Skip to content

MobiliseSME: πλατφόρμα διασυνοριακής ανταλλαγής για μικρές επιχειρήσεις και για τους υπαλλήλους τους

Ένα έργο το οποίο έχει υποστηρίξει αυτές τις διασυνοριακές ανταλλαγές είναι το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο MobiliseSME, ένα είδος «πλατφόρμας αντιστοίχισης» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Η φιλοσοφία του έργου είναι απλή: οι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ που συμμετέχουν σε πρόγραμμα ανταλλαγής τοποθετούνται σε ΜΜΕ σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Στόχος είναι ο εμπλουτισμός των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων, η απόκτηση διεθνούς εμπειρίας και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Εν τω μεταξύ, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητες του προσωπικού τους ενώ προκύπτουν και νέες ευκαιρίες συνεργασίας με ξένους εταίρους. Παράλληλα αποκομίζουν γνώσεις από τις διεθνείς προοπτικές που εισάγουν οι εργαζόμενοι από το εξωτερικό.

Από τη σύλληψή του ακόμα, το πρόγραμμα ανταλλαγής είχε σημαντικό αντίκτυπο, αφού στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Ιουνίου 2017 εγγράφηκαν στην πλατφόρμα περισσότερες από 400 επιχειρήσεις και πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 50 ανταλλαγές. Το εν λόγω έργο μπορεί να φαίνεται γνωστό σε κάποιους αναγνώστες καθώς έχει ήδη παρουσιαστεί σε ένα άρθρο στην πύλη EURES τον Ιούλιο του 2017.

Στoν σύνδεσμοέκθεση αξιολόγησης του MobiliseSME, ο οποίος δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2017, υπογραμμίζονται τα θετικά σχόλια όσων έχουν μέχρι στιγμής επωφεληθεί από το έργο. Συνολικά το 91% των επιχειρήσεων αποστολής και το 95% των επιχειρήσεων υποδοχής έμεινε ικανοποιημένο από την αντιστοίχιση, το 90% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η διασυνοριακή τους επιχειρηματική δραστηριότητα θα αναπτυχθεί χάρη στις ανταλλαγές αυτές, και το 75% ανέφερε ότι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προωθήσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

«Το MobiliseSME πραγματικά μας βοήθησε να εκπληρώσουμε τον στόχο μας, ήτοι την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων μας σε τεχνικό επίπεδο και επίπεδο μάρκετινγκ, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν ορατά σε σύντομο χρονικό διάστημα,» δήλωσε ο Emanuele D’Angella, ιταλός επιχειρηματίας με έδρα στην Ισπανία ο οποίος φιλοξένησε εργαζομένους από άλλες επιχειρήσεις.

Τα σχόλια από τους συμμετέχοντες εργαζόμενους ήταν εξίσου θετικά, με το 90% των εργαζομένων-επισκεπτών να αποκτά τις νέες δεξιότητες που ανέμενε και το 81% να δηλώνει ότι η ανταλλαγή συνέβαλε στην επαγγελματική τους εξέλιξη και στη διεύρυνση των μελλοντικών τους επαγγελματικών ευκαιριών.

» Το MobiliseSME μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις νέες ευκαιρίες της αγοράς στο εξωτερικό, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο με τους περιορισμένους πόρους που διαθέτουν οι ΜΜΕ,» ανέφερε ο Triin Tammearu από την Εσθονία, ο οποίος μέσω του προγράμματος επισκέφτηκε μια επιχείρηση στο ΗΒ.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πιλοτικού έργου, το MobiliseSME στρέφει πλέον την προσοχή του στο μέλλον και είναι σαφές ότι οι ιθύνοντες του έργου έχουν μεγαλόπνοα σχέδια.

» Το πρώτο βήμα θα είναι η διεύρυνση του έργου με σκοπό να καλύψει όλα τα κράτη μέλη και να βασίζεται σε περισσότερα εθνικά δίκτυα ΜΜΕ και οργανισμούς υποστήριξης επιχειρήσεων που θα ενημερώνουν τις επιχειρήσεις σχετικά με την ύπαρξη του προγράμματος ανταλλαγής,» εξηγεί ο Stefan Moritz, ο διευθύνων σύμβουλος της European Entrepreneurs CEA-PME. Η CEA-PME είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνομοσπονδία εθελουσίως συνδεδεμένων ΜΜΕ και ηγέτης της κοινοπραξίας του έργουMobiliseSME.

Ο κος Moritz δηλώνει ότι απώτερος στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός είδους Erasmus για ΜΜΕ», ενός μεγάλης κλίμακας προγράμματος ανταλλαγής ανάλογο με το ομώνυμο εμβληματικό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της ΕΕ.

«Από τα δεδομένα προκύπτει ότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον στην Ευρώπη για ένα πρόγραμμα κινητικότητας αυτού του είδους», αναφέρει. «Στόχος είναι η κάλυψη αυτού του κενού, δίνοντας στις ΜΜΕ την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν την παγκοσμιοποίηση με απλό τρόπο: με εξωστρέφεια και μαθαίνοντας από τους άλλους.»

Μέχρι στιγμής το έργο έχει σημειώσει εξαιρετική επιτυχία, αλλά, όπως μας λέει ο κος Moritz, «η επιτυχία του MobiliseSME θα έχει αξία μόνο αν αποτελέσει την αρχή για μια μεγαλύτερη διαδικασία.

«Δεδομένου ότι το όφελος επέκτασης ενός τέτοιου είδους προγράμματος είναι τεράστιο, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική».

Πατήστε εδώ για την πλατφόρμα MobiliseSME

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *