Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 6/6

Το σύμφωνο για τις δεξιότητες έχει ήδη βοηθήσει 2 εκατομμύρια άτομα να επωφεληθούν από δραστηριότητες αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης

Είναι έτοιμα τα αποτελέσματα, για το 2022, της ετήσιας έρευνας του συμφώνου για τις δεξιότητες. Το σύμφωνο της ΕΕ για τις δεξιότητες βοήθησε σημαντικά επιχειρήσεις και εργαζομένους σε ολόκληρη την Ευρώπη να προωθήσουν την κατάρτιση σε δεξιότητες. Σύμφωνα με την έρευνα, 2 εκατομμύρια άτομα έχουν επωφεληθεί από δραστηριότητες αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους ή απόκτησης νέων δεξιοτήτων (επανειδίκευσης) στο πλαίσιο του συμφώνου. Αναπτύχθηκαν ή επικαιροποιήθηκαν 15.500 προγράμματα κατάρτισης, τα δε μέλη του συμφώνου έχουν επενδύσει 160 εκατ. EUR σε πρωτοβουλίες σχετικές με δεξιότητες.

Είναι μια σπουδαία συμβολή στο Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.

Tο σύμφωνο για τις δεξιότητες, φέρνοντας σε επαφή τη βιομηχανία, τους κοινωνικούς εταίρους, τους παρόχους επαγγελματικής και γενικής εκπαίδευσης, τις δημόσιες αρχές, τις υπηρεσίες απασχόλησης και άλλους από διάφορους τομείς, προωθεί μια συλλογική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την κάλυψη των ελλείψεων όσον αφορά την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας, όπως επίσης για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Πάνω από το 80 % των μελών του συμφώνου που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν τη στήριξη που παρέχει το σύμφωνο για τη διασφάλιση της προσφοράς συγκεκριμένων προγραμμάτων κατάρτισης για τους εργαζομένους σε ολόκληρη την Ευρώπη.  

Οι εταιρικές σχέσεις για τις δεξιότητες στο πλαίσιο του συμφώνου έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά την αντιμετώπιση των τομεακών αναγκών σε δεξιότητες και είχαν θετικό αντίκτυπο στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Μέχρι σήμερα, 1.500 οργανισμοί έχουν προσχωρήσει στο σύμφωνο για τις δεξιότητες, ενώ έχουν συσταθεί 18 μεγάλης κλίμακας εταιρικές σχέσεις δεξιοτήτων σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τομέας της περίθαλψης και η μικροηλεκτρονική. Αυτό σημαίνει ότι έχει συσταθεί τουλάχιστον μία μεγάλης κλίμακας εταιρική σχέση δεξιοτήτων για κάθε βιομηχανικό οικοσύστημα της βιομηχανικής στρατηγικής της ΕΕ. Όλες οι εταιρικές σχέσεις έχουν δεσμευτεί από κοινού να προσφέρουν κατάρτιση τα επόμενα χρόνια σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα.   

Η έκθεση σχετικά με την έρευνα παρουσιάζει επίσης συγκεκριμένα παραδείγματα επιτυχημένων δράσεων για την απόκτηση δεξιοτήτων από μέλη του συμφώνου σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως τα εξής:

  • Η Femxa Formación στην Ισπανία διευκόλυνε την ένταξη περισσότερων από 60 γυναικών από οικογένειες μεταναστών στην αγορά εργασίας στη Λετονία και την Ισπανία μέσω προγραμμάτων κατάρτισης.
  • Η οργάνωση Wheel στην Ιρλανδία εγκαινίασε την Ακαδημία Ηγεσίας για τη στήριξη της ανάπτυξης δεξιοτήτων στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας στην Ιρλανδία. Η πλατφόρμα προσφέρει στοχευμένο εκπαιδευτικό υλικό και συναφείς πόρους.
  • Ο δήμος της Λισαβόνας εγκαινίασε ένα έργο με τίτλο «Ψηφιακό Διαβατήριο Δεξιοτήτων» για τα μικροδιαπιστευτήρια ψηφιακών δεξιοτήτων.
  • Το Emphasys Centre στην Κύπρο, σε σύμπραξη με ΜΚΟ, καθιστά τον κόμβο μάθησης διαθέσιμο εκτός εργάσιμων ωρών για να προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων σε ευάλωτες ομάδες, μεταξύ άλλων σε νέους και άτομα από οικογένειες μεταναστών, σε ηλικιωμένους και άτομα που αναζητούν εργασία.
  • Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Ξεναγών σχεδίασε σεμινάρια για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτών ξεναγών, με έμφαση στη συμπεριληπτικότητα και στις ψηφιακές δεξιότητες.

Άλλα σημαντικά ευρήματα

Η έρευνα αποκαλύπτει τον θετικό και απτό αντίκτυπο που έχουν οι μεγάλης κλίμακας εταιρικές σχέσεις δεξιοτήτων στην ενδυνάμωση των εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες για να επιτύχουν. Τα μέλη του συμφώνου ανέφεραν, όσον αφορά τους τομείς τους, ενισχυμένη παρακολούθηση των απαιτούμενων δεξιοτήτων, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ευκαιριών κατάρτισης υψηλής ποιότητας και υλοποίηση περισσότερο συμπεριληπτικών δραστηριοτήτων για την ενίσχυση των δεξιοτήτων.

21.500 ενδιαφερόμενα μέρη ένωσαν τις δυνάμεις τους μέσω εταιρικών σχέσεων ή δικτύων δεξιοτήτων (π.χ. βιομηχανικοί συνεργατικοί σχηματισμοί) και, μαζί, προώθησαν πρωτοβουλίες ανάπτυξης δεξιοτήτων με μεγάλο αντίκτυπο, προσεγγίζοντας 19 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη μέσω δραστηριοτήτων προώθησης και διάδοσης.

Ιστορικό

Το σύμφωνο για τις δεξιότητες, μια εμβληματική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεματολογίου δεξιοτήτων, δρομολογήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2020. Φέρνει σε επαφή σχετικούς εταίρους για να προσδιορίσουν απαιτήσεις δεξιοτήτων και να αναλάβουν δεσμεύσεις για την επανειδίκευση των εργαζομένων. Ο σκοπός είναι η προώθηση εταιρικών σχέσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, η στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης και η προώθηση τοπικών και περιφερειακών αναπτυξιακών στρατηγικών.

Οι εταίροι που προσχωρούν στο σύμφωνο υπογράφουν έναν Χάρτη με τον οποίο καθορίζονται οι αρχές της ποιοτικής κατάρτισης, της διά βίου μάθησης και της συμπεριληπτικότητας. Δεσμεύονται να μετατρέψουν τη δέσμευσή τους σε συγκεκριμένες δράσεις για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση. Προσχωρώντας στο σύμφωνο, τα ενδιαφερόμενα μέρη αποκτούν πρόσβαση σε δικτύωση και σε κόμβους γνώσεων και πόρων. Η Επιτροπή παρέχει επίσης πληροφορίες και καθοδήγηση σχετικά με τη ενωσιακή χρηματοδότηση και τα προγράμματα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Η ετήσια έρευνα του συμφώνου για τις δεξιότητες αποτελεί σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης που τροφοδοτεί τις δραστηριότητες αμοιβαίας μάθησης στο πλαίσιο του συμφώνου. Τα ευρήματά της θα συζητηθούν επίσης στο συνέδριο «Making skills count» (Η ανάδειξη των δεξιοτήτων) που θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023, έλαβε απαντήσεις από 461 μέλη του συμφώνου, οι οποίες αποτυπώνουν την πρόοδο που σημειώθηκε έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Το σύμφωνο δεξιοτήτων συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των πρωταρχικών στόχων της ΕΕ, οι οποίοι εγκρίθηκαν από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τους οποίους, έως το 2030, τουλάχιστον το 60 % όλων των ενηλίκων θα πρέπει να συμμετέχει σε κατάρτιση κάθε χρόνο και τουλάχιστον το 78 % του πληθυσμού ηλικίας 20 έως 64 ετών θα πρέπει να εργάζεται έως το 2030.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ετήσια έκθεση του συμφώνου για τις δεξιότητες το 2022: πλήρης έκθεση και ενημερωτικό δελτίο

Δικτυακός τόπος του συμφώνου για τις δεξιότητες 

Έντυπο για εταίρους που ενδιαφέρονται να προσχωρήσουν στο σύμφωνο για τις δεξιότητες.

Δικτυακός τόπος του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Το σύμφωνο για τις δεξιότητες βοήθησε 2 εκατομμύρια άτομα

ελληνικά (47.715 kB – PDF)

Τηλεφόρτωση (47.715 kBPDF)

Λεπτομέρειες επικοινωνίας για τα ΜΜΕ

·         Veerle NUYTS

Τηλέφωνο

+32 2 299 63 02

Ηλεκτρονική διεύθυνση

Veerle.NUYTS@ec.europa.eu

·         Flora MATTHAES

Τηλέφωνο

+32 2 298 39 51

Ηλεκτρονική διεύθυνση

flora.matthaes@ec.europa.eu

Ψηφιακή υγεία: η Επιτροπή και ο ΠΟΥ δρομολογούν πρωτοβουλία-ορόσημο για την ψηφιακή υγεία με σκοπό την ενίσχυση της παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν σήμερα τη δρομολόγηση μιας εμβληματικής σύμπραξης για την ψηφιακή υγεία.

Τον Ιούνιο του 2023 ο ΠΟΥ θα υιοθετήσει το σύστημα ψηφιακής πιστοποίησης COVID-19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σύστημα που θα διευκολύνει την παγκόσμια κινητικότητα και θα προστατεύει τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο από τρέχουσες και μελλοντικές απειλές κατά της υγείας. Πρόκειται για το πρώτο δομικό στοιχείο του παγκόσμιου δικτύου πιστοποίησης ψηφιακής υγείας (Global Digital Health Certification Network – GDHCN) του ΠΟΥ, το οποίο θα αναπτύξει ευρύ φάσμα ψηφιακών προϊόντων για την παροχή καλύτερης υγείας για όλους.

Με βάση την στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία και την παγκόσμια στρατηγική των κρατών μελών του ΠΟΥ για την ψηφιακή υγεία, η πρωτοβουλία ακολουθεί τη συμφωνία της 2ας Δεκεμβρίου 2022 που υπέγραψαν η επίτροπος κ. Κυριακίδου και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας σε ζητήματα παγκόσμιας υγείας. Αυτό ενισχύει περαιτέρω ένα εύρωστο πολυμερές σύστημα με επίκεντρο τον ΠΟΥ, το οποίο τροφοδοτείται από μια ισχυρή ΕΕ.

Η εν λόγω σύμπραξη θα περιλαμβάνει στενή συνεργασία για την ανάπτυξη, τη διαχείριση και την υλοποίηση του συστήματος του ΠΟΥ, η οποία θα ωφεληθεί από την ευρεία τεχνική εμπειρογνωσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα αυτό. Ένα πρώτο βήμα είναι να διασφαλιστεί ότι τα τρέχοντα ψηφιακά πιστοποιητικά της ΕΕ εξακολουθούν να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Ένα παγκόσμιο σύστημα του ΠΟΥ με βάση την παρακαταθήκη της ΕΕ

Ένα από τα βασικά στοιχεία του έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της πανδημίας COVID-19 ήταν το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID. Για να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία εντός των συνόρων της, η ΕΕ θέσπισε σε σύντομο διάστημα διαλειτουργικά πιστοποιητικά COVID-19 (με την ονομασία «ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ»). Με βάση τις τεχνολογίες και τα πρότυπα ανοικτού κώδικα κατέστησε επίσης δυνατή τη σύνδεση τρίτων χωρών που εκδίδουν πιστοποιητικά σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, καθιστώντας το την ευρύτερα χρησιμοποιούμενη λύση ανά τον κόσμο.

Από την έναρξη της πανδημίας ο ΠΟΥ συνεργάστηκε με όλες τις περιφέρειές του για τον καθορισμό γενικών κατευθυντήριων γραμμών για τα εν λόγω πιστοποιητικά. Για να συμβάλει στην ενίσχυση της ετοιμότητας της παγκόσμιας υγείας ενόψει των αυξανόμενων απειλών κατά της υγείας, ο ΠΟΥ δημιουργεί ένα παγκόσμιο δίκτυο πιστοποίησης ψηφιακής υγείας, το οποίο βασίζεται στα στέρεα θεμέλια του πλαισίου, των αρχών και των ανοικτών τεχνολογιών του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ. Με την εν λόγω συνεργασία, ο ΠΟΥ θα διευκολύνει τη διαδικασία αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο της δικής του δομής, ώστε να δοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο η δυνατότητα να επωφεληθεί από τη σύγκλιση των ψηφιακών πιστοποιητικών. Η εν λόγω σύγκλιση θα περιλαμβάνει τον καθορισμό προτύπων για τις ψηφιακές υπογραφές καθώς και την επικύρωση τους, για την πρόληψη της απάτης. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΥ δεν θα έχει πρόσβαση σε υποκείμενα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία θα εξακολουθήσουν να εμπίπτουν στην αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων.

Το πρώτο δομικό στοιχείο του παγκόσμιου συστήματος του ΠΟΥ θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2023 και θα αναπτυχθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Μια μακροπρόθεσμη ψηφιακή σύμπραξη με στόχο την καλύτερη υγεία για όλους

Για την εύκολη υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ από τον ΠΟΥ, καθώς και τη χρήση και περαιτέρω ανάπτυξή του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΠΟΥ συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα της ψηφιακής υγείας.

Η σύμπραξη θα εστιάσει το έργο της στην τεχνική ανάπτυξη του συστήματος του ΠΟΥ καλύπτοντας σταδιακά πρόσθετες περιπτώσεις χρήσης, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την ψηφιοποίηση του διεθνούς πιστοποιητικού εμβολιασμού ή προφύλαξης. Η επέκταση αυτών των ψηφιακών λύσεων θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την καλύτερη υγεία των πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η συνεργασία αυτή βασίζεται στις κοινές αξίες και αρχές της διαφάνειας και του ανοικτού χαρακτήρα, της συμπεριληπτικότητας, της λογοδοσίας, της προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας, της δυνατότητας κλιμάκωσης σε παγκόσμιο επίπεδο και της ισότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΠΟΥ θα συνεργαστούν για να ενθαρρύνουν τη μέγιστη δυνατή υιοθέτηση και συμμετοχή σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην παροχή ίσων ευκαιριών για τη συμμετοχή εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη: χώρες χαμηλού και μέτριου εισοδήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ψηφιακή υγεία (who.int)

Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ (europa.eu)

Δηλώσεις

Με σχεδόν 80 χώρες και εδάφη συνδεδεμένες/-α με το σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, η ΕΕ έχει θέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο. Το πιστοποιητικό της ΕΕ όχι μόνο αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά διευκόλυνε επίσης τα διεθνή ταξίδια και τον τουρισμό. Χαίρομαι που ο ΠΟΥ θα αξιοποιήσει τις αρχές προστασίας της ιδιωτικής ζωής και την τεχνολογία αιχμής του πιστοποιητικού της ΕΕ για να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο εργαλείο κατά μελλοντικών πανδημιών.

κ. Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς – 05/06/2023

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ αποτέλεσε βασικό εργαλείο για ασφαλή ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID. Συμβολίζει μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας η οποία μπορεί να αποφέρει απτά οφέλη για τους πολίτες. Με αυτή την εμβληματική σύμπραξη με τον ΠΟΥ κλιμακώνουμε την καινοτομία της ΕΕ στον τομέα της ψηφιακής υγείας με σκοπό την επίτευξη ασφαλούς κινητικότητας για όλους τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπάρχει καλύτερος εταίρος από τον ΠΟΥ για να προωθήσουμε το έργο που ξεκινήσαμε στην ΕΕ και να αναπτύξουμε περαιτέρω παγκόσμιες λύσεις ψηφιακής υγείας.

κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων – 05/06/2023

Με βάση το εξαιρετικά επιτυχημένο δίκτυο ψηφιακής πιστοποίησης της ΕΕ, ο ΠΟΥ έχει ως στόχο να προσφέρει σε όλα τα κράτη μέλη του πρόσβαση σε ένα ανοικτού κώδικα ψηφιακό εργαλείο για την υγεία, το οποίο βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της καινοτομίας, της διαφάνειας και της προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής. Τα νέα προϊόντα ψηφιακής υγείας που βρίσκονται υπό ανάπτυξη έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους παντού να λαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας γρήγορα και αποτελεσματικότερα.

Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – 05/06/2023

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Ψηφιακή υγεία: πρωτοβουλία-ορόσημο για την ψηφιακή υγεία

ελληνικά (43.154 kB – PDF)

Τηλεφόρτωση (43.154 kBPDF)

Λεπτομέρειες επικοινωνίας για τα ΜΜΕ

·         Stefan DE KEERSMAECKER

Τηλέφωνο

+32 2 298 46 80

Ηλεκτρονική διεύθυνση

stefan.de-keersmaecker@ec.europa.eu

·         Johannes BAHRKE

Τηλέφωνο

+32 2 295 86 15

Ηλεκτρονική διεύθυνση

johannes.bahrke@ec.europa.eu

·         Célia DEJOND

Τηλέφωνο

+32 2 298 81 99

Ηλεκτρονική διεύθυνση

celia.dejond@ec.europa.eu

·         Thomas Regnier

Τηλέφωνο

+32 2 29 9 1099

Ηλεκτρονική διεύθυνση

thomas.regnier@ec.europa.eu

Προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων: Η τελική έκθεση επιβεβαιώνει ότι το SURE ήταν ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας και για τη στήριξη της ανάκαμψης

Το 2020, το μέσο SURE της Επιτροπής, ύψους σχεδόν 100 δισ. EUR, το οποίο σχεδιάστηκε για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19, στήριξε περίπου 31,5 εκατομμύρια μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους και περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις. Το SURE παρότρυνε αποτελεσματικά τα κράτη μέλη να θεσπίσουν ευρέα και φιλόδοξα συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρόμοια μέτρα σε εθνικό επίπεδο, τα οποία έδωσαν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να διατηρήσουν τους εργαζομένους και τις δεξιότητες, ενώ στήριξαν τους αυτοαπασχολούμενους.

Η σημερινή τελική εξαμηνιαία έκθεση σχετικά με την εφαρμογή και τον αντίκτυπο του μέσου SURE δείχνει ότι ήταν ζωτικής σημασίας τόσο για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας το 2020 όσο και για τη διευκόλυνση της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης το 2021, η οποία ήταν ταχύτερη από ό,τι σε προηγούμενες κρίσεις. Το SURE, το ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Συνολικά, εκταμιεύτηκε χρηματοδοτική συνδρομή SURE ύψους 98,4 δισ. EUR σε 19 κράτη μέλη (  Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Κροατία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Τσεχία), ποσό που αγγίζει το μέγιστο κονδύλιο SURE, δηλαδή τα 100 δισ. EUR. Αυτό περιλάμβανε πρόσθετη συμπληρωματική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 5 δισ. EUR που χορηγήθηκε σε οκτώ κράτη μέλη το φθινόπωρο του 2022. Η προσεκτική παρακολούθηση συνεχίστηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2023 προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το σύνολο της χρηματοδοτικής συνδρομής SURE απορροφήθηκε, γεγονός που έχει πλέον επιβεβαιωθεί.

Για τη χρηματοδότηση του μέσου, η Επιτροπή εξέδωσε κοινωνικά ομόλογα εξ ονόματος της ΕΕ, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη εκδότρια κοινωνικών ομολόγων στον κόσμο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Το SURE είναι η ΕΕ στην καλύτερη έκφανσή της. Το πρόγραμμα βοήθησε να σωθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας κατά την πανδημία COVID-19 και, γεγονός εξίσου σημαντικό, στήριξε τις επιχειρήσεις της ΕΕ ώστε να διατηρήσουν το εργατικό δυναμικό τους. Το SURE άνοιξε τον δρόμο για το σχέδιο ανάκαμψής μας, NextGenerationEU, το οποίο δημιούργησε νέες προοπτικές όσον αφορά μια αποτελεσματική, ενιαία, ευρωπαϊκή οικονομική απάντηση στην κρίση.»

Τα κυριότερα πορίσματα της έκθεσης είναι τα εξής:

Το 2020:

  • Τα μέτρα στήριξης της εθνικής πολιτικής προστάτευσαν αποτελεσματικά περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα από την ανεργία· σύμφωνα με νέες ενδεικτικές προσομοιώσεις που παρέχονται στην εν λόγω έκθεση, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του θετικού αποτελέσματος οφειλόταν στα χρηματοδοτούμενα από το SURE συστήματα.
  • Το SURE στήριξε σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής απασχόλησης (περίπου 31,5 εκατομμύρια μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) και πάνω από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων (περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις) στα 19 δικαιούχα κράτη μέλη.
  • Οι ΜΜΕ ήταν οι κύριοι δικαιούχοι της στήριξης του SURE.
  • Οι τομείς που έλαβαν τη μεγαλύτερη στήριξη ήταν οι υπηρεσίες που απαιτούν στενή επαφή (υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, χονδρικό και λιανικό εμπόριο), και η μεταποίηση.

Το 2021:

  • Το SURE εξακολούθησε να προστατεύει την απασχόληση, ιδίως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, όταν η πανδημία συνέχισε να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, στηρίζοντας περίπου 9 εκατομμύρια άτομα (15 % της συνολικής απασχόλησης) και περισσότερες από 900 000 επιχειρήσεις (15 % των επιχειρήσεων) στα 15 δικαιούχα κράτη μέλη που χρησιμοποίησαν το SURE το 2021.

Το 2022:

  • Υπήρξε σαφής σταδιακή κατάργηση των εθνικών μέτρων στήριξης. Στα τέσσερα κράτη μέλη που παρέτειναν τα εν λόγω μέτρα έως τις αρχές του 2022, συνεχίστηκε η στήριξη στο πλαίσιο του SURE για 350 000 άτομα και 40 000 επιχειρήσεις.

Μέχρι σήμερα:

  • Όλες οι δημόσιες δαπάνες στο πλαίσιο του SURE έχουν πλέον δαπανηθεί.
  • Σχεδόν το ήμισυ των συνολικών δαπανών διατέθηκε σε συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο διατέθηκε σε παρόμοια μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους. Τα συστήματα επιδότησης μισθού και άλλα παρόμοια μέτρα αντιστοιχούσαν στο 12 %, ενώ το υπόλοιπο 5 % δαπανήθηκε για μέτρα που σχετίζονται με την υγεία, τα οποία περιλάμβαναν προληπτικά μέτρα κατά της νόσου COVID-19, πρόσθετο κόστος εργασίας για την πρόσληψη και τη στήριξη εργαζομένων στον τομέα της υγείας, καθώς και για την αγορά εξοπλισμού υγειονομικής περίθαλψης και φαρμάκων, όπως εμβόλια.
  • Τα κράτη μέλη έχουν εξοικονομήσει περίπου 9 δισ. ευρώ σε πληρωμές τόκων χρησιμοποιώντας το SURE, χάρη στην υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της ΕΕ. Τούτο αυξάνει τις θετικές επιπτώσεις στα κοινωνικά και εργασιακά αποτελέσματα.

Ιστορικό

Το SURE είχε αποφασιστική σημασία για την ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Το SURE παρείχε χρηματοδοτική στήριξη με τη μορφή δανείων χορηγούμενων με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ προς τα κράτη μέλη για τη χρηματοδότηση τόσο εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και άλλων παρόμοιων μέτρων, ιδίως για τους αυτοαπασχολούμενους, όσο και μέτρων για την υγεία.

Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον κανονισμό SURE στις 2 Απριλίου 2020, στο πλαίσιο της αρχικής απόκρισης της ΕΕ στην πανδημία. Η πρόταση εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 19 Μαΐου 2020 ως ισχυρή ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και το μέσο κατέστη διαθέσιμο μετά την υπογραφή των συμφωνιών εγγύησης από όλα τα κράτη μέλη στις 22 Σεπτεμβρίου 2020. Η πρώτη εκταμίευση πραγματοποιήθηκε πέντε εβδομάδες αφότου κατέστη διαθέσιμο το SURE.

Το σύνολο της χρηματοδοτικής συνδρομής που χορηγήθηκε στο πλαίσιο του SURE έχει πλέον εκταμιευτεί και δαπανηθεί· δεν μπορεί να χορηγηθεί περαιτέρω χρηματοδοτική συνδρομή. Ως εκ τούτου, η σημερινή πέμπτη εξαμηνιαία έκθεση για το SURE αποτελεί επίσης την τελική έκθεση παρακολούθησης για το SURE. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την αποπληρωμή των δανείων έως ότου αποπληρωθούν όλα τα ανεξόφλητα δάνεια.

Η Επιτροπή εξέδωσε κοινωνικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση του μέσου SURE και χρησιμοποίησε τα έσοδα για την παροχή δανείων στα δικαιούχα κράτη μέλη. Ο ρόλος του δανεισμού στο πλαίσιο του προγράμματος SURE υπήρξε καθοριστικός και κατέστησε την ΕΕ εκδότρια μεγάλης κλίμακας κρατικού τύπου. Η έκθεση για το SURE παρέχει επίσης τη σχετική αναφορά βάσει του πλαισίου κοινωνικών ομολόγων της ΕΕ. Περισσότερες πληροφορίες για τα εν λόγω ομόλογα, καθώς και πλήρης επισκόπηση των κεφαλαίων που συγκεντρώνονται στο πλαίσιο κάθε έκδοσης και των δικαιούχων κρατών μελών διατίθενται ηλεκτρονικά εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες

Πέμπτη εξαμηνιαία έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του SURE

Ιστότοπος τόπος SURE

Ενημερωτικό δελτίο για το SURE

Κανονισμός SURE

Ιστότοπος «Η ΕΕ ως δανειολήπτης»

Δηλώσεις

Το SURE είναι η ΕΕ στην καλύτερη έκφανσή της. Το πρόγραμμα βοήθησε να σωθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας κατά την πανδημία COVID-19 και, γεγονός εξίσου σημαντικό, στήριξε τις επιχειρήσεις της ΕΕ ώστε να διατηρήσουν το εργατικό δυναμικό τους. Το SURE άνοιξε τον δρόμο για το σχέδιο ανάκαμψής μας NextGenerationEU, το οποίο δημιούργησε νέες προοπτικές όσον αφορά μια αποτελεσματική, ενιαία, ευρωπαϊκή οικονομική απάντηση στην κρίση.

Ursula von der Leyen, President of the European Commission – 02/06/2023

Χάρη στο σύστημα SURE για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της Ευρώπης καταφέραμε να μετριάσουμε το πλήγμα της πανδημίας COVID-19. Κατά τους σκοτεινότερους μήνες της κρίσης, αυτό το μοναδικό μέτρο παρείχε σανίδα σωτηρίας σε εκατομμύρια εργαζομένους, βοηθώντας τους να διατηρήσουν την εργασία και το εισόδημά τους, και σε πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις βοηθώντας τες να κρατήσουν τους εργαζομένους τους. Ως βραχυπρόθεσμο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, το SURE έχει πλέον ολοκληρώσει την πορεία του αλλά, όπως επιβεβαιώνει η σημερινή τελική έκθεση, αφήνει εξαιρετικά θετική κληρονομιά. Σε μια εποχή τεράστιων δυσχερειών, το SURE ήταν μια πραγματική επιτυχία της ΕΕ, καθώς παρείχε γρήγορα βοήθεια όταν υπήρχε η μεγαλύτερη ανάγκη στηρίζοντας παράλληλα την οικονομική μας ανάκαμψη μετά την πανδημία. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην καλύτερη έκφανσή της.

κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων – 02/06/2023

Το SURE δεν αποτέλεσε μόνο μέσο καίριας σημασίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, στηρίζοντας πάνω από 30 εκατομμύρια άτομα και 2,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε 19 διαφορετικά κράτη μέλη· διαδραμάτισε επίσης καθοριστικό ρόλο καθώς κατέστησε την ΕΕ εκδότρια μεγάλης κλίμακας κρατικού τύπου. Εφαρμόζοντας τον κοινό δανεισμό της ΕΕ, η Επιτροπή έστειλε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά την πανδημία: κατέδειξε την αλληλεγγύη της ΕΕ και ενέπνευσε εμπιστοσύνη στην ευρωστία της ευρωζώνης.

κ. Γιοχάνες Χαν, επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης – 02/06/2023

Το SURE επέδειξε αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη σε μια κρίσιμη περίοδο. Η πανδημία υπήρξε γεγονός τελείως απροσδόκητο, χάρη όμως στην ταχεία αντίδραση της ΕΕ, το μέσο SURE απέτρεψε την εξέλιξη μιας ακόμη βαθύτερης κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Προτεραιότητά μας πλέον είναι να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι διαθέτουν τις δεξιότητες που απαιτούνται στη σημερινή αγορά εργασίας και μπορούν να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες.

κ. Νικολά Σμιτ, επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων – 02/06/2023

Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τον ισχυρότατο αντίκτυπο του SURE στην παροχή βοήθειας στους Ευρωπαίους εργαζομένους και στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ώστε να ξεπεράσουν την κρίση της πανδημίας. Η παρούσα τελική έκθεση δείχνει σαφώς τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα κοινά μέσα μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των κοινωνιών και των οικονομιών μας έναντι των κλυδωνισμών. Η επιτυχία του SURE οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες: τον σαφώς καθορισμένο σκοπό του· τη διακυβέρνησή του βάσει του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ, το οποίο διασφάλισε τη λογοδοσία και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών· και την ισχυρή χρηματοοικονομική δομή του. Η επιτυχία του SURE προσφέρει πολύτιμα διδάγματα για το μέλλον.

κ. Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας – 02/06/2023

Σχετικά μέσα ενημέρωσης

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων: Τελική έκθεση SURE

ελληνικά (61.652 kB – PDF)

Τηλεφόρτωση (61.652 kBPDF)

Λεπτομέρειες επικοινωνίας για τα ΜΜΕ

·         Veerle NUYTS

Τηλέφωνο

+32 2 299 63 02

Ηλεκτρονική διεύθυνση

Veerle.NUYTS@ec.europa.eu

·         Laura BERARD

Τηλέφωνο

+32 2 295 57 21

Ηλεκτρονική διεύθυνση

laura.berard@ec.europa.eu

·         Flora MATTHAES

Τηλέφωνο

+32 2 298 39 51

Ηλεκτρονική διεύθυνση

flora.matthaes@ec.europa.eu

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

cid:image001.gif@01D99203.5AE11D40

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *