Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 4/9

Η Επιτροπή εγκρίνει προκαταρκτική αξιολόγηση του τέταρτου αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας για ποσό ύψους 998,6 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Η Επιτροπή ενέκρινε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του τέταρτου αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας για ποσό ύψους 998,6 εκατ. EUR σε επιχορηγήσεις (χωρίς να υπολογίζεται η προχρηματοδότηση), μετά την εκταμίευση του τέταρτου αιτήματος πληρωμής δανείων της Ελλάδας στις 23 Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, του κεντρικού στοιχείου του NextGenerationEU.

Σε συνέχεια της αξιολόγησης του αιτήματος πληρωμής που υπεβλήθη στις 6 Ιουνίου 2024, η Επιτροπή κατέληξε στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει ικανοποιητικά τα δεκαέξι ορόσημα και τους τέσσερις στόχους που καθορίστηκαν στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για την τέταρτη δόση.

Οκτώ μεταρρυθμίσεις και δώδεκα επενδύσεις θα προωθήσουν θετικές αλλαγές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα στους τομείς της ανανεώσιμης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, της διαχείρισης των υδάτων και της αναδάσωσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, της φορολογίας, του συστήματος δικαιοσύνης, και των οδικών και αθλητικών υποδομών.

Τα εμβληματικά μέτρα του παρόντος αιτήματος πληρωμής περιλαμβάνουν:

  • Αναδάσωση και πυροπρόληψη: Η επένδυση αποσκοπεί στην αποκατάσταση υποβαθμισμένων δασών στην Ελλάδα μέσω μέτρων αναδάσωσης και πυροπρόληψης, τα οποία θα βελτιώσουν τα δασικά οικοσυστήματα και θα συμβάλουν στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών, όπως αυτές που έπληξαν τόσο σοβαρά την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι. Τα μέτρα πυροπρόληψης θα περιλαμβάνουν τον καθαρισμό δασών και δασικών εκτάσεων, τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, εργασίες καθαρισμού και κλαδέματος, και δενδροφύτευση. Στο πλαίσιο του εν λόγω αιτήματος πληρωμής, η Ελλάδα ανέθεσε συμβάσεις για την αναβάθμιση 37 500 εκταρίων υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων. Πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας συνολικής επένδυσης για την πυροπρόληψη με στόχο την αναβάθμιση συνολικά 105 000 εκταρίων υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων (το λεγόμενο «πρόγραμμα Anti-NERO»), επιπλέον άλλων αναδασωτικών, αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών δράσεων.
  • Διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και προσαρμογή του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Οι επενδύσεις αυτές στηρίζουν τη διασύνδεση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα και την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το τέταρτο αίτημα πληρωμής περιλαμβάνει την ανάθεση συμβάσεων για την εγκατάσταση γραμμών διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας και την αναβάθμιση του δικτύου, επιπλέον ενός συνόλου έργων αποθήκευσης ενέργειας. Οι επενδύσεις αυτές αποτελούν τα πρώτα βήματα σε μέτρα, με την ολοκλήρωση των οποίων θα βρίσκονται σε λειτουργία έργα αποθήκευσης ενέργειας δυναμικότητας άνω των 1 380 MW, και θα έχουν εγκατασταθεί υποθαλάσσια καλώδια μήκους άνω των 350 km.
  • Βελτίωση του πληροφοριακού συστήματος στον τομέα της δικαιοσύνης: Η μεταρρύθμιση αυτή αποσκοπεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού δικαστικού συστήματος, το οποίο μέχρι σήμερα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε έντυπα αρχεία, καθώς και σε καταγραφές και δημοσιεύσεις αποφάσεων. Μια σειρά δράσεων θα διευρύνει και θα αυξήσει τις ικανότητες πληροφορικής του ελληνικού συστήματος δικαιοσύνης, όπως η ψηφιοποίηση των εγγράφων και των δικαστικών διαδικασιών, η επικαιροποίηση των αρχείων και η εγκατάσταση διαλειτουργικών πληροφοριακών συστημάτων. Τούτο θα συμβάλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας και στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών. Με το εν λόγω αίτημα πληρωμής, η Ελλάδα έλαβε μέτρα για την αναβάθμιση των συστημάτων τήρησης αρχείων των δικαστηρίων και των πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα της δικαιοσύνης. Η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί και θα είναι πλήρως λειτουργική μόλις εκπληρωθούν τα περαιτέρω στοιχεία που θα πρέπει να πληρούνται ώστε να γίνει δεκτό το τελευταίο αίτημα πληρωμής.

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή έχει πλέον αποστείλει την προκαταρκτική αξιολόγησή της σχετικά με την εκπλήρωση, από την Ελλάδα, των οροσήμων και των στόχων που απαιτούνται για την εν λόγω πληρωμή στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (ΟΔΕ), η οποία οφείλει να εκδώσει τη γνώμη της εντός τεσσάρων εβδομάδων. Η πληρωμή στην Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά τη γνώμη της ΟΔΕ και την έκδοση απόφασης πληρωμής από την Επιτροπή.

Ιστορικό

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας περιλαμβάνει ευρύ φάσμα επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων. Το σχέδιο θα υποστηριχθεί με επιχορηγήσεις ύψους 18,2 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 17,7 δισ. ευρώ. Το προκαταρκτικό αίτημα πληρωμής που εγκρίθηκε σήμερα έπεται του τρίτου αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας για επιχορηγήσεις, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 28 Νοεμβρίου 2023 και καταβλήθηκε στην Ελλάδα στις 28 Δεκεμβρίου 2023, και του τέταρτου αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας για δάνεια, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 14 Ιουνίου 2024 και καταβλήθηκε στην Ελλάδα στις 23 Ιουλίου 2024.   

Με το εν λόγω αίτημα πληρωμής, τα κονδύλια που καταβλήθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα αγγίξουν τα 18,2 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης προχρηματοδότησης ύψους 3,96 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2022, καθώς και προπληρωμής ύψους 158 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του REPowerEU στις 25 Ιανουαρίου 2024), τα οποία αντιστοιχούν στο 51 % του συνόλου των κονδυλίων του ελληνικού σχεδίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Προκαταρκτική αξιολόγηση της Επιτροπής σχετικά με το τέταρτο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας σε επιχορηγήσεις

Σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας

Μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Η Επιτροπή καλεί τους ερευνητικούς οργανισμούς να υποβάλουν υποψηφιότητες για τα βραβεία Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες της Ισότητας των Φύλων

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για τα Βραβεία Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες της Ισότητας των Φύλων. Η διάκριση αυτή απονέμεται σε πανεπιστήμια, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς ερευνητικούς οργανισμούς εγκατεστημένους στα κράτη μέλη της ΕΕ ή σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», που έχουν να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα μέσω της υλοποίησης σχεδίων δράσης για την ισότητα των φύλων. Στόχος των βραβείων είναι η προώθηση συμπεριληπτικών πολιτικών για την ισότητα των φύλων στους ερευνητικούς οργανισμούς. Οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω της πύλης χρηματοδότησης και υποβολής προσφορών έως τις 16 Οκτωβρίου 2024 στις 18:00 ώρα Κύπρου.

Απονέμονται βραβεία σε  τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τους πρωταθλητές και τις πρωταθλήτριες της βιώσιμης ισότητας των φύλων, δηλ. οργανισμούς που έχουν να επιδείξουν σημαντική και διαχρονική δράση και αξιοσημείωτα αποτελέσματα μέσω της υλοποίησης των σχεδίων δράσης τους για την ισότητα των φύλων. Η δεύτερη κατηγορία, οι νέοι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες της ισότητας των φύλων, απευθύνεται σε φορείς που πρόσφατα ολοκλήρωσαν την υλοποίηση του πρώτου τους σχεδίου δράσης, χάρη στην οποία έχουν να επιδείξουν απτή πρόοδο. Τέλος, η κατηγορία των συμπεριληπτικών πρωταθλητών και πρωταθλητριών της ισότητας των φύλων απευθύνεται σε φορείς που έχουν εκπονήσει τα πλέον καινοτόμα και συμπεριληπτικά σχέδια δράσης για την ισότητα των φύλων, τα οποία εκτός από τη διάσταση του φύλου αντιμετωπίζουν τουλάχιστον δύο άλλες κοινωνικές κατηγορίες, όπως η φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, η κοινωνική καταγωγή, ο γενετήσιος προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου (ΛΟΑΤΚΙ) ή η αναπηρία, και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα χάρη στην υλοποίηση των σχεδίων αυτών.

Οι πρωταθλητές και οι πρωταθλήτριες θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής των βραβείων το 2025. Κάθε νικητής και νικήτρια θα λάβει βραβείο ύψους 100.000 ευρώ. Το βραβείο απονέμεται για τρίτη χρονιά.

Τα κριτήρια υποβολής αιτήσεων, επιλεξιμότητας και βράβευσης περιγράφονται λεπτομερώς στους κανόνες του διαγωνισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες βλ. εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Thomas Regnier — Τηλ. + 32 2 299 10 99· Roberta Verbanac — Τηλ. + 32 2 298 24 98)

Η Επιτροπή εγκρίνει τη νέα τουρκική γεωγραφική ένδειξη «Bursa Siyah İnciri /Bursa Siyahı»

Η Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη των σύκων «Bursa Siyah İnciri / Bursa Siyahı» από την Τουρκία στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ).

Το «Bursa Siyah İnciri / Bursa Siyahı» είναι σύκο της ποικιλίας «Dürdane», η οποία είναι τοπική ποικιλία της επαρχίας της Προύσας στην Τουρκία. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πεδινές και ορεινές εκτάσεις, οι οποίες προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες για την παραγωγή σύκων εξαιρετικής ποιότητας. Τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά της γεωγραφικής περιοχής ευνοούν την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των συκόδεντρων, τα οποία με τον τρόπο αυτόν αποκτούν καλύτερη πρόσβαση σε θρεπτικά συστατικά. Επομένως, τα σύκα που παράγονται στην περιοχή είναι μεγαλύτερα και πιο γλυκά.

Τα σύκα «Bursa Siyah İnciri / Bursa Siyahı» έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά. Είναι φημισμένα στην Τουρκία και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου τόσο για το μέγεθός τους (το οποίο είναι μεγαλύτερο από εκείνο ενός κανονικού σύκου, με το πλάτος τους να κυμαίνεται μεταξύ 55 και 65 mm), όσο και για το σκούρο πορφυρό, σχεδόν μαύρο, χρώμα τους, καθώς και για τη γλυκύτητά τους.

Αυτή η νέα ονομασία θα προστεθεί στον κατάλογο των 3.626 γεωργικών προϊόντων που προστατεύονται ήδη, ο οποίος είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα για τα συστήματα ποιότητας και στη δικτυακή πύλη GIView.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Olof Gill — Τηλ.: + 32 2 296 59 66· Thérèse Lerebours — Τηλ.: + 32 2 296 33 03)

Η τελική έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ υποβάλλεται στην Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν

Σήμερα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε την τελική έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ, την οποία της παρέδωσε ο πρόεδρος της ομάδας, καθηγητής Πέτερ Στρόσναϊντερ. Στην έκθεση, η οποία έχει τίτλο «Μια κοινή προοπτική για τη γεωργία και τα τρόφιμα στην Ευρώπη» παρουσιάζεται μια αξιολόγηση των υφιστάμενων προκλήσεων και ευκαιριών και διατυπώνεται σειρά συστάσεων. Οι προτάσεις αυτές θα καθοδηγήσουν τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διαμόρφωση του οράματός της για τη γεωργία και τα τρόφιμα, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός των πρώτων 100 ημερών της δεύτερης θητείας της Προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν τα 29 μέλη του στρατηγικού διαλόγου από τον Ιανουάριο του 2024 που εγκαινιάστηκε από την Πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν, καθώς και για την εποικοδομητική συμμετοχή τους καθ’ όλη τη διαδικασία, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί ομόφωνα η τελική έκθεση. Το σημερινό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των σημαντικότερων συμφερόντων κατά μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας, ακόμη και σε καιρούς πόλωσης του δημόσιου διάλογου για τη γεωργία και τα τρόφιμα.

Διατηρώντας αυτή την προσέγγιση και συνεχίζοντας να προάγουμε τον διάλογο και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ διαφορετικών απόψεων, θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για ανταγωνιστικά, ανθεκτικά, ποικιλόμορφα και βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα στην ΕΕ. H Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τις συστάσεις της έκθεσης για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας στην οποία θα συμμετέχουν φορείς από ολόκληρο τον αγροδιατροφικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τον επιστημονικό κόσμο, ώστε να συνεχιστεί η επεξεργασία στρατηγικών για πιο βιώσιμα και ανθεκτικά αγροδιατροφικά συστήματα.

Σύμφωνα με την έκθεση του διαλόγου, τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής κοινωνίας και ασφάλειας, ενώ η ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών τροφίμων και της ευρωπαϊκής γεωργίας αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Μεταξύ των μελών του στρατηγικού διαλόγου υπάρχει συναίνεση ότι η οικονομική, περιβαλλοντική και η κοινωνική βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα μπορούν να αλληλοενισχύονται, ιδίως όταν υποστηρίζονται από συνεκτικά μέτρα πολιτικής. Επισημαίνεται επίσης η συμβολή των αγορών, των διατροφικών συνηθειών και της καινοτομίας στην προαγωγή της βιωσιμότητας.

Οι συστάσεις που αναλύονται στην έκθεση διαρθρώνονται σε πέντε πυλώνες:

  • Συνεργασία για ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό μέλλον: η ενότητα αυτή εξετάζει την ανάγκη προσαρμογής της ΚΓΠ στο πλαίσιο της εν εξελίξει μετάβασης προς πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά συστήματα τροφίμων, τη σημασία της ενίσχυσης της θέσης των γεωργών στην αξιακή αλυσίδα των τροφίμων, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τον ρόλο του εμπορίου και των διεθνών προτύπων.
  • Στροφή σε βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα: η ενότητα αυτή περιλαμβάνει συστάσεις για τη στήριξη και την προώθηση βιώσιμων γεωργικών και κτηνοτροφικών πρακτικών, την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευζωία των ζώων και την ενδυνάμωση των καταναλωτών για να επιλέξουν μια βιώσιμη και ισορροπημένη διατροφή.
  • Προώθηση μετασχηματιστικής ανθεκτικότητας: ενόψει εντεινόμενων περιβαλλοντικών, κλιματικών, γεωπολιτικών και οικονομικών κινδύνων, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθούν τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου και η διαχείριση κρίσεων και να βελτιωθεί η διαφύλαξη και η διαχείριση των αγροτικών εκτάσεων, να προωθηθεί μια γεωργία ανθεκτική στη λειψυδρία και να αναπτυχθούν καινοτόμες προσεγγίσεις βελτίωσης των φυτών.
  • Οικοδόμηση ενός ελκυστικού και ποικιλόμορφου τομέα: στην ενότητα αυτή αναλύεται η σημασία της ανανέωσης των γενεών, της ισότητας των φύλων, της ύπαρξης δυναμικών αγροτικών περιοχών και αγροδιατροφικών συστημάτων, καθώς και η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων.
  • Καλύτερη πρόσβαση και αξιοποίηση της γνώσης και της καινοτομίας: οι συστάσεις συμπεραίνουν ότι πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε γνώσεις και δεξιότητες και ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί ευκαιρία.

Η έκθεση που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ιστορικό

Στον στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ, ο οποίος ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2023 και ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024, συμμετείχαν 29 σημαντικοί ενδιαφερόμενοι φορείς από τους ευρωπαϊκούς αγροδιατροφικούς τομείς, την κοινωνία των πολιτών, αγροτικές κοινότητες και την ακαδημαϊκή κοινότητα με σκοπό τη διαμόρφωση κοινής αντίληψης και ενός κοινού οράματος για το μέλλον των αγροδιατροφικών συστημάτων στην ΕΕ.

Στο πλαίσιο του διαλόγου εξετάστηκαν τέσσερα ερωτήματα:

  • Πώς μπορούμε να προσφέρουμε στους γεωργούς μας και στις αγροτικές κοινότητες στις οποίες ζουν καλύτερες προοπτικές και αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο;
  • Πώς μπορούμε να στηρίξουμε τη γεωργία εντός των ορίων του πλανήτη μας και του οικοσυστήματός του;
  • Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρουν η γνώση και η τεχνολογική καινοτομία;
  • Πώς μπορούμε να προωθήσουμε ένα λαμπρό και ακμάζον μέλλον για το σύστημα τροφίμων της Ευρώπης σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο;

Βάσει της παραπάνω δομής συγκροτήθηκαν διάφορες ομάδες εργασίας. Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2024 πραγματοποιήθηκαν επτά συνεδριάσεις ολομέλειας για όλα τα μέλη του στρατηγικού διαλόγου, με τη συμμετοχή της Προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν σε τρεις απ’ αυτές. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ομάδας, ο καθηγητής κ. Στρόσναϊντερ, ζήτησε τη συμβολή οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο ΕΕ καθ’ όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Συναντήθηκε επίσης με τους/τις υπουργούς Γεωργίας των κρατών μελών, το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων της ΕΕ, με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Επιτροπής των Περιφερειών.

Περισσότερες πληροφορίες

Μια κοινή προοπτική για τη γεωργία και τα τρόφιμα στην Ευρώπη: Τελική έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ;

Στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ

Κατάλογος συμμετεχόντων στον στρατηγικό διάλογο


Καθηγητής Πέτερ Στρόσναϊντερ, προεδρεύων στον στρατηγικό διάλογο

Μετά από επτά μήνες εντατικών εργασιών, τα μέλη του στρατηγικού διαλόγου συμφώνησαν επί μίας κοινής αντίληψης για το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων στην Ευρώπη, μέσω μιας νέας νοοτροπίας αμοιβαίας κατανόησης και επικοινωνίας. Αυτές οι κοινές προοπτικές, οι οποίες συμφωνήθηκαν από μια ποικιλόμορφη και αντιπροσωπευτική ομάδα φορέων του εν λόγω τομέα, διαμορφώνουν μια ολιστική και κοινωνική προσέγγιση για την επίτευξη των περιβαλλοντικών, κλιματικών, οικονομικών και κοινωνικοπολιτικών στόχων της ΕΕ. Ελπίζω η ενεργητικότητα, η εφευρετικότητα και η συλλογικότητα του στρατηγικού διαλόγου να διατηρηθούν για ανάλογους σκοπούς και στο μέλλον.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Θα ήθελα να συγχαρώ τα μέλη του στρατηγικού διαλόγου για το σημαντικό έργο τους. Η έκβαση αυτού του στρατηγικού διαλόγου δείχνει ότι είναι δυνατή η υπέρβαση μιας πολωμένης συζήτησης και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ πολύ διαφορετικών ενδιαφερόμενων μερών. Η Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τις ιδέες τους. Όλοι θέλουμε έναν ακμάζοντα τομέα τροφίμων και γεωργίας σε ολόκληρη την ήπειρό μας, ο οποίος θα επιβραβεύει τους γεωργούς, τους πολίτες και την πολύτιμη φυσική κληρονομιά μας. Η έκθεση αυτή μας προσφέρει μια στέρεη βάση για την ανάπτυξη ενός νέου οράματος για τα τρόφιμα και τη γεωργία στην Ευρώπη. Από δω και πέρα, θα πρέπει να διατηρήσουμε το καλό πνεύμα, την ενέργεια και τις σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν στον στρατηγικό διάλογο.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Olof Gill — Τηλ.: + 32 2 296 59 66· Thérèse Lerebours — Τηλ.: + 32 2 296 33 03)

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

image002.gif

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *