Skip to content

Νέα εποχή για τη Λεμεσό με τα έργα ανάπλασης

http://web.cut.ac.cy/edic/wp-content/uploads/sites/4/2019/01/cyprus-investment-plan-factsheet-17×17-sept18_en-3.pdf

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. παρείχε χρηματοδότηση κάνοντας εφικτή την υλοποίηση σημαντικών έργων αστικής ανάπλασης στη Λεμεσό. Τα έργα αυτά έχουν συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη και έχουν ενισχύσει την ελκυστικότητα του ιστορικού κέντρου, του παραλιακού μετώπου και άλλων περιοχών. 

Το έργο αστικής ανάπλασης της Λεμεσού ενισχύει το κέντρο της πόλης προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων

«Η Λεμεσός μεταμορφώθηκε μετά τα έργα στο παραλιακό μέτωπο» δηλώνει ο Ανδρέας Νεοκλέους, διευθυντής ασφαλιστικής εταιρείας – ο οποίος γεννήθηκε και εργάζεται στην πόλη – περιγράφοντας την αλλαγή που συντελέστηκε με την ανάπλαση του κέντρου της Λεμεσού, του παραθαλάσσιου πολυλειτουργικού πάρκου, του γραμμικού πάρκου Γαρύλλη και του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου.

Με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα», υλοποιήθηκαν έργα συνολικού ύψους περίπου 65 εκατομμυρίων ευρών τα οποία έδωσαν νέα πνοή στη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Κύπρου και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου.

Στόχος του εν λόγω έργου  ήταν να βελτιωθεί το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής της πόλης, αλλά και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της και  η ελκυστικότητα του κέντρου της, καθώς τα τελευταία χρόνια είχε παρατηρηθεί η σταδιακή εγκατάλειψή του από τους κατοίκους του και η αλλοίωση της ιστορικής του ταυτότητας.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του έργου, Κοραλία Μασούρα: «Αναδεικνύοντας τηνν παραδοσιακή του αρχιτεκτονική, το έργο βοήθησε να διατηρηθεί η πολιτιστική ταυτότητα του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού».

«Το κέντρο της πόλης έγινε και πάλι προορισμός για μας», σημειώνει ο Ανδρέας Νεοκλέους και προσθέτει: «Ανακαλύψαμε ξανά την Πλατεία Ηρώων με το ιστορικό κινηματοθέατρο Ριάλτο, την Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου και γειτονιές που είχαμε ξεχάσει, καθώς εδώ και χρόνια δεν υπήρχε τίποτα ενδιαφέρον εκεί».

Μετά την ανάπλαση οι περιοχές αυτές έγιναν πολύ δημοφιλείς ανάμεσα σε οικογένειες, φοιτητές, αλλά και μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών και σφύζουν από ζωή. Η σύνδεση της Πλατείας του Κάστρου με την πολυτελή μαρίνα σε ταξιδεύει από τον Μεσαίωνα στο σήμερα» μας λέει ο Ανδρέας.

«Νέες επιχειρήσεις – κυρίως μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια – λειτουργούν στην περιοχή́ του έργου και δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας», αναφέρει η Κοραλία Μασούρα. «Παρότι η Κύπρος βίωσε την οικονομική κρίση, είναι σημαντικό το ότι οι  υφιστάμενες επιχειρήσεις έχουν συνεχίσει να λειτουργούν και υπάρχει ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για νέες επιχειρήσεις στην περιοχή».

Με τις παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο, το οποίο προηγουμένως ήταν παραμελημένο, η Λεμεσός ξαναβρήκε τη χαμένη της ταυτότητα ως παραθαλάσσια πόλη, στρέφοντας και πάλι το ‘’πρόσωπό’’ της προς τη θάλασσα. Το πολυλειτουργικό παραθαλάσσιο πάρκο ξεκινάει μπροστά από το κέντρο της πόλης και καλύπτει μια περιοχή συνολικής έκτασης  65.000 τετραγωνικών μέτρων μέχρι το παλιό λιμάνι και τις παραλίες Ακτή Ολυμπίων και Έναέριος. Κατά μήκος του πάρκου υπάρχει ποδηλατόδρομος, που συνδέει την Ακτή Ολυμπίων με την πολυτελή μαρίνα. Παιδικές χαρές, ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι, λίμνες, συντριβάνια και ένα πάρκο γλυπτικής, συνθέτουν μαζί ένα μοναδικό σκηνικό που προσφέρει πολλαπλές επιλογές στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης.

Τα έργα ανάπλασης οδήγησαν τη Λεμεσό το 2016 στην 88η θέση της ετήσιας έρευνας της διεθνούς κύρους εταιρείας Συμβούλων Επιχειρηματιών Mercer, ανάμεσα σε 230 πόλεις για την ποιότητα ζωής που προσφέρουν.

Παράλληλα, η Λεμεσός αναγνωρίστηκε ως «Ευρωπαϊκή Πόλη Καλής Πρακτικής» για το έργο που επιτελείται στον τομέα «Διαχείρισης της αειφόρου ανάπτυξης της πόλης εστιάζοντας στην οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική αναβίωση». 

Γενικές πληροφορίες

  • Το κέντρο της Λεμεσού είχε σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της πόλης
  • Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. χρηματοδότησε την υλοποίηση έργων αστικής ανάπλασης ύψους €65 εκατομμυρίων
  • Τα έργα αφορούσαν το κέντρο της πόλης, το πολυλειτουργικό παραθαλάσσιο πάρκο, το γραμμικό πάρκο Γαρύλλη και το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο
  • Αναδεικνύοντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πόλης, το έργο μετέτρεψε το ιστορικό κέντρο σε πόλο έλξης για οικογένειες, φοιτητές, ξένους επισκέπτες και επιχειρήσεις
  • Το πολυλειτουργικό παραθαλάσσιο πάρκο, συνολικής έκτασης 65,000 τετραγωνικών μέτρων, περιλαμβάνει ποδηλατόδρομο, παιδικές χαρές, πεζόδρομο, λίμνες, συντριβάνια, πάρκο γλυπτικής και πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων

Σχετικοί σύνδεσμοιΆρθρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο Λεμεσού

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *