Skip to content

Υποδειγματικοί Ευρωπαίοι και πολίτες της Ένωσης

Στις 11 Οκτωβρίου πολίτες και οργανισμοί από όλη την ΕΕ παρευρέθηκαν στην τελετή για την απονομή του Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη, που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚ στις Βρυξέλλες.

Το Βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε πρωτοβουλίες και έργα που συμβάλλουν στη συνεργασία μεταξύ τω κ-μ αλλά και στην προώθηση των κοινών αξιών.

Το ΕΚ εκπροσώπησε η αντιπρόεδρός του, Σιλβί Γκιγιόμ, η οποία δήλωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι εδώ για να αναδείξει όλα τα πετυχημένα έργα. Οι πολίτες μας έχουν φωνή και το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη αποδεικνύει ότι είμαστε εδώ και τους ακούμε».

Το βραβείο για το 2017, απονεμήθηκε σε συνολικά 49 άτομα από 26 κράτη μέλη.

Από την Κύπρο τιμήθηκε ο Δρ Αμερίκος Αργυρίου, ο οποίο ίδρυσε το 1969 το Ίδρυμα Θεοτόκος και στη συνέχεια το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής. Το 2003 εισήγαγε την εφαρμογή του Προγράμματος Ακοής Νεογνών. Για τη συνεισφορά του στην επιστήμη και στην κοινωνία έχει τιμηθεί από πολλούς φορείς.

Την υποψηφιότητα του Δρ Αμερίκου Αργυρίου υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (Σ&Δ), o οποίος στην πρόταση του αναφέρει τα εξής: «O Δρ. Αμερίκος Αργυρίου, γεννηθείς το 1924, αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των ατόμων με νοητική αναπηρία, ιδρύοντας το 1969, στη Λεμεσό, το Ίδρυμα ‘Θεοτόκος’ ένα πολυδύναμο οργανισμό με οικοτροφείο, Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας, Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης, στην οποία προσφεύγουν μητέρες που έχουν παιδιά με συμπτώματα αναπτυξιακής υστέρησης, ξενώνες με σκοπό την αποϊδρυματοποίηση και Εργαστήρι Τέχνης, όπου εκπαιδεύονται νέοι και νέες, αναπτύσσοντας τις ικανότητές τους. 19 χρόνια αργότερα, ιδρύει το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής μέσα από το οποίο εισήγαγε την εφαρμογή ανιχνευτικών προγραμμάτων για μεταβολικά νοσήματα και χρωμοσωμιακές ανωμαλίες, υποβάλλοντας κάθε έγκυο γυναίκα και νεογέννητο σε δωρεάν εξετάσεις, με στόχο την πρόληψη της νοητικής καθυστέρησης και παράλληλα τη γενετική καθοδήγηση. Στη δωρεάν και καθολική προσφορά των ανιχνευτικών προγραμμάτων, που αποκλειστικά προσφέρονται από το Κέντρο στον Κυπριακό λαό, καθώς και στην κοινωνική ωφελιμότητά τους, κάνουν συχνά αναφορά διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί.

Ο Δρ Αμερίκος Αργυρίου αγκαλιάζει τον ανθρώπινο πόνο, όπως χαρακτηριστικά λέει, και παρά τα 93 του χρόνια συνεχίζει ακούραστα το έργο του για τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ατόμων με νοητική αναπηρία. Αξίζει να απονεμηθεί το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη στον Δρ Αμερίκο Αργυρίου δεδομένης της μεγάλης του συνεισφοράς στην επιστήμη και στην κοινωνία, στην αναβάθμιση της υγείας και του ιατρικού επαγγέλματος και για την ιδιαίτερη αφοσίωσή του στα παιδιά». 

Ιστορικό του Βραβείου

Το Βραβείο θεσπίστηκε το 2008 ως επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που με τις δράσεις τους έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή στη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας, εντός της ΕΕ. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.

Ο κάθε Ευρωβουλευτής δύναται να προτείνει μια υποψηφιότητα κάθε χρόνο. Στα 28 κράτη μέλη συστήνεται μια εθνική Επιτροπή, υπεύθυνη για την επιλογή προτάσεων υποψηφίων, ενώ η τελική επιλογή των νικητών γίνεται από την Επιτροπή του Βραβείου στις Βρυξέλλες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *