Skip to content

Ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης εγκαινιάζει την έκθεση εικονικής πραγματικότητας «Η ΕΕ σώζει ζωές»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 12 Απριλίου στο Σπίτι της Ευρώπης τα εγκαίνια της έκθεσης εικονικής πραγματικότητας «Η ΕΕ σώζει ζωές», μια έκθεση που ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους πολίτες για τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται η ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας σε περιπτώσεις κρίσεων και σώζει ανθρώπινες ζωές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Στην τελετή των εγκαινίων, ο Χρήστος Στυλιανίδης, ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, είπε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ηγετικό ρόλο στην ανθρωπιστική βοήθεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαι περήφανος, όχι μόνο ως Επίτροπος υπεύθυνος για την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και ως Ευρωπαίος πολίτης, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρώπης στον τομέα αυτό. Η σημερινή εκδήλωση έχει ξεχωριστή σημασία για μένα καθώς πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχω την ευκαιρία να εγκαινιάσω αυτή την Έκθεση εδώ στη Λευκωσία, λίγες μόνο εβδομάδες αφότου η πρότασή μου για αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το rescEU, τέθηκε σε ισχύ. Με το rescEU κάνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πιο αποτελεσματική. Οι φυσικές καταστροφές δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα. Ούτε, όμως, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη γνωρίζει σύνορα. Δεν μπορεί να περιορίζεται μέσα στα κρατικά σύνορα. Η Κύπρος είναι από τις χώρες που έχει προσφέρει αλλά και έχει επωφεληθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Και είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα επωφεληθεί ακόμα περισσότερο από την εφαρμογή του rescEU.»

Στα εγκαίνια της έκθεσης επίσης παραβρέθηκαν και μίλησαν επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ο Δρ. Σωφρόνης Κληρίδης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Μάριος Σταύρου, Πρόεδρος του REACTION και η  Έλενα Ανδρέου, επικεφαλής της Εθελοντικής ομάδας αναζητήσεων και διάσωσης της περιοχής Αμμόχωστου, Πολιτική προστασία, Επιτόπια διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την Κύπρο.

Η έκθεση «Η ΕΕ σώζει ζωές» θα είναι ανοιχτή για το κοινό από την Δευτέρα 15/4 έως την Παρασκευή 19/4, από τις 8.30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και η είσοδος είναι ελεύθερη. Οι επισκέπτες με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και διαδραστικές Motion Chairs θα μπορέσουν να ζήσουν από πολύ κοντά την εμπειρία της αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων και φυσικών καταστροφών. Μια ομάδα εικονοληπτών βρέθηκε επί τόπου για την παραγωγή τριών πραγματικά καθηλωτικών βίντεο 360 μοιρών τα οποία συνθέτουν την εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας στην έκθεση «Η ΕΕ σώζει ζωές».

Η επίσκεψη σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Μπαγκλαντές παρουσιάζει στον θεατή μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου. Ο πόνος και η ελπίδα πάνε μαζί εδώ – μια ενδελεχής ματιά στην Ευρωπαϊκή ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία συνεχίζεται ήδη από το 1994.

Στο πιλοτήριο ενός Canadair Bombardier μπορούν οι ίδιοι οι επισκέπτες να προσπαθήσουν να σβήσουν μιας δασική πυρκαγιά εκτός ελέγχου, για να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες στην Ισπανία αντιμετωπίζουν τις φλόγες. «Μπορούσα να αισθανθώ τη θερμότητα της φωτιάς στο δέρμα μου», είπε ένας από τους συμμετέχοντες στην εμπειρία.

Η τρίτη τοποθεσία γυρισμάτων είναι η Κένυα: Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού μπορεί ο θεατής να γνωρίσει το σχολείο ενός Κενυάτικου στρατοπέδου προσφύγων και να διαπιστώσει τη σημασία της παροχής εκπαίδευσης σε καταστάσεις κρίσεων.

Ήδη το περασμένο έτος 450.000 επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία της έκθεσης «Η ΕΕ σώζει ζωές». Φέτος, η περιοδεία συνεχίζεται. Μετά την Βιέννη και τη Νάπολη, η έκθεση έρχεται στην Λευκωσία όπου θα παραμείνει δέκα ημέρες. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας θα είναι η Στοκχόλμη, η Κοπεγχάγη, η Κολωνία, η Λυών και η Λισσαβόνα.

Για περισσότερες πληροφορίες

Μπάμπης Μεταξάς +357 22 817 576

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *