοοικονομία, τις πόλεις και τον τομέα του χάλυβα. Η Επιτροπή θα προβεί σε απολογισμό των διαλόγων αυτών σε ανακοίνωση που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. 

Στον διάλογο της Δευτέρας, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία, η οποία θα δημοσιευτεί σε μεταγενέστερο στάδιο, ακολουθούμενη από ομιλίες και ανταλλαγή απόψεων με επικεφαλής τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και την Επίτροπο.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Tim McPhie — Τηλ.: +32 2 295 86 02· Ana Crespo Parrondo — Τηλ.: +32 2 298 13 25)

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *