Skip to content

Στροφή στη δράση για το κλίμα για οικονομική ανάκαμψη και θέσεις εργασίας, λένε οι Ευρωπαίοι

Τέσσερις στους πέντε κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζουν ότι η καταπολέμηση της klimatiki allagiκαι η αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας μπορεί να τονώσει την οικονομία και την απασχόληση, σύμφωνα με ειδική δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με την κλιματική αλλαγή που δημοσιεύτηκε (3/3/2014).

Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από την τελευταία δημοσκόπηση του 2011, οπότε είχε συμφωνήσει το 78%.

Ανάμεσα στις χώρες όπου τα οικονομικά οφέλη της δράσης για το κλίμα και της ενεργειακής απόδοσης αναγνωρίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό είναι και κάποια από τα κράτη μέλη που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Σε όλα τα κράτη μέλη, το ποσοστό των ερωτηθέντων που συμφώνησαν ήταν τουλάχιστον 65%.

Από την έρευνα1 προέκυψε επίσης ότι επτά στους δέκα πολίτες συμφωνούν ότι η μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από χώρες εκτός της ΕΕ θα απέφερε οικονομικά οφέλη.

Τα κύρια αποτελέσματα της έρευνας έχουν ως εξής:

  •  Το 80 % των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας μπορεί να τονώσει την οικονομία και την απασχόληση, με το 31 % να απαντά «Συμφωνώ απόλυτα» και το 49 % «Μάλλον συμφωνώ». Τα μεγαλύτερα ποσοστά ερωτηθέντων που συμφωνούν απόλυτα σημειώνονται στην Ισπανία (52 %), στη Σουηδία (50 %), στη Μάλτα (44 %), στην Ιρλανδία και την Κύπρο (43 %) και στην Ελλάδα (42 %). Το χαμηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων που απάντησαν «Συμφωνώ απόλυτα» ή «Μάλλον συμφωνώ» ήταν 65 % στην Εσθονία.
  •  Εννέα στους δέκα Ευρωπαίους θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Η μεγάλη πλειονότητα εξ αυτών —69 %— τη χαρακτηρίζει «πολύ σοβαρό» πρόβλημα, ενώ το 21 % «αρκετά σοβαρό» πρόβλημα. Μόνο το 9 % δεν τη θεωρεί σοβαρό πρόβλημα. Σε κλίμακα από 1 (ελάχιστο) έως 10 (μέγιστο), η σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής κατατάσσεται στο 7,3. Οι αντίστοιχες βαθμολογίες για το 2011 και το 2009 ήταν, αντίστοιχα, 7,4 και 7,1.
  •  Η κλιματική αλλαγή θεωρείται ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα σε παγκόσμια κλίμακα, μετά τη φτώχεια και την οικονομική κατάσταση. Το 2011 η κλιματική αλλαγή είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση, μετά τη φτώχεια, την πείνα και το νερό, αλλά μπροστά από την οικονομία. Σήμερα, οι μισοί ευρωπαίοι πολίτες (50 %) κατατάσσουν την κλιματική αλλαγή ανάμεσα στα τέσσερα σοβαρότερα προβλήματα. Η Σουηδία (39 %), η Δανία (30 %) και η Μάλτα (30 %) ήταν οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ερωτηθέντων που θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα.
  •  Το 70 % των Ευρωπαίων συμφωνούν ότι η μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να ωφελήσει οικονομικά την ΕΕ, με το 26 % να απαντά «Συμφωνώ απόλυτα» και το 44 % «Μάλλον συμφωνώ». Τα μεγαλύτερα ποσοστά ερωτηθέντων που συμφωνούν απόλυτα σημειώνονται στην Ισπανία (45 %), στην Αυστρία (40 %), στην Κύπρο (38 %), στην Ιρλανδία (37 %), στην Πορτογαλία (34 %) και στη Μάλτα (34 %).
  •  Η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων υποστηρίζει την ανάληψη δράσης σε εθνικό επίπεδο για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 92 % των ερωτηθέντων θεωρούν ότι είναι σημαντικό να υπάρξει στήριξη από τις κυβερνήσεις τους για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030, με λίγο περισσότερους από τους μισούς (51 %) να το χαρακτηρίζουν «πολύ σημαντικό». Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 90 % πιστεύει ότι είναι σημαντικό η κυβέρνησή τους να θέσει στόχους για τη βελτίωση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, με το 49 % να το θεωρεί «πολύ σημαντικό».
  •  Το 50 % των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι έχουν αναλάβει κάποιου είδους δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, ποσοστό ελαφρώς μειωμένο από το 53 % το 2011. Όταν, ωστόσο, τους ζητείται να επιλέξουν από έναν κατάλογο συγκεκριμένων δράσεων που έχουν αναλάβει, χωρίς να προσδιορίζεται κάποιο χρονικό διάστημα, το ποσοστό ανεβαίνει στο 89 %, έναντι 85 % το 2011. Οι συνηθέστερες δράσεις είναι η μείωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων (69 %) και η προσπάθεια για μείωση της χρησιμοποίησης ειδών μίας χρήσης (51 %).

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. José Manuel Barroso, δήλωσε: «Δεν υπάρχει θέμα επιλογής ανάμεσα στην καλή οικονομική διαχείριση και την προστασία του κλίματος: η δράση για το κλίμα με λογικό κόστος αποτελεί καλή οικονομική διαχείριση. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται και από τους ευρωπαίους πολίτες. Η δημοσκόπηση αυτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ να αναλάβουν θαρραλέες δράσεις για το κλίμα με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης. Αποτελεί δε μια προτροπή και για εμάς, στην Επιτροπή, να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για φιλόδοξες δράσεις για το κλίμα στην Ευρώπη».

Η Επίτροπος κ. Connie Hedegaard, αρμόδια σε θέματα δράσης για το κλίμα, δήλωσε: «Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η σαφής πλειονότητα των Ευρωπαίων περιμένουν από τους πολιτικούς τους άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Οι πολίτες κατανοούν ότι η κλιματική αλλαγή δεν εξαφανίστηκε όσο οι κυβερνήσεις τους ασχολούνταν με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Δεν τίθεται θέμα επιλογής ανάμεσα στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα από τη μία πλευρά και το κλίμα από την άλλη. Πρέπει να επιτύχουμε και τους δύο αυτούς στόχους. Ελπίζω ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα λάβουν το μήνυμα και θα ενεργήσουν αναλόγως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί μέσα σε αυτόν τον μήνα και όπου θα συζητηθούν οι προτάσεις μας για το κλίμα και την ενέργεια έως το 2030».

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ακόλουθες διευθύνσεις:

 

Σύνδεσμος για τη σελίδα του Ευρωβαρόμετρου:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_419_400_en.htm#409

 

Σελίδα Δράσης της ΕΕ για το Κλίμα στο Facebook

 

 

 

1         Ειδικό Ευρωβαρόμετρο 409: Κλιματική αλλαγή. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα 28 κράτη μέλη κατά το διάστημα μεταξύ 23 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *