Skip to content

DiscoverEU: ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το δωρεάν ταξιδιωτικό πάσο που μπορούν να λάβουν 36.000 νέοι και νέες

Σήμερα η Επιτροπή δημοσιεύει τη φθινοπωρινή πρόσκληση της δράσης DiscoverEU που θα προσφέρει δωρεάν ταξιδιωτικό πάσο σε 36.000 νέους και νέες για να εξερευνήσουν την Ευρώπη.

Ο γύρος υποβολής αιτήσεων ξεκινά σήμερα στις 12:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης και θα λήξει την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στις 12:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης. Για να αποκτήσουν το ταξιδιωτικό πάσο, οι νέοι και οι νέες καλούνται να υποβάλουν αίτηση στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας, να απαντήσουν σε 5 ερωτήσεις κουίζ και σε μία ακόμη πρόσθετη ερώτηση. Όσοι επιτύχουν και εφόσον έχουν γεννηθεί μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2005 και 31ης Δεκεμβρίου 2005 θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη για έως και 30 ημέρες κατά τη διάρκεια της ταξιδιωτικής περιόδου από 1 Μαρτίου 2024 έως 31 Μαΐου 2025. Η πρόσκληση είναι ανοικτή σε νέους και νέες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τρίτες χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Erasmus+, όπως η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Σερβία και η Τουρκία.

Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τη διαδρομή του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, η οποία εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2023. Στόχος της είναι να εμπνεύσει τους νέους και τις νέες όταν επιλέγουν προορισμούς και να ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο σχετικά με τη σημασία που έχει για την Ευρωπαϊκή Ένωση το τρίπτυχο «αισθητική, βιωσιμότητα, συμπεριληπτικότητα». Επίσης, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα εξακολουθήσουν να έχουν τα οφέλη των πρωτοβουλιών που δρομολογήθηκαν το 2022 κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, όπως είναι η πρωτοβουλία «Η νεολαία ανακαλύπτει τον πολιτισμό χάρη στο DiscoverEU το 2022» και η πολιτιστική διαδρομή DiscoverEU. Η τελευταία συνδυάζει διάφορους προορισμούς και πτυχές του πολιτισμού, όπως η αρχιτεκτονική, η μουσική, οι καλές τέχνες, το θέατρο, η μόδα, το σχέδιο και άλλες. Οι δικαιούχοι που θα ταξιδέψουν χάρη στο DiscoverEU μπορούν να επισκεφθούν τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, προορισμούς που περιλαμβάνονται στον αναγνωρισμένου κύρους κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO ή τόπους στους οποίους έχει δοθεί το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Μπορούν επίσης να γνωρίσουν τις πόλεις που έχουν λάβει το βραβείο προσβάσιμης πόλης. Πρόκειται για πόλεις που έχουν κατορθώσει να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμες για όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, κινητικότητα ή ικανότητα. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα λάβουν, και αυτή τη φορά, και από μία εκπτωτική κάρτα η οποία προσφέρει περισσότερες από 40.000 δυνατότητες έκπτωσης σε δημόσιες συγκοινωνίες, πολιτιστικές επισκέψεις, διαμονή, διατροφή, αθλητισμό και άλλες υπηρεσίες διαθέσιμες στις επιλέξιμες χώρες.  

Οι εθνικοί οργανισμοί Erasmus+ προετοιμάζουν τους νέους και τις νέες για το ταξίδι τους με ενημερωτικές συναντήσεις που διοργανώνουν πριν από την αναχώρηση. Οι εθνικοί οργανισμοί οργανώνουν συχνά τις συναντήσεις DiscoverEU (DiscoverEU Meet-ups), ένα συναρπαστικό πολιτιστικό πρόγραμμα που διαρκεί από μία έως τρεις ημέρες σε όλες τις χώρες του Erasmus+. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 100 τέτοιου είδους συναντήσεις και πρόκειται να συνεχιστούν και στο μέλλον.

Δεδομένου ότι η κοινωνική ένταξη αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα του προγράμματος Erasmus+, τα άτομα με αναπηρία ή προβλήματα υγείας που θα συμμετέχουν θα έχουν υποστήριξη στο ταξίδι τους. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2022, οι εθνικοί οργανισμοί Erasmus+ ξεκίνησαν τη δράση ένταξης DiscoverEU, προσφέροντας τη δυνατότητα σε οργανισμούς που εργάζονται με νέους με λιγότερες ευκαιρίες, καθώς και σε άτυπες ομάδες νέων ατόμων, να υποβάλουν αίτηση επιχορήγησης. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στη δράση ένταξης DiscoverEU θα λάβουν πρόσθετη υποστήριξη, όπως είναι η δυνατότητα να ταξιδέψουν με συνοδούς. Για το 2023 πραγματοποιούνται δύο προσκλήσεις για συμμετοχή στη δράση ένταξης. Κατά τη διάρκεια της πρώτης πρόσκλησης, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022, επιλέχθηκαν 108 έργα από τους εθνικούς οργανισμούς Erasmus+. Οι πρώτοι ταξιδιώτες στο πλαίσιο αυτής της ειδικής δράσης ξεκίνησαν το ταξίδι τους τον Μάρτιο του 2023. 

Η Επιτροπή ενθαρρύνει τις βιώσιμες σιδηροδρομικές μετακινήσεις. Ωστόσο, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τους νέους και τις νέες από εξόχως απόκεντρες περιοχές, υπερπόντιες χώρες και εδάφη, απομακρυσμένες περιοχές και νησιά.

Ιστορικό

Η Επιτροπή ξεκίνησε την πρωτοβουλία DiscoverEU τον Ιούνιο του 2018, κατόπιν προπαρασκευαστικής δράσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρωτοβουλία έχει ενταχθεί επίσημα στο πρόγραμμα Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027.

Από το 2018, περισσότεροι/-ες από 1 εκατομμύριο υποψήφιοι/-ες υπέβαλαν αίτηση για 248.000 διαθέσιμα ταξιδιωτικά πάσα. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιείται μετά το ταξίδι, 72 % των ατόμων που πήραν μέρος δήλωσαν ότι ταξίδεψαν για πρώτη φορά με το τρένο εκτός της χώρας διαμονής τους. Επίσης, για πολλά άτομα ήταν η πρώτη φορά που ταξίδεψαν χωρίς γονείς ή ενήλικους συνοδούς και στην πλειονότητά τους ανέφεραν ότι έγιναν πιο ανεξάρτητα.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι η συμμετοχή των ατόμων στο DiscoverEU συνέβαλε στο να κατανοήσουν καλύτερα τους άλλους πολιτισμούς και την ευρωπαϊκή ιστορία. Επίσης, βελτίωσε τις δεξιότητές τους στις ξένες γλώσσες. Πάνω από τα δύο τρίτα των ατόμων που συμμετείχαν είπαν ότι δεν θα είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το ταξιδιωτικό πάσο χωρίς το DiscoverEU. Τα άτομα που συμμετέχουν καλούνται να γίνουν πρεσβευτές του DiscoverEU και να προωθήσουν την πρωτοβουλία. Ενθαρρύνονται επίσης να επικοινωνούν με άλλους ταξιδιώτες και ταξιδιώτισσες στην επίσημη #διαδικτυακή ομάδα του DiscoverEU για να ανταλλάσσουν εμπειρίες και συμβουλές, ιδίως σχετικά με πολιτιστικές εμπειρίες ή σχετικά με τρόπους ψηφιακής και βιώσιμης μετακίνησης.

Για να υποβάλουν αίτηση, τα επιλέξιμα άτομα πρέπει να απαντήσουν σε ένα κουίζ πολλαπλών επιλογών με ερωτήσεις γενικών γνώσεων γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ που απευθύνονται στη νεολαία. Υπάρχει επίσης μια συμπληρωματική ερώτηση. Όσο πιο κοντά θα είναι η εκτίμηση στη σωστή απάντηση, τόσο περισσότερους βαθμούς θα λάβει ο/η εκάστοτε αιτών/αιτούσα. Με τον τρόπο αυτό η Επιτροπή θα μπορέσει να κατατάξει τα άτομα που θα υποβάλουν αίτηση με βάση τους βαθμούς που θα συγκεντρώσουν. Η Επιτροπή θα προσφέρει ταξιδιωτικά πάσα στους/στις αιτούντες/αιτούσες σύμφωνα με την κατάταξή τους, έως ότου τα διαθέσιμα πάσα εξαντληθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες:

DiscoverEU

Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας

Δηλώσεις

Με 248.000 ταξιδιωτικό πάσο που διανεμήθηκαν από την έναρξή του το 2018, το DiscoverEU είναι ένα από τα πιο ελκυστικά προγράμματα της ΕΕ για τους/τις νέους/νέες. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες από ολόκληρη την Ευρώπη είναι όλο και πιο ενθουσιασμένοι/-ες για τα σιδηροδρομικά ταξίδια, τη διερεύνηση της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας, τη δημιουργία νέων φίλων και την απόκτηση πολύτιμων δεξιοτήτων για τη μελλοντική τους ζωή. Είναι πλέον καιρός ακόμη 36.000 νέοι και νέες να υποβάλουν αίτηση για το πάσο DiscoverEU και να κερδίσουν αυτή την υπέροχη περιπέτεια!

κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας – 04/10/2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *