Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 23/4

Νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου αντικατοπτρίζει τη γνώμη και τις προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών

Το τελευταίο Τακτικό Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει ότι οι Ευρωπαίες και οι Ευρωπαίοι επιθυμούν η ΕΕ να γίνει πιο ισχυρή και πιο ανεξάρτητη, ιδίως δεδομένων των σημερινών παγκόσμιων προκλήσεων, ενώ αυξάνεται η αισιοδοξία τους για το μέλλον.

Προσδοκίες για μια ισχυρότερη, πιο ανεξάρτητη και ανθεκτική ΕΕ

Πάνω από τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων (77 %) τάσσονται υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ πάνω από επτά στους δέκα πολίτες της ΕΕ (71 %) συμφωνούν ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό. Ταυτόχρονα, σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες της ΕΕ (69 %) τάσσονται υπέρ κοινής εξωτερικής πολιτικής των κρατών μελών. Πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών συμφωνούν ότι η ΕΕ αποτελεί τόπο σταθερότητας σε έναν ταραγμένο κόσμο (67 %) και ότι η ΕΕ διαθέτει αρκετή ισχύ και εργαλεία για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία (69 %).

Σύμφωνα με τις Ευρωπαίες και τους Ευρωπαίους, η ασφάλεια και η άμυνα (34 %) αποτελούν τον τομέα προτεραιότητας για τη μεσοπρόθεσμη δράση της ΕΕ, τον οποίο ακολουθούν το κλίμα και το περιβάλλον (30 %). Η υγεία έρχεται στην τρίτη θέση (26 %), ενώ η οικονομία και η μετανάστευση έρχονται από κοινού στην τέταρτη θέση (αμφότερες στο 25 %). Ταυτόχρονα, σχεδόν οι μισοί (46 %) πολίτες πιστεύουν ότι η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας θα έχει τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους βραχυπρόθεσμα, ακολουθούμενη από τη διασφάλιση του ενωσιακού εφοδιασμού στους τομείς των τροφίμων, της υγείας και της βιομηχανίας (28 %), τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και τη διαχείριση της μετανάστευσης (26 %).

Συνεχιζόμενη και σημαντική στήριξη για την αντίδραση της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία

Όσον αφορά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σχεδόν εννέα στους δέκα (87 %) συμφωνούν με την παροχή ανθρωπιστικής στήριξης στους πληγέντες από τον πόλεμο, ενώ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα (83 %) συμφωνούν με την υποδοχή στην ΕΕ των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Το 72 % των πολιτών της ΕΕ υποστηρίζει οικονομικές κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης, ρωσικών εταιρειών και Ρώσων ιδιωτών και το 70 % συμφωνεί με την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στην Ουκρανία. Έξι στους δέκα εγκρίνουν τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη χρηματοδότηση από την ΕΕ της αγοράς και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Από τις πιο πρόσφατες κρίσεις, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες της ΕΕ βλέπουν το μέλλον (42 %), ακολουθούμενη από την πανδημία και άλλες κρίσεις στον τομέα της υγείας (34 %) και την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση (23 %).

Από έναν κατάλογο 15 ζητημάτων, ο πόλεμος στην Ουκρανία θεωρείται ως ένα από τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, σε ποσοστό 35 %, αυξημένο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Ακολουθούν η μετανάστευση (24 %), η διεθνής κατάσταση (22 %) και ο πληθωρισμός (19 %). Ο πληθωρισμός παραμένει το πιο συχνά αναφερόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες, σε ποσοστό 38 %, μειωμένο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα.

Η αισιοδοξία για την οικονομία αυξάνεται

Η αντίληψη για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει βελτιωθεί από το φθινόπωρο του 2023, με το 47 % των ερωτηθέντων να την κατατάσσει πλέον ως «καλή», το υψηλότερο επίπεδο από το 2019. Πολλοί πολίτες (45 %) πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομική κατάσταση θα παραμείνει σταθερή κατά τους επόμενους 12 μήνες. Η θετική τάση αντανακλάται επίσης στη σταθερά υψηλή στήριξη του ευρώ, τόσο στην ΕΕ συνολικά (70 %) όσο και στην ευρωζώνη (78 %).

Θετική αντίληψη για την ΕΕ και την ιθαγένεια της ΕΕ

Ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (74 %) δηλώνουν ότι αισθάνονται πολίτες της ΕΕ· πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Περισσότεροι από έξι στους δέκα πολίτες της ΕΕ (62 %) είναι επίσης αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα το φθινόπωρο του 2023. Η εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ έχει επίσης αυξηθεί και ανέρχεται πλέον στο 49 %, ενώ η εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις ανέρχεται στο 33 %.

Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες της ΕΕ είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ (57 %) και στη χώρα τους (58 %). 

Ιστορικό

Η έρευνα του 101ου Τακτικού Ευρωβαρόμετρου (άνοιξη 2024) έγινε μεταξύ 3 Οκτωβρίου και 28 Απριλίου 2024 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις διά ζώσης με 26.399 πολίτες της ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες

Τακτικό Ευρωβαρόμετρο 101

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ ενόψει των εκλογών

English

50.281, kB – PDF

Κατεβάστε  

Σχετικά έγγραφα

Annex – Standard EB 101 (EN)

English

1971.884, kB – PDF

Κατεβάστε  

Λεπτομέρειες επικοινωνίας για τα ΜΜΕ

Arianna PODESTA

  • Αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου Τύπου

Τηλέφωνο

+32 2 298 70 24

Ηλεκτρονική διεύθυνση

arianna.podesta@ec.europa.eu  

Quentin Cortes

  • Εκπρόσωπος Τύπου

Τηλέφωνο

+32 2 291 32 83

Ηλεκτρονική διεύθυνση

quentin.cortes@ec.europa.eu  

Η ΕΕ διασφαλίζει την πρόσβαση σε διαφοροποιημένο, οικονομικά προσιτό και βιώσιμο εφοδιασμό με βασικές πρώτες ύλες

Σήμερα τίθεται σε ισχύ η ευρωπαϊκή πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, η οποία αποσκοπεί στη διασφάλιση διαφοροποιημένου, ασφαλούς και βιώσιμου εφοδιασμού της βιομηχανίας της ΕΕ με κρίσιμες πρώτες ύλες. Η ασφαλής πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες είναι απαραίτητη για στρατηγικούς τομείς, όπως οι καθαρές τεχνολογίες, η ψηφιακή τεχνολογία, η άμυνα και η αεροδιαστημική.

Η Ευρώπη διαθέτει πλέον ένα κανονιστικό πλαίσιο για την ενίσχυση των εθνικών ικανοτήτων και την εδραίωση της βιωσιμότητας και της κυκλικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών στην ΕΕ, συνεχίζοντας παράλληλα να υλοποιεί το πρόγραμμά της για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού. Με τη νομοθεσία αυτή, η ΕΕ θα ενισχύσει τον εγχώριο εφοδιασμό και θα μειώσει την εξάρτησή της από μεμονωμένους προμηθευτές. Όπως κατέδειξαν οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι στρατηγικές εξαρτήσεις εξέθεσαν την ευρωπαϊκή βιομηχανία σε κινδύνους διαταραχής της αλυσίδας εφοδιασμού.

Σήμερα, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς εκφώνησε ομιλία κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του συμβουλίου για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Ο Επίτροπος κ. Μπρετόν εκφώνησε επίσης ομιλία στους υψηλού επιπέδου εκπροσώπους του συμβουλίου για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Το εν λόγω συμβούλιο θα συμβάλει καθοριστικά στην εφαρμογή του νέου πλαισίου πολιτικής, στηρίζοντας την Επιτροπή στην επιλογή και την υλοποίηση στρατηγικών έργων, στην ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης και τις πρωτοβουλίες κυκλικότητας, καθώς και στη διευκόλυνση της διεθνούς συνεργασίας και των στρατηγικών συμπράξεων για τις πρώτες ύλες. Εκπρόσωποι όλων των κρατών μελών και της Επιτροπής συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν την εφαρμογή του κανονισμού.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου και στις σχετικές ερωταπαντήσεις.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johanna Bernsel — Τηλ.: + 32 2 298 66 99· Federica Miccoli — Τηλ.: + 32 2 295 83 00)

Η Επιτροπή επιβάλλει πρόστιμο ύψους 337,5 εκατ. ευρώ στη Mondelēz για περιορισμούς του διασυνοριακού εμπορίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους 337,5 εκατ. ευρώ στη Mondelēz International, Inc. (Mondelēz) για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ των κρατών μελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ. Η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στην άρση των αδικαιολόγητων φραγμών, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Οι εδαφικοί περιορισμοί του εφοδιασμού, τους οποίους εφαρμόζουν ορισμένοι προμηθευτές, αποτελούν ένα είδος μη κανονιστικών φραγμών στην ορθή λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Από την έρευνα της Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι η Mondelēz παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ: i) συμμετέχοντας σε αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές που αποσκοπούν στον περιορισμό του διασυνοριακού εμπορίου διαφόρων προϊόντων σοκολάτας, μπισκότων και καφέ και ii) καταχρώμενη τη δεσπόζουσα θέση της σε ορισμένες εθνικές αγορές πώλησης σοκολάτας σε πλάκες.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά: «Οι τιμές των τροφίμων διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών. Το διασυνοριακό εμπόριο εντός της εσωτερικής αγοράς μεταξύ των κρατών μελών μπορεί να μειώσει τις τιμές και να αυξήσει τη διαθεσιμότητα προϊόντων για τους καταναλωτές. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού. Με τη σημερινή απόφαση, διαπιστώνουμε ότι η Mondelēz περιόρισε παράνομα τις διασυνοριακές πωλήσεις σε όλη την ΕΕ. Η Mondelez το έπραξε αυτό για να διατηρήσει υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα της σε βάρος των καταναλωτών. Γι’ αυτό επιβάλαμε στη Mondelēz πρόστιμο ύψους 337,5 εκατ. ευρώ

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Lea Zuber — Τηλ.: + 32 2 295 62 98· Sara Simonini — Τηλ.: + 32 2 298 33 67)

Η Επίτροπος Φερέιρα παρουσιάζει τη νέα έκδοση του περιφερειακού δείκτη κοινωνικής προόδου της ΕΕ 2.0

Σήμερα, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα παρουσίασε τη νέα έκδοση του Περιφερειακού Δείκτη Κοινωνικής Προόδου της ΕΕ (EU-SPI) σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, την οποία διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. Η έκθεση μετρά την κοινωνική πρόοδο σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ και επιτρέπει στην Επιτροπή να αξιολογεί την ποιότητα ζωής και την ευημερία των πολιτών.

Η Επίτροπος κ. Φερέιρα εγκαινίασε την εκδήλωση μιλώντας για τη σημασία της μέτρησης της κοινωνικής προόδου σε περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής —χωρίς να μένει κανείς άνθρωπος και καμία περιφέρεια στο περιθώριο.

Στη σημερινή εκδήλωση, η Επίτροπος δήλωσε τα εξής: «Εδώ και καιρό λέμε ότι το ΑΕΠ αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση της προόδου των περιφερειών της ΕΕ, ωστόσο δεν μας παρέχει μια πλήρη εικόνα. Οι οικονομικοί δείκτες, οι κοινωνικοί δείκτες αλλά και οι δείκτες για την ευεξία, τις αντιλήψεις των πολιτών και την εμπιστοσύνη έχουν όλοι την χρησιμότητά τους. Ο δείκτης κοινωνικής προόδου παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την περιφερειακή ανάπτυξη στην Ευρώπη. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε την περιφερειακή ανάπτυξη και να συμβάλουν έτσι στη βελτίωση της ζωής όλων των Ευρωπαίων

Ο δείκτης κοινωνικής προόδου της ΕΕ (EU-SPI) μετρά την ευημερία και την κοινωνική πρόοδο σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ παρακολουθώντας 53 κοινωνικοοικονομικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων δεικτών σχετικών με τις αντιλήψεις και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Συνδυάζει οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες ώστε οι πολιτικές μας να μην βασίζονται μόνο στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), αλλά να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την κοινωνική ανάπτυξη και τις αντιλήψεις των πολιτών και να μας δίνουν τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και συμπεριληπτική Ευρώπη. Ο δείκτης αναπτύχθηκε για να διερευνηθεί η κοινωνική πρόοδος και η στάση σε περιφερειακό επίπεδο, συμπληρώνοντας το ΑΕΠ, το οποίο είναι ο συχνότερα χρησιμοποιούμενος δείκτης.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan De Keersmaecker — Τηλ.: + 32 2 298 46 80· Laetitia Close — Τηλ.: + 32 2 296 70 73)

Η Επιτροπή διευκολύνει την ταχύτερη πρόσβαση σε φάρμακα με σαφείς κανόνες για τις κοινές κλινικές αξιολογήσεις

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σήμερα νέους κανόνες για τις κοινές κλινικές αξιολογήσεις φαρμάκων σε ενωσιακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στην ΕΕ σε φάρμακα. Οι νέοι αυτοί κανόνες καθορίζουν τα χρονοδιαγράμματα και τα στάδια της διεξαγωγής των κοινών κλινικών αξιολογήσεων της ΕΕ. Οι εκθέσεις αξιολόγησης θα παρέχουν επιστημονικά στοιχεία στις αρχές των κρατών μελών σε πρώιμο στάδιο μετά τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε ένα φάρμακο. Αυτό θα βοηθήσει τις αρχές να αποφασίσουν σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου στο εθνικό σύστημα υγείας, να προβούν σε εκτίμηση της αξίας του βάσει αξιόπιστων στοιχείων και, ως εκ τούτου, να λαμβάνουν πιο αποτελεσματικές και έγκαιρες αποφάσεις κατά τη διάθεση φαρμάκων στην αγορά.

Οι κανόνες θεσπίζονται βάσει του κανονισμού για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας (ΑΤΥ). Ο εν λόγω κανονισμός θέσπισε μια νέα, καινοτόμο προσέγγιση για την αξιοποίηση και τη συγκέντρωση εμπειρογνωσίας από ολόκληρη την ΕΕ για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των νέων φαρμάκων σε σύγκριση με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ήδη, στηρίζοντας παράλληλα τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης για την παροχή ποιοτικής περίθαλψης στην ΕΕ με τη χρήση των πλέον πρόσφατων τεχνολογιών.

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά: «Η καινοτομία και η τεχνολογία αποτελούν βασικούς μοχλούς για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και για τη διάθεση φαρμάκων στους ασθενείς. Θέλουμε αυτές οι ιατρικές τεχνολογίες να φτάνουν στους ασθενείς μας όσο το δυνατόν ταχύτερα και επί ίσοις όροις. Η έγκριση των κανόνων σήμερα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη διευκόλυνση της καλύτερης πρόσβασης των ασθενών σε ολόκληρη την Ευρώπη σε υγειονομική περίθαλψη και καινοτόμες τεχνολογίες βάσει αποδείξεων. Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη, με τους φορείς ανάπτυξης τεχνολογιών υγείας, με τους ασθενείς και με εμπειρογνώμονες από την επιστημονική και την κλινική κοινότητα, ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το πλαίσιο αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας της ΕΕ.»

Οι κανόνες που θεσπίζονται σήμερα συνιστούν την πρώτη από τις έξι πράξεις που θα εκδοθούν φέτος βάσει του κανονισμού ΑΤΥ. Οι κοινές κλινικές αξιολογήσεις θα αρχίσουν από τον Ιανουάριο του 2025 για φάρμακα με νέες δραστικές ουσίες για τη θεραπεία του καρκίνου και για φάρμακα προηγμένων θεραπειών.

Περισσότερες πληροφορίες για την ΑΤΥ είναι διαθέσιμες εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan De Keersmaecker — Τηλ.: +32 2 298 46 80· Anna Gray — Τηλ.: +32 2 298 08 73)

Στο Μαυροβούνιο η Επίτροπος κ. Κυριακίδου για να συζητήσει βασικά θέματα υγείας και ασφάλειας των τροφίμων

Σήμερα, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου, μεταβαίνει στην Ποντγκόριτσα όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, κ. Γιάκοβ Μιλάτοβιτς. Θα συζητήσουν βασικά θέματα συνεργασίας στους τομείς της υγείας και ασφάλειας των τροφίμων στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης, στην οποία το Μαυροβούνιο σημειώνει πρόοδο. Πράγματι, τον Ιανουάριο του 2024 το Μαυροβούνιο υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με το πρόγραμμα «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health), γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να έχει ισότιμη συμμετοχή και ενεργή συνεισφορά στις συζητήσεις σχετικά με την υγεία, ενώ παράλληλα αποτελεί τη μόνη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που συμμετέχει επί του παρόντος στο πρόγραμμα. Η επίτροπος θα τονίσει τη δέσμευση της Επιτροπής να στηρίξει το Μαυροβούνιο ως προς τις φιλοδοξίες του για ένταξη στην ΕΕ και να παράσχει τεχνική και οικονομική βοήθεια σε όλους τους τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας υγείας.

Η επίτροπος κ. Κυριακίδου θα πραγματοποιήσει επίσης διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου κ. Μιλόικο Σπάιτς και τον υπουργό Υγείας κ. Βόισλαβ Σίμουν για να συζητήσουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Μαυροβουνίου στους τομείς αυτούς.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας για τη στήριξη των εταίρων, την επένδυση στη βελτίωση της υγειονομικής ασφάλειας παγκοσμίως και τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών για τον εντοπισμό απειλών κατά της υγείας και την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων.

Μαζί με τον υπουργό κ. Σίμουν, η επίτροπος κ. Κυριακίδου θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του ιατρικού κέντρου του Μαυροβουνίου, συμπεριλαμβανομένης της ογκολογικής μονάδας· η επίσκεψη θα εστιάσει στην προσέγγιση του Μαυροβουνίου όσον αφορά τη διάγνωση, τη θεραπεία, την περίθαλψη και την έρευνα. Το κέντρο λαμβάνει ενωσιακή χρηματοδότηση για την ενίσχυση της εποπτείας και της αντίδρασης σε λοιμώδεις νόσους, μεταξύ άλλων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Η επίτροπος κ. Κυριακίδου θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Γεωργίας κ. Βλάντιμιρ Γιόκοβιτς. Θα συζητήσουν την πρόοδο του Μαυροβουνίου στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων και των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών θεμάτων (ΥΦΠ), καθώς και την ανάγκη να εξασφαλιστούν ισχυρές δομές για τον σκοπό αυτό. 

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

cid:image002.gif@01DA7FAE.3D1256A0

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *