Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις

Βραβεία του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους 2022: Βραβεύτηκαν 18 έργα από όλη την Ευρώπη

Το Σάββατο, στην τελετή λήξης του πρώτου φεστιβάλ του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, οι Επίτροποι Γκαμπριέλ και Φερέιρα ανακοίνωσαν τους νικητές και τις νικήτριες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Τα βραβεία αυτά τιμούν νέα παραδείγματα-πηγές έμπνευσης των μετασχηματισμών που φιλοδοξεί να εισαγάγει το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους στην καθημερινότητα, τους χώρους διαβίωσης και τις εμπειρίες μας. Φέτος, κατατέθηκαν υποψηφιότητες για 1.100 έργα. Σε καθεμία από τις τέσσερις κατηγορίες απονεμήθηκαν από ένα βραβείο για ήδη ολοκληρωμένα έργα και από ένα βραβείο για «ανερχόμενα αστέρια», δηλαδή για ιδέες ταλαντούχων νέων ηλικίας έως 30 ετών. Τα έργα που βραβεύτηκαν στην κατηγορία «Επανασύνδεση με τη φύση», προέρχονται από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία. Όσον αφορά τα βραβεία «Ανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν», απονεμήθηκαν σε έργα από την Αυστρία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Τσεχία. Για την κατηγορία «Προτεραιότητα σε τόπους και ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη» επελέγησαν έργα από το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία. Τέλος, απονεμήθηκαν δύο βραβεία κατόπιν ψηφοφορίας του κοινού: στο έργο «Κήποι του Μέλλοντος» από την Κύπρο και στο έργο της κατηγορίας «ανερχόμενα αστέρια» με τίτλο «Βιοφωτοβολταϊκά για τη φύση και τον άνθρωπο» από την Ισπανία. 

Οι «Κήποι του Μέλλοντος» είναι μια οργάνωση βάσης που στόχο έχει να αναμορφώσει έναν εγκαταλελειμμένο χώρο στην καρδιά της πολιτικά διαιρεμένης πόλης της Λευκωσίας. Ένα καινοτόμο έργο βιωσιμότητας που συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους για τη δημιουργία ενός χώρου πρασίνου στην κοινή τους πρωτεύουσα. Στοιχεία του παρελθόντος επαναπροσδιορίζονται για να γιορταστεί το νέο μέλλον, ενώ οι «Κήποι του Μέλλοντος δεσμεύονται να αναζωογονήσουν το αίσθημα του ανήκειν και να επαναπροσδιορίσουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Οι νικητές και οι νικήτριες θα λάβουν χρηματικό έπαθλο καθώς και προβολή, την οποία παρέχει η Επιτροπή μέσω συγκεκριμένων επικοινωνιακών δράσεων στα μέσα ενημέρωσης. Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. τις πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τα βραβευθέντα έργα, τους 52 φιναλίστ και τις ερωταπαντήσεις σχετικά με τα βραβεία. Μπορείτε επίσης να δείτε το βίντεο της τελετής εδώ.

(Περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: + 32.229 53156· Célia Dejond — Τηλ.: +32 229 88199)

Η Επιτροπή τιμά τους 12 νικητές του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στις 13 και 14 Ιουνίου, στο πλαίσιο ειδικής τελετής, δώδεκα χώροι βραβεύτηκαν με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το 2021. Στη διήμερη εκδήλωση που τίμησε χώρους που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης και στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, εγκαινίασε την τελετή, η οποία είναι ανοικτή στο κοινό, ενώ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας έγινε συζήτηση για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της κοινής ιστορίας της ΕΕ.

Ενόψει της τελετής, η Επίτροπος Γκαμπριέλ δήλωσε τα εξής: «Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η ψυχή της Ευρώπης. Αποτελεί έκφραση της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, διαμορφώνει τη συλλογική μας ζωή και το μέλλον μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να προστατευτεί και να αναγνωριστεί. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τους δώδεκα βραβευθέντες χώρους και ενθαρρύνω όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να τους επισκεφθούν και να βιώσουν από πρώτο χέρι την πολιτιστική τους αξία.»

Το 2022 σηματοδοτεί επίσης τη 10η επέτειο του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και, με την ευκαιρία αυτή, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εμπειρογνώμονες και ενδιαφερόμενα μέρη. Η τελετή απονομής του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και το φόρουμ της 10ης επετείου είναι ανοικτά στο κοινό. Περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους ημερήσιας διάταξης, είναι διαθέσιμες εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Sonya Gospodinova — Τηλ.: + 32 229 66953· Célia Dejond — Τηλ.: + 32 229 88199)

Ισότητα: Ξεκινάει ο διαγωνισμός για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2023

Χτες ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2023. Το βραβείο επιβραβεύει πόλεις που καταβάλλουν προσπάθειες για να καταστούν πιο προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία και οι οποίες σχεδιάζουν νέες βελτιώσεις της προσβασιμότητάς τους.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης τιμά τις ευρωπαϊκές πόλεις μας που είναι προσηλωμένες στην προώθηση των αξιών της ισότητας και της ένταξης εντός της Ένωσής μας. Επ’ ευκαιρία της δέκατης τρίτης απονομής του βραβείου, καλώ κάθε πόλη της ΕΕ να προτείνει καινοτόμες πρωτοβουλίες για την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.» 

Η Επίτροπος Ισότητας κ. Χέλενα Ντάλι προσέθεσε: «87 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ έχουν αναπηρία και, ως εκ τούτου, διατρέχουν τον κίνδυνο διακρίσεων ή αποκλεισμού σε καθημερινές πράξεις όπως η χρήση των μεταφορών, η επικοινωνία και η πρόσβαση σε κτίρια και πληροφορίες. Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης επιβραβεύει τις πόλεις που προσπαθούν να άρουν τα εμπόδια αυτά. Ανυπομονώ να ανακαλύψω τις πολυάριθμες προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ένωσή μας προκειμένου οι πόλεις μας να καταστούν πιο προσβάσιμες και πιο δίκαιες για τα άτομα με αναπηρία.»  

Η νικήτρια πόλη θα λάβει χρηματικό έπαθλο ύψους 150.000 ευρώ, ενώ το δεύτερο και το τρίτο βραβείο συνοδεύονται με 120.000 ευρώ και 80.000 ευρώ αντίστοιχα. Ο διαγωνισμός, τον οποίο διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, απευθύνεται σε πόλεις της ΕΕ με πάνω από 50.000 κατοίκους. Τα βραβεία θα ανακοινωθούν σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου επ’ ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία. Παραδείγματα δράσεων που βραβεύτηκαν ή ήταν φιναλίστ το 2022 μπορείτε να δείτε εδώ. Οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο είναι ανοικτές έως τις 8 Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης 2023.

(Περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand — Τηλ.: +32 229 62253)· Cristina Torres Castillo — Τηλ.: +32 2 29 90679)

Μάχη κατά των παράνομων ναρκωτικών: Παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά 2022

Σήμερα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον θα συμμετάσχει στην παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά 2022, η οποία δημοσιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας. Στην παρουσίαση θα συμμετάσχουν, μαζί με την Επίτροπο, ο κ. Alexis Goosdeel, διευθυντής του οργανισμού και ο κ. Franz Pietsch, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του. Η Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2022 περιγράφει τις τάσεις και τις εξελίξεις στην προμήθεια και τη χρήση ναρκωτικών, καθώς και στην πολιτική για τα ναρκωτικά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαθεσιμότητα και η χρήση ναρκωτικών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε ολόκληρη την ΕΕ. Η κάνναβη παραμένει η ουσία που καταναλώνεται περισσότερο, ενώ αυξάνεται στην Ευρώπη η παραγωγή άλλων συνθετικών ναρκωτικών. Η έκθεση καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι η χρήση ναρκωτικών συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα πιεστικών ζητημάτων υγείας και κοινωνικών ζητημάτων, όπως τα προβλήματα ψυχικής υγείας και οι αυτοτραυματισμοί, η έλλειψη στέγης και η νεανική εγκληματικότητα. Παράλληλα, καθώς το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης γιορτάζει την 25η επέτειό του, θα δημοσιευθεί και μια έκθεση σχετικά με τα επιτεύγματά του. Προκειμένου το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τα άλλα εγκλήματα να μην αποδίδουν κέρδη, η Επιτροπή πρότεινε στις 25 Μαΐου 2022 νέους κανόνες για την ανάκτηση και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων. Η πρόταση αποσκοπεί στην ενίσχυση των ικανοτήτων των εθνικών αρχών να εντοπίζουν, να δεσμεύουν, να διαχειρίζονται και να δημεύουν παράνομα κέρδη, διασφαλίζοντας ότι τα εν λόγω κέρδη δεν επανεπενδύονται σε εγκληματικές δραστηριότητες. Δεδομένου ότι το οργανωμένο έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά είναι η πιο επικερδής μορφή εγκλήματος, η πρόταση θα στερήσει από τους εγκληματίες τη μεγαλύτερη πηγή του εισοδήματός τους. Η διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση της έκθεσης θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 ώρα Κύπρου. Μπορείτε να εγγραφείτε εδώ. Η έκθεση και το πλήρες δελτίο Τύπου του Οργανισμού της ΕΕ κατά των Ναρκωτικών θα δημοσιευτούν εδώ

(Για περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand — Τηλ.: + 32 229 62253· Isabel Otero Barderas — Τηλ.: + 32 229 66925)

Βραβεία του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους 2022: Βραβεύτηκαν 18 έργα από όλη την Ευρώπη

Το Σάββατο, στην τελετή λήξης του πρώτου φεστιβάλ του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, οι Επίτροποι Γκαμπριέλ και Φερέιρα ανακοίνωσαν τους νικητές και τις νικήτριες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Τα βραβεία αυτά τιμούν νέα παραδείγματα-πηγές έμπνευσης των μετασχηματισμών που φιλοδοξεί να εισαγάγει το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους στην καθημερινότητα, τους χώρους διαβίωσης και τις εμπειρίες μας. Φέτος, κατατέθηκαν υποψηφιότητες για 1.100 έργα. Σε καθεμία από τις τέσσερις κατηγορίες απονεμήθηκαν από ένα βραβείο για ήδη ολοκληρωμένα έργα και από ένα βραβείο για «ανερχόμενα αστέρια», δηλαδή για ιδέες ταλαντούχων νέων ηλικίας έως 30 ετών. Τα έργα που βραβεύτηκαν στην κατηγορία «Επανασύνδεση με τη φύση», προέρχονται από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία. Όσον αφορά τα βραβεία «Ανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν», απονεμήθηκαν σε έργα από την Αυστρία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Τσεχία. Για την κατηγορία «Προτεραιότητα σε τόπους και ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη» επελέγησαν έργα από το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία. Τέλος, απονεμήθηκαν δύο βραβεία κατόπιν ψηφοφορίας του κοινού: στο έργο «Κήποι του μέλλοντος» από την Κύπρο και στο έργο της κατηγορίας «ανερχόμενα αστέρια» με τίτλο «Βιοφωτοβολταϊκά για τη φύση και τον άνθρωπο» από την Ισπανία. Οι νικητές και οι νικήτριες θα λάβουν χρηματικό έπαθλο καθώς και προβολή, την οποία παρέχει η Επιτροπή μέσω συγκεκριμένων επικοινωνιακών δράσεων στα μέσα ενημέρωσης. Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. τις πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τα βραβευθέντα έργα, τους 52 φιναλίστ και τις ερωταπαντήσεις σχετικά με τα βραβεία. Μπορείτε επίσης να δείτε το βίντεο της τελετής εδώ.

(Περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: + 32.229 53156· Célia Dejond — Τηλ.: +32 229 88199)

Δήλωση του Αντιπροέδρου Μάρος Σέφτσοβιτς σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλει νομοσχέδιο για τη μη εφαρμογή βασικών στοιχείων του πρωτοκόλλου για τις Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη δήλωση του Αντιπροέδρου κ. Μάρος Σέφτσοβιτς εδώ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί μια θετική και σταθερή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εταίροι που αντιμετωπίζουν τις ίδιες παγκόσμιες προκλήσεις, οι οποίες επιβάλλουν την προάσπιση του κράτους δικαίου.

Κατά συνέπεια, η σχέση αυτή πρέπει να βασίζεται στον πλήρη σεβασμό των νομικά δεσμευτικών υποχρεώσεων που αναλάβαμε εκατέρωθεν —δεσμεύσεις που βασίζονται στην εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης και της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας, τις οποίες  τα δύο μέρη διαπραγματεύτηκαν, συμφώνησαν και επικύρωσαν.

Το πρωτόκολλο για τις Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία, αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας αποχώρησης, προστατεύει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 (συμφωνία του Μπέλφαστ) σε όλες της τις διαστάσεις.

Σέβεται τη συνταγματική θέση της Βόρειας Ιρλανδίας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποφεύγει τη δημιουργία σκληρών συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας και προστατεύει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Μετά από αναρίθμητες ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων γραμμή προς γραμμή, ήταν η μία και μοναδική λύση που μπορέσαμε να βρούμε από κοινού για να προστατεύσουμε τα με κόπο αποκτηθέντα οφέλη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία, ανταποκρινόμενοι παράλληλα στις προκλήσεις που επέφερε το Brexit και στο είδος του Brexit που επέλεξε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με μεγάλη ανησυχία σημειώνουμε τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλει νομοθεσία για τη μη εφαρμογή βασικών στοιχείων του πρωτοκόλλου. Η μονομερής δράση υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η Επιτροπή τώρα θα αξιολογήσει το νομοσχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ως ένα πρώτο βήμα, η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο συνέχισης της διαδικασίας επί παραβάσει που κινήθηκε κατά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο του 2021. Τον Σεπτέμβριο του 2021 είχαμε αναστείλει αυτή τη νομική δράση σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας για τη δημιουργία ενός χώρου αναζήτησης κοινών λύσεων. Η μονομερής δράση του Ηνωμένου Βασιλείου αντιβαίνει άμεσα στο πνεύμα αυτό

Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων: Σημαντική πρόοδος στο πλαίσιο του Συμβουλίου όσον αφορά το Σένγκεν και τη μετανάστευση

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου, ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς και η Επίτροπος Γιούανσον παρέστησαν στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, όπου οι υπουργοί σημείωσαν ουσιαστική πρόοδο όσον αφορά το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Οι υπουργοί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ενέκριναν δήλωση σχετικά με έναν εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον κανονισμό Eurodac και τον κανονισμό για τον έλεγχο διαλογής. Η τελευταία σύνοδος του Συμβουλίου στο πλαίσιο της γαλλικής Προεδρίας σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο όσον αφορά το Σένγκεν και την αστυνομική συνεργασία. Η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη έκθεση για την κατάσταση του Σένγκεν και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έγκριση από τους υπουργούς των πολιτικών προτεραιοτήτων για την περίοδο 2022-2023 και του νέου μοντέλου διακυβέρνησης Σένγκεν. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης για τις τροποποιήσεις του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, υλοποιώντας έτσι μία από τις βασικές προτεραιότητες που προσδιορίζονται στην έκθεση. Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης με επιτυχία σύσταση σχετικά με την επιχειρησιακή αστυνομική συνεργασία, καθώς και γενικές προσεγγίσεις σχετικά με την οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και τον κανονισμό σχετικά με την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων για την αστυνομική συνεργασία («Prüm II»). Όσον αφορά την Ουκρανία, η Επίτροπος Γιούανσον παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου 10 σημείων για ισχυρότερο ευρωπαϊκό συντονισμό όσον αφορά την υποδοχή ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σχετικό ενημερωτικό δελτίο όπου επισημαίνονται τα κυριότερα επιτεύγματα είναι διαθέσιμο εδώ. Τέλος, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την προστασία των Ευρωπαίων από την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και σχετικά με τη διαλειτουργικότητα.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται επεξεργασίας συμφώνως προς τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τυγχάνουν ανάλογης διαχείρισης.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter


cid:image001.gif@01D77A39.04D60B60
European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published.