Ο Ιανουάριος του 2014 σήμανε το τέλος των περιορισμών στην αγορά εργασίας για τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Πρόκειται για ένα από τα δικαιώματα που εκτιμούν περισσότερο οι Ευρωπαίοι, καθώς 14 εκατομμύρια και πλέον από αυτούς σπουδάζουν, εργάζονται ή ζουν μετά τη συνταξιοδότησή τους σε κάποιο άλλο κράτος μέλος. Στην πραγματικότητα, η ελεύθερη κυκλοφορία είναι το δικαίωμα που συσχετίζουν οι πολίτες πιο στενά με την ιθαγένεια της ΕΕ», δήλωσε ο László Andor, ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος σε θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ένταξης.
Τα οκτώ κράτη μέλη* που εφάρμοσαν κανόνες με τους οποίους περιοριζόταν η πρόσβαση εργαζομένων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2007, ήραν τους προσωρινούς περιορισμούς στις αγορές εργασίας τους. Πλέον οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι έχουν πλήρη πρόσβαση στα οφέλη της εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Εξακολουθούν, ωστόσο, να ισχύουν μεταβατικές διατάξεις για τους εργαζόμενους από την Κροατία, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2013**.
Όταν μία χώρα προσχωρεί στην ΕΕ, τα υφιστάμενα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να εφαρμόσουν κάποιους προσωρινούς περιορισμούς ώστε να αποτρέψουν πιθανές διαταραχές στην αγορά εργασίας τους. Τα μέτρα αυτά μπορούν να ισχύουν έως επτά έτη και αφορούν αποκλειστικά το δικαίωμα εργασίας σε ένα κράτος μέλος, χωρίς να επηρεάζουν την ελευθερία μετακίνησης.
«Στην πραγματικότητα, οι βούλγαροι και ρουμάνοι πολίτες ήταν ήδη ελεύθεροι να εργάζονται χωρίς περιορισμούς σε 19 χώρες που δεν εφάρμοζαν μεταβατικά μέτρα. Ως εκ τούτου, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ζουν ήδη σε άλλα κράτη μέλη και δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να υπάρξει σημαντική αύξηση μετά τη λήξη των τελευταίων περιορισμών για τους βούλγαρους και τους ρουμάνους εργαζόμενους», κατέληξε ο επίτροπος László Andor.
Διαβάστε περισσότερα:
*Τα οκτώ κράτη μέλη που εφάρμοζαν περιορισμούς ήταν τα εξής: Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Ηνωμένο Βασίλειο
**Μάθετε περισσότερα για τους περιορισμούς που ισχύουν για την Κροατία
Δήλωση του László Andor, ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για θέματα απασχόλησης
Τα δικαιώματα κάθε πολίτη της ΕΕ κατά την αναζήτηση θέσης εργασίας σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως παρουσιάζονται στην πύλη «Η Ευρώπη σου»
Αναζητήστε εργασία στη βάση αναζήτησης εργασίας του EURES
Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της πύλης για την επαγγελματική κινητικότητα του EURES
Ενημερωθείτε για τις προσεχείς επιγραμμικές εκδηλώσεις του EURES
Αναζητήστε έναν σύμβουλο EURES