Skip to content

H Επιτροπή προτείνει πρόσθετα μέτρα διασφάλισης για ταξίδια από χώρες εκτός ΕΕ

Σήμερα η Επιτροπή προτείνει πρόσθετες διασφαλίσεις και απαιτήσεις για τους διεθνείς ταξιδιώτες που εισέρχονται στην ΕΕ. Οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού και η ασταθής κατάσταση της υγείας σε όλο τον κόσμο απαιτούν περαιτέρω δράση για να διασφαλιστεί ότι κάθε ταξίδι προς την ΕΕ πραγματοποιείται με ασφάλεια. Προκειμένου να αντικατοπτρίζονται οι πλέον πρόσφατες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, η Επιτροπή προτείνει επίσης επικαιροποιημένα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη το ποσοστό διαγνωστικών εξετάσεων, τη θετικότητα των διαγνωστικών εξετάσεων και τον εντοπισμό των ανησυχητικών παραλλαγών του ιού στο πλαίσιο λήψης αποφάσεων σχετικά με την εφαρμογή περιορισμών στα μη απαραίτητα ταξίδια προς την ΕΕ από συγκεκριμένη τρίτη χώρα.

Πρόσθετα μέτρα διασφάλισης για ταξίδια από χώρες εκτός ΕΕ

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα ταξίδια προς την ΕΕ πραγματοποιούνται με ασφάλεια. Αυτό αφορά όσους ταξιδεύουν στην ΕΕ για ουσιώδεις λόγους, τους πολίτες της ΕΕ και τους επί μακρόν διαμένοντες, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και εκείνους που ταξιδεύουν από χώρες για τις οποίες έχει αρθεί ο περιορισμός των μη απαραίτητων ταξιδίων:

  • Υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ πριν από την αναχώρηση: τα κράτη μέλη θα πρέπει να απαιτούν από τους ταξιδιώτες να έχουν υποβληθεί σε τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) με αρνητικό αποτέλεσμα για τη νόσο COVID-19 πριν από την αναχώρησή τους και να υποβάλουν αποδεικτικά στοιχεία του εν λόγω αρνητικού τεστ. Το τεστ πρέπει να πραγματοποιείται το νωρίτερο 72 ώρες πριν από την αναχώρηση· οι πολίτες της ΕΕ, οι κάτοικοι και τα μέλη των οικογενειών τους θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το τεστ μετά την άφιξή τους. Τα υποχρεωτικά τεστ μπορούν να συνδυάζονται με υποχρέωση αυτοαπομόνωσης, καραντίνας και ιχνηλάτησης επαφών, καθώς και με πρόσθετα τεστ, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για περίοδο έως 14 ημερών, υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος μέλος επιβάλλει τις ίδιες απαιτήσεις στους υπηκόους του, όταν ταξιδεύουν από την ίδια τρίτη χώρα. Εξαιρέσεις θα μπορούσαν να αποφασιστούν για ορισμένες κατηγορίες ταξιδιωτών με ουσιώδη καθήκοντα ή ανάγκες, εάν οι υποχρεώσεις αυτές θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον ίδιο τον σκοπό του ταξιδιού. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών και οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι θα πρέπει να εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα και μπορεί να τους ζητηθεί να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ ταχείας αντίδρασης μόνο κατά την άφιξη. Υπάρχουν επίσης ειδικοί κανόνες για τα ιπτάμενα πληρώματα.

 

  • Αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανησυχητικών παραλλαγών του ιού: για ταξίδια από χώρες στις οποίες έχει ανιχνευθεί ανησυχητική παραλλαγή του ιού, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβάλλουν συστηματικά μέτρα ασφάλειας όπως αυτοαπομόνωση, καραντίνα και ιχνηλάτηση επαφών για περίοδο έως 14 ημερών. Ειδικότερα, οι ταξιδιώτες θα πρέπει υποχρεωτικά να τίθενται σε καραντίνα και να υποβάλλονται σε πρόσθετα τεστ κατά την άφιξη ή μετά την άφιξή τους.
  • Κοινό ευρωπαϊκό έντυπο εντοπισμού επιβατών: τα κράτη μέλη θα πρέπει να απαιτούν από όσους εισέρχονται στην ΕΕ να υποβάλλουν έντυπο εντοπισμού επιβατών σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις προστασίας δεδομένων. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό έντυπο εντοπισμού επιβατών

Επικαιροποιημένα κριτήρια

Κατά την εξέταση της άρσης των περιορισμών στα μη απαραίτητα ταξίδια προς την ΕΕ από χώρα εκτός ΕΕ, το Συμβούλιο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ποσοστά κοινοποίησης κρουσμάτων, τα ποσοστά διαγνωστικών εξετάσεων, τα ποσοστά θετικότητας των διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς και τη συχνότητα εμφάνισης των ανησυχητικών παραλλαγών του ιού. Θα πρέπει να εφαρμόζονται τα ακόλουθα κριτήρια, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις:

  • Σωρευτικό ποσοστό ανακοίνωσης κρουσμάτων της νόσου COVID-1914 ημερών (δηλ. συνολικός αριθμός των ανακοινωθέντων νέων κρουσμάτων COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες σε περιφερειακό επίπεδο) όχι μεγαλύτερος από 25·
  • Ποσοστό διαγνωστικών τεστ (δηλ. αριθμός τεστ διάγνωσης λοίμωξης από τη νόσο COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους που πραγματοποιήθηκαν κατά τις προηγούμενες επτά ημέρες) άνω των 300·
  • Ποσοστό θετικότητας των διαγνωστικών τεστ (δηλ. ποσοστό θετικών τεστ μεταξύ όλων των τεστ διάγνωσης λοίμωξης από τη νόσο COVID-19 που διενεργήθηκαν κατά τις προηγούμενες επτά ημέρες) όχι μεγαλύτερο του 4%·
  • Η φύση του ιού που υπάρχει στη χώρα, ιδίως κατά πόσον έχουν ανιχνευθεί παραλλαγές του ιού που προκαλούν ανησυχία.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να λαμβάνουν υπόψη την αμοιβαιότητα μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

 

Εκτός από αυτές τις επικαιροποιήσεις σχετικά με τα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ, η Επιτροπή υποβάλλει επίσης σήμερα πρόταση για την επικαιροποίηση της σύστασης του Συμβουλίου για τον συντονισμό των μέτρων που επηρεάζουν την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ.

 

Επόμενα βήματα

 

Εναπόκειται τώρα στο Συμβούλιο να εξετάσει την πρόταση αυτή. Μια πρώτη συζήτηση έχει προγραμματιστεί κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση πολιτικών κρίσεων (IPCR) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Μόλις εγκριθεί η πρόταση, εναπόκειται στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τα πρόσθετα μέτρα διασφάλισης που καθορίζει η εν λόγω πρόταση και να επανεξετάσουν τον κατάλογο των τρίτων χωρών για τις οποίες θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί με βάση τα επικαιροποιημένα κριτήρια. Το Συμβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει να επανεξετάζει τον κατάλογο των χωρών που εξαιρούνται από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς κάθε 2 εβδομάδες και να τον επικαιροποιεί κατά περίπτωση.

Ιστορικό 

Επί του παρόντος ισχύει προσωρινός περιορισμός των μη ουσιωδών μετακινήσεων προς την ΕΕ από πολλές τρίτες χώρες. Το Συμβούλιο επανεξετάζει τακτικά και, κατά περίπτωση, επικαιροποιεί τον κατάλογο των χωρών από τις οποίες είναι δυνατόν να γίνουν ταξίδια, με βάση την αξιολόγηση της υγειονομικής κατάστασης. Το Συμβούλιο επικαιροποίησε για τελευταία φορά τον εν λόγω κατάλογο στις 17 Δεκεμβρίου 2020.

Ο περιορισμός αυτός καλύπτει μόνο τις μη ουσιώδεις μετακινήσεις. Όσοι έχουν ουσιώδη λόγο να έρθουν στην Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι σε θέση να το πράξουν, με την επιφύλαξη των μέτρων διασφάλισης που περιγράφονται στην πρόταση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι κατηγορίες ταξιδιωτών που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙ της σύστασης του Συμβουλίου. Οι πολίτες της ΕΕ και οι επί μακρόν διαμένοντες καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους θα πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται στην ΕΕ. Η σημερινή πρόταση δεν αλλάζει τις κατηγορίες ταξιδιωτών που εξαιρούνται από τον περιορισμό.

Για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν με συνέπεια τους περιορισμούς, η Επιτροπή εξέδωσε στις 28 Οκτωβρίου 2020 κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κατηγορίες προσώπων που θεωρούνται ταξιδιώτες με ουσιώδη καθήκοντα ή ανάγκες και, ως εκ τούτου, εξαιρούνται από τους περιορισμούς.

Στις 19 Ιανουαρίου, πριν από τη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών για τη συντονισμένη αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, η Επιτροπή καθόρισε μια σειρά δράσεων που απαιτούνται για την ενίσχυση της μάχης ενάντια στην πανδημία.

Κατά την τηλεδιάσκεψη της 21 Ιανουαρίου 2021, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναγνώρισαν ότι το Συμβούλιο ενδέχεται να χρειαστεί να επανεξετάσει τις συστάσεις του σχετικά με τις μη ουσιώδεις μετακινήσεις προς την ΕΕ υπό το πρίσμα των κινδύνων που ενέχουν οι νέες παραλλαγές του ιού. Μετά τη συνεδρίαση, η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για τις ουσιώδεις μετακινήσεις από χώρες εκτός της ΕΕ.

 

Η σημερινή πρόταση επικαιροποιεί τη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τους προσωρινούς περιορισμούς των μη ουσιωδών μετακινήσεων στην ΕΕ.

 

Οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες που ισχύουν για την είσοδο από τρίτες χώρες, όπως κοινοποιήθηκαν από τα κράτη μέλη, είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο Re-open EU.

 

Περισσότερες πληροφορίες

 

Πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τον προσωρινό περιορισμό των μη ουσιωδών μετακινήσεων στην ΕΕ και την πιθανή άρση του περιορισμού αυτού

Κορονοϊός: η Επιτροπή προτείνει την επικαιροποίηση της συντονισμένης προσέγγισης όσον αφορά τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας

 

Αρμόδιοι επικοινωνίας για τον Τύπο:

 

Adalbert Jahnz

Τηλέφωνο

+ 32 2 295 31 56

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

adalbert.jahnz@ec.europa.eu

 

Laura Berard

Τηλέφωνο

+ 32 2 295 57 21

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

laura.berard@ec.europa.eu

 

Ciara Bottomley

Τηλέφωνο

+ 32 2 296 99 71

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

ciara.bottomley@ec.europa.eu

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα επεξεργάζονται σύμφωνα με τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαχειρίζονται αναλόγως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *