Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο «Connecting People with Green Skills», στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου, έχει εκδώσει ένα Κατάλογο Ευκαιριών Απασχόλησης που αφορά τον εντοπισμό εκείνων των επαγγελμάτων που έχουν – ή αναμένεται να έχουν – μεγάλη ζήτηση στα επόμενα χρόνια. Επαγγέλματα όπως «ειδικοί εγκατάστασης και συντήρησης ενεργειακών συστημάτων», «ελεγκτές ενεργειακής ποιότητας» και «σύμβουλοι ενεργειακής απόδοσης» περιλαμβάνονται στον κατάλογο πράσινων θέσεων απασχόλησης.
Ο είναι το πρώτο κύριο παραδοτέο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου «Connecting People with Green Skills», ένα σχέδιο διάρκειας 18 μηνών (Οκτ. 2014 – Μαρ. 2016), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα PROGRESS της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο συγκεκριμένος κατάλογος,
Μετά από πέντε μήνες εκτεταμένης έρευνας στους τομείς της απασχόλησης στον κατασκευαστικό τομέα και της ενεργειακής βιωσιμότητας, μέσω διαδικτυακών και αυτοαναφερόμενων δεδομένων, καθώς και μέσω διαφόρων δημοσιεύσεων και ερωτηματολογίων, η κοινοπραξία ανέπτυξε μία Έκθεση (Synthesis Report), όπου εκτιμήθηκε η πορεία των εργασιών του κατασκευαστικού τομέα στις 5 χώρες-εταίρους της κοινοπραξίας (Κύπρος, Δανία, Λιθουανία, Πολωνία, Ισπανία).
Η Έκθεση οδήγησε στη διάγνωση των νέων – και ενδεχομένως μελλοντικών – αναγκών απασχόλησης στον κατασκευαστικό τομέα, τον «Κατάλογο Ευκαιριών Απασχόλησης».
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ευκαιρίες απασχόλησης που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο, μπορούν να ομαδοποιηθούν στις τρεις ακόλουθες κατηγορίες:
-
Ειδικοί στην εγκατάσταση και συντήρηση νέων διαδικασιών και τεχνολογιών για τη χρήση ενέργειας, νερού, εφαρμογής βιοκλιματικών κριτηρίων στις κατασκευές, σε συστήματα στεγάνωσης και σε μόνωση, κτλ, σε νέες κατοικίες και υφιστάμενα οικιστικά συγκροτήματα.
-
Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών με σκοπό την επίτευξη ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων.
-
Επιθεωρητές ενέργειας, ειδικοί ελέγχου πιστοποίησης και ποιότητας.
Γνωρίζετε ότι. . .
-
Μέχρι το 2013, το επίπεδο παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα ήταν λιγότερο από το μισό του αντίστοιχου επιπέδου πριν την κρίση -το 2007 – σε Ισπανία και Κύπρο;
-
Κατά την περίοδο 2007-2013 η Πολωνία σημείωσε μακράν την μεγαλύτερη αύξηση – κατά 17.2% – οικοδομικής δραστηριότητας;
-
Τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση του επιπέδου κατασκευαστικής δραστηριότητας στη Λιθουανία
-
Σύμφωνα με την Eurostat, από τον Ιούλιο του 2014, η Ισπανία και η Πολωνία έχουν καταγράψει την υψηλότερη κατασκευαστική δραστηριότητα
-
Η Πολωνία συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις χώρες με τις καλύτερες προοπτικές
-
Η Δανία είναι η χώρα με την υψηλότερη σταθερότητα και πρόβλεψη για ρυθμούς ανάπτυξης στο πλαίσιο της κοινοπραξίας του σχεδίου “Green Skills”