Skip to content

Πρόσκληση Yποβολής Προτάσεων για το Περιβάλλον – LIFE+ 2013

7

Δικαιούχοι

Προτάσεις δύνανται να υποβάλουν νομικά πρόσωπα καταχωρισμένα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στην Κροατία, ήτοι δημόσιοι ή/και ιδιωτικοί φορείς, παράγοντες και όργανα.

Τα παρακάτω θέματα καλύπτονται από την παρούσα ανακοίνωση

1. Έργα του LIFE+ φύση και βιοποικιλότητα

Κύριος στόχος: Η προστασία, διατήρηση, αποκατάσταση, παρακολούθηση και διευκόλυνση της λειτουργίας των φυσικών συστημάτων, των φυσικών ενδιαιτημάτων, της άγριας πανίδας και χλωρίδας, με στόχο την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανόμενης και της ποικιλίας των γενετικών πόρων, στην ΕΕ.

2. LIFE+ πολιτική και διακυβέρνηση του περιβάλλοντος

Κύριοι στόχοι:

Αλλαγή του κλίματος: Η σταθεροποίηση της συγκέντρωσης αερίων θερμοκηπίου σε επίπεδο που να παρεμποδίζει την άνοδο των μέσων θερμοκρασιών στην επιφάνεια του πλανήτη πάνω από 2 °C.

Νερό: Συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας του νερού με οικονομικά μέτρα για την επίτευξη καλής οικολογικής κατάστασης με στόχο την ανάπτυξη του πρώτου σχεδίου διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού βάσει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ (γνωστής ως οδηγίας πλαίσιο για το νερό).

Αέρας: Επίτευξη επιπέδων ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα που να μην προκαλούν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις ή κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον.

Έδαφος: Στόχος η προστασία και εξασφάλιση της αειφόρου χρήσης του εδάφους διαφυλάσσοντας τις εδαφικές λειτουργίες, προλαμβάνοντας τις απειλές που αντιμετωπίζει το έδαφος, μετριάζοντας τις επιπτώσεις τους και αποκαθιστώντας τα ήδη υποβαθμισμένα εδάφη.

—  Αστικό περιβάλλον: συμβολή στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των ευρωπαϊκών αστικών περιοχών.EL 19.2.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 47/21

Θόρυβος: συμβολή στην ανάπτυξη και εφαρμογή της πολιτικής για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού θορύβου.

Χημικές ουσίες: βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας από κινδύνους που συνεπάγονται οι χημικές ουσίες, έως το 2020 με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις χημικές ουσίες και ιδίως του κανονισμού αριθ. 1907/2006 (REACH) και της θεματικής στρατηγικής για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων.

Περιβάλλον και υγεία: ανάπτυξη του ενημερωτικού υπόβαθρου για την πολιτική περιβάλλοντος και υγείας (πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον και την υγεία κατά την περίοδο).

Φυσικοί πόροι και απόβλητα: ανάπτυξη και εφαρμογή των πολιτικών που έχουν σχεδιασθεί κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων και των αποβλήτων καθώς και βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των προϊόντων, της αειφόρου παραγωγής, των καταναλωτικών συνηθειών, της ανάκτησης και της ανακύκλωσης με παράλληλη συμβολή στην αποτελεσματική εφαρμογή της θεματικής στρατηγικής για την πρόληψη και την ανακύκλωση των αποβλήτων.

— Δάση: παροχή, ιδίως μέσω ενός συντονιστικού δικτύου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεκτικού και γενικού υποβάθρου για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την πολιτική για τα δάση όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος (επιπτώσεις στα δασικά οικοσυστήματα, μετριασμός των συνεπειών, αποτελέσματα αποκατάστασης) καθώς και όσον αφορά την βιοποικιλότητα (δασικές πληροφορίες και προστατευόμενες δασικές εκτάσεις), τις δασικές πυρκαγιές, τις συνθήκες που επικρατούν στα δάση και τις προστατευτικές λειτουργίες των δασών (ως προς το νερό, το έδαφος και τις υποδομές) καθώς και συμβολή στην προστασία των δασών από τις πυρκαγιές.

Καινοτομία: συμβολή στην ανάπτυξη και στην τήρηση καινοτόμων πολιτικών προσεγγίσεων, τεχνολογιών, μεθόδων και μέσων για τη διευκόλυνση της εφαρμογής του προγράμματος δράσης για τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες (ETAP-ΠΔΠΤ).

Στρατηγικές προσεγγίσεις: προαγωγή της αποτελεσματικής εφαρμογής και επιβολής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ και βελτίωση του γνωστικού υπόβαθρου της περιβαλλοντικής πολιτικής. Βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

3. LIFE+ πληροφόρηση και επικοινωνία

Κύριος στόχος: διάδοση πληροφοριών και ευαισθητοποίηση έναντι των περιβαλλοντικών θεμάτων, συμπεριλαμβανόμενης της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και παροχή στήριξης για συνοδευτικά μέτρα, όπως η ενημέρωση και οι επικοινωνιακές εκστρατείες και δράσεις, οι διαλέξεις και η επιμόρφωση, συμπεριλαμβανόμενης της επιμόρφωσης για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Συντελεστές συγχρηματοδότησης ΕΕ

1. LIFE+ έργα για τη φύση και τη βιοποικιλότητα

— Ο συντελεστής της κοινοτικής χρηματοδότησης ανέρχεται κατά μέγιστο σε 50 % των επιλέξιμων δαπανών.

— Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να ισχύσει συντελεστής συγχρηματοδότησης 75 % για τις προτάσεις που αφορούν τα οικολογικά ενδιαιτήματα ή τα βιολογικά είδη προτεραιότητας βάσει των οδηγιών για την προστασία των αγρίων πτηνών και των φυσικών ενδιαιτημάτων.

2. LIFE+ πολιτική και διακυβέρνηση του περιβάλλοντος

— Ο συντελεστής της κοινοτικής χρηματοδότησης ανέρχεται κατά μέγιστο σε 50 % των επιλέξιμων δαπανών.

3. LIFE+ πληροφόρηση και επικοινωνία

— Ο συντελεστής κοινοτικής χρηματοδότησης κατά μέγιστο θα ανέλθει σε 50 % των επιλέξιμων δαπανών

Προθεσμίες

Προτάσεις για έργα επικυρώνονται και υποβάλλονται στις αρμόδιες εθνικές αρχές μέχρι τις 25 Ιουνίου 2013 στις 16:00 τοπική ώρα Βρυξελλών. Οι προτάσεις έργων διαβιβάζονται μέσω eProposal στην εθνική αρχή του κράτους μέλους (ή της Κροατίας) στο οποίο έχει καταχωρισθεί ο δικαιούχος. Οι προτάσεις εν συνεχεία υποβάλλονται μέσω eProposal από τις εθνικές αρχές στην Επιτροπή μέχρι τις 5 Ιουλίου 2013 στις 23:59 τοπική ώρα Βρυξελλών.

Προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη χρηματοδότηση έργων βάσει του LIFE+ το 2013 ανέρχεται σε 278 000 000 EUR. Τουλάχιστον 50 % του προαναφερόμενου ποσού θα καλύψει μέτρα υποστήριξης της διατήρησης της φύσης και της βιοποικιλότητας.

 Περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανόμενων των οδηγών υποβολής αιτήσεων καθώς και των δελτίων αίτησης, διατίθενται στον δικτυακό τόπο για το LIFE:

http://ec.europa.eu/environment/life/funding/lifeplus.htm

Παράλληλα υπάρχει δυνατότητα επαφής με τις αρμόδιες εθνικές αρχές:

http://ec.europa.eu/environment/life/contact/nationalcontact/index.htmEL 19.2.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 47/23

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *