Skip to content

Προωθείται η διασυνοριακή περίθαλψη ασθενών και την αποστολή ιατρικού προσωπικού απο την Ε. Επιτροπή

Η πανδημία του κορονοϊού θέτει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την ΕΕ υπό πρωτοφανή και εντεινόμενη πίεση. Στο πλαίσιο της υποστήριξης και της ενθάρρυνσης των διασυνοριακών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα πρακτικές οδηγίες για τα κράτη μέλη. Η διασυνοριακή συνεργασία μπορεί να μειώσει την πίεση που ασκείται στα πιο επιβαρυμένα νοσοκομεία με τη μεταφορά ασθενών, που πάσχουν από κορονοϊό, για θεραπεία σε νοσοκομεία άλλων κρατών μελών, όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Η Επιτροπή θα υποστηρίξει επίσης τα κράτη μέλη ή μη κυβερνητικές οργανώσεις για την αποστολή ειδικευμένων ομάδων ιατρικού προσωπικού, ώστε να προσφέρουν βοήθεια σε διασυνοριακό επίπεδο.

Ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας κ. Μαργαρίτης Σχινάς δήλωσε σχετικά: «Η ενότητα και η αλληλεγγύη της ΕΕ είναι πολύ σημαντικές στη μάχη κατά του κορονοϊού. Η διασυνοριακή συνεργασία μπορεί να κάνει τη διαφορά, σώζοντας ανθρώπινες ζωές και ελαφραίνοντας τον υπερβολικό φόρτο που δέχονται οι ικανότητες ιατρικής περίθαλψης στα κράτη μέλη. Μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση εδώ και γενιές, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας στο πλαίσιο της συλλογικής αντιμετώπισης».

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε: «Την κρίση του κορονοϊού θα μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε μόνο αν είμαστε ενωμένοι. Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών είναι καίριας σημασίας. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε χειροπιαστά δείγματα της αλληλεγγύης της ΕΕ, καθώς κράτη μέλη περιθάλπουν ασθενείς γειτονικών κρατών, ακόμη κι όταν τα ίδια βρίσκονται υπό πίεση. Στις περιπτώσεις αυτές, η ΕΕ έχει δείξει τον καλύτερό της εαυτό. Με τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδουμε σήμερα θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη διεύρυνση της διασυνοριακής περίθαλψης ασθενών και της αποστολής υγειονομικού προσωπικού από χώρες της ΕΕ που διαθέτουν επιπλέον ικανότητες, εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Η αλληλεγγύη σώζει ζωές».

Οι σημερινές κατευθυντήριες γραμμές καθορίζουν μια πιο συντονισμένη προσέγγιση της διασυνοριακής συνεργασίας όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης. Οι κατευθυντήριες γραμμές καθορίζουν επίσης την πρόσθετη στήριξη και βοήθεια που πρόκειται να δοθεί από την Επιτροπή στις υγειονομικές αρχές των κρατών μελών. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται:

  • Συντονισμός των αιτημάτων για διασυνοριακή υγειονομική βοήθεια μέσω της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας, υπό την προεδρία της Επιτροπής, και μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης της ΕΕ. Τα αιτήματα αυτά θα μπορούσαν να αφορούν, για παράδειγμα, θέσεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας, την περίθαλψη και τη μεταφορά ασθενών ή ειδικευμένων ομάδων ιατρικού προσωπικού. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα αιτήματα αυτά και τη βοήθεια που διατίθεται στα κράτη μέλη.
  • Στήριξη των υγειονομικών αρχών που ζητούν βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Ο Μηχανισμός επιτρέπει στην Επιτροπή να συντονίσει και να συγχρηματοδοτήσει την επείγουσα διασυνοριακή μεταφορά ασθενών και ειδικευμένων ομάδων ιατρικού προσωπικού.
  • Καθορισμός των διευθετήσεων για την κινητικότητα των ασθενών σε διασυνοριακό επίπεδο και διευκρίνιση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την επιστροφή των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης για την περίθαλψη που παρέχεται διασυνοριακά, σύμφωνα με τους κανονισμούς για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.
  • Ενθάρρυνση της αποστολής ειδικευμένων ομάδων ιατρικού προσωπικού σε διασυνοριακό επίπεδο. Η Επιτροπή ενθαρρύνει επίσης τις τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές να χρησιμοποιούν τις υφιστάμενες διμερείς και περιφερειακές συμφωνίες και να αποσαφηνίσουν την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών ιατρικών προσόντων.
  • Λειτουργία ενός Συστήματος Στήριξης της Κλινικής Διαχείρισης, ώστε οι επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να μπορούν να μοιράζονται τη γνώση και την εμπειρία τους. Το σύστημα παρέχει μια πλατφόρμα διαδικτυακών συσκέψεων που επιτρέπει στους κλινικούς ιατρούς να ανταλλάσσουν γνώση, καθώς και να συζητούν και να μοιράζονται τα δεδομένα κλινικών περιπτώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά την οικονομική βοήθεια για τη διασυνοριακή υγειονομική συνεργασία, η Επιτροπή έχει επίσης επεκτείνει το Ταμείο Αλληλεγγύης, ώστε να καλυφθούν οι επείγουσες καταστάσεις δημόσιας υγείας. Επιπλέον, οι δαπάνες στον τομέα της υγείας είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων, ενώ είχε ήδη παρασχεθεί περαιτέρω ευελιξία για τη μεταφορά κονδυλίων ως μέρος της συντονισμένης οικονομικής αντιμετώπισης της έξαρσης του κορονοϊού. Τέλος, πρόσθετη στήριξη θα παρασχεθεί μέσω του μηχανισμού στήριξης έκτακτης ανάγκης (ESI) που παρουσιάστηκε χθες.

Περισσότερες πληροφορίες

Ιστοσελίδα της Επιτροπής αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της έξαρσης του κορονοϊού

Αρμόδιοι επικοινωνίας για τον Τύπο

·         Stefan DE KEERSMAECKER

Τηλέφωνο

+32 2 298 46 80

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

stefan.de-keersmaecker@ec.europa.eu

·         Darragh CASSIDY

Τηλέφωνο

+32 2 298 39 78

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *