Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 3/4

Erasmus+: Έναρξη νέου διεθνούς έργου για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού μέσω της εκπαίδευσης

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου διετούς έργου για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη μέσω της εκπαίδευσης. Το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Erasmus+ και θα υλοποιηθεί από την UNESCO σε συνεργασία με το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR).

Μετά την έναρξη του έργου, η UNESCO και οι εταίροι της θα συνεργαστούν μέσω ειδικά προσαρμοσμένων δράσεων με τις εθνικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ ώστε να τις βοηθήσουν καθώς αναπτύσσουν την εκπαιδευτική διάσταση των εθνικών τους σχεδίων για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Κατά τη στιγμή της έναρξης, 11 χώρες έχουν επιβεβαιώσει επίσημα τη συμμετοχή τους. Πρόκειται για την Αυστρία, το Βέλγιο (Βαλονία-Βρυξέλλες), τη Γαλλία, τη Γερμανία (Βάδη-Βυρτεμβέργη και Σλέσβιχ-Χόλσταϊν), την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Τσεχία.

Το έργο αναμένεται να αποφέρει μια σειρά από αποτελέσματα, στα οποία περιλαμβάνονται εκδηλώσεις δια ζώσης κατάρτισης που θα διοργανωθούν σε εθνικό επίπεδο για εκπαιδευτές εκπαιδευτικών, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και θεματικά διαδικτυακά σεμινάρια για εκπαιδευτές εκπαιδευτικών απ’ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στόχος είναι να παρασχεθεί στήριξη στους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτές ώστε να καταπολεμήσουν τις θεωρίες συνωμοσίας και τον αντισημιτισμό στην τάξη. Το έργο θα συμβάλει επίσης στην αξιολόγηση των εθνικών προγραμμάτων σπουδών και της ποιότητας των σχολικών βιβλίων όσον αφορά τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη, καθώς και του σημερινού επιπέδου ετοιμότητας των εκπαιδευτικών, ώστε στη συνέχεια να εκπονηθούν συστάσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση των νέων όσον αφορά τις προκαταλήψεις, τα εξτρεμιστικά αφηγήματα, τη συνωμοσιολογία και τις ιδεολογίες που προωθούν τις διακρίσεις και το μίσος. Το Erasmus+ περιλαμβάνει ανάμεσα στις κύριες προτεραιότητές του την προώθηση της ένταξης και της πολυμορφίας, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική συνοχή, στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και στην προαγωγή των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο αυτό στηρίζει επίσης την εκπαιδευτική διάσταση της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής.

Ιστορικό

Ο αντισημιτισμός σημειώνει ανησυχητικά ανοδικές τάσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής. Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), εννέα στους δέκα Εβραίους (89 %) αισθάνονται ότι το μίσος και οι διακρίσεις αυξάνονται στη χώρα τους, ενώ το 44 % των νέων Ευρωπαίων Εβραίων έχουν υποστεί αντισημιτική παρενόχληση. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το 62 % των Εβραίων έχουν δει ή ακούσει μη Εβραίους να υποστηρίζουν ότι το Ολοκαύτωμα είναι μύθος ή ότι έχουν μεγαλοποιηθεί οι διαστάσεις του. Επιπλέον, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2019 σχετικά με τις αντιλήψεις αντισημιτισμού, το 53 % των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η άρνηση του Ολοκαυτώματος αποτελεί πρόβλημα στη χώρα τους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ρητορική μίσους που σχετίζεται με την επιδοκιμασία, την άρνηση ή την χονδροειδή υποτίμηση του Ολοκαυτώματος απαγορεύεται βάσει της απόφασης-πλαισίου του Συμβουλίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρώτη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής, η οποία εστιάζει στα εξής σημεία: την πρόληψη και την καταπολέμηση κάθε μορφής αντισημιτισμού, την προστασία και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής στην ΕΕ, και την εκπαίδευση, την έρευνα και τη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Η στρατηγική αυτή ενισχύεται από τις προσπάθειες που καταβάλλει σε διεθνές επίπεδο η ΕΕ για να ηγηθεί του παγκόσμιου αγώνα κατά του αντισημιτισμού. Στο πλαίσιο αυτής της ενωσιακής στρατηγικής, η Επιτροπή ανέθεσε την εκπόνηση έκθεσης ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με τίτλο «Το πεδίο έρευνας σχετικά με τον σύγχρονο αντισημιτισμό και την εβραϊκή ζωή: Προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού κόμβου» («The field of research on contemporary antisemitism and Jewish life: Working towards a European research hub»), η οποία δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου 2023.

Η οικοδόμηση πιο ανθεκτικών εθνικών συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, χωρίς αποκλεισμούς, αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης. Οι σχετικές δράσεις αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων ήδη από τα πρώτα χρόνια και στην αποσύνδεση της προσωπικής κατάστασης και του υπόβαθρου των εκπαιδευομένων από το μορφωτικό επίπεδο και τις εκπαιδευτικές επιδόσεις.

Το πρόγραμμα Erasmus+ στηρίζει τους στόχους του πλαισίου του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νέο έργο της UNESCO που χρηματοδοτείται από το Erasmus+ διατίθενται στο διαδίκτυο.

Έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής

Πρόγραμμα Erasmus+

Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης

Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

UNESCO: Αντιμετώπιση του αντισημιτισμού μέσω της εκπαίδευσης

Δηλώσεις

Η οικοδόμηση μιας Ευρώπης απαλλαγμένης από το μίσος και τον αντισημιτισμό ξεκινά στην σχολική τάξη. Η εκπαίδευση παίζει καίριο ρόλο ώστε οι νέοι να μπορούν να αντισταθούν στις αντισημιτικές ιδέες. Γι’ αυτόν τον λόγο, και στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής, θα στηρίξουμε τα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να παράσχουν σχετική κατάρτιση στους εκπαιδευτικούς, στους επαγγελματίες του τομέα της εκπαίδευσης και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Θέλουμε να τους ενδυναμώσουμε ώστε να αντιμετωπίσουν τον αντισημιτισμό στην τάξη. Είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάσω επίσημα αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, η οποία υλοποιείται σε στενή συνεργασία με την UNESCO και το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας – 03/04/2023

Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι ένα τόσο επιδραστικό έργο για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού μέσω της εκπαίδευσης θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Erasmus+, και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην εμπειρογνωμοσύνη της UNESCO, των οργανώσεων-εταίρων της και των κρατών μελών της ΕΕ που συμμετέχουν σ’ αυτό για την υλοποίησή του. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάθε μαθητής και κάθε μαθήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να αναγνωρίζει τον αντισημιτισμό, τις προκαταλήψεις, την παραπληροφόρηση, τις θεωρίες συνωμοσίας, τις πράξεις μίσους και τις διακρίσεις ως αυτό που πραγματικά είναι.

κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας – 03/04/2023

Η εκπαίδευση έχει θεμελιώδη σημασία για την καταπολέμηση του μίσους και των προκαταλήψεων. Κοινή μας ευθύνη είναι να αξιοποιήσουμε τη μετασχηματιστική της δύναμη για να οικοδομήσουμε τη δυνατότητα αντίστασης των εκπαιδευτικών, των σχολείων και των νέων έναντι του αντισημιτισμού. Με τον τρόπο αυτό, αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη όσων υπέφεραν από αυτόν και επιτρέπουμε σε όλες τις κοινωνίες μας, συμπεριλαμβανομένου του εβραϊκού πληθυσμού, να ευδοκιμήσουν.

Stefania Giannini, UNESCO Assistant Director-General for Education – 03/04/2023

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Erasmus+: Καταπολέμηση του αντισημιτισμού μέσω της εκπαίδευσης

ελληνικά (46.819 kB – PDF)

Τηλεφόρτωση (46.819 kBPDF)

Λεπτομέρειες επικοινωνίας για τα ΜΜΕ

·         Sonya GOSPODINOVA

Τηλέφωνο

+32 2 296 69 53

Ηλεκτρονική διεύθυνση

sonya.gospodinova@ec.europa.eu

·         Federica MICCOLI

Τηλέφωνο

+32 2 295 83 00

Ηλεκτρονική διεύθυνση

federica.miccoli@ec.europa.eu

30ή επέτειος του Ταμείου Συνοχής: 179 δισ. ευρώ για τη σύγκλιση και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Σήμερα γιορτάζουμε την 30ή επέτειο του Ταμείου Συνοχής.

Τα τελευταία 30 χρόνια, το Ταμείο Συνοχής έχει επενδύσει σχεδόν 179 δισ. ευρώ στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της ΕΕ.

Το Ταμείο Συνοχής, το οποίο δημιουργήθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ως απαραίτητο συμπλήρωμα της ενιαίας αγοράς στην εργαλειοθήκη της πολιτικής συνοχής, ανέλαβε την αποστολή να στηρίζει επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών και στην προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος. Μεταξύ των πρωταρχικών στόχων του είναι η βελτίωση της υδροδότησης και της επεξεργασίας αποβλήτων, της ενεργειακής απόδοσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών.

Το Ταμείο επικεντρώνεται στα κράτη μέλη με ακαθάριστο εθνικό εισόδημα μικρότερο του 90 % του μέσου όρου της ΕΕ, με σκοπό την ενίσχυση της σύγκλισης μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών. Η στήριξη από το Ταμείο Συνοχής, όπως κάθε χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, έχει συμβάλει στην αύξηση των εθνικών εισοδημάτων των δικαιούχων χωρών. Η Ιρλανδία και η Ισπανία ήταν οι πρώτες χώρες των οποίων το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα αυξήθηκε πάνω από το όριο επιλεξιμότητας του 90 % του μέσου όρου της ΕΕ.

Γέφυρες, μετρό, αεροδρόμια, τρένα υψηλής ταχύτητας και πολλά περισσότερα

Το Ταμείο Συνοχής έχει χρηματοδοτήσει εμβληματικά έργα που μεταμόρφωσαν ολόκληρες περιφέρειες και πόλεις, βοηθώντας τις να καλύψουν το έδαφος σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ. Για παράδειγμα, το 1998 το Ταμείο στήριξε την κατασκευή της γέφυρας Βάσκο ντα Γκάμα στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, της μακρύτερης γέφυρας στην ΕΕ, μήκους 12,3 χιλιομέτρων. Υποστήριξε επίσης το φράγμα Αλκέβα στον ποταμό Γκουαντιάνα, στη νότια Πορτογαλία, ένα από τα μεγαλύτερα υδατικά αποθέματα στρατηγικής σημασίας στην Ευρώπη.

Το Ταμείο έχει επίσης διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), στηρίζοντας την κατασκευή και την αναβάθμιση 7.800 χλμ. οδών ΔΕΔ-Μ και 3.650 χλμ. σιδηροδρόμων ΔΕΔ-Μ, και πολλών υδραγωγών και σηράγγων.  Έχει χρηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που βρίσκεται υπό κατασκευή μεταξύ των πόλεων Ελίν Πελίν — Βακαρέλ — Κόστενετς στη Βουλγαρία.  Έχει επίσης στηρίξει την κατασκευή της δεύτερης σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ του Κόπερ (του μεγαλύτερου λιμανιού της Σλοβενίας στην Αδριατική) και της Ντιβάτσα, η οποία θα αυξήσει σημαντικά την ικανότητα των εμπορευματικών μεταφορών και θα διασφαλίσει τη σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Αυστρίας.

Στην Ισπανία, το Ταμείο Συνοχής συνέβαλε στην κατασκευή του σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας της χώρας. Η γραμμή υψηλής ταχύτητας που ενώνει τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη με τα σύνορα της Γαλλίας, συνολικού μήκους 804 χιλιομέτρων, είναι ένας από τους κύριους άξονες επικοινωνίας μεταξύ της Ισπανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Χάρη στο Ταμείο, η σιδηροδρομική γραμμή Βαρσοβία-Γκντίνια στην Πολωνία βελτίωσε τις επιβατικές μεταφορές στον διάδρομο Βαλτικής-Αδριατικής, ενώ μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας κυκλοφορεί σύγχρονο τροχαίο υλικό.

Το Ταμείο επένδυσε επίσης στην ανάπτυξη βιώσιμων δημόσιων μεταφορών στις πόλεις, για παράδειγμα στο μετρό της Βαρσοβίας, της Βουδαπέστης, του Βουκουρεστίου, της Σόφιας και της Πράγας. Στη Μπρατισλάβα, η γραμμή τραμ Πέτρζαλκα με τη διάσημη γέφυρά της έχει επίσης κατασκευαστεί με τη στήριξη του Ταμείου Συνοχής.

Επιπλέον, το Ταμείο συνέβαλε στην κατασκευή αεροδρομίων για την καλύτερη σύνδεση των κρατών μελών που προσχώρησαν στην ΕΕ τη δεκαετία του 2000. Μερικά παραδείγματα είναι τα αεροδρόμια του Ταλίν, της Βαρσοβίας, του Βρότσλαβ και του Ζέσουφ. 

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών

Το Ταμείο έχει επίσης στηρίξει επενδύσεις σε υποδομές, μεταξύ των οποίων υποδομές που έδωσαν σε 6 εκατομμύρια ανθρώπους πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και σε 10,5 εκατομμύρια ανθρώπους πρόσβαση σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Επιπλέον, στήριξε την ανακύκλωση 4,2 εκατομμυρίων τόνων αστικών αποβλήτων.

Ένα έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας για μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία, το οποίο βελτιώνει την ποιότητα ζωής χιλιάδων πολιτών, είναι η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης, στην Ελλάδα, χάρη στην οποία μειώθηκαν κατά 60 % τα απόβλητα που συλλέγονται από τέσσερις δήμους του νομού Ροδόπης και δύο δήμους του νομού Έβρου.

Η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στη Μάλτα και η διαχείριση των υδάτων για τους μεγαλύτερους οικισμούς στη Λετονία έχουν βελτιώσει την επεξεργασία των λυμάτων και την ποιότητα του πόσιμου νερού για τους πολίτες.

Στον τομέα της καθαρής ενέργειας, το Ταμείο Συνοχής στήριξε την εγκατάσταση τεχνολογιών που χρησιμοποιούν πηγές ανανεώσιμης ενέργειας στη Λιθουανία, οι οποίες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για σχεδόν 20.000 νοικοκυριά.

Το Ταμείο έχει επίσης επενδύσει στην προστασία από δασικές πυρκαγιές για 8,3 εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς και στην αντιπλημμυρική προστασία για 11,4 εκατομμύρια ανθρώπους. Σ’ αυτή συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή συστήματος αντιπλημμυρικής προστασίας και ταμιευτήρα στην Ουγγαρία για την προστασία της περιοχής του Άνω Τίσα από πλημμύρες του ποταμού Τίσα.

Ιστορικό

Το «χρηματοδοτικό μέσο συνοχής», όπως ονομαζόταν αρχικά το Ταμείο Συνοχής, ιδρύθηκε την 1η Απριλίου 1993 και τέθηκε σε ισχύ το 1994 με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της ΕΕ και την κάλυψη του εδάφους σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Οι αρχικοί δικαιούχοι του Ταμείου Συνοχής ήταν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία (1994-1999)· στη συνέχεια, από το 2004 και έπειτα, η Τσεχία, η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβενία και η Σλοβακία· η Βουλγαρία και η Ρουμανία (από το 2007)· και η Κροατία (από το 2013).

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου Συνοχής έχει επεκταθεί σημαντικά από τη διεύρυνση του 2004: 18 δισ. ευρώ την περίοδο 1994-1999, 30,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2000-2006, 68,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2007-2013 και 61,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-20.

Για την περίοδο προγραμματισμού 2021-2027, πάνω από το 37 % των κονδυλίων του Ταμείου, ύψους 48,03 δισ. ευρώ, θα στηρίξει στόχους για το κλίμα. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 6,9 δισ. ευρώ για καθαρές αστικές μεταφορές, 3,3 δισ. ευρώ για την ενεργειακή απόδοση και 16,9 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές ΔΕΔ-Μ.

Το Ταμείο Συνοχής ωφελεί επί του παρόντος 15 κράτη μέλη με κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα (ΑΕΕ) κάτω από το 90 % του μέσου όρου της ΕΕ κατά τον χρόνο σύναψης της συμφωνίας για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027: τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Κροατία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.

Περισσότερες πληροφορίες

Πλατφόρμα ανοικτών δεδομένων για τη συνοχή

Kohesio

Ταμείο Συνοχής

@ElisaFerreiraEC

@EUinmyRegion

Δηλώσεις

Έχει αποδειχθεί ότι το Ταμείο Συνοχής ενισχύει τη σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και την εσωτερική αγορά. Συμβάλλει σημαντικά στην εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού στην Ένωσή μας και αποτελεί ένα από τα πλέον υποδειγματικά μέσα ενωσιακής στήριξης: εμβληματικές γέφυρες, οι αποδοτικοί και σύγχρονοι σιδηρόδρομοι και μετρό, τα αεροδρόμια, καθώς και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων και υδάτων που έχουν στηριχθεί από το Ταμείο έχουν βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων και έχουν εκσυγχρονίσει ολόκληρες χώρες.

κ. Ελίζα Φερέιρα, επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων – 03/04/2023

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

30ή επέτειος του Ταμείου Συνοχής

ελληνικά (46.699 kB – PDF)

Τηλεφόρτωση (46.699 kBPDF)

Λεπτομέρειες επικοινωνίας για τα ΜΜΕ

·         Tim McPHIE

Τηλέφωνο

+ 32 2 295 86 02

Ηλεκτρονική διεύθυνση

tim.mcphie@ec.europa.eu

·         Veronica FAVALLI

Τηλέφωνο

+32 2 298 72 69

Ηλεκτρονική διεύθυνση

veronica.favalli@ec.europa.eu

Η Επιτροπή εγκαινιάζει πρόγραμμα ανταλλαγών για να βοηθήσει τους δημόσιους υπαλλήλους των κρατών μελών να υιοθετήσουν οικολογικές πρακτικές

Σήμερα, η Επιτροπή εγκαινίασε ένα πρόγραμμα ανταλλαγών σε επίπεδο ΕΕ για την ενίσχυση της ικανότητας των διοικήσεων των κρατών μελών να προβούν σε πράσινες μεταρρυθμίσεις στους προϋπολογισμούς τους και να αναπτύξουν περαιτέρω τη χρήση εργαλείων κατάρτισης πράσινων προϋπολογισμών, σύμφωνα με το πλαίσιο αναφοράς της ΕΕ για την κατάρτιση πράσινων προϋπολογισμών.

Το πρόγραμμα, στο πλαίσιο του μέσου τεχνικής υποστήριξης (TSI), και δη του έργου «Εκπαίδευση για την κατάρτιση πράσινων προϋπολογισμών», συνίσταται σε ανταλλαγές μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων, τεχνικού προσωπικού και διευθυντικών στελεχών που ασχολούνται με τις πρακτικές κατάρτισης πράσινων προϋπολογισμών και οι οποίοι εργάζονται κυρίως στα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και στις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν ορθές πρακτικές και να ενημερώνονται διαρκώς για τις τελευταίες εξελίξεις πολιτικής. Το πρόγραμμα συνίσταται σε αλληλοδιδαχή από ομοτίμους, σε μεταφορά γνώσεων και στην εκπαίδευση στον χώρο εργασίας. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες και θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο που θα αποτελείται από άτομα που καταρτίζουν τους πράσινους προϋπολογισμούς στην ΕΕ.

Συνολικά, θα συμμετάσχουν δημόσιοι υπάλληλοι 17 κρατών μελών: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία. Το πρόγραμμα ξεκινά αυτή την εβδομάδα με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, τη Λετονία και τη Σλοβενία.

Η «Εκπαίδευση για την κατάρτιση πράσινων προϋπολογισμών» είναι ένα πολυκρατικό έργο που ξεκίνησε το 2021 στο πλαίσιο του TSI. Το εν λόγω πρόγραμμα ανταλλαγών είναι το τρίτο και τελευταίο παραδοτέο αυτού του έργου.

Η κατάρτιση πράσινων προϋπολογισμών συμβάλλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη δημοσιονομικών αποφάσεων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Tim McPhie — Τηλ.: + 32 2 295 86 02· Veronica Favalli — Τηλ.: + 32 2 298 72 69)

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ και η Επίτροπος κ. Σίμσον θα συμμετάσχουν στην υπουργική σύνοδο του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ

Αύριο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ και η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον θα συμπροεδρεύσουν της υπουργικής συνόδου του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Άντονι Μπλίνκεν και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ κ. Ντέιβιντ Τερκ.

Θα συζητήσουν πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια, επιταχύνοντας παράλληλα την πράσινη μετάβαση. Ειδικότερα, θα εξετάσουν τις προοπτικές ενόψει του επόμενου χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και τρόπους για την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης μέσω τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και μέσω εξοικονόμησης ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας θα είναι κοινωνικά δίκαιη. Δεδομένου ότι οι δύο πλευρές έχουν δρομολογήσει την Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο, θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με τις εν εξελίξει προσπάθειές τους για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι στρατηγικοί εταίροι που συνεργάζονται στενά, ασκώντας πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για φιλόδοξη κλιματική δράση και καθαρές μηδενικές εκπομπές, καθώς και για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την προώθηση της ενεργειακής διαφοροποίησης.  

Το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ σε επίπεδο υπουργών αποτελεί το κύριο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των πλευρών για την αντιμετώπιση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ζητημάτων. Πέρυσι, συνοδεύτηκε από τη σύσταση της ειδικής ομάδας ΕΕ-ΗΠΑ για την ενεργειακή ασφάλεια, η οποία συστάθηκε από την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την από κοινού αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ συνέβαλαν καθοριστικά στη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού της ΕΕ, καθώς έγιναν ο κύριος προμηθευτής της ΕΕ σε ΥΦΑ το 2022.

Πριν από το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ, περίπου στις 10:15 ώρα Κύπρου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μπλίνκεν θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο, τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά στο EbS+.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Tim McPhie — Τηλ.: + 32 2 295 86 02· Peter Stano — Τηλ.:+ 32 2 295 45 53)

Η Αντιπρόεδρος κ. Σούιτσα θα συμμετάσχει σε διάσκεψη της σουηδικής Προεδρίας σχετικά με την κοινωνική ένταξη και την πρόσβαση σε κατάλληλη στέγαση

Αύριο, η Αντιπρόεδρος για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για την κοινωνική ένταξη και την πρόσβαση σε κατάλληλη στέγαση που διοργανώνει η σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου. Στη διάσκεψη θα επισημανθούν διάφορες πτυχές της κοινωνικής ένταξης και της πρόσβασης σε κατάλληλη στέγαση και θα συζητηθούν οι κοινές προκλήσεις και πιθανές λύσεις.

Η Αντιπρόεδρος κ. Σούιτσα θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία κατά την εναρκτήρια συνεδρία, εστιάζοντας στο πώς η δημογραφική αλλαγή μεταμορφώνει το κοινωνικό και το οικονομικό τοπίο των κοινωνιών μας διαγενεακά, από τα παιδιά έως τους ηλικιωμένους. Θα επισημάνει μέτρα για τη διασφάλιση της ισότητας και της ένταξης και, στο πνεύμα αυτό, θα υπογραμμίσει ότι η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και η διευκόλυνση της ουσιαστικής συμμετοχής των παιδιών είναι καίριας σημασίας για την οικοδόμηση δίκαιων και ανθεκτικών δημοκρατιών.

Θα ακολουθήσουν διάφορες συζητήσεις με επίκεντρο την καταπολέμηση του φαινομένου των αστέγων, την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και τη συμπερίληψη των απόψεών τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθώς και το δικαίωμα σε ασφαλή και κατάλληλη στέγαση για τα παιδιά και τις γυναίκες που εκτίθενται σε έμφυλη βία.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Daniel Ferrie — Τηλ.: + 32 2 298 65 00· Tommaso Alberini — Τηλ.: + 32 2 295 70 10)

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται επεξεργασίας συμφώνως προς τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τυγχάνουν ανάλογης διαχείρισης. Εάν δεν εργάζεστε σε ΜΜΕ, σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την ΕΕ μέσω του Europe Direct εγγράφως ή καλώντας στον αριθμό 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

cid:image001.gif@01D95293.B6210DF0

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *