Skip to content

Ισότητα των φύλων στην πολιτική ζητούν βουλευτές και ευρωβουλευτές

  • «Πιστέψτε στον εαυτό σας και στις δυνατότητές σας και μην το βάζετε ποτέ κάτω» λέει η Πρόεδρος της Κροατίας στις γυναίκες και τα κορίτσια
  • Τα κόμματα πρέπει να παίξουν το ρόλο τους για να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική
  • Οι γυναίκες αποτελούν το 36,1% της υφιστάμενης σύνθεσης του ΕΚ
Με λιγότερους από τρεις μήνες μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές, η Επιτροπή Ισότητας του ΕΚ διοργάνωσε την Πέμπτη διακοινοβουλευτική συνάντηση για τη δύναμη των γυναικών στην πολιτική.
Μία μέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής του ΕΚ για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων συζήτησαν με περισσότερους από 20 βουλευτές από 15 κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ και τη Νορβηγία κατά τη διάρκεια της διακοινοβουλευτικής συνάντησης «Women’s power in politics».

Η Vilija Blinkevičiūtė (Σοσιαλιστές, Λιθουανία) προήδρευσε στην εκδήλωση, ενώ στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΚ Antonio Tajani δήλωσε: «Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να έχουμε περισσότερες γυναίκες στην πολιτική, αλλά και στις επιχειρήσεις. Αυτή είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που πρέπει να δώσουμε όλοι μας».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα Δημήτρης Παπαδημούλης πρόσθεσε ότι αν και η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική αυξάνεται, «οι περισσότερες θέσεις ευθύνης εξακολουθούν να καταλαμβάνονται από άντρες και αυτό πρέπει να σταματήσει. Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό, θα πετύχουμε να έχουμε ισότητα των φύλων σε 182 χρόνια!»

Η (πρώτη γυναίκα) πρόεδρος της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarović, στην κεντρική ομιλία της συνάντησης ανακάλεσε τις μάχες που έπρεπε να δώσει για να φτάσει ως εδώ, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στην πολιτική, καθώς και τα αναρίθμητα «γυάλινα ταβάνια» που ξεπέρασε. «Το σημείο έναρξης είναι η αλλαγή νοοτροπίας: πρέπει να χτίσουμε μια πολιτική κουλτούρα που θα οδηγήσει στην ίση συμμετοχή των γυναικών». Εν κατακλείδι, το μήνυμά της για τις γυναίκες και τα κορίτσια ήταν το εξής: «Έχετε πίστη και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, στις αξίες σας, στη δύναμή σας και στις δυνατότητές σας. Η αποφασιστικότητά σας θα κάνει όλα τα εμπόδια που απομένουν να καταρρεύσουν».

Οι ευρωβουλευτές και βουλευτές συζήτησαν τρόπους για την ενδυνάμωση της συμμετοχής των γυναικών στη σφαίρα της πολιτικής, για παράδειγμα με τη χρήση ποσοστώσεων, καθώς και τον καίριο ρόλο των πολιτικών κομμάτων όταν αυτά εξετάζουν υποψήφιους και σειρές κατάταξης σε εκλογικές λίστες. Ανέφεραν επίσης το θέμα της συμμετοχής των νεαρών γυναικών στην πολιτική, οι οποίες συχνά αντιμετωπίζουν φραγμούς (επισφαλείς συνθήκες εργασίας, χαμηλότερα εισοδήματα, έλλειψη άδειας πατρότητας…). Προγράμματα καθοδήγησης, συστήματα ίσης άδειας για τους δύο γονείς, καθώς και ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος αναφέρθηκαν ως πιθανές λύσεις για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια.

Μεταξύ των άλλων συμμετεχόντων, η Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων Věra Jourová, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Federica Mogherini και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων João Pimenta Lopes απηύθυναν κάλεσμα για ισχυρότερη γυναικεία παρουσία στη λήψη αποφάσεων, ενώ ζήτησαν από τους άνδρες να εμπλακούν στον αγώνα για την ισότητα των φύλων και την ορθή εφαρμογή της ισχύουσας σχετική νομοθεσίας.

Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να δείτε την εκδήλωση μαγνητοσκοπημένη.

 

Σύνδεσμοι
Οι γυναίκες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (γραφήματα)
Γυναίκες και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (βίντεο)
Έρευνα – Οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στην πολιτική, ενόψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών (Φεβρουάριος 2019 – στα αγγλικά)
Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ – Οι γυναίκες στα κοινοβούλια (γραφήματα, Φεβρουάριος 2019 – στα αγγλικά)
Eurostat – Οι γυναίκες στο ΕΚ και τις κυβερνήσεις (στα αγγλικά)
Δεξαμενή Σκέψης του ΕΚ – Οι γυναίκες στην πολιτική στην ΕΕ: ανασκόπηση (στα αγγλικά)
Δεξαμενή Σκέψης του ΕΚ – Οι γυναίκες στην πολιτική σε παγκόσμια κλίμακα (στα αγγλικά)
Δεξαμενή Σκέψης του ΕΚ – Και το βραβείο πάει… στις Ευρωπαίες κινηματογραφίστριες (στα αγγλικά)
Ιστοσελίδα του ΕΚ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2019 (στα αγγλικά)
Ιστοσελίδα της Προέδρου της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, Vilija Blinkevičiūtė (Σοσιαλιστές, Λιθουανία)
Επιτροπή του ΕΚ για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων
Δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2019

 

 

Αλεξάνδρα ΑΤΤΑΛΙΔΟΥ

Εκπρόσωπος Τύπου-Λευκωσία
(+357) 22 87 05 00
(+33) 3 881 64217 (STR)
(+357) 99 697 500
alexandra.attalides@europarl.europa.eu

 

Έχετε λάβει αυτό το μήνυμα επειδή η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου έχει καταχωρηθεί στην λίστα αλληλογραφίας μας. Εάν δεν επιθυμείτε πλέον να λαμβάνετε ενημερώσεις, παρακαλώ απαντήστε στο παρόν e-mail γράφοντας «διαγραφή» στο θέμα στο μηνύματός σας. Για να εγγραφείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας, παρακαλούμε στείλτε ένα e-mail στην παρούσα διεύθυνση γράφοντας «εγγραφή» στο θέμα στο μηνύματός σας.

Τα δεδομένα σας χρησιμοποιούνται μόνο για τους σκοπούς της αποστολής αυτού του μηνύματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *