Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 13/3

Η Επιτροπή δημοσιεύει τη Γενική Έκθεση του 2023: Η ΕΕ υλοποιεί τις προτεραιότητές της αντιμετωπίζοντας παράλληλα πρωτοφανείς προκλήσεις

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε τη Γενική Έκθεση του 2023 για τις δραστηριότητες της ΕΕ, σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση παρουσιάζει τα βασικά επιτεύγματα της ΕΕ το 2023 και αναδεικνύει το πώς η ΕΕ, σε μια εποχή μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων, επικεντρώθηκε στην εκπλήρωση των προσδοκιών των πολιτών της και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προέκυψαν.

Το 2023 η ΕΕ παρέμεινε προσηλωμένη στην αταλάντευτη στήριξή της προς την Ουκρανία, παρέχοντας ουσιαστική οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια, συνεχίζοντας να φιλοξενεί εκατομμύρια ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και λαμβάνοντας την ιστορική απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης τα βασικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τη δραστική μείωση της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα χάρη στο σχέδιο REPowerEU. Οι βίαιες και τυφλές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 οδήγησαν σε δραστική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και αύξησαν τον κίνδυνο κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην περιοχή. Η ΕΕ, μολονότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα βάσει του διεθνούς δικαίου, επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να διασφαλίζεται πάντα η προστασία όλων των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Γι’ αυτό, έχει τετραπλασιάσει την επείγουσα βοήθεια που παρέχει στους Παλαιστινίους και συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό ανθρωπιστικών εταίρων στο πεδίο.

Στο εσωτερικό της, η ΕΕ παρέμεινε σταθερή όσον αφορά την υλοποίηση των βασικών προτεραιοτήτων της. Η Ευρώπη συνέχισε να στηρίζει την οικονομία χάρη στο σχέδιο ανάκαμψης NextGenerationEU ύψους άνω των 800 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ενέτεινε τη δράση για την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της, ενισχύοντας τη βιομηχανία μηδενικών καθαρών εκπομπών της Ευρώπης, η οποία συμβάλλει στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και στην επίτευξη του στόχου μας για το κλίμα. Η ΕΕ έχει επίσης σημειώσει σημαντική πρόοδο στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης —από την ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα έως το πρώτο ολοκληρωμένο νομοθέτημα για την τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως.

Η έκθεση είναι διαθέσιμη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ ως πλήρως εικονογραφημένο βιβλίο καθώς και σε ηλεκτρονική εκδοχή.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Eric Mamer — Τηλ.: + 32 2 299 40 73· Arianna Podestà — Τηλ.: + 32 460 76 03 78)

Προσωρινή συμφωνία για καλύτερη διασυνοριακή επιβολή των κανόνων οδικής ασφάλειας 

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διευκόλυνση της επιβολής των κανόνων οδικής κυκλοφορίας σε διασυνοριακό επίπεδο.

Χάρη στους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τη διασυνοριακή επιβολή, έχει αυξηθεί το ποσοστό συμμόρφωσης των οδηγών μη μόνιμων κατοίκων προς τους κανόνες οδικής ασφάλειας. Ωστόσο, το 2019, το 40% περίπου των διασυνοριακών αδικημάτων διεπράχθησαν ατιμώρητα, είτε επειδή ο δράστης δεν ταυτοποιήθηκε είτε επειδή δεν επιβλήθηκε η καταβολή προστίμου.

Η συμφωνία αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά με νέες διατάξεις για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Πέραν της αυτοματοποιημένης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών, θεσπίζονται διαδικασίες αμοιβαίας συνδρομής για τον εντοπισμό των παραβατών και την επιβολή προστίμων.

Η συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών θα καλύπτει αδικήματα όπως η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, η εγκατάλειψη των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, η επικίνδυνη προσπέραση, η παράνομη στάθμευση κ.ά.

Η Επίτροπος Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν δήλωσε σχετικά: «Η επιβολή των κανόνων οδικής ασφάλειας είναι καίριας σημασίας για να αποθαρρύνουμε την επικίνδυνη οδήγηση, είτε αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών είτε την εγκατάλειψη των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων. Η σημερινή συμφωνία υλοποιεί την πρώτη οδηγία της δέσμης μέτρων για την οδική ασφάλεια και παρέχει σαφή εργαλεία που συμβάλλουν στην αύξηση της οδικής ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη.»

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz – Τηλ.: +32 2 295 31 56· Maëlys Dreux – Τηλ.: +32 2 295 46 73· Deborah Almerge-Ruckert – Τηλ.: +32 2 298 79 86)

Η Επιτροπή δημοσιεύει την ενδιάμεση επανεξέταση του 8ου προγράμματος δράσης για το περιβάλλον

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε την ενδιάμεση επανεξέταση του 8ου προγράμματος δράσης για το περιβάλλον, από την οποία προκύπτει ότι οι στόχοι της ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι εφικτοί εάν υλοποιηθούν πλήρως οι προγραμματισμένες δράσεις. Η ενδιάμεση έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της επίτευξης των κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων, λόγω και του θετικού οικονομικού και κοινωνικού αντικτύπου τους, για παράδειγμα όσον αφορά τη βελτίωση της ευημερίας, της υγείας, της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας του εφοδιασμού.

Το 8ο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον είναι μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η οποία καθορίζει ένα πλαίσιο δράσης για το περιβάλλον και την κλιματική πολιτική βάσει της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Διαρθρώνεται γύρω από έξι θεματικούς στόχους προτεραιότητας με ορίζοντα το 2030 και έχει και έναν μακροπρόθεσμο στόχο προτεραιότητας για «Ευημερία, εντός των ορίων του πλανήτη μας» με ορίζοντα το 2050. Προσδιορίζει επίσης τις συνθήκες που θα ευνοήσουν την επίτευξη των στόχων αυτών απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με συνεκτικό και συντονισμένο τρόπο. Η ενδιάμεση επανεξέταση αποτελεί απαίτηση του προγράμματος δράσης. Η Επιτροπή θα διενεργήσει άλλη μια διεξοδική αξιολόγηση κατά τη διάρκεια ζωής του προγράμματος, ενώ η τελική αξιολόγηση θα γίνει το 2029.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την ενδιάμεση επανεξέταση στους υπουργούς κατά την επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Περιβάλλοντος που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Μαρτίου.

Η ενδιάμεση επανεξέταση είναι διαθέσιμη εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: + 32 2 295 31 56· Tim McPhie — Τηλ.: + 32 2 295 86 02· Maëlys Dreux — Τηλ.: + 32 2 295 46 73· Ana Crespo Parrondo — Τηλ.: + 32 2 298 13 25)

Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την ΚΥΠΡΟ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και τη διαχείριση των περιοχών Natura 2000

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Κύπρο [INFR(2021)2064] στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της μη συμμόρφωσής της με την οδηγία για τους οικότοπους (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ).

Σύμφωνα με την οδηγία για τους οικοτόπους, η Κύπρος έχει χαρακτηρίσει επίσημα 37 τόπους ως ειδικές ζώνες διατήρησης, αλλά δεν έχει ακόμη θεσπίσει τα αναγκαία μέτρα διατήρησης για 28 από αυτούς. Επιπλέον, οι στόχοι διατήρησης για 5 τόπους δεν είναι επαρκείς, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα είδη και οι οικότοποι στους εν λόγω τόπους δεν προστατεύονται δεόντως.

Η Επιτροπή απέστειλε στην Κύπρο προειδοποιητική επιστολή τον Ιούνιο του 2021 και, στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2022, αιτιολογημένη γνώμη. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τον χαρακτηρισμό τόπων ως ειδικών ζωνών διατήρησης, οι κυπριακές αρχές δεν έχουν αντιμετωπίσει πλήρως τις αιτιάσεις. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα οι κυπριακές αρχές είναι ανεπαρκείς και, για τον λόγο αυτό, παραπέμπει την Κύπρο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιστορικό

Η οδηγία για τους οικοτόπους αποτελεί σημαντική πράξη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία της βιοποικιλότητας. Προβλέπει τη σύσταση του δικτύου Natura 2000, ενός πανευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων φυσικών περιοχών το οποίο αποτελείται από ειδικές ζώνες διατήρησης (ΕΖΔ) και ζώνες ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) για τα πτηνά βάσει της οδηγίας για τα πτηνά (οδηγία 2009/147/ΕΚ).

Κάθε κράτος μέλος προσδιορίζει και προτείνει τόπους που είναι σημαντικοί για τη διατήρηση των ειδών και των οικοτόπων που απαντούν στη φύση και βρίσκονται στην επικράτειά του. Στη συνέχεια, η Επιτροπή τους εγκρίνει ως τόπους κοινοτικής σημασίας (ΤΚΣ). Κατόπιν τούτου, τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους έως και έξι έτη για να τους χαρακτηρίσουν ως ΕΖΔ και να θεσπίσουν τους αναγκαίους ειδικούς ανά τόπο στόχους διατήρησης, καθώς και μέτρα για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση των ειδών και των οικοτόπων που απαντούν στους εν λόγω τόπους. Η προστασία και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας σύμφωνα με τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 συγκαταλέγονται στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά 16 κρατών μελών σχετικά με τον καθορισμό ΕΖΔ και τη θέσπιση στόχων και μέτρων διατήρησης.  

Περισσότερες πληροφορίες

Ενωσιακή διαδικασία επί παραβάσει

Βάση αποφάσεων για παραβάσεις 

Σύνδεσμος προς τη δέσμη μέτρων για τις παραβάσεις του Μαρτίου 2024

Διαδικασία επί παραβάσει για την Κύπρο [INFR (2021) 2064]

Διαδραστικός χάρτης περιβαλλοντικών παραβάσεων

Συναφή θέματα

Περιβάλλον 

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Η Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την ΚΥΠΡΟ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

English

38.058, kB – PDF

Κατεβάστε  

Λεπτομέρειες επικοινωνίας για τα ΜΜΕ

Adalbert JAHNZ

  • Υπεύθυνος Τύπου

Τηλέφωνο

+ 32 2 295 31 56

Ηλεκτρονική διεύθυνση

adalbert.jahnz@ec.europa.eu  

Maëlys DREUX

  • Εκπρόσωπος Τύπου

Τηλέφωνο

+32 2 295 46 73

Ηλεκτρονική διεύθυνση

maelys.dreux@ec.europa.eu  

Δέσμη παραβάσεων Μαρτίου: κυριότερες αποφάσεις

Επισκόπηση ανά τομέα πολιτικής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τακτική της δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης, κινεί νομική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του ενωσιακού δικαίου. Οι εν λόγω αποφάσεις, που καλύπτουν διάφορους τομείς και διάφορα πεδία πολιτικής της ΕΕ, αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Οι κυριότερες αποφάσεις που ελήφθησαν από την Επιτροπή παρατίθενται κατωτέρω ταξινομημένες ανά τομέα πολιτικής. Επιπλέον, η Επιτροπή αποφάσισε να περατώσει 50 υποθέσεις, στις οποίες οι εκκρεμότητες με τα οικεία κράτη μέλη διευθετήθηκαν χωρίς να χρειαστεί η Επιτροπή να κινήσει περαιτέρω διαδικασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενωσιακή διαδικασία επί παραβάσει, βλ. το πλήρες δελτίο Τύπου «Συχνές ερωτήσεις».

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με προηγούμενες αποφάσεις για μια υπόθεση, μπορείτε να συμβουλευτείτε το μητρώο αποφάσεων παράβασης καταχωρίζοντας τον αριθμό αναφοράς INFR (YYYY) nnnn.

Η Επιτροπή καλεί την ΚΥΠΡΟ να εκτιμήσει δεόντως τα έργα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε περιοχές Natura 2000.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο [INFR(2019)2303], καθώς δεν εκτίμησε δεόντως τα έργα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε περιοχές Natura 2000, όπως απαιτείται από την οδηγία για τους οικοτόπους (οδηγία 92/43/EΟΚ). Η οδηγία αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία της Ευρώπης για την προστασία της βιοποικιλότητας. Βάσει της οδηγίας για τους οικοτόπους τα σχέδια και τα έργα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε τόπο Natura 2000 πρέπει να υποβάλλονται σε εκτίμηση των επιπτώσεών τους στον τόπο πριν από την έγκρισή τους. Τα σχέδια και τα έργα μπορούν να εγκρίνονται, με την επιφύλαξη ορισμένων εξαιρέσεων, μόνον εάν αυτά δεν παραβλάπτουν την ακεραιότητα του τόπου. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο τον Νοέμβριο του 2019. Έκτοτε, η Επιτροπή εξακολουθεί να λαμβάνει καταγγελίες από πολίτες σχετικά με την έγκριση νέων έργων και συνέχισε να παρακολουθεί την κατάσταση. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι συνεχίζεται η διαρθρωτική και διαρκής πρακτική της έγκρισης οικονομικών δραστηριοτήτων σε περιοχές Natura 2000 χωρίς να υπάρχει συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την ΕΛΛΑΔΑ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω μη ολοκλήρωσης της αναθεώρησης των οικείων σχεδίων για τα ύδατα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Ελλάδα [INFR(2022)2191] στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των οικείων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, όπως απαιτείται βάσει της οδηγίας πλαισίου για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ) και των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία για τις πλημμύρες (οδηγία 2007/60/ΕΚ). Η οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα επικεντρώνεται στη διασφάλιση, από ποιοτική και ποσοτική πλευρά, της καλής κατάστασης των ευρωπαϊκών υδατικών συστημάτων, όπως οι ποταμοί και οι λίμνες. Αποσκοπεί στη μείωση και την εξάλειψη της ρύπανσης, καθώς και στη διασφάλιση της ύπαρξης επάρκειας υδάτων για την ταυτόχρονη υποστήριξη των ανθρώπινων αναγκών και της άγριας ζωής. Αποτελεί ουσιώδες μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα, τη φύση και τη μείωση της ρύπανσης. Σύμφωνα με την οδηγία, κάθε έξι χρόνια τα κράτη μέλη πρέπει να επικαιροποιούν τα οικεία σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού και να υποβάλλουν σχετικές εκθέσεις. Η συμμόρφωση με την οδηγία για τις πλημμύρες είναι ζωτικής σημασίας για την ετοιμότητα και τη διαχείριση των πλημμυρών. Σύμφωνα με την οδηγία για τις πλημμύρες, κάθε έξι χρόνια τα κράτη μέλη πρέπει να επικαιροποιούν τα οικεία σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας και να υποβάλλουν σχετικές εκθέσεις. Τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμού και των κινδύνων πλημμύρας έχουν καίρια σημασία για την επίτευξη των στόχων και των δύο οδηγιών. Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει επανεξετάσει, δεν έχει εγκρίνει και δεν έχει υποβάλει κανένα από τα οικεία σχέδια διαχείρισης. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2023. Ακολούθησε η αποστολή αιτιολογημένης γνώμης τον Νοέμβριο του 2023. Ωστόσο, τα σχετικά σχέδια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές είναι ανεπαρκείς και, για τον λόγο αυτό, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο δελτίο Τύπου.

Η Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την ΚΥΠΡΟ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και τη διαχείριση των περιοχών Natura 2000
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Κύπρο [INFR(2021)2064] στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της μη συμμόρφωσής της με την οδηγία για τους οικότοπους (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ). Σε συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους, η Κύπρος έχει χαρακτηρίσει επίσημα 37 τόπους ως ειδικές ζώνες διατήρησης, αλλά δεν έχει ακόμη θεσπίσει τα αναγκαία μέτρα διατήρησης για 28 από αυτούς. Επιπλέον, οι στόχοι διατήρησης για 5 τόπους δεν είναι επαρκείς, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα είδη και οι οικότοποι στους εν λόγω τόπους δεν προστατεύονται δεόντως. Η Επιτροπή απέστειλε στην Κύπρο προειδοποιητική επιστολή τον Ιούνιο του 2021 και, στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2022, αιτιολογημένη γνώμη. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τον χαρακτηρισμό τόπων ως ειδικών ζωνών διατήρησης, οι κυπριακές αρχές δεν έχουν αντικρούσει πλήρως τις αιτιάσεις. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα οι κυπριακές αρχές είναι ανεπαρκείς και, για τον λόγο αυτό, παραπέμπει την Κύπρο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο δελτίο Τύπου.

Η Επιτροπή καλεί τη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, την ΚΥΠΡΟ και τη ΣΛΟΒΕΝΙΑ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του κανονισμού σχετικά με τη διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο  
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στη Βουλγαρία [INFR(2022)2113], την Κύπρο [INFR(2022)2114] και τη Σλοβενία [INFR(2022)2132] για μη συμμόρφωση με ορισμένες από τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του κανονισμού σχετικά με τη διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο [κανονισμός (EΕ) 2021/784]. Ο κανονισμός, ο οποίος άρχισε να εφαρμόζεται στις 7 Ιουνίου 2022, απαιτεί το τρομοκρατικό περιεχόμενο στην ΕΕ να αφαιρείται από παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας εντός μιας ώρας από την παραλαβή εντολής αφαίρεσης που εκδίδουν οι αρχές των κρατών μελών. Έτσι, θα αντιμετωπιστεί η εξάπλωση εξτρεμιστικών ιδεολογιών στο διαδίκτυο, γεγονός που έχει καίρια σημασία για την πρόληψη των επιθέσεων και την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης, και παράλληλα θα διαφυλαχθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η Επιτροπή κίνησε την πρώτη σειρά διαδικασιών επί παραβάσει τον Ιανουάριο του 2023, αποστέλλοντας προειδοποιητικές επιστολές σε 22 κράτη μέλη αντίστοιχα. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Σλοβενία δεν συμμορφώθηκαν με μία ή περισσότερες από τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του εν λόγω κανονισμού. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Σλοβενία, οι οποίες έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα.  Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   

Η Επιτροπή καλεί την ΙΣΠΑΝΙΑ, την ΙΤΑΛΙΑ, την ΚΥΠΡΟ, το ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ και την ΠΟΛΩΝΙΑ να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό δίκαιο τους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών  
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει αποστέλλοντας προειδοποιητικές επιστολές στην Ισπανία [INFR(2023)2176], στην Ιταλία [INFR(2023)2090], στο Λουξεμβούργο [INFR(2024)2002] και στην Πολωνία [INFR(2023)2127], και να αποστείλει συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο [INFR(2019)0175] επειδή δεν μετέφεραν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία σχετικά με τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών [οδηγία (ΕΕ) 2016/800]. Η εν λόγω οδηγία αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για τη θέσπιση, σε ολόκληρη την ΕΕ, κοινών ελάχιστων προτύπων που διασφαλίζουν τα δικαιώματα δίκαιης δίκης των υπόπτων ή των κατηγορουμένων στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών. Θεσπίζει κοινούς κανόνες για την προστασία των δικονομικών εγγυήσεων για τα παιδιά, όπως το δικαίωμα σε ατομική αξιολόγηση, το δικαίωμα σε ειδική μεταχείριση σε περίπτωση στέρησης της ελευθερίας (όπως η κράτηση χωριστά από ενήλικες κρατουμένους και η πρόσβαση στην κατάρτιση και την εκπαίδευση) και το δικαίωμα συνοδείας από τον ασκούντα τη γονική μέριμνα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Πολωνία δεν μετέφερε πλήρως στο εθνικό της δίκαιο το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας και ορισμένες ουσιαστικές απαιτήσεις, για παράδειγμα, όσον αφορά το δικαίωμα σε ατομική αξιολόγηση και το δικαίωμα των παιδιών σε συνδρομή από δικηγόρο. Στις περιπτώσεις της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και της Ισπανίας εντοπίστηκαν ζητήματα πληρότητας, για παράδειγμα, όσον αφορά το δικαίωμα ενημέρωσης των παιδιών και το δικαίωμα σε ιατρική εξέταση. Η Κύπρος έλαβε μια πρώτη αιτιολογημένη γνώμη τον Μάιο του 2020, επειδή δεν κοινοποίησε στην Επιτροπή τα μέτρα μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό της δίκαιο. Μετά την απάντηση της Κύπρου η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που κοινοποιήθηκαν δεν πληρούν την απαίτηση της οδηγίας για τη διασφάλιση ειδικής μεταχείρισης των παιδιών σε περίπτωση στέρησης της ελευθερίας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στην Ισπανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και την Πολωνία, καθώς και συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο. Τα κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθούν και να άρουν τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ισπανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και στην Πολωνία, και να παραπέμψει την Κύπρο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Επιτροπή καλεί την ΙΣΠΑΝΙΑ, την ΚΡΟΑΤΙΑ, την ΚΥΠΡΟ, το ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, την ΠΟΛΩΝΙΑ και τη ΣΛΟΒΕΝΙΑ να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο τους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με τη χρήση μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ισπανία [INFR(2023)0213], την Κροατία [INFR(2023)0221], την Κύπρο [INFR(2023)0196], το Λουξεμβούργο [INFR(2023)0229], την Πολωνία [INFR(2023)0236] και τη Σλοβενία [INFR(2023)0246] γιατί δεν κοινοποίησαν στην Επιτροπή τα μέτρα για τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο των ενωσιακών κανόνων σχετικά με τη χρήση μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές [οδηγία (EΕ) 2022/738] Στόχος της εν λόγω οδηγίας είναι να βοηθήσει τις εταιρείες να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της χρήσης μισθωμένων οχημάτων, για παράδειγμα επιτρέποντας τη χρήση οχημάτων που μισθώνονται σε άλλο κράτος μέλος. Μια τέτοια δυνατότητα μπορεί να διευκολύνει τις εταιρείες, ιδίως, να καλύπτουν βραχυπρόθεσμες, εποχικές ή προσωρινές κορυφώσεις της ζήτησης ή να αντικαθιστούν οχήματα ελαττωματικά ή με βλάβη, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμόρφωση με τις αναγκαίες απαιτήσεις ασφάλειας και κατάλληλες συνθήκες εργασίας για τους οδηγούς. Τα κράτη μέλη έπρεπε να θεσπίσουν τα μέτρα έως τις 6 Αυγούστου 2023 για να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία της ΕΕ. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στα οικεία κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

75 χρόνια Συμβουλίου της Ευρώπης – Τιμητική διάκριση για την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ  Στέλλα Κυριακίδου, έχει επιλεγεί λόγω της συνολικής προσφοράς της στην προώθηση και εδραίωση των αρχών και αξιών στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου ως μια από τις 75 γυναίκες στην εκστρατεία διαφώτισης για τα επιτεύγματα του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο: “75 γυναίκες – 75 χρόνια Συμβουλίου της Ευρώπης”. 

Η εκστρατεία εγκαινιάστηκε με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση του Πανευρωπαϊκού αυτού Οργανισμού ο οποίος αριθμεί 46 χώρες – μέλη. Η κα Κυριακίδου, το 2017 είχε εκλεγεί ως η 30η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), είναι η τέταρτη γυναίκα που κατέκτησε τη θέση στην ιστορία της Συνέλευσης, και η μοναδική Κύπρια εως σήμερα. Η Επίτροπος Κυριακίδου έχει επίσης διατελέσει επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Κοινωνικών Θεμάτων και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Συνέλευσης, Γενική Εισηγήτρια του Οργανισμού για τα Δικαιώματα των Παιδιών και εκπρόσωπος της Συνέλευσης στην Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου (Επιτροπή Βενετίας). 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τα 75χρόνα του Οργανισμού πραγματοποιείται σε συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και της Μόνιμης Αντιπροσωπίας στο ΣτΕ της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. 

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

cid:image002.gif@01DA55D6.A00E8780

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *