Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 21/2

Ψυχική υγεία: Η Επίτροπος κ. Κυριακίδου συζητάει με τη νεολαία

Αύριο, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου θα συζητήσει το θέμα της ψυχικής υγείας με νέους και νέες απ’ όλη την Ευρώπη σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022. Στην ΕΕ, ήδη πριν από την πανδημία του κορονοϊού, περίπου ένας στους έξι Ευρωπαίους πολίτες (περίπου 84 εκατομμύρια άνθρωποι) αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με την έκθεση του 2022 «Η υγεία με μια ματιά», σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ το ποσοστό των νέων που ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σχεδόν ένας στους δύο νέους Ευρωπαίους ανέφερε ανεπάρκεια των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Ο διάλογος θα προσφέρει στους νέους και τις νέες την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να διατυπώσουν προτάσεις και να παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη μετάβαση προς μια νέα προσέγγιση της ψυχικής υγείας που θα αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Τα άτομα που θα συμμετάσχουν προέρχονται απ’ όλη την ΕΕ και από την Ουκρανία. Ορισμένα εξ αυτών έχουν πληγεί από καρκίνο, άλλα εργάζονται εθελοντικά για οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Στον διάλογο θα συμμετάσχουν επίσης δύο εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.

Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης πέρυσι, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν απηύθυνε έκκληση για μια νέα και ολοκληρωμένη προσέγγιση της ψυχικής υγείας. Η πρόταση αυτή ανταποκρίνεται στα συμπεράσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στα οποία ζητείται η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της κατανόησης των ζητημάτων ψυχικής υγείας και η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Ο διάλογος αυτός αποτελεί μέρος της διαδικασίας διαβούλευσης και θα τροφοδοτήσει την επικείμενη πρόταση της Επιτροπής. Ο διάλογος θα ξεκινήσει στις 15:30 ώρα Κύπρου και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά μέσω διαδικτύου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: + 32 2 295 31 56· Célia Dejond — Τηλ.: + 32 2 298 81 99)

Υγεία: Η Επιτροπή ξεκινάει δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο του καπνού

Σήμερα, η Επιτροπή ξεκινά δημόσια διαβούλευση σχετικά με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού και τους τρόπους βελτίωσής του. Μέσω της διαβούλευσης δίνεται στους πολίτες και στους ενδιαφερόμενους φορείς η ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Η Επιτροπή συνεχίζει τις προσπάθειές της για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού σύμφωνα με τον στόχο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, δηλαδή τη δημιουργία μιας «γενιάς χωρίς καπνό» στην Ευρώπη, με λιγότερο από το 5% του πληθυσμού να καταναλώνει καπνό έως το 2040.

Η διαβούλευση είναι ανοικτή έως τις 16 Μαΐου 2023 και είναι προσβάσιμη εδώ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο μας κατά του καπνίσματος είναι διαθέσιμες εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: + 32 2 295 31 56· Célia Dejond — Τηλ.: + 32 2 298 81 99)

Ηνωμένα Έθνη: Ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ θα μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Ουκρανία

Από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να επιβεβαιώσει τη σταθερότητα και τον δυναμισμό της εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΟΗΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών επίτευξης της παγκόσμιας ειρήνης, αλλά και για να αναζητήσει διεθνή στήριξη στις προσπάθειες της Ουκρανίας να εξασφαλίσει δίκαιη και διαρκή ειρήνη.

Η έκτακτη σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία θα ξεκινήσει την Τετάρτη το απόγευμα, έναν χρόνο μετά την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια της συνόδου ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ θα προβεί σε δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία. Η ομιλία του Ύπατου Εκπροσώπου / Αντιπροέδρου θα αρχίσει περίπου στις 23:00 ώρα Κύπρου.

Την Πέμπτη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ, κατόπιν πρόσκλησης της Μάλτας η οποία ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας φέτος, θα εκφωνήσει την ετήσια ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παραμένουν οι ισχυρότεροι εταίροι του ΟΗΕ στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας. Δεσμευόμαστε να ηγηθούμε των προσπαθειών προώθησης της διεθνούς συνεργασίας και της αποτελεσματικής πολυμερούς προσέγγισης, με έναν ισχυρό ΟΗΕ στο επίκεντρο. Η ομιλία του Ύπατου Εκπροσώπου / Αντιπροέδρου θα αρχίσει περίπου στις 17:00 ώρα Κύπρου.

Οπτικοακουστική κάλυψη των παρεμβάσεών του θα είναι διαθέσιμη στο EbS και στο Twitter.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Nabila Massrali — Τηλ.: + 32 229 88093· Paloma Hall Caballero — Τηλ.:  + 32 2 296 85 60)

Οδική ασφάλεια στην ΕΕ: ο αριθμός θανάτων διατηρήθηκε κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά η πρόοδος παραμένει υπερβολικά αργή

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσιεύει τα προκαταρκτικά αριθμητικά στοιχεία για τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα το 2022. Πέρυσι περίπου 20 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα, αριθμός που συνιστά αύξηση κατά 3 % σε σχέση με το 2021, καθώς τα επίπεδα κυκλοφορίας ανέκαμψαν μετά την πανδημία. Ωστόσο, αντιπροσωπεύει 2 000 λιγότερους θανάτους (-10 %) σε σύγκριση με το προ πανδημίας έτος 2019. Ο στόχος της ΕΕ και του ΟΗΕ είναι να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα έως το 2030. 

Αντικρουόμενες τάσεις μεταξύ των κρατών μελών

Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα το 2022 αυξήθηκαν κατά 3 % σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μεταξύ άλλων καθώς τα επίπεδα κυκλοφορίας ανέκαμψαν μετά την πανδημία. Το σημαντικό είναι ότι πολλά από τα οφέλη που επιτεύχθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19 (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 17 % μεταξύ 2019 και 2020) έχουν διατηρηθεί. Σε σύγκριση με το 2019, ο αριθμός των θανάτων το 2022 μειώθηκε κατά 10 %.

Ωστόσο, η πρόοδος ήταν πολύ άνιση μεταξύ των κρατών μελών. Οι μεγαλύτερες μειώσεις, που υπερβαίνουν το 30 %, καταγράφηκαν στη Λιθουανία και την Πολωνία, ενώ στη Δανία σημειώθηκε επίσης μείωση κατά 23 %. Αντιθέτως, κατά την τελευταία τριετία, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία παρέμεινε σχετικά σταθερός ή αυξήθηκε¹.

Η συνολική κατάταξη των χωρών όσον αφορά τα ποσοστά θανάτων δεν έχει αλλάξει σημαντικά από την περίοδο πριν από την πανδημία, με τους ασφαλέστερους δρόμους να εντοπίζονται στη Σουηδία (21 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων) και στη Δανία (26 ανά εκατομμύριο), ενώ η Ρουμανία (86 ανά εκατομμύριο) και η Βουλγαρία (78 ανά εκατομμύριο) κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά το 2022. Ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 46 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων. 

Ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2021 (δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα αναλυτικά στοιχεία για το 2022) σε ολόκληρη την ΕΕ, το 52 % των θανάτων από τροχαία ατυχήματα σημειώθηκε σε αγροτικές οδούς, έναντι 39 % στις αστικές περιοχές και 9 % σε αυτοκινητοδρόμους. Οι άνδρες ευθύνονταν για τρεις στους τέσσερις θανάτους από τροχαία ατυχήματα (78 %). Οι επιβαίνοντες σε αυτοκίνητα (οδηγοί και επιβάτες) αντιπροσώπευαν το 45 % του συνόλου των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, ενώ οι πεζοί αντιπροσώπευαν το 18 %, οι χρήστες μηχανοκίνητων δίκυκλων (μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα) το 19 % και οι ποδηλάτες το 9 % του συνόλου των θανάτων.

Ωστόσο, στις αστικές περιοχές, το μοτίβο είναι πολύ διαφορετικό, καθώς οι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου (πεζοί, ποδηλάτες και χρήστες μηχανοκίνητων δίκυκλων) αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70 % των συνολικών θανάτων. Στις αστικές περιοχές, οι θάνατοι των χρηστών σημειώνονται ως επί το πλείστον σε ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται αυτοκίνητα και φορτηγά και, ως εκ τούτου, αναδεικνύουν την ανάγκη βελτίωσης της προστασίας των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου.

Ενώ το αυξημένο ποσοστό χρήσης ποδηλάτων στο μείγμα κινητικότητας σε πολλά κράτη μέλη είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτο, μια σοβαρή αιτία ανησυχίας είναι η τάση στον αριθμό των ποδηλατών που χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ.  Αυτή είναι η μόνη ομάδα χρηστών του οδικού δικτύου στην οποία δεν καταγράφηκε σημαντική μείωση των θανάτων κατά την τελευταία δεκαετία, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη έλλειψη καλά εξοπλισμένων υποδομών. Το 2022, για παράδειγμα, τα προκαταρκτικά αριθμητικά στοιχεία από τη Γαλλία δείχνουν αύξηση κατά 30 % των θανάτων ποδηλατών σε σύγκριση με το 2019.

Ιστορικό

Το 2018 η ΕΕ έθεσε ως στόχο τη μείωση κατά 50 % των θανάτων από τροχαία ατυχήματα —και, για πρώτη φορά, για μείωση και των σοβαρών τραυματισμών— έως το 2030. Αυτοί οι στόχοι καθορίστηκαν στο στρατηγικό σχέδιο δράσης για την οδική ασφάλεια και στο πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για την οδική ασφάλεια για την περίοδο 2021-2030 της Επιτροπής, στα οποία επίσης προβλέπονται σχέδια οδικής ασφάλειας που αποσκοπούν στην επίτευξη έως το 2050 του στόχου να μην σημειώνεται κανένας θάνατος από τροχαία ατυχήματα («Όραμα μηδενικών απωλειών»).

Η οδική ασφάλεια αποτελεί επίσης βασικό στοιχείο των πρόσφατων πρωτοβουλιών πολιτικής της ΕΕ για την κινητικότητα, συμπεριλαμβανομένων της στρατηγικής για βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα, της πρότασης της Επιτροπής για αναθεώρηση του κανονισμού ΔΕΔ-Μ και του πλαισίου αστικής κινητικότητας.

Η ΕΕ πρωτοστατεί στη δεύτερη δεκαετία δράσης για την οδική ασφάλεια, η οποία κηρύχθηκε από τον ΟΗΕ για την περίοδο 2021-2030 τον Αύγουστο του 2020.

Κατά τις προσεχείς εβδομάδες, η Επιτροπή θα υποβάλει δέσμη προτάσεων για την προώθηση της οδικής ασφάλειας από διάφορες οπτικές γωνίες, με στόχο να καταστούν ακόμη ασφαλέστεροι οι ευρωπαϊκοί δρόμοι.

Για περισσότερες πληροφορίες

Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία του 2022 για την οδική ασφάλεια

Θάνατοι από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων — προκαταρκτικά στοιχεία για το 2022

 Ποσοστό ανά εκατομμύριο πληθυσμού% μεταβολή 2022 σε σχέση με:
 201920202021202220212019Μέσος όρος 2017-2019
ΕΕ-27514245463 %-10 %-11 %
Βέλγιο5643455216 %-7 %-3 %
Βουλγαρία90678178-5 %-15 %-17 %
Τσεχία58485050-1 %-15 %-15 %
Δανία3428222618 %-23 %-15 %
Γερμανία373331349 %-8 %-12 %
Εσθονία39444138-9 %-4 %-10 %
Ιρλανδία2930273114 %11 %9 %
Ελλάδα645457581 %-11 %-13 %
Ισπανία3729323612 %-2 %-5 %
Γαλλία5039454911 %0 %-2 %
Κροατία73587271-6 %-7 %-13 %
Ιταλία534049539 %-2 %-5 %
Κύπρος59545042-16 %-27 %-26 %
Λετονία69737860-24 %-15 %-19 %
Λιθουανία67635343-19 %-35 %-35 %
Λουξεμβούργο364238408 %18 %-6 %
Ουγγαρία62475656-1 %-10 %-13 %
Μάλτα32211750189 %63 %47 %
Κάτω Χώρες3430293520 %4 %7 %
Αυστρία473941412 %-11 %-11 %
Πολωνία77665951-14 %-34 %-33 %
Πορτογαλία6752546316 %-5 %-2 %
Ρουμανία96859286-8 %-12 %-14 %
Σλοβενία49385440-25 %-17 %-14 %
Σλοβακία504545460 %-8 %-8 %
Φινλανδία38404134-16 %-10 %-18 %
Σουηδία222020215 %0 %-17 %
Ελβετία2226233135 %44 %25 %
Νορβηγία2017152355 %15 %16 %
Ισλανδία172224240 %50 %-33 %

Τα αριθμητικά στοιχεία για το 2022 βασίζονται σε προκαταρκτικά στοιχεία για τις περισσότερες χώρες και υπόκεινται σε αλλαγές κατά τη δημοσιοποίηση των τελικών στοιχείων το φθινόπωρο του 2023. Οι εκτιμήσεις για το 2022 καλύπτουν ολόκληρο το έτος και όλους τους δρόμους και αναφέρονται σε θανάτους εντός 30 ημερών, αλλά για τις ακόλουθες χώρες βασίζονται σε αποσπασματικά στοιχεία: Γερμανία και Ελλάδα (11 μήνες για κάθε χώρα), Βέλγιο και Ουγγαρία (9 μήνες για κάθε χώρα), Ισπανία (αγροτικές οδοί), Κάτω Χώρες (αποσπασματικά στοιχεία· οι θάνατοι που καταγράφονται από την αστυνομία δεν αναφέρονται επίσης επαρκώς σε ποσοστό περίπου 10-15 %), Πορτογαλία (θάνατοι εντός 24 ωρών) και Ελβετία (6 μήνες). Δεν υπάρχουν στοιχεία για το Λιχτενστάιν για το 2022.

Τα στοιχεία για το 2022 συγκρίνονται με τρεις χρονικές περιόδους: το 2021 (το προηγούμενο έτος), το 2019 (έτος αναφοράς για τον στόχο μείωσης των θανάτων κατά 50 % έως το 2030) και τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2019 (για να ληφθούν υπόψη οι διακυμάνσεις στις μικρές χώρες). Οι ποσοστιαίες μεταβολές στον πίνακα βασίζονται στον απόλυτο αριθμό θανάτων και όχι στο ποσοστό ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Στατιστικά στοιχεία του 2022 για την οδική ασφάλειαΕικόνα

Πηγή: CARE (βάση δεδομένων της ΕΕ για τα τροχαία ατυχήματα)

Με πράσινο χρώμα: αριθμός θανάτων

Με μπλε χρώμα: στόχος της ΕΕ για το 2030

 
  

¹: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός βασίζεται σε προκαταρκτικά και συχνά αποσπασματικά στοιχεία.

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Οδική ασφάλεια στην ΕΕ

ελληνικά (109.273 kB – PDF)

Τηλεφόρτωση (109.273 kBPDF)

Αρμόδιοι επικοινωνίας με τα ΜΜΕ

·         Adalbert JAHNZ

Τηλέφωνο

+ 32 2 295 31 56

Ηλεκτρονική διεύθυνση

adalbert.jahnz@ec.europa.eu

·         Anna WARTBERGER

Τηλέφωνο

+32 2 298 20 54

Ηλεκτρονική διεύθυνση

Anna.WARTBERGER1@ec.europa.eu

Αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και θαλάσσια οικοσυστήματα: μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και προστασία των οικοσυστημάτων για μεγαλύτερη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα

Σήμερα, η Επιτροπή παρουσιάζει δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ. Η δέσμη αυτή αυτή περιλαμβάνει τέσσερα στοιχεία: Μία ανακοίνωση για την ενεργειακή μετάβαση στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ· ένα σχέδιο δράσης για την προστασία και την αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για μια βιώσιμη και ανθεκτική αλιεία· μία ανακοίνωση σχετικά με την κοινή αλιευτική πολιτική σήμερα και αύριο και έκθεση σχετικά με την κοινή οργάνωση των αγορών για τα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Οι κύριοι στόχοι των μέτρων είναι η προώθηση της χρήσης καθαρότερων πηγών ενέργειας και η μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και η μείωση του αντίκτυπου του τομέα στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι προτεινόμενες δράσεις θα υλοποιηθούν σταδιακά ώστε να διευκολυνθεί η προσαρμογή του τομέα. Ένα «σύμφωνο για την αλιεία και τους ωκεανούς» θα στηρίξει επίσης την πλήρη εφαρμογή της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑΠ) σε συντονισμό με τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους στον κλάδο της αλιείας, μεταξύ των οποίων οι αλιείς, οι οργανώσεις παραγωγών, τα περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια και οι επιστήμονες. Οι προτάσεις επιδιώκουν επίσης να καταστήσουν τον τομέα ελκυστικό χώρο εργασίας για τις νεότερες γενιές.

Καθαρές μηδενικές εκπομπές στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας έως το 2050

Η τρέχουσα εξάρτηση του τομέα από τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά μη βιώσιμη, αλλά τον καθιστά και ευάλωτο στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Όταν οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν το 2021 και το 2022, πολλά σκάφη παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια και ο τομέας χρειάστηκε χρηματοδοτική στήριξη, καθώς μεγάλο μέρος του αλιευτικού στόλου της ΕΕ δεν ήταν σε θέση να καλύψει το λειτουργικό κόστος. Η υδατοκαλλιέργεια ήταν επίσης εκτεθειμένη στις υψηλότερες τιμές τόσο των καυσίμων όσο και των ιχθυοτροφών. Ο τομέας έλαβε χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ.

Η Επιτροπή προτείνει σήμερα τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, για έναν κλιματικά ουδέτερο τομέα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, σύμφωνα με έναν από τους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας στην ΕΕ έως το 2050. Προτείνει επίσης μέτρα για τη στήριξη του τομέα με σκοπό την επιτάχυνση της ενεργειακής του μετάβασης, μέσω της μεγαλύτερης εξοικονόμησης καυσίμων και της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.

Μία από τις βασικές δράσεις είναι η εταιρική σχέση ενεργειακής μετάβασης για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια της ΕΕ. Η δράση αυτή θα φέρει σε επαφή όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων στους τομείς της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας, της ναυπηγικής βιομηχανίας, των λιμένων, της ενέργειας, των ΜΚΟ, των εθνικών και περιφερειακών αρχών, με σκοπό τη συλλογική αντιμετώπιση των προκλήσεων της ενεργειακής μετάβασης του τομέα.

Η Επιτροπή θα καταβάλει επίσης προσπάθειες για την κάλυψη των κενών όσον αφορά τη μεταφορά τεχνολογίας από την έρευνα και την καινοτομία στην εφαρμογή, για την προώθηση της ανάπτυξης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και την ευαισθητοποίηση.

Προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για μια βιώσιμη αλιεία

Η κλιματική αλλαγή, η απώλεια βιοποικιλότητας και η ρύπανση των ωκεανών απειλούν τη βιωσιμότητα των πόρων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Η Επιτροπή παρουσιάζει σχέδιο δράσης για τη θάλασσα με σκοπό την ενίσχυση της συμβολής της ΚΑΠ στους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ και τη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων των αλιευτικών δραστηριοτήτων στα θαλάσσια οικοσυστήματα, ιδίως λόγω της διατάραξης του θαλάσσιου βυθού, των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων ευαίσθητων ειδών και των επιδράσεων στα θαλάσσια τροφικά πλέγματα. Ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον με υγιή ιχθυαποθέματα και πλούσια βιοποικιλότητα είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ένα μέλλον ευημερίας για τις αλιευτικές κοινότητες της ΕΕ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Το σχέδιο δράσης συμβάλλει στην υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 και της δέσμευσής της να προστατεύσει νομικά και αποτελεσματικά το 30 % των θαλασσών μας, με το ένα τρίτο να προστατεύεται αυστηρά. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα διατήρησης της αλιείας, με σκοπό την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών (ΠΘΠ), με σαφές χρονοδιάγραμμα. Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν την προστασία των περιοχών ωοτοκίας και αναπαραγωγής, τη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας των ιχθύων και την αποκατάσταση των βασικών περιοχών για ευαίσθητα είδη και ενδιαιτήματα.

Το σχέδιο αποσκοπεί επίσης στη μείωση των επιπτώσεων της αλιείας στον θαλάσσιο βυθό. Η επείγουσα προστασία και αποκατάσταση των οικοτόπων του θαλάσσιου βυθού στις προστατευόμενες θαλάσσιες ζώνες είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένης της σημασίας τους ως κομβικών σημείων της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της ΕΕ και της σημασίας του γαλάζιου άνθρακα στους θαλάσσιους οικοτόπους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να προτείνουν κοινές συστάσεις και να λάβουν εθνικά μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση της αλιείας βυθού με κινητά εργαλεία σε όλες τις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, το αργότερο έως το 2030, και να μην την επιτρέψουν σε καμία νέα προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή. Τα πρώτα μέτρα θα πρέπει να έχουν ήδη ληφθεί έως τον Μάρτιο του 2024 για τους τόπους Natura 2000 στο πλαίσιο της οδηγίας για τους οικοτόπους που προστατεύουν τον θαλάσσιο βυθό και τα θαλάσσια είδη.

Το σχέδιο προτείνει επίσης δράσεις για την αύξηση της επιλεκτικότητας των αλιευτικών εργαλείων και πρακτικών και για τη μείωση των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων απειλούμενων ειδών, καθορίζοντας ένα χρονοδιάγραμμα που θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα στα είδη που χρήζουν μεγαλύτερης προστασίας.

Δεδομένου ότι οι ωκεανοί και οι θάλασσες καλύπτουν το 71 % της επιφάνειας της Γης και πάνω από το 65 % της επικράτειας της ΕΕ, το σημερινό σχέδιο δράσης θα αποτελέσει επίσης μέρος της συμβολής της ΕΕ στην εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ για τη βιοποικιλότητα.

«Σύμφωνο για την αλιεία και τους ωκεανούς» για τη συμβολή στην εφαρμογή της κοινής αλιευτικής πολιτικής

Η κοινή αλιευτική πολιτική εξακολουθεί να αποτελεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δέχονται η αλιεία και οι θάλασσες της ΕΕ, παρέχοντας την αναγκαία σταθερότητα στον τομέα της αλιείας και επιτρέποντας στην ΕΕ να δώσει το παράδειγμα στην προώθηση της βιώσιμης αλιείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τρεις βασικές αρχές στις οποίες βασίζεται η πολιτική εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα: περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα, αποτελεσματική περιφερειακή συνεργασία, και λήψη επιστημονικά τεκμηριωμένων αποφάσεων. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές προκλήσεις για την πλήρη εφαρμογή της ΚΑΠ και απαιτείται ταχύτερος και μεγαλύτερος διαρθρωτικός μετασχηματισμός για τη μείωση των περιβαλλοντικών και κλιματικών επιπτώσεων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Αυτό είναι αναγκαίο για την αποκατάσταση ενός υγιούς θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και για να βοηθηθεί ο τομέας να καταστεί ανθεκτικότερος, να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση και να συμβάλει γρήγορα στην κλιματική ουδετερότητα. Αυτό θα συμβάλει στην εξοικονόμηση του κόστους των καυσίμων και στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας.

Προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ενιαίο όραμα για το μέλλον του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και να επιβεβαιωθεί εκ νέου η κοινή δέσμευση για πλήρη εφαρμογή της ΚΑΠ με σκοπό την έναρξη συζητήσεων μεταξύ των διαχειριστών αλιείας και των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με τη μελλοντική βιωσιμότητα της πολιτικής, τόσο όσον αφορά την κοινωνική όσο και την περιβαλλοντική ανθεκτικότητα, η Επιτροπή προτείνει ένα «Σύμφωνο για την αλιεία και τους ωκεανούς», στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Το «σύμφωνο για την αλιεία και τους ωκεανούς» ανοίγει μια νέα φάση συζητήσεων και συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και όλων των ενδιαφερόμενων μερών στον τομέα της αλιείας. Θα συμβάλει στη δημιουργία κοινής αντίληψης των στόχων που πρέπει να επιτευχθούν και στην προσαρμογή της πολιτικής, όπου απαιτείται.

Ιστορικό

Το 2020, 124.630 άτομα απασχολούνταν στην εμπορική αλιεία της ΕΕ και 57.000 άτομα στην υδατοκαλλιέργεια. Η κοινή αλιευτική πολιτική (ΚΑΠ) αποσκοπεί στη διασφάλιση μακροπρόθεσμης περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, στη διαθεσιμότητα επισιτιστικών πόρων, και στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για τις κοινότητες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Δέκα χρόνια μετά τη μεταρρύθμιση της κοινής αλιευτικής πολιτικής, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση σχετικά με τη λειτουργία της πολιτικής, καθώς και της κοινής οργάνωσης των αγορών. Ταυτόχρονα, αξιοποιεί επίσης την ευκαιρία για να καθορίσει το όραμά της για μια μελλοντική βιώσιμη αλιεία. 

Για περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικό δελτίο — Βιώσιμη και ανθεκτική αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και θαλάσσια οικοσυστήματα 

Κοινή αλιευτική πολιτική

Ερωτήσεις & Απαντήσεις σχετικά με την ανακοίνωση για τη λειτουργία της κοινής αλιευτικής πολιτικής

Η κοινή αλιευτική πολιτική σήμερα και αύριο: ένα σύμφωνο για την αλιεία και τους ωκεανούς με στόχο τη βιώσιμη, επιστημονικά τεκμηριωμένη, καινοτόμο και χωρίς αποκλεισμούς διαχείριση της αλιείας

Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής σχετικά με την κοινή αλιευτική πολιτική

Κοινή αλιευτική πολιτική (ΚΑΠ)

Προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για μια βιώσιμη αλιεία

Ερωτήσεις & Απαντήσεις σχετικά με το σχέδιο δράσης για την προστασία και την αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για μια βιώσιμη και ανθεκτική αλιεία

Σχέδιο δράσης της ΕΕ: Προστασία και αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για μια βιώσιμη και ανθεκτική αλιεία

Πολιτική της ΕΕ για τις ακτές και τη θάλασσα

Δράσεις για τη φύση και τη βιοποικιλότητα — ΕΕ

Ιστοσελίδα για το σχέδιο δράσης για τη θάλασσα

Ενεργειακή μετάβαση στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ

Ερωτήσεις & Απαντήσεις σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ

Ανακοίνωση της Επιτροπής: Ενεργειακή μετάβαση στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ

Δυνατότητες και παραδείγματα για την ενεργειακή μετάβαση στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας

Κοινή Οργάνωση των Αγορών

Ερωτήσεις & Απαντήσεις σχετικά με την έκθεση για τα αποτελέσματα της κοινής οργάνωσης των αγορών για τα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

Έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της κοινής οργάνωσης των αγορών για τα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

Κοινή Οργάνωση των Αγορών 

Δηλώσεις

Μεγάλο μέρος της οικονομίας μας εξαρτάται από τη φύση. Η αλιεία είναι πιθανότατα ο τομέας στον οποίο ο δεσμός αυτός είναι ο πλέον άμεσος. Τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ευρώπης και τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα φύκη και τα φυτά που αποτελούν μέρος τους είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική βιωσιμότητα της αλιείας. Σκοπός αυτών των προτάσεών μας είναι να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη σχέση με τις θάλασσές μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τις τοπικές αλιευτικές κοινότητες, τον τομέα της υδατοκαλλιέργειας και της αλιείας και θα τις βοηθήσει να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές, από τη μείωση της χρήσης ενέργειας έως τη χρήση πιο επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων. Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποκατάσταση και την προστασία της φύσης, ζητούμε επίσης από τα κράτη μέλη να καταργήσουν σταδιακά την αλιεία με τράτες βυθού σε ευάλωτες περιοχές. Όταν διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα της αλιείας, επενδύουμε στην ανθεκτικότητα και το μέλλον του τομέα και των εργαζομένων του. Με τη συνεργασία, μπορούμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία και να δημιουργήσουμε υγιή θαλάσσια οικοσυστήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

κ. Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία – 21/02/2023

Θέλουμε να θεσπίσουμε ένα «Σύμφωνο για την Αλιεία και τους ωκεανούς» που θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με όλους για να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη και ανθεκτική αλιεία, να προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε τα θαλάσσια οικοσυστήματά μας, να καταστήσουμε τον τομέα κερδοφόρο και να ενισχύσουμε μακροπρόθεσμα την επισιτιστική μας ασφάλεια. Προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις για την αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τη μείωση των επιπτώσεων των αλιευτικών δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο περιβάλλον, ανταποκρινόμενοι επίσης στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην COP15 στο Μόντρεαλ σχετικά με ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα. Προωθούμε επίσης την ενεργειακή μετάβαση για να βοηθήσουμε τον τομέα να προσαρμόσει τα σκάφη και τον εξοπλισμό του, να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και να στραφεί προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για δύσκολο έργο. Για τον λόγο αυτό, ο μετασχηματισμός θα είναι σταδιακός και θα προωθήσουμε τον διάλογο μεταξύ όλων των κοινοτήτων ώστε να τεθούν τα θεμέλια για έναν ανθεκτικό τομέα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Ο κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, δήλωσε: – 21/02/2023

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και θαλάσσια οικοσυστήματα

ελληνικά (58.98 kB – PDF)

Τηλεφόρτωση (58.98 kBPDF)

Αρμόδιοι επικοινωνίας με τα ΜΜΕ

·         Adalbert JAHNZ

Τηλέφωνο

+ 32 2 295 31 56

Ηλεκτρονική διεύθυνση

adalbert.jahnz@ec.europa.eu

·         Daniela STOYCHEVA

Τηλέφωνο

+32 2 295 36 64

Ηλεκτρονική διεύθυνση

daniela.stoycheva@ec.europa.eu

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται επεξεργασίας συμφώνως προς τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τυγχάνουν ανάλογης διαχείρισης.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *