Skip to content

Περιορισμένα τέλη καρτών πληρωμών και ασφαλέστερες ηλεκτρονικές πληρωμές

visa securityΑνώτατο όριο στα τέλη που χρεώνουν οι τράπεζες στους λιανοπωλητές για την επεξεργασία των πληρωμών των αγοραστών θέτουν οι νέοι κανόνες που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές σήμερα (Πέμπτη). Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν επίσης νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα που θα κάνουν ασφαλέστερες τις πληρωμές μέσω Διαδικτύου, θα μειώσουν το κόστος και θα δώσουν στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές.

 Τα τέλη που επιβάλλουν οι τράπεζες στους λιανοπωλητές για τις κάρτες πληρωμών ανέρχονται σε πάνω από 10 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πολύ συχνά, μάλιστα, οι χρήστες δεν έχουν επίγνωση του κόστους αυτού. Τα τέλη αυτά διαφέρουν από το ένα στο άλλο κράτος της ΕΕ, επειδή δεν καθορίζονται από ανάλογη νομοθεσία αλλά από τις εκάστοτε εθνικές αρχές ανταγωνισμού. Οι λιανοπωλητές χρεώνονται για κάθε συναλλαγή με κάρτα που πραγματοποιούν και προσθέτουν με τη σειρά τους το κόστος αυτό στις τιμές των αγαθών ή των υπηρεσιών που πωλούν στους πελάτες τους.

 Τέλη: σαφή και περιορισμένα

 Τα τέλη που χρεώνουν οι τράπεζες για την επεξεργασία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες όπως η Visa και η MasterCard δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 0,3% της αξίας της συναλλαγής με πιστωτική κάρτα και τα 7 λεπτά του ευρώ, ή το 0,2 % της αξίας της συναλλαγής με χρεωστική κάρτα- ανάλογα με το ποιο από τα δύο ποσοστά κοστίζει λιγότερο.

 Αυτά τα ανώτατα όρια θα καλύπτουν τόσο τις διασυνοριακές όσο και τις εγχώριες συναλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα αρχίσουν να ισχύουν ένα χρόνο αφότου εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες. Οι  τιμές θα γίνουν έτσι με τον καιρό χαμηλότερες για όλους τους χρήστες των καρτών.

 Εγγυήσεις για τις πληρωμές μέσω Διαδικτύου

 Χάρη στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Πέμπτη, θα επικαιροποιηθούν οι κανόνες που εγγυούνται την ασφάλεια των πληρωμών μέσω Διαδικτύου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη η τεχνολογική πρόοδος, οι εξελίξεις της αγοράς και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των ηλεκτρονικών πληρωμών.

 Οι αγοραστές που κάνουν τις πληρωμές τους μέσω Διαδικτύου θα λαμβάνουν ολοκληρωμένες πληροφορίες τόσο για τα τέλη που σχετίζονται με την πραγματοποίηση των ηλεκτρονικών πληρωμών όσο και για αυτά που αφορούν τους χρόνους εκτέλεσης, τα στοιχεία επικοινωνίας των υπευθύνων και τις ενδεχόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

 Οι πληρωμές που γίνονται χωρίς να έχουν εγκριθεί θα πρέπει να αποζημιώνονται εντός 24 ωρών από την ώρα που γίνονται αντιληπτές. Οι πελάτες ενδέχεται, μάλιστα, να υποχρεώνονται να επωμισθούν τις ζημίες που προκύπτουν από την παράνομη χρήση της απολεσθείσας ή κλαπείσας κάρτας πληρωμής ή συσκευής καταβάλλοντας ποσό έως και 50 ευρώ.

 Χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη ποικιλία υπηρεσιών

 Οι αγοραστές που κάνουν πληρωμές μέσω του λογαριασμού τους στο Διαδίκτυο θα έχουν επίσης το δικαίωμα να χρησιμοποιούν λογισμικό ή συσκευές που παρέχονται από τρίτους, δηλαδή από τους εξουσιοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών της επιλογής τους που θα μπορούν, μάλιστα, να πραγματοποιούν τις πληρωμές εκ μέρους τους χωρίς επιπλέον χρεώσεις.

 Κατόπιν σχετικού αιτήματος, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να αποκαλύπτουν στους πελάτες το πραγματικό κόστος της επεξεργασίας πληρωμών. Επιπλέον, μελλοντική νομοθεσία της ΕΕ θα καθορίσει ανώτατα όρια για τα τέλη στις υπηρεσίες πληρωμών με κάρτα – τέλη που θα πρέπει να εφαρμόζονται ανεξάρτητα από τη χρησιμοποιούμενη συσκευή ή τα μέσα εκτέλεσης των πληρωμών.

 Επόμενα βήματα

 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε επί των τροπολογιών του στο εν λόγω νομοσχέδιο, προκειμένου να εδραιώσει το έργο που έχει επιτελεστεί μέχρι στιγμής και να το παραδώσει στους ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν το Μάιο. Οι τελευταίοι θα αποφασίσουν στη συνέχεια αν θα βασιστούν στο έργο που έχει επιτελεστεί στη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου ή αν θα ξεκινήσουν το έργο τους από το μηδέν.

 Διαδικασία: συνήθης νομοθετική διαδικασία (πρώην συναπόφαση), 1η ανάγνωση, μερική ψηφοφορία μόνο επί των τροπολογιών

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *