Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 7/12

Η HERA στηρίζει με 24 εκατ. ευρώ την ανάπτυξη διαγνωστικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων για όλες τις αναπνευστικές νόσους

Με στόχο την ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας όσον αφορά την ετοιμότητα και την αντίδραση σε απειλές κατά της δημόσιας υγείας, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Επιτροπής και η Αρχή Βιοϊατρικής Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης των ΗΠΑ (BARDA) έθεσαν ως κοινό στόχο την προώθηση της ανάπτυξης νέας γενιάς διαγνωστικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ικανών να ανιχνεύουν νέους ιούς του αναπνευστικού συστήματος. Η HERA και η BARDA συντόνισαν τη χρηματοδότησή τους για την καινοτομία με στόχο να φτάσουν τα εν λόγω ιατροτεχνολογικά προϊόντα απευθείας σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα, χωρίς να απαιτείται να περάσουν κεντρικό εργαστήριο.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις για νέους παθογόνους παράγοντες από την έναρξη των επιδημικών εξάρσεων επιταχύνουν σημαντικά την αντίδραση του συστήματος δημόσιας υγείας. Τα κρούσματα ιογενών και βακτηριακών νόσων συχνά δεν μπορούν να συνδεθούν γρήγορα με τον παθογόνο παράγοντα που ευθύνεται για τη γένεσή τους. Τα διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα, δίνοντας τη δυνατότητα για πιο ειδικές θεραπευτικές επιλογές ανά παθογόνο παράγοντα και παρέχοντας κλινική αξία όσον αφορά τη θεραπεία των λοιμωδών νόσων και της μικροβιακής αντοχής.

Η HERA στηρίζει την ανάπτυξη τέτοιων ιατροτεχνολογικών προϊόντων με 24 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο μιας πρόσκλησης υποβολής προσφορών για την «επιτάχυνση της ανάπτυξης καινοτόμων ιατρικών αντιμέτρων και της πρόσβασης σε αυτά», η οποία είναι ανοικτή έως τις 18 Δεκεμβρίου και τελεί υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και τον Ψηφιακό τομέα (HaDEA). Η BARDA, η οποία είναι μέλος της Διεύθυνσης Στρατηγικής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, προσέφερε πρόσφατα δύο ευκαιρίες χρηματοδότησης: μία για την υποστήριξη λύσεων που καλύπτουν όλη τη διαδικασία από τη δειγματοληψία ως τα αποτελέσματα μέσω κανονιστικής έγκρισης και μια δεύτερη για την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα του υλισμικού, της προετοιμασίας των δειγμάτων και της βιοπληροφορικής. Με την ταυτόχρονη παροχή αυτών των ευκαιριών, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα επενδύσουν σε αυτή τη βασική προτεραιότητα.

Οι δύο πλευρές θα συντονίσουν τις επακόλουθες ενέργειες τους ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ανάδοχοι θα διαθέσουν το προϊόν τους στην αγορά. Ο συντονισμός αυτός θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα αποτελέσματα των προσκλήσεων και τις πιθανές επακόλουθες δράσεις, όπως μια κοινή διάσκεψη για το μέλλον της διάγνωσης παθογόνων παραγόντων, είτε νέων είτε αναδυόμενων είτε υφιστάμενων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το 2024 για να έρθουν σε επαφή οι ανάδοχοι των προσκλήσεων της HERA και της BARDA.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Η πανδημία του κορονοϊού κατέδειξε πόσο σημαντικά είναι τα αποτελεσματικά διαγνωστικά μέσα για τον άμεσο εντοπισμό και την επιβράδυνση της εξέλιξης ενός νέου ιού. Η συμφωνία αυτή μεταξύ της HERA και της BARDA είναι καίριας σημασίας για την παροχή των εργαλείων που είναι αναγκαία για τον έγκαιρο εντοπισμό των υγειονομικών απειλών και για τη στήριξη μιας ταχύτερης αντίδρασης στον τομέα της δημόσιας υγείας για την προστασία των πολιτών μας. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ετοιμότητάς μας για μελλοντικές απειλές κατά της υγείας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που προστατεύει τους πολίτες της

(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan De Keersmaecker — Τηλ.: + 32 2 296 22 53 — Ana Apse-Paese — Τηλ.: + 32 2 298 73 48)

Το EU4Health χορηγεί 4 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης για τους Ουκρανούς πρόσφυγες και τους εκτοπισθέντες που τελούν υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί σήμερα ένα έργο, το οποίο υποστηρίζεται από 4 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα EU4Health και θα συμβάλει στη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη των Ουκρανών προσφύγων και των εκτοπισθέντων που τελούν υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας στη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Το έργο υποστηρίζεται από την Επιτροπή, από κοινού με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Θα διαρκέσει 24 μήνες και στόχος του είναι η ενίσχυση της ικανότητας των εθνικών συστημάτων υγείας να αντεπεξέλθουν στην εισροή ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και η βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών στα εθνικά συστήματα υγείας κατά τη διάρκεια της περιόδου που τελούν υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας. Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν από κοινού οι τρεις εταίροι περιλαμβάνουν τη στήριξη των εθνικών υγειονομικών αρχών για την επέκταση της υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού. Η ένταξη των εκτοπισθέντων Ουκρανών εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο υγειονομικό δυναμικό των χωρών υποδοχής, καθώς και οι προσπάθειες για τη δημιουργία δικτύων των εν λόγω εργαζομένων και την ενίσχυση των υφιστάμενων σχετικών δικτύων, ώστε να μπορούν να παρέχουν την ειδική υγειονομική βοήθεια που χρειάζονται οι πρόσφυγες, αποτελούν επίσης προτεραιότητες για το έργο.

Το έργο αυτό αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την εδραίωση της συνεργασίας ΕΕ-Ουκρανίας σε θέματα υγείας, μετά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας για την υγεία μεταξύ της Επιτροπής και του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας τον Ιούνιο του 2023.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Καθώς συνεχίζεται ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, σχεδόν 5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής προστασίας σε ολόκληρη την ΕΕ και έχουν δικαίωμα σε ιατρική συνδρομή και περίθαλψη. Καθώς εξακολουθούν να φθάνουν στην ΕΕ περισσότερα άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στα κράτη μέλη και στις χώρες που βρίσκονται πλησιέστερα στην Ουκρανία έχουν την ικανότητα να παρέχουν ιατρική βοήθεια σε όσα άτομα έχουν ανάγκη. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί σαφές μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ουκρανία, τον λαό της, τα κράτη μέλη και τους εταίρους μας για όσο διάστημα είναι αναγκαίο.»

(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan De Keersmaecker — Τηλ.: + 32 2 296 22 53 — Ana Apse-Paese — Τηλ.: + 32 2 298 73 48)

Η Επιτροπή επικαιροποιεί τον κατάλογο των εγκεκριμένων μονάδων ανακύκλωσης μεγάλων πλοίων που φέρουν τη σημαία κράτους μέλους της ΕΕ

Σήμερα, η Επιτροπή επικαιροποίησε τον ευρωπαϊκό κατάλογο των μονάδων ανακύκλωσης πλοίων που έχουν εγκριθεί για την ανακύκλωση μεγάλων ποντοπόρων πλοίων που φέρουν σημαία κράτους μέλους της ΕΕ. Ο κατάλογος πλέον περιλαμβάνει 45 μονάδες ανακύκλωσης πλοίων, συμπεριλαμβανομένων 26 στην ΕΕ, εννέα στην Τουρκία, επτά στη Νορβηγία, τριών στο Ηνωμένο Βασίλειο και μίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο επικαιροποιημένος κατάλογος ανανεώνει τη συμπερίληψη δύο μονάδων που βρίσκονται στην Τουρκία και μίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ προστέθηκαν μία μονάδα που βρίσκεται στη Φινλανδία και πέντε στη Νορβηγία. Από τον νέο κατάλογο διαγράφηκαν τρεις μονάδες που βρίσκονται στη Δανία, τις Κάτω Χώρες και τη Νορβηγία, διότι δεν παρέχουν πλέον υπηρεσίες ανακύκλωσης πλοίων.

Αποσκοπώντας στην πρόληψη επιζήμιων για το περιβάλλον πρακτικών, ο κανονισμός της ΕΕ για την ανακύκλωση πλοίων απαιτεί από όλα τα μεγάλα ποντοπόρα πλοία που πλέουν υπό σημαία κράτους μέλους της ΕΕ να χρησιμοποιούν εγκεκριμένη μονάδα ανακύκλωσης πλοίων που περιλαμβάνεται στον ευρωπαϊκό κατάλογο μονάδων ανακύκλωσης πλοίων. Για να συμπεριληφθούν, οι εγκαταστάσεις πρέπει να πληρούν ορισμένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και προδιαγραφές ασφάλειας. Η Επιτροπή επικαιροποιεί τακτικά τον κατάλογο με βάση αξιολογήσεις, τις οποίες διενεργούν οι εθνικές αρχές —για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην ΕΕ— ή η ίδια η Επιτροπή —για εγκαταστάσεις εκτός της ΕΕ, με εξαίρεση τη Νορβηγία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη σχετική είδηση.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: + 32 2 295 31 56· Daniela Stoycheva — Τηλ.: + 32 2 295 36 64)

Η ΕΕ και η Κίνα συζητούν τις διμερείς σχέσεις και τις διεθνείς κρίσεις σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των ηγετών

Στις 7 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα θα πραγματοποιήσουν την 24η διμερή σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ, συνοδευόμενοι από τον Ύπατο Εκπρόσωπο / Αντιπρόεδρο κ. Τζουζέπ Μπορέλ, θα έχουν συνομιλίες με τον Πρόεδρο κ. Σι Τζινπίνγκ, και αμέσως μετά με τον Πρωθυπουργό κ. Λι Τσιάνγκ.

Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, μεταξύ άλλων σε θέματα όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, το κλίμα, το περιβάλλον, καθώς και τα ψηφιακά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης την παγκόσμια διακυβέρνηση και διεθνή ζητήματα, όπως τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ αντικείμενο των συζητήσεων θα αποτελέσουν και οι παγκόσμιες προκλήσεις.

Μετά τη σύνοδο κορυφής, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος κ. Μισέλ θα παραχωρήσουν διάσκεψη Τύπου στις 14:00 ώρα Κύπρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Πεκίνο.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Eric Mamer — Τηλ.: + 32 229 94073· Nabila Massrali — Τηλ.: + 32 229 88093· Xavier Cifre Quatresols — Τηλ.: + 32 229 73582)

Η ΕΕ διοργανώνει 6 νέες πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα και παρέχει βοήθεια σε γειτονικές χώρες

Η Επιτροπή αυξάνει την ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Μέσα στον Δεκέμβριο προγραμματίζονται έξι νέες πτήσεις για την παροχή βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη στη Γάζα. Μαζί με τις πτήσεις αυτές, μέχρι σήμερα έχουν προγραμματιστεί συνολικά 30 πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για τη μεταφορά εφοδίων βάρους πάνω από 1.000 τόνων. Οι τελευταίες αυτές πτήσεις θα μεταφέρουν είδη στέγασης, υγιεινής και ιατρικά εφόδια, τα οποία παρέχονται από ανθρωπιστικούς εταίρους και δωρεές από το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση, η ΕΕ ενισχύει επίσης τη στήριξη που παρέχει στο αιγυπτιακό σύστημα υγείας, το οποίο καλείται να αντεπεξέλθει στην άφιξη των ατόμων που εκκενώνονται από τη Γάζα. Μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, η ΕΕ διευκολύνει τις προσφορές βοήθειας προς την Αίγυπτο από τη Σουηδία, την Ισπανία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Η βοήθεια, την οποία πρότειναν η Σουηδία και η Ισπανία και η οποία συνίσταται σε βασικό ιατρικό εξοπλισμό, παραδόθηκε στις 29 Νοεμβρίου, με την εφοδιαστική υποστήριξη του Βελγίου. Ένα ιταλικό πλοίο που μεταφέρει ιατρικό εξοπλισμό έφθασε στην Αίγυπτο στις 3 Δεκεμβρίου. Η υπόλοιπη βοήθεια θα παραδοθεί κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Σήμερα, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς συμμετέχει σε συνεδρίαση που αποτελεί συνέχεια της ανθρωπιστικής διάσκεψης για τη Γάζα, την οποία διοργάνωσε η γαλλική κυβέρνηση στις 9 Νοεμβρίου. Ο Επίτροπος θα επιβεβαιώσει εκ νέου τη δέσμευση της ΕΕ έναντι της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Επίτροπος δήλωσε σχετικά: «Καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, οι ανθρωπιστικές ανάγκες του πληττόμενου πληθυσμού δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες. Ταυτόχρονα, ο αντίκτυπος της κρίσης επιβαρύνει γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος. Η ΕΕ συνεργάζεται άοκνα με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της, τα κράτη μέλη και τους διεθνείς οργανισμούς για την παροχή ολοκληρωμένης ανθρωπιστικής αντίδρασης και βοήθειας πολιτικής προστασίας εκεί όπου τις χρειάζονται περισσότερο.»

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: + 32 2 295 45 78· Daniel Puglisi — Τηλ.: + 32 2 296 91 40)

ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διορίζει νέο Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διόρισε τον κ. Hans Das Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΓΔ ECHO). Κύρια αποστολή της εν λόγω Γενικής Διεύθυνσης της Επιτροπής είναι η σωτηρία ανθρώπινων ζωών, η πρόληψη και η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και η προστασία πληθυσμών που πλήττονται από φυσικούς κινδύνους και ανθρωπογενείς κρίσεις. Η απόφαση θα αρχίσει να ισχύει την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Ο κ. Das, Βέλγος υπήκοος, διαθέτει σχεδόν εικοσαετή πείρα στην Επιτροπή. Έχει βαθιά γνώση των βασικών προτεραιοτήτων, των πολιτικών, των διοικητικών πρακτικών και των διαδικασιών του οργανισμού. Έχοντας υπηρετήσει σε διάφορους διευθυντικούς ρόλους, ο κ. Das απέδειξε με συνέπεια την ικανότητά του να ασκεί σταθερή ηγεσία, να διαχειρίζεται ανθρωπιστικές κρίσεις διαφόρων ειδών και να κατευθύνει επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις με άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής, θεσμικά όργανα της ΕΕ, κράτη μέλη και εξωτερικούς εταίρους. Η εμπειρία του περιλαμβάνει την επίβλεψη της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα επιχείρησης πολιτικής προστασίας της ΕΕ στην Ουκρανία. Ο κ. Das διαθέτει επίσης πλούσια πείρα στις επαφές με τον Τύπο και στην προβολή των προτεραιοτήτων της υπηρεσίας του στο κοινό.  

Ο κ. Hans Das επί του παρόντος είναι διευθυντής «Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και rescEU» στη ΓΔ ECHO, υπεύθυνος για την έκτακτη αντίδραση της ΕΕ σε μείζονες κρίσεις, όπως η πανδημία του κορονοϊού και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στη σταδιοδρομία του, έχει διατελέσει προϊστάμενος μονάδας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης στη ΓΔ Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων και προϊστάμενος της μονάδας πολιτικής για την πολιτική προστασίας και διεθνούς συνεργασίας στη ΓΔ ECHO. Ο κ. Das εντάχθηκε στο δυναμικό της Επιτροπής το 2004, από τη ΓΔ Περιβάλλοντος. Προηγουμένως, είχε εργαστεί στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο ως διευθυντής της Νομικής Υπηρεσίας της Επιτροπής για τις αξιώσεις ακίνητης περιουσίας των εκτοπισθέντων και των προσφύγων. Ο Hans Das είναι διδάκτωρ Νομικής.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: +32 2 295 45 78·Veronica Favalli — Τηλ.: +32 2 298 72 69)

ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διορίζει νέο Διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διόρισε τον κ. Francisco Gaztelu Mezquiriz Διευθυντή υπεύθυνο για τη Νότια Γειτονία και την Τουρκία στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση (ΓΔ NEAR). Αποστολή της ΓΔ NEAR είναι η προώθηση των πολιτικών γειτονίας και διεύρυνσης της ΕΕ. Συμβάλλει στην προώθηση των αξιών, των πολιτικών και των συμφερόντων της ΕΕ στην περιοχή, καθώς και στην ανάπτυξη των ειδικών σχέσεων της ΕΕ με τις γειτονικές της χώρες. Η απόφαση θα αρχίσει να ισχύει στις 16 Δεκεμβρίου 2023.

Έχοντας υπηρετήσει στην Επιτροπή επί σχεδόν δύο δεκαετίες, ο κ. Gaztelu Mezquiriz έχει πλούσια πείρα στις εξωτερικές σχέσεις, ιδίως όσον αφορά τη νότια γειτονία της ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια. Διαθέτει αναγνωρισμένα επικοινωνιακά προσόντα, σημαντική διαχειριστική πείρα και έχει καλλιεργήσει ισχυρές σχέσεις συνεργασίας εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και με τρίτες χώρες. Τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα του κ. Gaztelu περιλαμβάνουν τη σημαντική συμβολή του στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και στη διαδικασία διεύρυνσης, καθώς και στην επιτυχή υλοποίηση πρωτοβουλιών οικονομικής συνεργασίας με εταίρους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ηγήθηκε επίσης νομοθετικών διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο επί οδηγιών καίριας σημασίας, όπως η οδηγία για την επιστροφή, η οδηγία για τις κυρώσεις κατά των εργοδοτών, η δέσμη μέτρων κατά των υποβοηθητών της παράνομης μετανάστευσης και η δέσμη νομοθετικών μέτρων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για τα κονδύλια που διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ο κ. Gaztelu, Ισπανός υπήκοος, είναι επί του παρόντος προϊστάμενος της μονάδας Μετανάστευσης της ΓΔ NEAR. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Επιτροπή το 2004 από τη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Σχέσεων (πρώην ΓΔ RELEX), με αντικείμενο τη Μέση Ανατολή. Αργότερα, διετέλεσε αναπληρωτής προϊστάμενος του ιδιαίτερου γραφείου του πρώην Αντιπροέδρου κ. Γκίντερ Φερχόιγκεν, ως αρμόδιος για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, και στη συνέχεια εργάστηκε επί τετραετία στη ΓΔ RELEX και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ως αναπληρωτής προϊστάμενος μονάδας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: +32 2 295 45 78·Veronica Favalli — Τηλ.: +32 2 298 72 69)

Στην Ευρώπη δεν έχει θέση το μίσος. Η Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος απευθύνουν έκκληση για δράση ενότητας ενάντια σε κάθε μορφή μίσους

Σήμερα η Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος εξέδωσαν ανακοίνωση με τίτλο «Το μίσος δεν έχει θέση εδώ: η Ευρώπη ενωμένη ενάντια στο μίσος». Πρόκειται για μια έκκληση για δράση που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης, για να αντισταθούν στο μίσος και να υπερασπιστούν την ανοχή και τον σεβασμό.

Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε στην Ευρώπη σκηνές που ελπίζαμε ότι δεν θα ξαναβλέπαμε ποτέ. Η Ευρώπη βιώνει ανησυχητική αύξηση της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους και τα στοιχεία δείχνουν ότι η εβραϊκή και η μουσουλμανική κοινότητα πλήττονται ιδιαίτερα.

Με τη σημερινή ανακοίνωση, η Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση κάθε μορφής μίσους, ενισχύοντας τη δράση σε μεγάλο φάσμα πολιτικών, μεταξύ των οποίων σ’ εκείνες που αφορούν την ασφάλεια, την ψηφιακή τεχνολογία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Η εντατικοποίηση αυτή των προσπαθειών σημαίνει, μεταξύ άλλων, πρόσθετη χρηματοδότηση για την προστασία των τόπων λατρείας και υποστήριξη με διορισμό απεσταλμένων με τη ρητή εντολή για μεγιστοποίηση της δυναμικής των πολιτικών της ΕΕ σχετικά με την καταπολέμηση του μίσους. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Η Ευρώπη είναι ένας τόπος στον οποίο τιμούνται οι διαφορετικές πολιτισμικές και θρησκευτικές ταυτότητες. Ο σεβασμός και η ανοχή αποτελούν θεμελιώδεις αξίες των κοινωνιών μας. Επομένως, οφείλουμε να αντιστεκόμαστε στον αντισημιτισμό και το αντιμουσουλμανικό μίσος, όποτε βρίσκονται στον δρόμο μας. Η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια καθενός ατόμου στην Ένωσή μας είναι υψίστης σημασίας.»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ ανέφερε: «Με τραγικό τρόπο, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι συγκρούσεις και η παραπληροφόρηση σε όλο τον κόσμο καλλιεργούν το μίσος. Όλα τα πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστά, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις τους, την εθνικότητα, το φύλο, τη φυλή ή οποιοδήποτε άλλο πρόσχημα χρησιμοποιείται καταχρηστικά για την υποκίνηση διακρίσεων, μίσους ή βίας. Καθώς πλησιάζουμε στην 75η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Καλώ τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί μαζί μας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των προσώπων, όπου κι αν βρίσκονται, και για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και των προκαταλήψεων.»

Προστασία των ανθρώπων και των τόπων

Η προστασία των ανθρώπων και των δημόσιων χώρων αποτελεί προτεραιότητα. Η Επιτροπή θα υποβάλει το 2023 την πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2024, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους εβραϊκούς τόπους λατρείας, με αυξημένο προϋπολογισμό. Το πρόγραμμα PROTECT θα ενισχυθεί το 2024 με πρόσθετη χρηματοδότηση για την προστασία των δημόσιων χώρων και των τόπων λατρείας όλων των θρησκειών, στην οποία περιλαμβάνεται αύξηση κατά 5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των απειλών που προκύπτουν από την άνοδο του αντισημιτισμού.

Για την προστασία από τις διαδικτυακές απειλές, η Επιτροπή θα ασκήσει πίεση για την οριστικοποίηση του ενισχυμένου κώδικα δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο πριν από τον Φεβρουάριο του 2024, ώστε να αξιοποιήσει τις νέες οριζόντιες υποχρεώσεις που προβλέπονται για τις επιγραμμικές πλατφόρμες στη νομοθετική πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Θα ενισχύσει επίσης τη συνεργασία της με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, εμπειρογνώμονες και δημόσιες αρχές για τον εντοπισμό ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο.

Συμμετοχή της κοινωνίας στο σύνολό της

Οι συντονιστές της Επιτροπής για την καταπολέμηση του ρατσισμού, την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής, καθώς και για την καταπολέμηση του αντιμουσουλμανικού μίσους διαδραμάτισαν κατά το παρελθόν σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη συμμετοχή των κοινοτήτων και των πολιτών. Το έργο αυτό σήμερα θα ενισχυθεί περαιτέρω και οι συντονιστές θα αναβαθμιστούν σε απεσταλμένους, που θα έχουν ειδική εντολή να εμβαθύνουν τον συντονισμό,μεταξύ άλλων μέσω ειδικών έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, και να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες των πολιτικών της ΕΕ για την καταπολέμηση του μίσους, εντός και εκτός διαδικτύου.

Η γνώση και η ευαισθητοποίηση είναι καίριας σημασίας για τον αμοιβαίο σεβασμό και την ανοχή. Οι ισχυρότεροι φορείς αυτών των αξιών εντασσόνται στην καθημερινή ζωή — τα μέσα ενημέρωσης, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα στηρίξει προγράμματα κατάρτισης για δημοσιογράφους σχετικά με την τήρηση των προτύπων των μέσων ενημέρωσης και την αναγνώριση της ρητορικής μίσους και θα προωθήσει έργα που αποσκοπούν στην προώθηση της ένταξης και της πολυμορφίας στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει επίσης τη στήριξή της προς τους ελεγκτές γεγονότων, εντός της ΕΕ και στον αραβικό κόσμο.

Η καταπολέμηση του μίσους αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα και η διεθνής συνεργασία είναι αναγκαιότητα. Η στενή συνεργασία με τα άτομα που είναι υπεύθυνα για την προώθηση των δικαιωμάτων σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο ενισχύει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της δράσης της ΕΕ εντός και εκτός της Ένωσης: η Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος θα ενισχύσουν τη δέσμευση και τα δίκτυά τους σε όλα τα επίπεδα, αξιοποιώντας το διπλωματικό έργο και συγκεκριμένες δράσεις της ΕΕ και τις εξωτερικές εταιρικές σχέσεις. 

Επόμενα βήματα

Στις αρχές του 2024 η Επιτροπή θα διοργανώσει διάσκεψη υψηλού επιπέδου κατά του μίσους με συνέδρους υψηλού επιπέδου που ασχολούνται με την καταπολέμηση του μίσους και των διακρίσεων. Θα ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκοί διάλογοι για τη συμφιλίωση, στους οποίους θα συμμετέχουν πολίτες από ολόκληρη την ΕΕ, ιδίως νέοι και νέες, και φορείς λήψης αποφάσεων, εμπειρογνώμονες και μέλη των κοινοτήτων που πλήττονται περισσότερο. Η διαδικασία αυτή θα καταλήξει σε συστάσεις σχετικά με το πώς μπορούμε να γεφυρώσουμε τις κατακερματισμένες κοινότητες και να ζήσουμε κάνοντας πραγματικότητα το σύνθημα της ΕΕ «Ενωμένοι στην πολυμορφία».

Ιστορικό

Τα εγκλήματα μίσους και η ρητορική μίσους αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές θεμελιώδεις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 2 της Συνθήκης.

Τα τελευταία χρόνια η Επιτροπή επεξεργάστηκε ένα σύνολο νομοθετικών πράξεων και πρωτοβουλιών για την προώθηση και την προστασία των κοινών μας αξιών και θεμελιωδών δικαιωμάτων μας. Η βασική νομοθετική πράξη η οποία ανάγεται στο 2008 και έχει τον τίτλο απόφαση-πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας διασφαλίζει ότι οι σοβαρές εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας επισύρουν αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές ποινικές κυρώσεις.

Η προστασία των δημοκρατιών της Ευρώπης από τις απειλές και τις συνέπειες της παραπληροφόρησης, της χειραγώγησης και των παρεμβάσεων, που προέρχονται και από ξένους παράγοντες, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ. Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, η Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος έχουν αναπτύξει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Με την επιβολή της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες και του ενισχυμένου κώδικα δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους, θα ληφθούν περαιτέρω αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλιστεί πως ό,τι είναι παράνομο εκτός διαδικτύου αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο και στο διαδίκτυο. Η νομοθετική πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες περιλαμβάνει αυστηρές υποχρεώσεις για τις επιγραμμικές πλατφόρμες όσον αφορά την καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου. Θα εφαρμόζεται σε όλες τις πλατφόρμες από τις 17 Φεβρουαρίου 2024, αλλά εφαρμόζεται ήδη σε 19 συγκεκριμένες πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης. Στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η Επιτροπή απέστειλε στα μέσα Οκτωβρίου επίσημο αίτημα παροχής πληροφοριών στις πλατφόρμες X, META και TikTok σχετικά με την εικαζόμενη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης, και ιδίως σχετικά με τη διάδοση τρομοκρατικού και βίαιου περιεχομένου και ρητορικής μίσους.

Για την ενίσχυση αυτού του πλαισίου, τον Δεκέμβριο του 2021, η Επιτροπή πρότεινε να διευρυνθεί ο ισχύων κατάλογος «εγκλημάτων της ΕΕ» που ορίζεται στις Συνθήκες ώστε να συμπεριλάβει τη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους. Η πρόσφατη έξαρση του μίσους υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για ταχεία έκδοση ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου για την προστασία των κοινών μας αξιών στην ΕΕ.

Η Επιτροπή έχει ήδη υλοποιήσει τις περισσότερες από τις δράσεις στο πλαίσιο της πρώτης στρατηγικής της ΕΕ για τα δικαιώματα των θυμάτων (2020-2025), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα θύματα στην ΕΕ μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τα δικαιώματά τους βάσει του δικαίου της ΕΕ. Στις 12 Ιουλίου 2023 η Επιτροπή εξέδωσε την πρόταση οδηγίας για την τροποποίηση της οδηγίας του 2012 για τα δικαιώματα των θυμάτων, η οποία αποτελεί την κύρια οριζόντια πράξη για τα δικαιώματα των θυμάτων. Η πρόταση αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των δικαιωμάτων όλων των θυμάτων εγκληματικών πράξεων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των πλέον ευάλωτων θυμάτων. Τον Οκτώβριο του 2023, το Συμβούλιο ολοκλήρωσε την πρώτη ανάγνωση της πρότασης.

Η ανακοίνωση με τίτλο «η Ευρώπη ενωμένη ενάντια στο μίσος» αποτελεί συνέχεια του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού 2020-2025της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής, αλλά και της στρατηγικής για την ισότητα των φύλων 2020-2025της στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ 2020-2025της στρατηγικής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021 – 2030 και του στρατηγικού πλαισίου για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά 2020-2030.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ανακοίνωση «Το μίσος δεν έχει θέση εδώ: η Ευρώπη ενωμένη ενάντια στο μίσος».

Δηλώσεις

Η Ευρώπη είναι ένας τόπος στον οποίο τιμούνται οι διαφορετικές πολιτισμικές και θρησκευτικές ταυτότητες. Ο σεβασμός και η ανοχή αποτελούν θεμελιώδεις αξίες των κοινωνιών μας. Επομένως, οφείλουμε να αντιστεκόμαστε στον αντισημιτισμό και το αντιμουσουλμανικό μίσος, όποτε βρίσκονται στον δρόμο μας. Η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια καθενός ατόμου στην Ένωσή μας είναι υψίστης σημασίας.

Ursula von der Leyen, President of the European Commission – 06/12/2023

Με τραγικό τρόπο, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι συγκρούσεις και η παραπληροφόρηση σε όλο τον κόσμο καλλιεργούν το μίσος. Όλα τα πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστά, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις τους, την εθνικότητα, το φύλο, τη φυλή ή οποιοδήποτε άλλο πρόσχημα χρησιμοποιείται καταχρηστικά για την υποκίνηση διακρίσεων, μίσους ή βίας. Καθώς πλησιάζουμε στην 75η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Καλώ τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί μαζί μας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των προσώπων, όπου κι αν βρίσκονται, και για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και των προκαταλήψεων.

Ύπατος εκπρόσωπος / αντιπρόεδρος, κ. Τζουζέπ Μπορέλ – 06/12/2023

Από τις 7 Οκτωβρίου βλέπουμε σκηνές στην Ευρώπη που θμίζουν τους δαίμονες του παρελθόντος και τις οποίες ελπίζαμε να μην ξαναδούμε. Βίαιες επιθέσεις κατά της εβραϊκής κοινότητας. Ευρωπαίους πολίτες με διαφορετικό υπόβαθρο να φοβούνται για το τι θα μπορούσε να τους συμβεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να σιωπήσουμε. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί. Η σιωπή αφήνει χώρο για να αναπτυχθεί το μίσος. Επομένως, ενεργούμε για να καλύψουμε αυτό το κενό, για να δηλώσουμε ρητά και καθαρά ότι υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενισχύουμε τη δράση μας κατά της βίας τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου.

κ. Βιέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας – 06/12/2023

Η ανησυχητική έξαρση της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους σε ολόκληρη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες απαιτεί μια ξεκάθαρη απάντηση από όλους μας. Η Ευρώπη διαθέτει εμπειρία δεκαετιών στη δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος από ένα διαλυμένο παρελθόν και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή η γνώση αυτή να αξιοποιηθεί για να προωθήσουμε τη συμφιλίωση και τον διάλογο. Δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η Ευρώπη είναι τόπος στον οποίο κάποια θρησκευτική κοινότητα μπορεί να μην αισθάνεται ασφαλής — και δεν πρέπει το δεχτεί και κανένας Ευρωπαίος πολίτης.

κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, επίτροπος Δικαιοσύνης – 06/12/2023

Το μίσος, με τη χειρότερη μορφή του, έχει εξαπλωθεί στους δρόμους μας και στοχοποιεί τις εβραϊκές και τις μουσουλμανικές κοινότητες. Τα άτομα που εκμεταλλεύονται την κατάσταση αυτή για πολιτικό όφελος απλώς και μόνο κάνουν το χάσμα βαθύτερο. Η θέση μας είναι κατηγορηματική: το μίσος δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας. Είμαστε ενωμένοι ενάντια σε κάθε μορφή μίσους, εξοστρακισμού και δυσφήμισης, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο ή τη σεξουαλικότητα.

κ. Χέλενα Ντάλι, επίτροπος Ισότητας – 06/12/2023

Η Επιτροπή παρουσιάζει δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ

Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΕ.  Με την ευκαιρία της 30ής επετείου της ιθαγένειας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει σήμερα δέσμη μέτρων τα οποία αποσκοπούν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιθαγένεια της ΕΕ σε ολόκληρη την Ένωση. Τα άτομα που έχουν την ιθαγένεια χώρας της ΕΕ απολαύουν σειράς δικαιωμάτων και οφελών που διακρίνονται από το καθεστώς της ιθαγένειας συγκεκριμένου κράτους μέλους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελεύθερη κυκλοφορία, σε προξενική προστασία και στην ενεργό συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες.  

Στην έκθεση του 2023 για την ιθαγένεια της ΕΕ που δημοσιεύτηκε σήμερα υπογραμμίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την ενίσχυση και την προώθηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιθαγένεια, των κοινών αξιών και της δημοκρατικής συμμετοχής στην ΕΕ από τη δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης για την ιθαγένεια το 2020.

Σήμερα, η Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση των κανόνων που θεσπίστηκαν με την οδηγία για την προξενική προστασία με στόχο την προστασία και τη στήριξη των πολιτών της ΕΕ στο εξωτερικό σε περιόδους κρίσης. Η πρόταση αυτή εκπονήθηκε σε στενή συνεργασία με τον ύπατο εκπρόσωπο, υπό την εποπτεία του οποίου εργάζονται η ΕΥΕΔ και οι αντιπροσωπείες της ΕΕ σε τρίτες χώρες. Στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων, η Επιτροπή παρουσιάζει επίσης νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας, έναν οδηγό ορθών εκλογικών πρακτικών για τους πολίτες με αναπηρία, μια συλλογή πρακτικών ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, καθώς και έναν οδηγό για την ιθαγένεια της ΕΕ.

Η Επιτροπή εγκρίνει επίσης σήμερα την πρώτη της έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ιθαγένεια και δημοσιεύει την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την ιθαγένεια και τη δημοκρατία, η οποία επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση των πολιτών της ΕΕ σχετικά με τα δικαιώματά τους που απορρέουν από την ιθαγένεια.  

Επίτευξη αποτελεσμάτων όσον αφορά την ενίσχυση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιθαγένεια της ΕΕ

Μεταξύ των πρωτοβουλιών, η Επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για την προξενική προστασία με στόχο τη διασφάλιση καλύτερης και ευκολότερης προστασίας για τους πολίτες της ΕΕ σε τρίτη χώρα στην οποία η χώρα της ιθαγένειάς τους δεν έχει προξενείο ή πρεσβεία. Ως εκ τούτου, οι πολίτες της ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν σαφέστερες πληροφορίες και να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την παροχή βοήθειας και προστασίας. Η σημερινή πρόταση περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στα εξής:

  • απλούστευση των διαδικασιών και αξιοποίηση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, του παγκόσμιου δικτύου αντιπροσωπειών της ΕΕ, των πρεσβειών και προξενείων των κρατών μελών, ώστε να παρέχεται καλύτερη συνδρομή τους πολίτες που τη χρειάζονται·  
  • ενίσχυση των μέτρων ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων, μεταξύ άλλων με τη διενέργεια ασκήσεων διαχείρισης κρίσεων και την κατάρτιση σχεδίων αντιμετώπισης κρίσεων με εκτίμηση των πιθανών κινδύνων και εκτίμηση των πολιτών της ΕΕ που βρίσκονται σε κάθε χώρα·
  • αποστολή κοινών ομάδων προξενικών εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση του διπλωματικού και προξενικού τοπικού προσωπικού κατά τη διάρκεια κρίσεων.

Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για την ελεύθερη κυκλοφορία έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις αρχές των κρατών μελών και τα εθνικά δικαστήρια να εφαρμόζουν ορθά τους κανόνες της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία. Η προηγούμενη έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών του 2009 επικαιροποιήθηκε κυρίως για να αντικατοπτριστούν οι εξελίξεις στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβανομένης υπόψη της πολυμορφίας των οικογενειών (συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών του «ουράνιου τόξου»). Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν νομική και πρακτική ερμηνεία και παραδείγματα βασικών ζητημάτων σχετικά με τα δικαιώματα ελεύθερης κυκλοφορίας.

Η έκθεση του 2023 για την ιθαγένεια παρέχει επισκόπηση όλων των πρωτοβουλιών πολιτικής για την ιθαγένεια της ΕΕ από το 2020, για παράδειγμα σε σχέση με τη διευκόλυνση των ταξιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μετακινούμενοι πολίτες της ΕΕ, και προσπάθειες για την ενίσχυση δημοκρατικών διαδικασιών χωρίς αποκλεισμούς και τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στις εκλογές.

Ο οδηγός ορθής εκλογικής πρακτικής για τους πολίτες με αναπηρία, όπως εξαγγέλθηκε στη στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030, παρουσιάζει ένα σύνολο ορθών εκλογικών πρακτικών από διάφορα κράτη μέλη με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της συμμετοχής των πολιτών με αναπηρία στην εκλογική διαδικασία.

Στη συλλογή πρακτικών ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που παρουσιάστηκε σήμερα, συγκεντρώνονται η ηλεκτρονική ψηφοφορία και άλλες πρακτικές της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών από όλα τα κράτη μέλη για την περαιτέρω προώθηση της άσκησης των εκλογικών δικαιωμάτων στην ΕΕ.  

Σε συνέχεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, η Επιτροπή παρουσιάζει έναν οδηγό για την ιθαγένεια της ΕΕ, ο οποίος θα εφοδιάσει τους πολίτες της ΕΕ με τις σημαντικότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους, με έμφαση στους νέους και στα άτομα που απέκτησαν πρόσφατα την ιθαγένεια της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2023 για την ιθαγένεια και τη δημοκρατία, που δημοσιεύτηκε παράλληλα με τη δέσμη μέτρων για την ιθαγένεια, το 50 % όσων απάντησαν θεωρούν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους ως πολιτών της ΕΕ, ωστόσο, το 33 % θεωρούν ότι δεν είναι πολύ καλά ενημερωμένοι και το 16 % ότι δεν είναι καθόλου ενημερωμένοι.

Η πρώτη έκθεση σχετικά με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ΕΠΠ) παρουσιάζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την αναθεώρηση του κανονισμού το 2020 και εξαγγέλλει μια σειρά πρακτικών μέτρων που αποσκοπούν στην περαιτέρω βελτίωση της συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες της ΕΕ, όπως η συνέχιση και ο εξορθολογισμός των προσπαθειών ευαισθητοποίησης σχετικά με την ΕΠΠ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, καθώς και η συστηματική διαβούλευση με τους διοργανωτές επιτυχημένων πρωτοβουλιών κατά την εκπόνηση προτάσεων πολιτικής σε απάντηση των εν λόγω πρωτοβουλιών.

Επόμενα βήματα

H Επιτροπή έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να επωφελούνται πλήρως από τα δικαιώματά τους και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την ορθή εφαρμογή των κανόνων για την ιθαγένεια της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για την ελεύθερη κυκλοφορία. H Επιτροπή θα παρουσιάσει την επόμενη έκθεσή της σχετικά με την ιθαγένεια της ΕΕ το 2026.

Ιστορικό

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η οποία καθιέρωσε ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΕ: την ιθαγένεια της ΕΕ, καθεστώς που απονέμεται σε κάθε πρόσωπο που έχει την ιθαγένεια χώρας της ΕΕ. Οι πολίτες της ΕΕ απολαύουν σειράς δικαιωμάτων και οφελών που διακρίνονται από το καθεστώς της ιθαγένειας συγκεκριμένου κράτους μέλους. Τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιθαγένεια της ΕΕ περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην απαγόρευση των διακρίσεων λόγω ιθαγένειας, στην ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή εντός της ΕΕ, στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις δημοτικές εκλογές, στην προξενική προστασία, στην υποβολή αναφορών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή στην υποβολή καταγγελίας στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, στη δρομολόγηση ή υποστήριξη μιας ΕΠΠ, καθώς και στην επικοινωνία και τη λήψη απάντησης από οποιοδήποτε θεσμικό όργανο της ΕΕ. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις 27 χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το άρθρο 25 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή υποβάλλει ανά τριετία έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των ενωσιακών δικαιωμάτων όσον αφορά την απαγόρευση των διακρίσεων και την ιθαγένεια. Η τελευταία έκθεση προόδου δημοσιεύτηκε το 2020, μαζί με την ανακοίνωση με τίτλο «Έκθεση του 2020 για την ιθαγένεια της ΕΕ».

Το έκτακτο Ευρωβαρόμετρο για την ιθαγένεια και τη δημοκρατία καλύπτει μια σειρά ζητημάτων που συνδέονται με την ιθαγένεια της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η εξοικείωση των Ευρωπαίων με το καθεστώς τους ως πολιτών της ΕΕ και η κατανόηση ορισμένων από τα βασικά δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Περιέχει ερωτήσεις σχετικά με τη στάση των πολιτών απέναντι στα εκλογικά προβλήματα, τις εξωτερικές παρεμβάσεις και τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών. Από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Μάιο του 2023 υποβλήθηκαν ερωτήσεις μέσω τηλεφώνου σε 25 722 άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες

Έκθεση εφαρμογής σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών — Ενημερωτικό δελτίο

Έκθεση του 2023 για την ιθαγένεια της ΕΕ

Νέα πρόταση οδηγίας για την προξενική προστασία

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της ΕΕ και των μελών της οικογένειάς τους

Οδηγός ορθής εκλογικής πρακτικής για τα άτομα με αναπηρία

Συλλογή για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Οδηγός για την ιθαγένεια της ΕΕ

Έκτακτο Ευρωβαρόμετρο για τη δημοκρατία και την ιθαγένεια

Έκθεση εφαρμογής σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Ιστότοπος για την ιθαγένεια της ΕΕ

Ιστότοπος για την προξενική προστασία

Ιστότοπος για τη δημοκρατία και τα εκλογικά δικαιώματα

Ιστότοπος για την κυκλοφορία και τη διαμονή

Δηλώσεις

Από τις πρόσφατες κρίσεις στο Αφγανιστάν, την Ουκρανία, το Σουδάν, τον Νίγηρα, το Ισραήλ και τη Γάζα, αντλήσαμε σημαντικά διδάγματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα για να βοηθήσουν τους πολίτες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό. Οι αναθεωρημένοι κανόνες για την προξενική προστασία που προτείνουμε σήμερα αποσκοπούν στην ενίσχυση του συντονισμού και της αλληλεγγύης της ΕΕ όσον αφορά την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση κρίσεων, με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των αντιπροσωπειών της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο, για την προστασία των πολιτών της ΕΕ όταν βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ύπατος εκπρόσωπος / αντιπρόεδρος, κ. Τζουζέπ Μπορέλ – 06/12/2023

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων γνωρίζει καλά την ιθαγένεια της ΕΕ. Η ιθαγένεια προσφέρει συγκεκριμένα δικαιώματα και οφέλη στους πολίτες, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία, η αποτελεσματική συμμετοχή στη δημοκρατία και η προξενική προστασία. Για τον λόγο αυτόν, η σημερινή μας δέσμη μέτρων επικεντρώνεται όχι μόνο στα δικαιώματα, αλλά και στον τρόπο άσκησής τους και στον τρόπο δράσης σε περίπτωση τυχόν περιορισμών που ενδέχεται να προκύψουν.

κ. Βιέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας – 06/12/2023

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 30ή επέτειο της ιθαγένειας της ΕΕ, η οποία θεσπίστηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Έκτοτε, τα δικαιώματα της ΕΕ έχουν γίνει μέρος της ζωής μας, είτε όταν ταξιδεύουμε σε ολόκληρη την ΕΕ είτε εκτός της ΕΕ, για εργασία ή όταν χρειαζόμαστε βοήθεια κατά τη διάρκεια των διακοπών μας στο εξωτερικό. Τα δικαιώματα της ΕΕ είναι πολύ συγκεκριμένα δικαιώματα στα οποία όλοι βασιζόμαστε καθημερινά. Ο ρόλος μας, ως Επιτροπής, είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να καταστεί απλή για τους πολίτες η άσκηση των δικαιωμάτων τους, και αυτό ξεκινά με την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ιθαγένεια της ΕΕ και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν.

κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, επίτροπος Δικαιοσύνης – 06/12/2023

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *