Skip to content

Το ΕΚ ζητά ελάττωση της χρήσης φυτοφαρμάκων για να σωθούν οι μέλισσες

Η πρωτοβουλία της ΕΕ για τους Επικονιαστές για τη διάσωση των μελισσών, των πεταλούδων και άλλων εντόμων είναι ανεπαρκής
Χρειάζεται πρόγραμμα δράσης και πιο στοχευμένα μέτρα για την προστασία των επικονιαστ
Έκκληση για υποχρεωτικούς στόχους μείωσης στη χρήση φυτοφαρμάκων
Το ΕΚ καλεί την Επιτροπή να ενισχύσει την πρωτοβουλία για τους Επικονιαστές και να προτείνει νέα μέτρα για την προστασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών.
Σε ψήφισμα που ενέκρινε την Τετάρτη, το ΕΚ χαιρετίζει την πρωτοβουλία της ΕΕ για τους Επικονιαστές, αλλά επισημαίνει ότι, ως έχει, δεν προστατεύει τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές από ορισμένες από τις πολλές αιτίες της μείωσης τους, συμπεριλαμβανομένης της εντατικής καλλιέργειας, των φυτοφαρμάκων, της κλιματικής αλλαγής, της αλλαγής στη χρήση γης, της απώλειας βιοτόπων και των χωροκατακτητικών ξένων ειδών

Δεδομένου ότι οι επικονιαστές είναι μείζονος σημασίας για τη βιοποικιλότητα, τη γεωργία και την αναπαραγωγή σε πολλά φυτικά είδη, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα δράσης με επαρκείς πόρους.

Απαραίτητη η ελάττωση της χρήσης φυτοφαρμάκων

Προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στους βιοτόπους μελισσών, η ελάττωση της χρήσης φυτοφαρμάκων πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο της μελλοντικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), τονίζει το ΕΚ.

Ζητά επίσης να συμπεριληφθούν στην επόμενη αναθεώρηση της οδηγίας για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων υποχρεωτικοί στόχοι μείωσης σε επίπεδο ΕΕ.

Το Κοινοβούλιο τέλος απαιτεί περισσότερα κονδύλια για την υποστήριξη έρευνας σχετικά με τις αιτίες μείωσης των μελισσών για την προστασία της ποικιλομορφίας των ειδών επικονιαστών.

Σχετικές πληροφορίες

Τον Απρίλιο του 2018, η ΕΕ συμφώνησε να απαγορεύσει πλήρως την εξωτερική χρήση ιμιδακλοπρίδης, κλοθειανιδίνης και θειομεθοξάμης, ουσίες γνωστές ως νεονικοτινοειδή. Ωστόσο, αρκετά κράτη μέλη κοινοποίησαν εξαιρέσεις έκτακτης ανάγκης σχετικά με τη χρήση τους στην επικράτειά τους.

Μετά από πρόσκληση του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για δράση προκειμένου να προστατευθούν οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές, η Επιτροπή ανακοίνωσε την Πρωτοβουλία Επικονιαστών της ΕΕ την 1η Ιουνίου 2018.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, περίπου το 84% των ειδών καλλιέργειας και το 78% των ειδών άγριας χλωρίδας στην ΕΕ στηρίζονται, τουλάχιστον μερικώς, στους ζωικούς επικονιαστές. Έως και περίπου 15 δισ. ευρώ της ετήσιας γεωργικής παραγωγής της ΕΕ αποδίδονται άμεσα σε επικονιαστές εντόμων.

 

Σύνδεσμοι
Το κείμενο που εγκρίθηκε θα είναι σύντομα διαθέσιμο (18.12.2019)
Το σχέδιο ψηφίσματος
Φάκελος διαδικασίας
Γράφημα «Που οφείλεται η μείωση του πληθυσμού των μελισσών και των άλλων επικονιαστών;»
Δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό
Φωτογραφία: Οι μέλισσες, όπως και άλλα έντομα-επικονιαστές, είναι απαραίτητες για τα οικοσυστήματά μας και τη βιοποικιλότητα

 

Αλεξάνδρα ΑΤΤΑΛΙΔΟΥ

Εκπρόσωπος Τύπου-Λευκωσία

(+357) 22 87 05 00
(+357) 99 697 500
alexandra.attalides@europarl.europa.eu

 

Thomas HAAHR

Press Officer

(+32) 2 28 42976 (BXL)
(+33) 3 881 72033 (STR)
(+32) 470 88 09 87
thomas.haahr@europarl.europa.eu
envi-press@europarl.europa.eu
EP_Environment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *